Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 22:27:41 Hogewoud 6718GS Ede 25787 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-107

Ambulance 07-107

vrijdag 26 februari 2021

Agenda archief

Agenda

Kerstbrunch voor (ex) borstkankerpatiënten

Woensdag 21 december 2016 09:30 - 11:00 - Ede

Op woensdag 21 december organiseert de werkgroep Ede-Wageningen van de Borstkankervereniging Nederland een kerstbrunch voor (ex) borstkankerpatiënten.

 

We veranderen het auditorium (bestemming 181) van Ziekenhuis de Gelderse Vallei te Ede weer in een gezellige ruimte waar we met iedereen kunnen genieten van een heerlijke brunch. Belangrijk voor ons is dat iedereen het gezellig vindt en kan praten met elkaar, mede door de gezellige en rustige sfeer!

 

U bent van harte welkom, we beginnen om 9.30 uur en het duurt tot 11.00 uur! Deelname is gratis, wel graag opgeven voor 19 december.

 

Info en opgeven voor deze dag: [email protected] of telefoon 06 28541965 (Hennie Bremer).

Kerst-In

Maandag 26 december 2016 14:00 - 20:00 - Lunteren

Net als in voorgaande jaren wordt er in Lunteren weer een Kerst-In gehouden.

 

Op 2e kerstdag staat Het Westhoffhuis vanaf 14.00 uur weer open voor iedereen die maar binnen wil komen. Primair is de kerst-In bedoeld voor mensen die de feestdagen alleen doorbrengen. Dat kunnen natuurlijk ook (bejaarde) echtparen zijn, maar ook eenouder gezinnen die geen verdere contacten hebben in die donkere dagen. Daarom wordt door Het Westhoffhuis (SSCVL) en een 4-tal kerken (De Vluchtheuvel) een middag en avond verzorgd waarin we wat warmte en gezelligheid bieden.

 

Voor degenen die zich hebben opgegeven, wordt vanaf 17.00 uur een heerlijk 4-gangen kerstdiner geserveerd.

 

De Kerst-In voorziet in een grote behoefte, want vorig jaar namen bijna 100 mensen deel aan het diner, de vrijwilligers meegerekend.

 

Met de organisatie van de Kerst-In laat Lunteren wederom zien dat we een dorpsgemeenschap zijn met een grote onderlinge betrokkenheid, zonder onderscheid te maken tussen afkomst of achtergrond.

 

Behoort u tot de doelgroep en wilt u zich aanmelden?

Mailt u dan naar: [email protected] of bel: 0318-482992 (op werkdagen tussen 09.00-12.00 uur)

Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers

Donderdag 26 januari 2017 20:00 - 22:00 - Ede

Op donderdag 26 januari zal de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers optreden in het Auditorium van Akoesticum. Op het programma staan o.a werken uit Saga of Haakon the Good van de Britse componist Philip Sparke en Purcell's Music of the Funeral of Queen Mary.

 

De Regimentsfanfare is een groot koperensemble met slagwerk en maakt deel uit van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'.

 

De toegang is gratis. Reserveren verplicht. Kaarten kunt u HIER bestellen.

 

Datum:

Donderdag 26 januari 2017, 
20:00 tot 22:00

 

Locatie:

Nieuwe Kazernelaan 2-D42, Ede
Akoesticum, voormalige Frisokazerne
Ede

Beursvloer

Dinsdag 14 februari 2017 16:00 - 18:30 - Ede

De eerste Beursvloer Ede was met 154 matches en een maatschappelijke waarde van € 255.000,- een groot succes. De opvolger kon niet uitblijven en daarom krijgt Ede op 14 februari 2017 een tweede editie van Beursvloer Ede. Een prachtige datum voor dit maatschappelijke ‘matchevent’en met het sfeervolle Atrium van Cultura als locatie mag u dit niet missen!

 

Matchen
Op dinsdag 14 februari 2017 ontmoeten bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Ede en omgeving elkaar tijdens de tweede Maatschappelijke Beursvloer Ede. Op die plek vertellen maatschappelijke organisaties ‘de vragers’ wat ze nodig hebben om succesvoller te zijn of hun voortbestaan zeker te stellen. Bedrijven, overheid, onderwijs en serviceclubs ‘de aanbieders’ haken daarop in door hun kennis, ervaring, overgebleven materialen, handjes (menskracht) of hun netwerk aan te bieden.

 

Helpen is het doel
Maatschappelijk verantwoord ondernemen of – minder hoogdravend – wat terugdoen voor de omgeving waarin je opereert, wordt zo wel heel gemakkelijk. En dat is wat gelukkig veel bedrijven aanspreekt. Ook maatschappelijke organisaties die hun inkomsten terug zien lopen maar toch graag hun doelen willen (blijven) verwezenlijken zien dat dit ook zonder geld kan in samenwerking met o.a. het bedrijfsleven.

 

Veel voor terugkrijgen
‘Iets terugdoen voor je omgeving’ mag dan je omgeving goed doen, het heeft ook voor jezelf of je onderneming positieve effecten: voor je imago (goede naam, onderscheidend zijn), voor je netwerk (nieuw soort contacten), op de arbeidsmarkt (aantrekkelijke werkgever) en op de ‘gewone’ markt (duurzame, verantwoorde partner).

 

Goede voornemens?
Bedrijven, overheid, onderwijs en serviceclubs kunnen zich gratis inschrijven voor deze maatschappelijke Beursvloer. Is er een mooiere manier denkbaar om invulling te geven aan sociaal ondernemerschap? Ook maatschappelijke organisaties met hun hulpvragen kunnen zich via onze website aanmelden en zien hoe mooi het is om de samenwerking aan te gaan met bovengenoemde partijen.

 

Ook meedoen?
De Beursvloer vindt plaats op 14 februari 2017 van 16.00 uur tot 18.30 uur in het prachtige Atrium van Cultura. Deelname is gratis. Meer informatie of direct aanmelden: www.beursvloerede.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Matthijs Vertegaal via [email protected], of 06 – 46 29 84 56.

Jugendorchester Klankkraft

Zaterdag 18 februari 2017 16:00 - 17:00 - Ede

Op zaterdag 18 februari aanstaande geeft het Jugendorchester Klankkraft een openbare repetitie bij Akoesticum als voorbereiding op concerten later dit jaar. Op het programma staan onder andere werken van Beethoven, Elgar, Prokofieff, Wagner maar ook filmmuziek zoals The Rock Suite, Gun Battle uit Billy the Kid.

 

Jugendorchester Klankkraft bestaat uit ongeveer 60 jonge musici. Ze spelen eigenlijk alles, van klassiek tot eigentijds. Het orkest, onder leiding van dirigent Tobias Füller, bereidt zich voor op Egmont Interactive, een samenwerkingsproject met de improvisatie theatergroep Schwanensees Rache.

 

Publiek is van harte uitgenodigd. De repetitie begint zaterdag 18 februari om 16:00 uur en zal ongeveer een uur duren. Er is geen pauze. De toegang is gratis wel graag reserveren.

Time Cruise speelt in Wijkcentrum De Velder

Zaterdag 18 februari 2017 20:00 - 23:59 - Ede

Zaterdag 18 februari gaat Wijkcentrum De Velder weer van start met de eerste muziekavond van 2017. Met ditmaal als gastband de band Time Cruise. Deze band speelt muziek van de jaren 60 tot nu. Dus gegarandeerd dat er veel bekende nummers voorbij zullen komen.

 

Ook zijn de Trailhound Bluesband en Ruud Faulhaber natuurlijk weer van de partij. De muziekavond begint om 20:00 en eindigd om 00:00. Toegang is geheel gratis! Wijkcentrum De Velder is te vinden aan de Munnikenhof 17 in Ede.

Slimmer Fit sponsor Open Ondernemerskoffie

Dinsdag 21 februari 2017 09:00 - 11:00 - Bennekom

Elke derde dinsdag van de maand is er weer onze Open Koffie. Netwerken voor ondernemers uit Bennekom en omstreken onder het genot van een heerlijk bakje koffie. Zo ook 21 februari. Voor deze maand hebben we weer een sponsor gevonden voor ons kopje koffie en wel Slimmer Fit.

 

De deur van de Dorpsherberg gaat speciaal voor ons om 9 uur open. Neem wat promotie materiaal mee voor de promo-tafel en vooral ook weer veel goede zin.

Wat meer informatie over onze sponsor: SLIMMER FIT

 

Sinds twee maanden zit er in Bennekom aan Kerkhoflaan 21 een nieuwe sportclub, Slimmer-Fit Bennekom. Deze sportclub is een alternatief voor de traditionele sportschool. Een plek waar je kunt werken aan een gezonde leefstijl en verantwoord bewegen door middel van de Milon Cirkel, Five training en/of personal training.

 

Als je weinig tijd hebt en toch op een verantwoorde manier slanker, fitter, sterker en gezonder wilt worden, dan ben je bij Slimmer-Fit Bennekom aan het juiste adres. Wat je doel ook is. Met de allerbeste begeleiding is dit haalbaar.

 

Sporten en bewegen bij Slimmer-Fit is in een ontspannen sfeer optimaal presteren.

 

Tijdens de Open Coffee bijeenkomst op dinsdag 21 februari a.s. kan je je laten informeren over de mogelijkheden bij Slimmer Fit Bennekom.

 

Meer informatie over de Open Ondernemerskoffie Bennekom e.o. vind je op onze website www.opencoffee-bennekom.nl

Tabletinloop Café Cultura

Dinsdag 21 februari 2017 14:00 - 16:00 - Ede

Vragen over je tablet en/of smartphone? Instellingen verbeteren? Samen met andere tabletbezitters leuke apps ontdekken? Kom naar het tabletcafé! Onder deskundige begeleiding kun je ontdekken hoe je je tablet slim kunt gebruiken. Samen met andere gebruikers kun je apps uitwisselen en deel je tips en trucs.

 

De Bibliotheek Cultura Ede (Molenstraat 45) organiseert een gratis toegankelijk tabletcafé in samenwerking met Spliv en HCC SeniorenAccademie in het Atrium. Deze cafés vinden plaats op iedere 3de dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur onder begeleiding van een vrijwilliger en medewerker van de Bibliotheek. Dinsdag 21 februari a.s. is het dus weer zover.

Voorjaarsfair 25 februari in Partycentrum "De Molen"

Zaterdag 25 februari 2017 10:00 - 16:00 - Harskamp

Gezellige overdekte voorjaarsfair in Partycentrum "De Molen", molenweg 12 in Harskamp. Van 10.00-16.00 uur.

 

Een heel divers aanbod aan nieuwe en gebruikte spullen. 

 

Nu helemaal nieuw dit jaar:

Een speelhoek voor de kinderen waar iedereen gezellig kan komen knutselen, mega kleurplaat kleuren, mega bloks bouwen etc. Kom je ook gezellig spelen?

 

Modeshows:

Om 12.00 uur is er een mooie kindermode show met kleding van de nieuwe zomercollectie van 't Kraampje baby- en kinderkleding

Om 14.00 uur is er een mooie nostalgische bruidsmodeshow met bruidsjurken die een verhaal meedragen. Vaak gedragen door een familielid van de eigenaar.

 

Lekkernij:

Helemaal verzorgt door Partycentrum "De Molen" is er een rustige zithoek waar u gebruik kunt maken van een hapje en drankje.

 

Dit alles zorgt voor een gezellige sfeer en een leuk gratis uitje voor het gezin!

Oefeninterland tegen Japan

Zaterdag 25 februari 2017 14:15 - 22:00 - Ede

Voor het eerst in de geschiedenis organiseert VV Prins in samenwerking met de gemeente Ede, TweeVV en de Nevobo een internationaal evenement.

 

Het Jeugd Oranje volleybalteam speelt ter voorbereiding op de EK-kwalificatie een oefeninterland tegen Japan. VV Prins faciliteert de wedstrijd in Sporthal De Peppel en koppelt daaraan een volleybalinstuif voor de jeugd.

 

De Stichting topvolleybal Vallei-regio en Vallei Volleybal Prins ondersteunen daarmee haar doelstelling om in alle opzichten bij te dragen aan de ontwikkeling van jeugdig volleybaltalent. Met het eredivisie herenteam van VV Prins biedt de Stichting Vallei Volleybal jonge talenten de gelegenheid te trainen op hoog niveau. Tijdens de competitiewedstrijden sluiten steevast 2 talentvolle jeugdspelers aan om de ervaring van het spelen in een hal met veel publiek op te doen. Meestal beperkt de inzet zich tot de warming up, maar zodra de stand het toelaat zetten coaches Van de Pol en Martinovic de jongens ook in voor een rondje in het achterveld of een servicebeurt. De ambitie van de Stichting Topvolleybal Vallei-regio is om de betrokkenheid bij de ontwikkeling van jong talent verder uit te bouwen door het geven van clinics aan zowel de jeugdspelers zelf, als ook aan de trainers van de jeugdteams van verenigingen in de Vallei-regio. Het is de bedoeling om de nabijheid van het eredivisie herenteam en de daarmee verbonden expertise, te gebruiken om het niveau van het volleybal in de gehele regio te verrijken. Een belangrijke schakel bij die ambitie vormt de te bouwen topsporthal op de Kenniscampus in Ede. In nauwe samenwerking met de Gemeente Ede wordt hard gewerkt aan de realisatie van een compleet geoutilleerd sportcentrum dat als thuisbasis voor het eredivisievolleybalteam van VV Prins gaat dienen.

 

Door de beschikbaarheid van optimale faciliteiten wordt een moderne en inspirerende omgeving gecreëerd waar topsport en talentontwikkeling elkaar kunnen versterken. De plannen voor de bouw van het nieuwe centrum zijn in een vergevorderd stadium, de verwachting is dat in het eerste kwartaal van dit jaar de eerste paal wordt geslagen. Vooruitlopend op deze ontwikkelingen introduceerde de Stichting Topvolleybal Vallei-regio het topvolleybal dit jaar al in Ede met de komst van het eredivisie herenteam VV Prins. Velen hebben al met het flitsende spel van de lange mannen van VV Prins, dat nu een zesde positie inneemt op het hoogste nationale niveau, kennisgemaakt in de tijdelijke thuisbasis Sporthal De Peppel. Bij elke thuiswedstrijd mag het team zich verheugen op de komst van enthousiaste bezoekers. Met het organiseren van de jeugd-interland op 25 februari biedt de Stichting Topvolleybal Vallei-regio niet alleen een platform voor de samenwerking met TweeVV en de Nevobo, maar biedt het ook bezoekers de gelegenheid kennis te maken met het oogstrelende spel dat volleybal heet. Om dat ook nog eens aan den lijve te ondervinden kunnen de jeugdige gasten deelnemen aan de volleybalinstuif die wordt verzorgd door de coach van jeugd Oranje en een aantal speelsters. Ze zullen ondersteund worden door Anouk van Geenen, die ook al heel wat ervaring heeft opgedaan in de wereld van het volleybal.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

– 14.15 uur:            Sporthal open

– 15.00 uur:            Start oefeninterland Nederland-Japan

– ca. 17.00 uur:       Start volleybalinstuif

– 19.15 uur:            Start warming up VV Prins

– 20.00 uur:            Aanvang wedstrijd VV Prins-Coolen Alterno

 

Toegang en deelname zijn gratis.

 

 

Locatie: Sporthal De Peppel te Ede Voor de volleyballiefhebbers die graag beide wedstrijden zien, is er door Sportcafé de Peppel een menu samengesteld zodat u voor een vriendelijke prijs iets kunt eten en drinken.

 

Voor meer informatie en het aanmelden voor de volleybalinstuif kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Stichting, Monique Becks via [email protected]

Workshop Kinderyoga

Woensdag 01 maart 2017 14:00 - 15:30 - Ede

Vind je het fijn om lekker te bewegen, maar ook om te ontspannen? Je hoofd leeg te maken, te werken aan je lijf, maar ook aan je concentratie en zelfvertrouwen? Geef je dan op voor de workshop Kinderyoga bij Toon Tovenaars Kinderinloop in het Toon Hermans Huis Ede.

 

Deze workshop wordt aangeboden door docent kinderyoga Toos van Essen van Kinderyoga de Vrije Vogel en is speciaal bedoeld voor kinderen tot en met elf jaar die te maken hebben (gehad) met kanker. De workshop begint woensdag 1 maart om 14.00 uur. Je bent welkom vanaf 13.30 uur. Doe je makkelijk zittende kleding aan en breng je een handdoek mee? We sluiten de middag na een kleine creatieve opdracht en een kopje thee af rond 15.30 uur. Meedoen is gratis.

 

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]

 

Aanmelden kan via: 06-22 161 969 of via [email protected] Graag even je leeftijd doorgeven.

 

Toon Tovenaars Kinderinloop is gevestigd in het Toon Hermans Huis Ede aan de Telefoonweg 124B in Ede.

Viering Wereldgebedsdag

Vrijdag 03 maart 2017 19:30 - 20:30 - Ede

Al jarenlang bestaat wereldwijd de traditie dat op de eerste vrijdag van maart Christenen over de gehele wereld bidden voor vrede en gerechtigheid. De oorsprong ligt in de wereldwijde inzet van vrouwenbewegingen om te strijden voor een rechtvaardige samenleving. Elk jaar kiest een ander land het thema van de Wereldgebedsdag en werkt dit globaal uit. De landelijke organisaties werken dat daarna verder uit in een liturgie waarin zingen, bidden en overdenken centraal staan.

 

Dit jaar staan de Filippijnen centraal en het thema is "EERLIJK !?"

De positie van vrouwen en kinderen in dit Aziatische land is moeilijk en kwetsbaar. Veel mannen werken elders in de wereld, zelf moeten ze vaak hard werken om het gezin te onderhouden. Er is veel misdaad en drugsgebruik in dit land, waar vooral de kwetsbaren in de samenleving slachtoffer van zijn. Juist de draagkracht van vrouwen maakt het mogelijk, dat velen toch een bestaan weten op te bouwen. In de viering willen we dit centraal stellen. De collecte na afloop is dan ook bedoeld om dit te ondersteunen.

 

De Raad van Kerken in Ede heeft besloten de Wereldgebedsdag na een onderbreking van enkele jaren weer jaarlijks te gaan vieren en we hopen dat we velen uit Ede, kerkelijk of niet, kunnen begroeten.

 

De viering van de Wereldgebedsdag 2017 zal plaatsvinden op 3 maart 2017, om 19.30 uur in de kerk van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Ede aan de Ericalaan 1, 6711 MZ Ede.

 

Aan de viering wordt o.a. meegewerkt door leden van het koor The New Creation uit Ede, onder leiding van Jan Broekhuis. De dienst wordt geleid door mevrouw Cocke Post uit Ede, werkzaam als pastor in verschillende verzorgingshuizen in Apeldoorn. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting en napraten onder genot van een eerlijk kopje koffie of thee.

Thema-avond over de vervolgde Kerk

Donderdag 09 maart 2017 20:00 - 22:00 - Ede

Als Evangelische gemeente Jonah houden we donderdagavond 9 maart een thema-avond over de vervolgde Kerk. Nog steeds worden wereldwijd miljoenen christenen gediscrimineerd, mishandeld of zelfs gedood vanwege hun geloof.

 

Een bijbel in de kast hebben staan, openlijk over je geloof kunnen praten; het lijken heel vanzelfsprekende dingen. Maar in Noord-Korea kan alleen het bezit van een bijbel er al toe leiden dat je met je hele gezin in een concentratiekamp wordt opgesloten. In Iran en andere moslimlanden kunnen christenen vaak alleen maar in het geheim samenkomen. Dit gebeurt meestal in kleine groepen

 

Op deze avond zal een spreker van Open Doors iets vertellen over actuele christenvervolging onder meer aan de hand van eigen ontmoetingen met vervolgde christenen. Waar worden christenen vervolgd en waarom? De verhalen uit de Vervolgde Kerk zijn vaak schrijnend, maar ze bevatten ook een inspirerende boodschap. Over volharding in geloof, moed en de kracht van gebed.

 

Open Doors is een interkerkelijke organisatie die sinds 1955 vervolgde christenen steunt. Open Doors brengt bijbels, geeft training en praktische hulp aan christenen in zo'n vijftig landen. Meer informatie is te vinden op www.opendoors.nl.

 

De bijeenkomst wordt gehouden in de Wissel, Bettekamp 99 in Ede en begint om 20.00 uur. U bent van harte uitgenodigd om bij deze thema-avond aanwezig te zijn.

Postzegelbeurs Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei

Zaterdag 11 maart 2017 10:00 - 16:00 - Ede

Op zaterdag 11 maart 2017 is er weer de halfjaarlijkse Postzegeldag georganiseerd door filatelistenvereniging de Gelderse Vallei. De dag wordt gehouden in "Ons Huis" gelegen aan de Prinsesselaan 8, achter de Taborkerk, in Ede.

 

Diverse handelaren zullen aanwezig zijn. Voor de jongere verzamelaars is er een speciale Jeugdhoek ingericht.

 

De openingstijd is van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis en er is volop, vrije, parkeergelegenheid. Op deze dag zullen vele postzegels weer van eigenaar wisselen. Ook kan men hier informatie krijgen over het lidmaatschap van de vereniging.

 

Inlichtingen: Telefoon 06-51880027 of via [email protected]

Meer info op de website www.fv-degeldersevallei.nl

Concert in de Oude Kerk

Zaterdag 18 maart 2017 20:00 - 21:30 - Ede

Bij klassieke muziek denken veel mensen aan Bach, Beethoven en Mozart: geniale componisten en musici, maar ook mensen uit lang vervlogen tijden. Klassieke muziek als iets van vroeger dus, voordat de popmuziek zijn intrede deed.

 

Gelukkig is de realiteit anders. Ook in de laatste decennia is er prachtige klassieke muziek gecomponeerd. Door Karl Jenkins (1944, bekend van Adiemus en The Armed Man – a Mass of Peace) en Ola Gjeilo (1978) bijvoorbeeld, van wie het Requiem en de Sunrise Mass op 18 maart zullen klinken in de Oude Kerk in Ede.Het Lunterse koor COV SursumCorda, onder leiding van Gert Jan van der Pol, brengt deze bijzondere werken op een sfeervolle locatie ten gehore.

 

Het Requiem (2004) van Jenkins is een 'modern' en toch overwegend klassiek werk, waarbij invloeden uit alle delen van de wereld waarneembaar zijn. Een cross-over van meerdere stijlen, niet alleen in muziek die opzwepend, mysterieus en melodieus is, maar ook in tekst. De muziek heeft Japanse invloeden en bevat zelfs een deel dat geïnspireerd is door een Hip Hop-ritme uit de popmuziek. Het begeleidende Holland Symphonie Orkest heeft naast de gebruikelijke strijkers, blazers en slagwerk voor dit Requiem diverse oosterse muziekinstrumenten aan het orkest toegevoegd. De Japanse bamboefluit shakuhachi, gespeeld door Hélène Seiyu Codjo, speelt een grote rol in de vijf Japanse Haiku's, gezongen door solisten uit het koor.

 

De Sunrise Mass (2008) van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo is geschreven voor strijkorkest en koor. Zijn Sunrise Mass is een metafoor voor de menselijke ontwikkeling van kind naar volwassene. Hij werkt toe van iets vaags en onschuldigs naar iets emotioneels en dramatisch en brengt dit geheel naar een warm en stevig hoogtepunt.

 

COV SursumCorda, dat repeteert in Lunteren, maar leden heeft uit de gehele regio, durfde in de afgelopen jaren steeds vaker moeilijke koorwerken op het programma te zetten, zoals de HoheMesse van Bach, het De Profundis van Arvo Pärt en A Child of Our Time van Michael Tippett. Met de werken van Jenkins en Gjeilo hoopt het koor wederom een mooi concert in de Oude Kerk neer te zetten.

 

Zaterdag 18 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Oude Kerk, Grotestraat 58, Ede
Kaartverkoop: www.covsursumcorda.nl, via secretariaat (0318-413518)
en Christelijke Boekhandel De Bron Ede

Thema-avond ‘Prostaatkanker en hoe verder’

Dinsdag 28 maart 2017 19:30 - 22:00 - Ede

Het Toon Hermans Huis Ede organiseert dinsdag 28 maart aanstaande een thema-avond ‘Prostaatkanker en hoe verder’. De deur aan de Telefoonweg 124b in Ede gaat open om 19.00 uur. De avond begint om 19.30 uur en deelname is gratis. 

 

De onderwerpen die aan de orde komen zijn: Wat is prostaatkanker? Waar moeten mannen op letten? Wat kunnen ze zelf doen? De diagnose, behandelingen, eventuele gevolgen zoals incontinentie en impotentie en seksualiteit na de behandeling.

 

De sprekers van deze avond zijn Marita van den Berg en Machteld Molkenboer, beide verpleegkundig specialist Urologie. Vanuit de Prostaatkanker Stichting zullen Wim Pas en Bert Prijs enkele onderwerpen toelichten. Ook beantwoorden zij vragen vanuit hun jarenlange ervaring. Alle aspecten zijn bespreekbaar. Een grote angst van mannen met prostaatkanker is om impotent of incontinent te worden. Door erover te praten wordt een taboe doorbroken. 

 

De Prostaatkanker Stichting is een vrijwillige organisatie en stelt zich ten doel om informatie te verstrekken, de belangen van patiënten en hun naasten te behartigen en het contact onder lotgenoten te bevorderen. De missie van PKS is goede psychosociale zorg, aandacht voor kwaliteit van leven, gespecialiseerde behandelklinieken en patiënten mondiger maken. Op de website www.prostaatkanker.nl staan de activiteiten van de PKS vermeld. 

 

Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is van harte welkom en kan zich aanmelden per email [email protected] of via 06-22161969. Ook partners van mannen met prostaatkanker zijn deze avond van harte uitgenodigd.

Schilderen met een strijkijzer

Woensdag 29 maart 2017 13:30 - 14:30 - Ede

Schilderen met een strijkijzer? Ja, het kan echt. Woensdag 29 maart aanstaande gaan we samen aan de slag bij Toon Tovenaars Kinderinloop. Alle kinderen vanaf zes jaar die direct of indirect te maken hebben (gehad) met kanker zijn van harte welkom bij deze creatieve workshop. Het begint om half twee en is om half vier afgelopen. In plaats van verf op een kwast doen we bijenwas in verschillende kleuren op een speciaal hiervoor bedoeld strijkijzer. Vervolgens gaan we met het strijkijzer over het papier. Je zult verbaasd zijn over het resultaat. Meedoen is gratis.

 

Kom je ook?
Graag aanmelden via: 06-22 161 969 of via [email protected]

 

Toon Tovenaars Kinderinloop is gevestigd in het Toon Hermans Huis Ede aan de Telefoonweg 124B in Ede.

Kennismakingsavond Charity Singers

Woensdag 05 april 2017 20:00 - 21:30 - Ede

Binnenkort start het koor 'Charity Singers' in Ede: het koor dat zich zingend inzet voor goede doelen met een wisselend repertoire (popsongs, spirituals, klassiek, religieus etc.). De opbrengst van de concerten komt ten goede aan wisselende doelen.

 

Kom geheel vrijblijvend naar de 1e kennismakingsavond!

Datum:​woensdag 5 april 2017

Waar:​​Beatrixkerk te Ede (Beatrixlaan 54)

Aanvang: ​20:00 uur

 

Zangervaring is natuurlijk handig, inzet en enthousiasme zijn een must! Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk, uiteraard wordt dit wel gewaardeerd. Hoewel we in een kerk repeteren, zijn we niet kerkelijk gebonden en is iedereen welkom!

 

Kijk voor meer informatie op: www.charity-singers.nl

Uiteraard kan je ook mailen naar: [email protected]

Haantje Pik optocht

Zaterdag 08 april 2017 14:00 - 16:00 - Lunteren

Ook dit jaar is er weer een Haantje Pik optocht en wel op zaterdag, 8 april. De Schakel is het begin- en eindpunt van de tocht.

 

Vorig jaar hebben een aantal vrijwilligers op veler verzoek weer de bekende en lang gemiste Haantje Pik optocht georganiseerd.

 

Het is een gratis evenement en iedereen mag meedoen, jong en oud, met of zonder versierde Paasstok.

 

De muzikale begeleiding wordt weer verzorgd door het Orkest Staccato uit Lunteren. Zij vinden het leuk dat zij deze optocht kunnen ondersteunen; aldus treffen jong en oud zich in deze traditie.

 

Het orkest zit op een mooie kar die wordt getrokken wordt door een tractor. Ze spelen leuke marsmuziek en dat zal een ieder goed van pas komen tijdens de route. Deze loopt door het dorpscentrum en ook langs het verzorgingstehuis De Honskamp. Zo kan iedereen de vele en mooie versierde Paasstokken zien. Bij terugkomst is er voor iedereen nog een ijsje en kun je naar een korte film kijken.

 

Wil je de middag helemaal voldaan afsluiten, dan kan je, tegen betaling, gebruik maken van het onbeperkt-haantje-pik-smikkel-buffet dat om ongeveer 16.15 uur in De Schakel begint. De kosten voor ouders zijn € 5,-- en voor kinderen € 3,50 p.p.; wel graag van tevoren opgeven.

Lentekriebels op het Wekeromse Zand

Zaterdag 08 april 2017 14:00 - 17:00 - Wekerom

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op zaterdag 8 april een lentewandeling over het Wekeromse Zand.

 

In de aanloop naar de lente roert maart nog steeds zijn staart. Met het weer kan het tijdens deze excursie dan ook alle kanten op. Echter bij elk weertype laat het Wekeromse Zand zijn wilde schoonheid zien. U kunt genieten van mooie vergezichten, ervaren hoe het zand rond stuift, horen hoe het hout kraakt in het bos. Wandelend door het bos en voortploeterend door het levende stuifzand beleeft u alles wat het Wekeromse Zand te bieden heeft. En met een beetje geluk ziet u de moeflons die hier hun leefgebied hebben. En misschien vinden we de raven op hun schuilplaats.

 

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Hoeverweg, gelegen bij de voormalige vuilstortplaats ten zuiden van Wekerom. Duur: 2 à 3 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Henk Huizing, tel. 06 - 51 966 359.

Koffieconcert trio Flor d’Luna

Zondag 09 april 2017 12:00 - 13:30 - Ede

Op zondag 9 april geeft het trio Flor d’Luna van 12.00 tot 13.30 uur een koffieconcert in Huis Kernhem te Ede met het programma ‘Uma porta para o rio’, ‘Een deur naar de Rivier’.

 

Dit is tevens de titel van hun laatste cd die voornamelijk eigen composities bevat van de hand Marcel Verheugd, de gitarist van het trio. Marcel studeerde aan het conservatorium in Den Haag.

Zangeres Carla Koehorst studeerde klassieke zang aan het conservatorium in Enschede. Haar muzikale wortels liggen in de Keltische muziektraditie.

 

Manuela Verbeek studeerde cello aan het Artez conservatorium in Zwolle & Arnhem. Behalve bij Flor d’Luna ontwikkelt ze haar improvisatievaardigheid in de Flamenco muziek.

 

Een aanzienlijk deel van de teksten is van de hand van Fernando Pessoa, een bekende Portugese dichter/schrijver. Deze teksten dragen het kenmerk uit de Portugese Fado-traditie, de zogenoemde ‘saudade’. Een begrip dat niet eenvoudig in één Nederlands woord te vertalen is. Het gaat over onbereikbaarheid, verlangen, eenzaamheid, zich gevangen voelen in de tijd…

‘Saudade’ is in de muziek van Flor d’Luna terug te vinden, maar, net als in de Fado, met een opgewekte lichtheid. Het leed wordt draagbaar(der), het wordt iets dat gekoesterd kan worden. Het hoort erbij, is deel van het leven, deel van de Fado-traditie. Zoals ieder zijn eigen weg gaat in het leven, zo laat ook Flor d’Luna haar persoonlijke sporen na in de stroom van het leven. Een deur naar de rivier staat open: Cantai! Zing!

 

Kom luisteren in Huis Kernhem, hóe Flor d’Luna zingt!

 

Kaarten voor het concert zijn vanaf 11.30 uur verkrijgbaar aan de zaal. De kosten zijn € 10,00 inclusief een consumptie.

 

Zie ook: www.huiskernhem.nl en www.flordeluna.nl

Cursus zelfverdediging

Zaterdag 15 april 2017 11:00 - 12:00 - Ede

Op zaterdag 15 april start er weer een nieuwe cursus zelfverdediging voor volwassen in Wijkcentrum De Velder. Hier leert u verschillende basistechnieken waarmee u zichzelf kunt verdedigen in een vervelende situatie. 

 

Aan bod komen het afweren en het controleren van een tegenstander. Ook wordt er aandacht besteed aan uw houding. Doel hiervan is om uw zelfvertrouwen te vergroten en uitstraling te verbeteren. 

 

De cursus bestaat uit 10 lessen en de kosten hiervoor zijn € 50,00. Lestijden zijn van 11:00 tot 12:00 op zaterdagochtend. De cursus start alleen bij voldoende deelname. Opgeven kan via [email protected] Voor informatie bel met 0645663369.

Tabletinloop Café Cultura

Dinsdag 18 april 2017 14:00 - 16:00 - Ede

Vragen over je tablet en/of smartphone? Instellingen verbeteren? Samen met andere tabletbezitters leuke apps ontdekken? Kom naar het tabletcafé! Onder deskundige begeleiding kun je ontdekken hoe je je tablet slim kunt gebruiken. Samen met andere gebruikers kun je apps uitwisselen en deel je tips en trucs.

 

De Bibliotheek Cultura Ede (Molenstraat 45) organiseert een gratis toegankelijk tabletcafé in samenwerking HCC SeniorenAccademie in het Atrium. Deze cafés vinden plaats op iedere 3e dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur onder begeleiding van vrijwilligers en een medewerker van de Bibliotheek. Dinsdag 18 april a.s. is het dus weer zover.

Theatraal concert Irma Dee

Vrijdag 21 april 2017 20:00 - 23:00 - Ede

Op vrijdagavond 21 april aanstaande vindt het eerste concert plaats van de tour van Irma Dee. In het gebouw ‘De Wissel’ aan de Bettekamp in Ede wordt deze verhalende muziekvoorstelling uitgevoerd. 

 

In deze theatrale voorstelling neemt Irma Dee met haar band de bezoekers mee op een reis door het leven, naar aanleiding van haar nieuwe album ‘Prodigal Daughter’. Voor dat album is zij geïnspireerd door de bestseller ‘Eindelijk Thuis’ van Henri Nouwen. 

 

Het verhaal van de verloren zoon klinkt misschien haast overbekend. Veel mensen, wel of niet gelovig, kennen het verhaal wel. Maar de manier waarop het hier gepresenteerd wordt gaat veel verder en dieper dan het verhaal vaak gebracht wordt. Er worden allerlei thema’s belicht, van weglopen, je niet geliefd voelen, schaamte, angst naar de weg terug ondernemen. Daarnaast komen ook de positie van de oudste zoon en de liefde van de vader in ruime mate aan bod. 

 

Irma Dee bracht tot nu toe een album, een EP en diverse singles uit. Daarin spelen wezenlijke vragen over het leven en de dood een belangrijke rol. Na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven, de moord op haar zwager en de impact op het leven van haar zus en gezin op missie in Afrika, was de muziek in haar voor een aantal jaren verstild. 

 

Tot zij het boek “Eindelijk Thuis’ las van Henri Nouwen, die hierin verslag doet van zijn gedachten bij Rembrandt's ‘De Terugkeer van de Verloren Zoon’. Het boek bleek woorden te geven aan de geestelijke zoektocht die zij zelf doormaakte. Irma maakte ‘Prodigal Daughter’ naar aanleiding van dit boek. De uitgever van deze bestseller sprak het idee en thema zo aan, dat een speciale heruitgave werd gemaakt waarin het album bij het boek is gevoegd. 

 

Samen met Bram Rebergen (directeur Youth for Christ) is een verhalende voorstelling gemaakt waarin naast liedjes en bekende covers een verhaallijn meeloopt die de bezoeker meeneemt op een reis door het leven, naar het punt waarop klinkt: Jij bent GELIEFD! 

 

Irma’s zus, Lora Kremer heeft ook een verhalende rol in het geheel en zingt daarnaast enkele duetten met Irma. Het betreft een avondvullend programma met zang, dans en theater, ondersteund met treffende beelden. Een avond met een aansprekende boodschap voor jong en oud. Het programma heeft een laagdrempelig karakter en is geschikt voor iedereen. 

Kaarten voor het programma zijn verkrijgbaar via Truetickets.nl en alle info is te vinden op www.ProdigalDaughter.nl

Speeddaten met Edese veteranen

Zaterdag 22 april 2017 14:00 - 17:00 - Ede

Wat betekent vrijheid voor jou? Hoeveel vrijheid gun je een ander? En hoe zou het zijn om niet in vrijheid te leven? In een speeddate ontdek je wat veteranen tijdens een missie hebben meegemaakt. Vraag maar raak tijdens het Vrijheidsfestival Ede op 22 april.

 

Heb je al altijd al willen weten hoe het is om als militair je werk te doen en hoe ingrijpend die ervaringen kunnen zijn? Kom dan op zaterdagmiddag 22 april naar het Akoesticum speeddaten met een veteraan. Je bent welkom in één van de huiskamers van het Vrijheidsfestival.

 

Veteranen van het Nederlandse leger zijn actief geweest in conflictgebieden overal in de wereld. Samen met hun collega's hebben ze zich persoonlijk ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid. En nu ze terug zijn, laten ze je foto's zien van hun uitzending en delen ze graag hun verhaal met jou.

 

• Studio 9

o 14.00-15.00 uur: NATO operaties in voormalig Joegoslavië

o 15.00-16.00 uur: de UN-missies in voormalig Joegoslavië

o 16.00-17.00 uur: een WOII-Oorlogsveteraan en de vredesmissie Oekraïne

 

• Studio 10

o 14.00-15.00 uur: NATO operaties in Afghanistan

o 15.00-16.00 uur: UN-missies in Libanon

o 16.00-17.00 uur: militairen in Nederlands-Indië

Vrijheidsfestival

Zaterdag 22 april 2017 14:00 - 19:30 - Ede

Op zaterdag 22 april 2017 vanaf 14:00 uur vindt de eerste editie plaats van een nieuw cultureel Vrijheidsfestival op de voormalige Johan Willem Frisokazerne in Ede. Met gastspreker Jan Terlouw.

 

Festival voor iedereen

Het festival biedt een aantrekkelijk en afwisselend programma voor jong & oud met muziek, historische films, exposities, sport, kunst, zang, dans en workshops. Het programma is geïnspireerd op verhalen van veteranen, Molukkers in het Nederlandse verzet en de Canadese zomer van 1945. Er zijn ruim 1.000 veteranen uit Ede uitgenodigd. Bezoekers krijgen volop de gelegenheid om met hen in gesprek gaan.

 

Activiteiten voor kinderen

Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten zowel binnen als buiten. Bijvoorbeeld tegels maken voor de 'Walk of Freedom", softballen met de Moorfielders, legeroefeningen, meerijden op militaire voertuigen, het kazerneterrein ontdekken, vlaggen maken, schminken of praten met veteranen die zich ergens op de wereld hebben ingezet voor veiligheid en vrijheid.

 

Pop-up parade

Als afsluiting van het dagprogramma zal er om 17:00u een pop-up parade plaatsvinden als ode aan de vrijheid. Deelnemers aan het festival lopen in een bonte optocht over het terrein als voorproefje van de grote artistieke parades waarmee volgende edities van het festival geopend zullen worden.

 

Vrijheidsmaaltijd

In de festivaltent begint vanaf 18:00 uur de Vrijheidsmaaltijd, een feestelijke avond met livemuziek van de Jalafusi Big Band en het jonge, talentvolle saxofoonduo Farber. Muziek zal worden afgewisseld met gastenoptredens van Jan Terlouw, operazanger en oud marinier Bastiaan Everink, stadsdichter Harry Oonk en nog vele anderen. Tussen de optredens door wordt een bijzondere driegangenmaaltijd geserveerd met gerechten uit het verleden, het heden en de toekomst.

 

Toegang

Het festival vindt plaats bij Akoesticum, op het voormalige militaire terrein van de Johan Willem Frisokazerne in Ede. Tot 18:00 uur is het festival voor iedereen gratis toegankelijk.

Voor meer informatie & kaarten voor de afsluitende Vrijheidsmaaltijd (25,- per persoon), kijk op www.vrijheidsfestivalede.nl.

Oranjebal

Woensdag 26 april 2017 18:30 tot donderdag 27 april 00:00 - Ede

Het Oranjebal is hét galafeest voor Ede en omstreken dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt door de Ronde Tafel 78 uit Ede. Inmiddels is dit de achtste editie en vindt plaats op woensdag 26 april.

 

Bijzondere locatie

Het Oranjebal vindt plaats op woensdagavond 26 april 2017 vanaf 18.30 uur in wellicht een van de meest unieke locaties van Nederland; Het Akoesticum in Ede. De voormalige kazerne is modern, futuristisch, stijlvol en voorzien van de modernste techniek als het om muziek maken gaat. Met een de Booming Pianos, tenor Marc Canto, een briljante DJ en musical-talent-award winnares Romy Monteiro is men verzekerd van een grandioze avond.

 

Goede doel

Het Oranjebal wordt georganiseerd door de Stichting Oranjebal Ede, een initiatief van de Ronde Tafel 78 te Ede.

 

Ook dit jaar staat het feest in het teken van de helpende hand voor hulpbehoevenden. De organiserende commissie gekozen voor een goed doel dat steun dubbel en dwars verdient. Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede wil kinderen met diabetes helpen met een speciaal voor dat doel geprogrammeerde robot. Een prachtig middel om kinderen in hun leed te ontzien, maar ook een kostbaar middel. De robot wordt gebruikt om kinderen te ondersteunen bij het leren van de handelingen die nodig zijn om goed met alle lastige onderdelen van diabetes om te gaan. Hij wordt met speelse leermodules geladen om interactief kennis over te dragen aan de kinderen, en om te controleren of die kennis goed is opgenomen. Daarnaast wordt hij gebruikt om in de schoolklas van het kind voorlichting over diabetes te geven en om te laten zien wat diabetes voor een klasgenootje betekent. Met de bijdragen van sponsoren en een veiling, zal de organisatie van het Oranjebal 2017 er alles aan doen om dat geld wat nodig is bij elkaar te brengen en zodoende Ziekenhuis De Gelderse Vallei te ondersteunen in de aanschaf van deze robot.

Oranjeconcert door het ENKA Mannenkoor

Donderdag 27 april 2017 16:30 - 17:30 - Ede

Ook dit jaar kunt u 27 april om 16.30 uur in de Oude kerk in Ede weer genieten van het Oranjeconcert door het ENKA Mannenkoor Ede (EME). Dit jaar staan beroemde melodieën uit opera en musical op het programma. De toegang is gratis.

 

Het EME is trots dat de bekende Bennekomse zangeres TINEKE ROSEBOOM haar medewerking verleent aan dit concert. 'Loepzuiver', 'Ontroerend', 'Meeslepend en vol drama' zo wordt haar stem door de kenners omschreven. Zij zal samen met het koor en enkele solo's ten beste geven.

 

De vleugel wordt weer bespeeld door ROLAND AALBERS die al vele jaren het EME kundig begeleidt bij de vele concerten.

 

Het geheel staat onder leiding van MAARTEN-JAN DONGELMANS die met veel enthousiasme en humor het EME sinds 1994 dirigeert. Voor zijn muzikale kennis en inbreng is hij alom gewaardeerd en onderscheiden, zoals de benoeming tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau aantoont.

 

Voor het koor is het een voorrecht om met zoveel talent samen te werken. We nodigen iedereen dan ook van harte uit naar de Oude Kerk in Ede te komen.

 

Zingen is een plezierige, ontspannende bezigheid die je tot hoge leeftijd kunt beoefenen. We willen dat graag met meerderen delen. Elke donderdagavond vanaf 19.45 uur repeteren we in gebouw Ons Huis aan de Prinsessenlaan 8 in Ede, waar u van harte welkom bent voor een eerste oriëntatie als mogelijke start van veel zangplezier.

Duathlon

Zaterdag 29 april 2017 10:00 - 12:00 - Lunteren

De Vrienden van het Bosbad in Lunteren organiseren ter gelegenheid van de start van het zwemweizoen 2017 een kleine Duathlon, die goed te doen is voor jong en oud.

 

De Duathlon bestaat uit 500 meter zwemmen in het Bosbad en 1500 meter hardlopen in het Luntersche Buurtbosch. Het evenement vindt plaats op zaterdag 29 april, men kan starten tussen 10:00 uur en 11:00 uur. De kosten zijn 2 euro inclusief een vaantje.

Re-integratie bij kanker is topsport

Donderdag 11 mei 2017 20:00 - 22:00 - Ede

In het Toon Hermans Huis Ede vindt donderdag 11 mei aanstaande een thema-avond plaats met de titel 'Re-integratie bij kanker is topsport'. 

 

Dit is wat Anjo Bloemen, ervaringsdeskundige en ambassadeur bij NFK, ervaren heeft tijdens haar re-integratie. In januari 2011 kreeg Anjo borstkanker waarop een behandeltraject van veertien maanden volgde. Tijdens haar re-integratietraject voelde Anja zich eenzaam en onbegrepen. "Werkhervatting na of tijdens kanker is complex", vindt Anjo. "De behandelingen zijn vaak ziekmakend en meestal komt hervatting van werk op het moment dat je nog vol in het verwerkingsproces zit. 70% van de 40.000 werknemers die per jaar kanker krijgt, geeft aan een stapje terug te moeten doen in hun werk.'' Inmiddels is het vijf jaar na haar laatste behandeling en heeft Anjo met ups en downs haar balans gevonden en werkt ze met veel plezier. Tijdens deze themavond vertelt Anjo over dit proces. De avond begint om 20.00 uur. Onze deur gaat open om 19.30 uur. De toegang is gratis.

 

Voor nadere informatie kunt u naar onze website gaan www.toonhermanshuisede.nl

 

Aanmelden kan via: 06-22161969 of via [email protected]

 

Het Toon Hermans Huis is gevestigd aan de Telefoonweg 124B in Ede (er is een lift aanwezig).

De “Resound” tour met Reyer

Vrijdag 19 mei 2017 20:00 - 23:00 - Ede

Worshipzanger Reyer start in samenwerking met Zingen in de Kerk in mei 2017 met zijn "Resound" tour, waarmee hij diverse plaatsen in Nederland aan zal doen. Op 19 mei speelt hij in Ede om 20.00 uur in “De Wissel”, Bettekamp 99.

 

De tour staat volledig in het teken van zijn laatste gelijknamige album, wat in de open lucht werd opgenomen in juni vorig jaar. Reyer heeft zich in de afgelopen jaren onderscheiden als een muzikant met een voorliefde voor moderne muziek, wat duidelijk te horen is in de energieke en frisse arrangementen van zijn laatste CD.

 

Reyer licht toe: "De gedachte achter Resound is om te benadrukken dat de kerk van nu een belangrijke stem heeft in de wereld. Angst en verdeeldheid domineren vaak onze media en cultuur, en ik geloof dat de boodschap van het evangelie, de boodschap van hoop en leven hét tegengeluid mag zijn wat wij mogen laten weerklinken en laten zien in onze maatschappij." 

 

Op de touravonden worden veel bekende aanbiddingsliederen gezongen maar natuurlijk ook nieuwe nummers afkomstig van de CD. Er is ruimte voor feest, maar ook momenten van verstilling. Gecombineerd met indrukwekkende beelden van het openlucht concert en Reyer's energieke band belooft dit een unieke tour te worden waarin de bezoeker verwonderd mag raken door een almachtige God van Liefde, en toegerust worden om Zijn hoop te laten weerklinken in deze wereld. 

 

 

Voor meer info & tickets: https://www.zingenindekerk.nl/gospel/reyer

Voorjaarsconcert Edes Orkest

Zaterdag 20 mei 2017 20:00 - 22:00 - Ede

Op zaterdag 20 mei geeft Het Edes Orkest haar traditionele voorjaarsconcert. Dit muzikaal gebeuren speelt zich af in de NPB kerk (Ericalaan 1), aanvang 20.00 uur. (entree € 10 p.p.)

 

Het orkest staat onder leiding van dirigente Madeleine Boertje. Werk van componisten als Johan Sibelius (Finlandia), Carl Nielsen (Aleddin Suite) en Edvard Grieg (Peer Gynt Suite) geven dit concert een Scandinavisch tintje. De ouverture uit De Elzenkoning (of eigenlijk Elfenkoning) van Peter Benoit lijkt op Der Erlkönig van Schubert en is niet echt Scandinavisch (hoewel de naam Elzenkoning komt door een vertaalfout vanuit het Deens) maar de hoogtepunten uit de musical “Chess” daarentegen zijn van Benny Andersson en Björn Ulvaeus . Zij lieten zich inspireren door het bloedstollende wereldkampioenschap schaken in 1972 op IJsland. Het is tamelijk uniek te noemen dat een amateurorkest een concert geeft met bijna alleen maar eigen muzikanten. Er zijn slechts enkele gastspelers op plaatsen waar een stem niet gemist kan worden.

 

Zelfs de twee solisten komen deze keer niet van buiten. Gijs de Vries (eerste klarinettist en concertmeester) is de solist bij het klarinetconcert no. 3 (deel 1) van Carl Stamitz. De volgende soliste zingt Gabbriëlla’s Song uit de Zweedse film “As it is in Heaven” (2004) waarmee Stefan Nilsson de nominatie voor beste componist kreeg op het Europees Filmfestival in 2005. Zij blijft nog even een verrassing, speciaal voor degenen die het concert komen bezoeken.

 

Het symfonisch blaasorkest “Het Edes Orkest” (HEO) is een kleinschalig muziekgezelschap van iets meer dan twintig leden. Het orkest bestaat dit jaar 14 jaar. Naast kleinere optredens geeft HEO elk jaar een ambitieus concert en begeleidt het met kerst een mooie meezingdienst in een van de buitendorpen van Ede. Voorgaande jaren heeft het onder andere het Dierens Mannenkoor begeleid, gespeeld in het voorprogramma van Het Nederlands Blazersensemble en een concert gegeven met talentvolle leerlingen van wat nu in Cultureel Centrum Cultura “Het Muziekplein” heet. Het orkest staat vanaf haar oprichting open voor samenwerking met anderen. De dirigente en muzikanten van HEO verwelkomen van harte muzikanten die met ons mee willen komen spelen. Het orkest repeteert elke donderdagavond in Cultura.

 

Meer informatie over het orkest staat op de website www.hetedesorkest.nl. Het e-mailadres van het orkest (bestuur) is: [email protected]

Veiligheidsdag

Zaterdag 27 mei 2017 11:00 - 16:30 - Veenendaal

Een brandje blussen? Een ME-bus van binnen bekijken? Rijervaring opdoen in een rijsimulator? Of een wond laten schminken? Kijken naar spectaculaire demonstraties van de hulpdiensten? Dat en nog veel meer kan tijdens de Veiligheidsdag op zaterdag 27 mei op het Stadsstrand Landjepik.

 

Op en rond het Stadsstrand Landjepik is er op die dag veel te doen, te zien en te beleven op het gebied van veiligheid. Politie Veenendaal, Veiligheidsregio Utrecht (brandweer) en ambulancedienst trekken alles uit de kast om leuke (spectaculaire) demonstraties te geven. Naast al het spektakel vind je ook informatie en tips ter voorkoming van woninginbraak.

 

Zet hem in je agenda en kom langs tussen 11.00 en 16.30 uur. Toegang is gratis!

Livemuziek in Wijkcentrum De Velder

Zaterdag 27 mei 2017 20:00 tot zondag 28 mei 00:00 - Ede

EDE - Zaterdag 27 mei staat weer in het teken van gezelligheid en livemuziek bij Wijkcentrum De Velder. Met muziek van Trailhound Bluesband en Ruud & Guests. Stevige Blues en oude bekende Rocknummers zullen voorbij komen. Ook zal er een setje met nummers van de Beatles gespeeld worden.

 

De muziekavond begint om 20:00 uur en eindigt om 24:00 uur. De toegang is geheel gratis. Wijkcentrum De Velder is te vinden aan de Munnikenhof 17 in Ede. Voor meer info kijk op www.develder.nl.

Repair Café

Donderdag 08 juni 2017 13:00 - 15:30 - Ede

Het repair café Ede is nog steeds een groot succes. Honderden apparaten en kledingstukken werden de afgelopen twee jaar van een tweede leven voorzien. Soms is een onderdeeltje van nog geen euro voldoende om een apparaat weer te laten werken.

 

Op donderdag 8 juni vindt het eerst volgende repair café van dit jaar plaats bij de Meerpaal. We gaan er ook deze keer weer iets moois van maken met onze deskundige reparateurs.

 

De Meerpaal is te vinden aan de Industrielaan 1 in Ede.

 

De bijeenkomsten vinden ook dit jaar elke tweede donderdag van de maand plaats van 13.00 uur tot 15.30 uur.

 

Kapotte elektrische apparaten worden als het maar enigszins mogelijk is door onze reparateurs van een tweede leven voorzien. Daarnaast wordt er ook kleding gerepareerd en worden er kleine reparaties uitgevoerd aan fietsen , houten meubels en speelgoed.

 

Als richtlijn wordt gehanteerd dat de reparaties, in aanwezigheid van de klant, in een half uur moeten kunnen plaats vinden. Van de klanten vragen we ter bestrijding van de kosten een vrijwillige bijdrage. We zijn nog op zoek naar reparateurs die elektrische apparaten en kleding kunnen repareren. Als u belangstelling hiervoor heeft kunt u dit melden via de website www.repaircafe-ede.nl.

Korenfestival

Zaterdag 10 juni 2017 11:00 - 16:05 - Ede

Op zaterdag 10 juni bieden negen koren u een gevarieerd programma aan. U kunt genieten van het zingen bij de goede akoestiek in de Oude Kerk. De toegang is gratis.

 

Er wordt gezongen tussen 11.00 tot 16.05 uur. De volgende koren treden op: 11.30 uur COV Excelsior (oratorium), 12.00 uur ENKA Mannenkoor (klassiek, opera, musical, slavisch), 12.30 uur The Joy (klassiek, pop, gospel, musical en filmmuziek), 13.00 uur The New Creation (geestelijk en klassiek t/m hedendaags), 13.30 uur Het Andere Koor bennekom (van klassiek tot pop), 14.00 uur Zingis (popkoor), 14.30 uur Onbeperkt Talent (klassiek, volksmuziek, pop), 14.00 uur Zingis (popkoor), 15.00 uur Voice Male (met een zeer gevarieerd mannenkoorrepertoire), 15.30 Heartbeat (pop en showkoor). Het festival is georganiseerd door de Edese Federatie van Koren en Oratoriumverenigingen.

 

De koren nodigen u uit bij het bezoek aan het centrum van Ede tijd te nemen voor een sfeervol momentje in de Oude Kerk.

Buitenspeeldag Maandereng

Woensdag 14 juni 2017 13:30 - 16:00 - Ede

Kinderen tussen de 4 en 12 jaar worden van harte uitgenodigd op de buitenspeeldag in het buurtpark Maandereng. Op 14 juni tussen 13.30 en 16.00 uur worden er allerlei leuke sporten en spellen georganiseerd door Sportservice Ede in samenwerking met Wijkplatform Maandereng. Kinderen kunnen gratis meedoen. Er is een sportkraam aanwezig waar de kinderen hun spellenkaart kunnen ophalen voor een middag vol plezier.

 

Sportservice Ede wil sport en bewegen bereikbaar maken voor iedereen. Zo dragen we bij aan een gezonde leefstijl.

Groot Ginkelse Loop

Zaterdag 17 juni 2017 10:00 - 17:00 - Ede

Op zaterdag 17 juni a.s. organiseert atletiekvereniging Climax voor 19e keer de Groot Ginkelse Loop, een loopevenement voor zowel wedstrijdlopers als recreanten. Iedere deelnemer kan op zijn of haar eigen wijze genieten van de prachtige omgeving en het mooie parcours door natuurgebieden als de Edese heide en de Planken Wambuis. Door de verschillende afstanden (5, 10.5 en 21 km) is de drempel niet te hoog. Dus ook voor recreanten een fantastische loop.

 

De Groot Ginkelse Loop is een gezellig evenement; niet te druk, goed bereikbaar en met ruime parkeermogelijkheden. Alle afstanden worden gelopen over één ronde en bijna overal kun je kiezen uit een verhard of een onverharde deel van de weg (of fietspad).

 

De start vindt plaats bij 's Heeren Loo Midden Nederland, voorheen De Hartenberg, Apeldoornseweg 60 in Wekerom (provinciale weg N304 tussen Ede en Apeldoorn). De 10.5 km start om 10:00 uur, de 5 km om 10:05 uur en de halve marathon (21.1 km) om 10:15 uur.

 

Inschrijven
T/m vrijdag 16 juni 20:00 uur alleen online via www.grootginkelseloop.nl. Bij inschrijving t/m donderdag 8 juni worden startnummer en evt. chip per post verstuurd. Tussen 9 en 16 juni is het inschrijfgeld € 3,00 hoger en worden startnummer en evt. chip niet meer verstuurd. Die kunnen dan alleen op zaterdag 17 juni in de foyer van de kerk worden afgehaald. Minimum leeftijd is bij 5 km is 8 jaar, 10,5 km 10 jaar en 21,1km 16 jaar.

 

Annuleren kan t/m 8 juni. Het inschrijfgeld zal dan onder aftrek van € 2,50 administratiekosten worden verrekend. Bij annulering na 8 juni vindt er geen restitutie van het inschrijfgeld meer plaats.

 

Voor meer informatie zie www.grootginkelseloop.nl

Chillerz Soultrain dans avond

Zaterdag 01 juli 2017 21:30 tot zondag 02 juli 02:00 - Ede

Op zaterdag avond 1 juli is dit de laatste keer voor de zomerstop dat Chillerz lounge bar een Dans avond organiseert met div Dj's.

 

Gedraaid worden 60,s 70,s & 80,s soul, funk en disco classics. Chillerz heeft een dansvloer en de toegang is gratis. Vanaf 21.30 tot 02.00 uur.

Afrikaanse Watoto Kinderkoor

Zondag 02 juli 2017 10:30 - 12:00 - Barneveld

Het Afrikaanse Watoto Kinderkoor komt met hun nieuwe tour 'Signs & Wonders' terug naar DoorBrekers. Het kinderkoor bestaat uit weeskinderen die hun ouders hebben verloren door oorlog of ziekte. De kinderen wonen in het Watoto dorp in Oeganda. Het is een energieke mengeling van eigentijdse gospel en traditionele Afrikaanse ritmes, leuk voor alle leeftijden.

 

Zondagochtend 2 juli verzorgt het Watoto kinderkoor uit Oeganda een bijzondere ochtend in de Midden Nederland Hallen bij DoorBrekers Barneveld. Het is blij en energiek optreden, maar ook serieus en diep. De kinderen zingen en dansen en delen hun ervaringen, hoop en dromen.

 

Weeskinderen
Door muziek en dans vertolken de kinderen de levensveranderende liefde van God. Het koor bestaat uit 26 kwetsbare weeskinderen met hun begeleiders. Ze zingen hoofdzakelijk in het Engels, met Afrikaanse ritmes en dans. Deze tour geeft de kinderen hoop, ervaring en visie voor de toekomst. Al 82 verschillende Watoto kinderkoren reisde de wereld over. Ze zongen eerder al in allerlei theaters en kerken, in het Witte Huis en in Buckingham Palace.

 

Optreden
Het optreden bij DoorBrekers is leuk voor alle leeftijden en voor iedereen gratis. De ochtend start om 10:30 uur en wordt gehouden in de grote auditorium van de Midden Nederland Hallen in Barneveld.

 

Watoto
Oeganda is jarenlang geteisterd door oorlog, ziekte en armoede. Hierdoor zijn er veel kwetsbare weeskinderen in het land. Watoto vangt deze kinderen op in kinderdorpen. Ze krijgen onderwijs, voeding en medische hulp. In elk huis woont een weduwe met acht kinderen. Een weduwe krijgt een gezin om voor te zorgen. De kinderen hebben een liefdevolle moeder, een gezin en een toekomst. Dankzij stichting Watoto hebben ze de kans om sterke mannen en vrouwen te worden die hun Oeganda weer opbouwen.

De Velder Live

Zondag 09 juli 2017 15:00 - 21:00 - Ede

Zondag 9 juli gaan we De Velder Live afsluiten voor de zomervakantie met 4 bands en een rijsttafel. De bands die al bevestigd zijn: Ruud & Guests, Trailhound Bluesband, de andere namen volgen nog.

 

Voor de rijsttafel kunt u inschrijven via [email protected] met vooruitbetaling van de kosten van € 5,00 per persoon. U kunt dit bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL28ABNA0515834610 t.n.v. Stichting Wijkcentrum De Velder. LET OP: u kunt pas deelnemen aan de rijsttafel na betaling!

 

De Velder Live begint om 15:00 en we stoppen rond een uurtje of 21:00. We zien u graag op 9 juli in De Velder! Wijkcentrum De Velder is te vinden aan de Munnikenhof 17 in Ede.

Pannenkoeken voor het goede doel

Maandag 10 juli 2017 17:30 - 20:30 - Ede

Voor de 2e maal wordt er een avond voor het goede doel georganiseerd door Edenaar Mark van Schaik van Ventoux3 en Jan Ruisch van Pannenkoekenhuis De Langenberg.

 

Maandag 10 juli kan men een samengesteld pannenkoekenmenu komen nuttigen in Pannenkoekenhuis De Langenberg. De opbrengst gaat naar hersentumor-onderzoek.

 

Deze avond wordt georganiseerd door Team Joshua, Pannenkoekenhuis De Langenberg en Ventoux3.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Pannenkoekenhuis De Langenberg 0318-610485

www.facebook.com/TeamJoshua2017

www.ventoux3.org

Brussendag op zorgboerderij Eck-stra

Donderdag 13 juli 2017 10:00 - 16:30 - Lunteren

Op donderdag 13 juli zal de jaarlijkse brussendag georganiseerd worden op Zorgboerderij Eck-stra in samenwerking met Eck-stra begeleiding. Dit is speciaal voor kinderen in de leeftijd van 6-16 jaar met een broertje of zusje met een beperking.

 

Het belooft een gezellig programma te worden. Het omgaan met een broer of zus met een beperking krijgt aandacht en ervaringen worden met elkaar gedeeld. Daarnaast is er ook ruimte om allerlei activiteiten op de boerderij te doen zoals sporten, dieren knuffelen en pony rijden. Het programma duurt van 10.00-16.30 uur en de kosten zijn €50,- per kind. Dit kan betaald worden uit het vrij te besteden deel van PGB (neem hierover gerust contact met ons op).

 

Zorgboerderij Eck-stra bevindt zich aan de Scharrenburgersteeg 16 (aan de A30) in Lunteren. Kijk ook eens op de website: www.eck-stra.nl en www.eck-strabegeleiding.nl.

 

We kijken er naar uit om samen met jou een gezellige dag te beleven! Voor opgave kan een e-mail gestuurd worden naar [email protected] Geef je snel op, want vol = vol!

31e Skeelerronde

Zaterdag 15 juli 2017 09:00 - 17:00 - Otterlo

OTTERLO - Drie wedstrijden, vele nationale toppers en een groot spektakel. Dat is kort gezegd wat er te wachten staat bij de 31e Skeelerronde van Otterlo. Zaterdag 15 juli komt Otterlo en omgeving bijeen om het 'jaarlijkse dorpsfeest' bij te wonen. "Het leeft hier al enorm."

 

De hele dag worden er in hartje Otterlo wedstrijden verreden. Zo is er een NK 100 meter, de KNSB Marathon Cup Finale en de Gouden Luctra. Dat is een wedstrijd over 670 meter waaraan zes vrouwen strijden om een gouden skeeler en een ketting, gemaakt door de goudsmederij, ter waarde van 1500 euro. De snelste vier vrouwen plaatsen zich voor de halve finale en vanaf dan is het een knockout-systeem.

 

Ireen Wüst
Toernooiorganisator Rob Hummelen is trots op het evenement en vindt de charme van de ronde in Otterlo bijzonder. "Het mooie van dit rondje is dat het dwars door de dorpskern heengaat: langs de kroegen, het dorpsplein en langs de kerk. Dat vind ik wel heel gaaf", aldus Hummelen, die net als de voorgaande jaren een aantal grote namen wist te strikken. Zo strijden Jorien ter Mors, Irene Schouten, Manon Kamminga, Bianca Roosenboom, Anice Das en Lotte van Beek om de Gouden Luctra.

 

"Irene Schouten is ongelooflijk populair. Haar naam staat op alle straten bij ons. En zelf ben ik helemaal fan van Jorien ter Mors." En alsof dat nog niet genoeg is, hengelde Hummelen onlangs ook nog meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst binnen. Zij zal onder meer de startschoten van de Gouden Luctra Races en de prijsuitreikingen verrichten. "Dat de meest succesvolle schaatsster uit de historie van Nederland naar Otterlo komt.. Daar ben ik onwijs trots op."

 

Bij het NK 100 meter zijn Michel Mulder en Jesper Hospes sowieso aanwezig. Ronald Mulder meldde zich af, hij wil geen risico lopen met zijn lies. Bij de KNSB Marathon Cup Finale zijn er naast de wisseltrofee ook rondeprijzen te verdienen. Die zijn beschikbaar gesteld door een aantal lokale ondernemers. De rijders kunnen onder meer een dinerbon winnen.

 

Elfstedentocht voor mini's
Tot slot is er voor kinderen het een en ander geregeld. Zo is er een mini-Elfstedentocht voor alle kinderen van de basisschool in Otterlo en voor leden van de Edese ijsvereniging. Renate Groenewold en Anice Das zullen hierbij helpen. Bovendien geven de twee aan het begin van de middag een clinic. Zo is er de hele dag wat te doen in Otterlo, een dorp met zo'n 2000 inwoners. "Maar ik verwacht zo'n 8000 mensen als het lekker weer is. Ha, Otterlo gaat echt uit haar voegen barsten!"

 

Hummelen is er onwijs trots op dat er zoveel sponsoren willen meewerken aan dit jaarlijkse evenement. Voor de Skeelerronde zijn er meer dan 120 sponsoren en 18 hoofdsponsors. "Er is zoveel animo voor. Er zijn er zelfs een aantal die mij bellen om te vragen of ze mogen sponsoren. Geweldig toch!?"

 

Het is ook een van de redenen waarom het evenement gratis toegankelijk is. Hummelen: "Ik zou zeggen: kom langs! Als je eenmaal bent geweest, wil je er de volgende jaren ook bij zijn. Het wordt elk jaar gekker!"

Opentuin dagen Wout van Harn

Zaterdag 15 juli 2017 09:30 - 17:00 - Ede

Ook dit jaar stelt Wout van Harn zijn tropische tuin weer open voor bezoekers.

 

U bent van harte welkom op zaterdag 15 juli en zaterdag 29 juli van 9:30 uur tot 17:00 uur op de Sint Hubertus 6 in Ede.

Roofvogeldemonstratie

Woensdag 19 juli 2017 19:45 - 21:00 - Ede

Woensdag 19 juli vindt er een roofvogeldemonstratie plaats in het openluchttheater in Ede. De demonstratie begint om 19:45 uur.

 

Tijdens de interactieve en educatieve roofvogeldemonstraties vliegen zo'n 10 verschillende soorten roofvogels. Denk hierbij aan arenden, haviken, valken, buizerds, gieren en uilen.

Door deze grote verscheidenheid is deze demonstratie uniek in Europa. Dit maakt de roofvogeldemonstratie boeiend en leerzaam voor jong en oud.

 

Verschillende malen wordt er iemand uit het publiek gevraagd om te assisteren. Je krijgt dan een handschoen aan en de vogel landt op de hand. Of iemand van de groep gaat rennen met een nepprooi voor de roodstaartbuizerd. Of er landt een klein torenvalkje op je hoofd, een pikkende gier, twee Zuid Amerikaanse haviken die samen gaan jagen, een immense oehoe die over je hoofd zweeft, een zwevende Amerikaanse zeearend, de bloedsnelle valk duikend achter zijn prooi aan etc.

 

Naast de roofvogels zijn er ook andere bijzondere vogels te bewonderen zoals een hoornraaf en kroonkraanvogel.

 

De hele demonstratie wordt aan elkaar gepraat door Bettine. Vele interessante en grappige wetenswaardigheden worden verteld tijdens de vrije vluchten van de vogels. Theater open: 19.00 uur. Ticket is € 3,00 te bestellen via www.openluchttheaterede.nl en 's avonds aan de kassa. LET OP: de ingang en kassa is via de achteringang (LAZY SUNDAY ingang) aan de Burgemeester Bootlaan.

Cultuurhistorische wandeling Wekeromse Zand

Dinsdag 25 juli 2017 19:00 - 21:00 - Wekerom
Natuurvereniging IVN Barneveld houdt op dinsdag 25 juli een wandeling over het Wekeromse Zand. 
 
Tijdens deze wandeling wordt behalve aan het stuifzandgebied, ook aandacht besteed aan de Celtic fields, ijzertijdboerderij en wat er rondom die boerderij werd verbouwd.
 
We starten om 18.30 uur van de parkeerplaats de Vetkamp, Stationsstraat, Barneveld en om 19.00 uur van de parkeerplaats Wekeromse Zand, hoek Hoge Valksedijk/Vijfsprongweg in Wekerom.
 
Gids: Hans van de Bovenkamp.
Kosten € 2 per deelnemer, leden, donateurs van het IVN en kinderen gratis.
 

Opentuin dag Wout van Harn

Zaterdag 29 juli 2017 09:30 - 17:00 - Ede

Ook dit jaar stelt Wout van Harn zijn tropische tuin weer open voor bezoekers.

 

U bent van harte welkom op zaterdag 29 juli van 9:30 uur tot 17:00 uur op de Sint Hubertus 6 in Ede.

Het grote Piraten Avontuur

Zaterdag 05 augustus 2017 14:00 - 15:00 - Ede

Het grote Piraten Avontuur is een spannende familiemusical vol spetterende muziek, zeewaardige avonturen en een flinke vloedgolf humor.

 

De vader van Jules is op mysterieuze wijze verdwenen terwijl hij op zoek was naar de schat der zeven zeeën. Sinds die dag doet Jules er alles aan om aanwijzingen te verzamelen en erachter te komen waar zijn vader is. Als hij tijdens een warme zomeravond op zijn zusje moet passen wordt zij ontvoert door de gemene Piraat Pirossa. Hij denkt dat zij de sleutel is om de beroemde schat te vinden. Samen met de stoere Piraat Elize moet Jules de piratenwereld induiken om zijn zusje te redden.

 

Tickets zijn €5,00 per stuk en te bestellen via de website www.openluchttheaterede.nl. Het theater is om 13.00 uur open.

Rondleiding Huize Kernhem

Woensdag 09 augustus 2017 14:30 - 16:00 - Ede

Op woensdag 9 augustus leiden gidsen van Stichting Recreatie Veluwe-Vallei bezoekers rond over landgoed Kernhem. Wilt u genieten van dit mooie landgoed en leren over de geschiedenis? Loop dan mee!

 

Meer 600 jaar geschiedenis

Misschien vraagt u zich af hoe Huize Kernhem er vroeger uitzag, wie er woonden en wat de functie was? En misschien wilt u weten wat de Vissekom en de Hanepol zijn? En wist u dat zorgboerderij Makandra paddenstoelen kweekt en er op het landgoed Brandrode koeien lopen? Ook vertellen de gidsen u waarom gemeente Ede het landgoed heeft laten herstellen zodat u er van kunt genieten.

 

Genoeg vragen en veel antwoorden

Tijdens de rondleiding vertelt de gids u alles over dit unieke landgoed. De rondleiding gaat voor een deel door het Edese bos, de kruidentuin en het vleermuisreservaat. En op het erf van een boerderij bekijken we de oudste boom in de regio. Na afloop kunt u - voor eigen rekening - een kopje koffie of thee drinken in het voormalige koetshuis, Pannenkoekenhuis Kernhem.

 

Tijdstip

De rondleiding begint om 14.30 uur voor Huize Kernhem. Kernhemseweg (aan N 224) in Ede. De toegangsprijs voor volwassenen is €5,00 en voor kinderen €4,00. Deze rondleiding is grotendeels toegankelijk voor rolstoelen en duurt anderhalf uur.

 

Aanmelden

Loopt u mee? Meld u dan aan bij VVV Ede, Molenstraat 45, 6711 AW Ede, [email protected], telefoonnummer: (0318) 61 44 44. Aanmelden ter plaatste bij de gids kan ook. De wandeling gaat altijd door, ongeacht het aantal aanmeldingen.

Ballonfiesta

Woensdag 16 augustus 2017 18:00 - 23:00 - Barneveld

Een avond op de Koewei is een unieke belevenis voor jong en oud! Zo dicht bij zoveel heteluchtballonnen bent u waarschijnlijk nog nooit geweest! Het is een prachtig gezicht hoe deze grote luchtballonnen worden opgeblazen en een voor een omhoog worden getrokken om zich klaar te maken voor het vertrek. Langzaam komt de mand van de grond en zal de luchtballon boven de bomen uit stijgen.

 

Naast de 'gewone' ballonnen zijn er ieder jaar een aantal special shapes te bewonderen! Deze speciale ballonnen stelen elke keer weer de show!

 

Zodra alle ballonnen vertrokken zijn, kunt u genieten van het tussenprogramma en de spectaculaire Nightglow.

Ballonfiesta

Donderdag 17 augustus 2017 18:00 - 23:00 - Barneveld

Een avond op de Koewei is een unieke belevenis voor jong en oud! Zo dicht bij zoveel heteluchtballonnen bent u waarschijnlijk nog nooit geweest! Het is een prachtig gezicht hoe deze grote luchtballonnen worden opgeblazen en een voor een omhoog worden getrokken om zich klaar te maken voor het vertrek. Langzaam komt de mand van de grond en zal de luchtballon boven de bomen uit stijgen.

 

Naast de 'gewone' ballonnen zijn er ieder jaar een aantal special shapes te bewonderen! Deze speciale ballonnen stelen elke keer weer de show!

 

Zodra alle ballonnen vertrokken zijn, kunt u genieten van het tussenprogramma en de spectaculaire Nightglow.

Ballonfiesta

Vrijdag 18 augustus 2017 18:00 - 23:00 - Barneveld

Een avond op de Koewei is een unieke belevenis voor jong en oud! Zo dicht bij zoveel heteluchtballonnen bent u waarschijnlijk nog nooit geweest! Het is een prachtig gezicht hoe deze grote luchtballonnen worden opgeblazen en een voor een omhoog worden getrokken om zich klaar te maken voor het vertrek. Langzaam komt de mand van de grond en zal de luchtballon boven de bomen uit stijgen.

 

Naast de 'gewone' ballonnen zijn er ieder jaar een aantal special shapes te bewonderen! Deze speciale ballonnen stelen elke keer weer de show!

 

Zodra alle ballonnen vertrokken zijn, kunt u genieten van het tussenprogramma en de spectaculaire Nightglow.

Ballonfiesta

Zaterdag 19 augustus 2017 18:00 - 23:00 - Barneveld

Een avond op de Koewei is een unieke belevenis voor jong en oud! Zo dicht bij zoveel heteluchtballonnen bent u waarschijnlijk nog nooit geweest! Het is een prachtig gezicht hoe deze grote luchtballonnen worden opgeblazen en een voor een omhoog worden getrokken om zich klaar te maken voor het vertrek. Langzaam komt de mand van de grond en zal de luchtballon boven de bomen uit stijgen.

 

Naast de 'gewone' ballonnen zijn er ieder jaar een aantal special shapes te bewonderen! Deze speciale ballonnen stelen elke keer weer de show!

 

Zodra alle ballonnen vertrokken zijn, kunt u genieten van het tussenprogramma en de spectaculaire Nightglow.

JugendZupfOrchester NRW

Zaterdag 19 augustus 2017 20:00 - 21:00 - Ede

Het JugendZupfOrchester NRW is een orkest voor jonge talentvolle mandoline- en gitaarspelers uit NordRhein Westfalen olv. Christian de Witt.

 

Het orkest verblijft 8 dagen bij Akoesticum ter voorbereiding van een serie concerten later dit jaar. Als afsluiting van de repetitieperiode, geeft het JugendZupfOrchester op zaterdag 19 augustus een gratis optreden voor publiek. Aanvang: 20.00 uur. Verwachte eindtijd 21:00 uur.

 

Op het programma staan werken van Bach, Daniel Huschert (*1977), Hiromitsu Kagajo (*1961) en een Hommage à Astor Piazzolla van Dieter Kreidler (*1943).

 

Reserveer op tijd via deze link

Festival Pure Passie

Zaterdag 26 augustus 2017 10:00 - 19:00 - Ede

EDE - Hét buitenfestival van Ede met wellness, kunst, cultuur, vintage, straattheater, muziek, 130 inspirerende stands en good food!

 

Genieten, ontdekken, proeven, ontspannen, verbazen, doen - dat is Pure Passie. Dit festival tovert het prachtige landgoed Kernhem om in een prachtige buitenfair. Een dag vol smaken, geuren, kleuren, geluiden en gezelligheid, voor je hele familie.

 

Pure Passie laat je even stilstaan bij de mooie kanten van het leven. Je vindt er bijzondere acts, lekker lokaal eten, groene ideeën, creatieve kunstenaars, hippe vintage, stoere doedingen en nog veel meer.

 

Op deze afsluiter van de Heideweek vind je inspiratie voor het binnen- en buitenleven. Je kunt er ook zelf aan de slag met leuke workshops. Liever relaxen? Pak een pauze in een van de wellness-ateliers of zoek een lekker plekje op het smaakeiland met zalige smaken, gezellige muziek en verrassend straattheater.

 

Genieten voor de hele familie

- Open van 10 - 19 u. Toegang is gratis.

- Ruime, gezellige en gevarieerde markt 

- Veel verrassend straattheater

- Leuke workshops en kinderactiviteiten 

- Groot terras met lekkere livemuziek

 

'Colors of the World'

Het thema voor Pure Passie 2017 is 'Colors of the World'. Tijdens deze editie kun je genieten van het groene (be)leven met kleurrijke invloeden uit verre windstreken. Van muziek, workshops, kinderactiviteiten, voorstellingen, smaken, kleuren en geuren. Pure inspiratie voor je hele gezin! 

 

Een greep uit het programma van Pure Passie 2017

- Theaterie - Verrassende, grappige en ontroerende acts 

- Oriënt Express - Inspirerende ontmoetingen met wereldkoks

- Kunstateliers - Doe mee met (amateur)kunstenaars

- Lol met Wol - Weef mee aan een mega-mandala 

- De Boomgaard - Kom tot jezelf in de 15-minuten workshops

- What's Cooking - Transformeer bij de van Gogh Xperience

 

Kom ook en geniet van Festival Pure Passie. Je bent van harte welkom op zaterdag 26 augustus tussen 10.00 en 19.00 uur, op landgoed Kernhem in Ede. De toegang is gratis (parkeren kost 5€). 

 

Tot dan!

Kennismaken nieuwe burgemeester

Vrijdag 08 september 2017 17:00 - 18:30 - Ede

Vrijdag 8 september 2017 wordt René Verhulst geïnstalleerd als burgemeester van Ede. Dit gebeurt in een buitengewone raadsvergadering. Aansluitend aan deze vergadering is er gelegenheid om René Verhulst en zijn vrouw Desiree Meulemans te feliciteren tijdens een feestelijke en informele receptie in de centrale hal van het gemeentehuis.

 

De receptie begint om 17.00 uur en duurt tot 18.30 uur U bent van harte welkom op de receptie. Aanmelden is niet nodig. We begroeten u graag op 8 september!

Dag van de Democratie

Zaterdag 09 september 2017 13:00 - 15:00 - Ede

Kinderen en jongeren hebben vaak originele oplossingen voor grote maatschappelijke problemen. Ook Edese kinderen. In het najaar van 2016 heeft de Jongerenraad samen met Malkander dromen verzameld van 2200 kinderen en jongeren voor het project "Deel je droom, Ede doet er wat mee!" Veel kinderen en jongeren gaven aan te dromen van een betere wereld.

 

De Jongerenraad daagt daarom op deze Dag van de Democratie raadsleden, wethouders en andere volwassenen uit om samen met kinderen en jongeren maatschappelijke thema's en morele dilemma's te bespreken en oplossingen hiervoor te bedenken. Dit gebeurt op een leuke, speelse wijze. Het spel Terra Nova brengt de deelnemers op een onbewoond eiland waar men met elkaar discussieert over hun ideale samenleving. "Met wie deel je je vis?", "hoe lang voed je je zieke kampgenoot met jouw eten?" en "mogen schipbreukelingen ook op het eiland wonen en hebben ze evenveel rechten als eilandbewoners?" zijn dilemma's waarover men met elkaar moet beslissen.

 

Iedereen is welkom in het gemeentehuis op zaterdag 9 september van 13.00 - 15.00 uur om het spel te volgen. En wilt u zelf meedoen? Er zijn nog enkele spelers plaatsen beschikbaar, (aanmelden bij de Jongerenraad)

 

Het spel Terra Nova kan vanaf het najaar door alle scholen in de gemeente Ede - om niet - geleend worden. Scholen krijgen hierover binnenkort bericht.

Airborne Luchtlandingen

Zaterdag 16 september 2017 09:30 - 16:30 - Ede

Zaterdag 16 september 2017 van 9.30 uur tot 16.30 uur zijn de traditionele herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide Ede. Dit jaar een bijzonder programma omdat de 11e Luchtmobiele Brigade (11LMB) 25 jaar bestaat. Van een groot concert tot helikopterdemo's.

 

Bijna 1.000 parachutisten op de Ginkelse Heide

Zaterdag 16 september is in Ede de herdenking van de Airborne Luchtlandingen, 73 jaar geleden. Het programma begint om 09:30 uur en duurt tot circa 16:30 uur. In Ede landen vanaf 10.00 uur bijna 1.000 parachutisten op de Ginkelse Heide. Een luchtlanding met zoveel parachutisten in uniek in Nederland.

 

De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien.

 

Herdenking

Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne herdenking, bij het Airborne monument aan de N224. Circa 30 Arnhem veteranen uit Engeland zijn hierbij aanwezig. De herdenking bestaat uit toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door een Massed Pipes en Drums Band.

 

De Para's springen op drie momenten: voor en na de herdenking en later in de middag, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken. Om circa 16.00 uur vindt de Wings Exchange plaats waarna het programma eindigt om ongeveer 16.30 uur.

 

Bijzonder verjaardag programma

Engelse parachutisten van The Parachute Regiment uit Engeland, militaire van de 11e Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para's uit nadere NATO landen en tientallen Pathfinders springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende type vliegtuigen. Zo zal een Spitfire voor de Dakota vliegen.


Dit jaar zal er voor het eerst ook een demonstratie met helikopters zijn. Zo laten een Apache, een Chinook en een Cougar zien wat ze allemaal kunnen. Het fanfarekorps Garde Grenadiers en Jagers geven een fantastisch concert bij het monument.

 

Airbornemarkt

Bij de schaapskooi is een Airbornemarkt, van 09.30 uur tot 16.30 uur. Op de Airbornemarkt staan tal van kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn. Ook is er horeca aanwezig. Het programma is omlijst met muziek van sgt. Wilson's Airforce show en living history.

 

Ginkel Heath Experience en instagram #airborne_2017

Op de Ginkel Heath Experience (GHE) is veel te doen voor jong en oud. Van schminken tot het maken van glitter tattoos, sleutelhanger maken, 3D pen tekenen, militaire demo's en nog veel meer. Uiteraard wordt ook hier voor muzikale omlijsting gezorgd.


Er wordt twee keer een speciale workshop Instagram gegeven door Wesley Glasmacher. Dus deel je foto's op deze #.

 

De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) staan langs de dropzone met historisch militaire voertuigen. Bij KTR gaat het om zo'n 100 voertuigen, die allemaal technisch in prima staat verkeren. ABW is meer een living history groep, waarbij in de ruim 50 voertuigen ook soldaten in uniformen van 1944 te zien zijn.

 

Meer weten?

Kijk op: www.ede.nl/airborne
Mail: [email protected]
Bel: 06 28 45 58 99

 

Verkeersmaatregelen

De N224 is de hele dag van 6.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer.

 

Pendel & parkeren

Bezoekers komende uit Ede en Apeldoorn kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vandaar rijden van 08.00 uur tot 18.00 uur gratis pendelbussen naar de Ginkelse Heide.
Bezoekers komend via de A12 van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de Houtwerf. Maar vol=vol.
Bezoekers die beschikken over een invalidenparkeerkaart mogen dichtbij de schaapskooi parkeren.

 

P&R en Park & Bike

Dit jaar wordt er ook een Park & Bike locatie ingericht op het parkeerterrein van Plantion aan de A30. Parkeren is gratis. Vanaf Plantion kunt u per fiets de bewegwijzerde fietsroute naar de Ginkelse Heide volgen.


Vanaf NS station Ede-Wageningen worden eveneens gratis pendelbussen ingezet.

 

Fiets

Het publiek dat met de fiets komt, wordt medewerking gevraagd hun fietsen aan de rand van het evenemententerrein te stallen. Uit veiligheidsoverwegingen dient het evenemententerrein zelf zoveel mogelijk fietsvrij te zijn.

 

Historie

Op 17 en 18 september 1944 kwamen ze vanuit de lucht en over de grond Nederland binnen: tienduizenden geallieerde soldaten. Ze wilden Nederland snel bevrijden en doorstoten naar Duitsland. Op 18 september 1944 landden op de Ginkelse Heide vanuit Dakota transportvliegtuigen binnen negen minuten ruim 1.900 Britse parachutisten om de troepen bij Arnhem te versterken. Er weden echter al vijf vliegtuigen neergeschoten voordat ze de heide bereikten. Voordat alle soldaten veilig op de grond aangekomen waren, sneuvelden er al 50 man en er raakte er meer dan 150 vermist. Aan de komst van de parachutisten gingen 24 uren vooraf, waarin strijd is geleverd tussen voornamelijk het 7e Bataljon The King's Own Scottish Borderers (7 KOSB) en de ongeveer zeshonderd man in Ede gestationeerde Duitse troepen en het SS-Wachtbataljon uit Amersfoort. OP 17 september 1944 om 13.30 uur landde het 7 KOSB, veertig officieren en 725 manschappen sterk, op een landingsterrein anderhalve kilometer zuidoost van de Ginkelse Heide. Hun taak was om de Ginkelse Heide bezet te houden tot de landing van de 4e Parachutistenbrigade op de tweede dag van de operatie.

HIP voor de kleine KNIP

Zaterdag 07 oktober 2017 09:00 - 12:00 - Ede

Voor de 7e keer wordt de HIP voor de kleine KNIP georganiseerd, een tweede hands kledingbeurs voor ladies, kids & baby's. Op zaterdag 7 oktober ben je van 9.00 uur tot 12.00 uur van harte welkom in de Goede Herderkerk aan de Ganzeweide 17 in Ede.

 

Als extraatje, gewoon omdat het leuk is, verloten we twee handverzorgingspakketjes en een "live manicure" door Janneke van "Janneke's Manicure" onder de aanwezige bezoekers. Rond 10.30 uur zal de trekking zijn van deze gratis verloting.

 

De opbrengst van de kledingbeurs gaat elke keer naar goede doelen, dit keer naar International Justice Mission, een organisatie die strijdt tegen slavernij en kinderarbeid (www.ijmnl.org) en Stichting In de Ruimte, die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking (www.stinderuimte.nl).

Wereld Eidag

Zaterdag 14 oktober 2017 12:00 - 16:00 - Barneveld

Zaterdag 14 oktober aanstaande is het weer Wereld Eidag in Barneveld. Ter gelegenheid hiervan biedt een groot aantal horecaondernemers het publiek een lekker eierhapje aan. Kom tussen ongeveer 12.00 en 16.00 uur gratis proeven door het hele centrum. Ook het Pluimveemuseum is aanwezig met een kraam bij de Grote Kerk. Én er is live muziek van het vrolijke Duo Raak.

 

Typisch Barnveldse eierhapjes
Door het hele centrum hebben horecagelegenheden hun best gedaan een echt Barnevelds hapje te bedenken. Uiteraard met ons bekende ei in de hoofdrol. De eieren voor de hapjes zijn aangeboden door de niet gedupeerde boeren van LTO Vallei Noord. Bij de volgende horeca nodigen we je uit te gaan proeven: Hey Daar, Bistro Het Groene Pandje, B.A.S. Barneveld, De Hebberd, Eetcafé de Gribus, De Nieuwe Rotonde, De Zith, Barnies Family, Grandcafé Kuhlman, café Nieuw Centraal, Het Schaap, Limburgia, Stads Food & Wine, Bij 't Raadhuys en café De Zwaan. Erkens Drankenspeciaalzaak biedt het publiek een glaasje advocaat aan.

 

Deelnemers herken je aan de vlag van Stichting Wereld Eidagen.

 

NK uitsmijter bakken
Op vrijdag en zaterdag is het 's avonds feest bij 't Oktoberfest Barneveld. Daarvoor is het Theaterplein omgebouwd tot een echte Beierse tent. Compleet met Biergarten. Op zaterdag overdag is de tent het decor van het NK Uitsmijter Bakken. In vier categorieën (horeca, ondernemers, prominenten en consumenten) strijden de deelnemers om de Nederlandse titels. In de jury zitten o.a. Jaco Geurts (CDA) en de eierkoningin van Woudenberg.

 

Vanaf 11.00 uur is iedereen welkom om te komen kijken, proeven en genieten. Van alle eieren en de optredens van shantykoor Het Roer Om. Entree is gratis.

 

Kortom: zaterdag 14 oktober is een écht Barneveldse dag met de kip en vooral het ei in de hoofdrol. Alvast smakelijk!

Paddenstoelen wandeling

Zaterdag 14 oktober 2017 14:00 - 17:00 - Ede

Het is herfst, de tijd van het jaar waarin de meeste paddenstoelen te zien zijn. Bij wat vochtige omstandigheden en niet al te lage temperaturen schieten ze echt als paddenstoelen uit de grond. Er hangt rond deze wondere vormen van leven nogal een waas van mystiek, denk maar aan namen als: duivelsei, satansboleet en heksenboter, maar ook over de eetbaarheid of giftigheid bestaat nogal wat verwarring.

 

IVN-natuurgidsen willen u graag laten delen in hun eigen ver- en bewondering voor deze vertegenwoordigers uit de zwammenwereld. Dit alles kan op zaterdag 14 oktober aanstaande.

 

Een voorspelling over het aantal soorten dat op de excursie zal worden gezien durven ze niet aan, dat hangt van het weer af. Bij warm en vochtig weer kunnen er gemakkelijk rond de vijftig tot zestig soorten voorkomen, maar bij een tijd van droogte zullen het er nu wel een heel stel minder zijn.

 

Houdt dus rekening met het weer en uw schoeisel op deze wandeling.

 

De start van de wandeling is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats aan het begin van de Koeweg in het Edese bos. Coördinaten: N 52 3 18, E 5 40 50.5

Deelname zoals vanouds: GRATIS, aanmelden van tevoren is niet nodig, een zakspiegeltje meenemen is aan te bevelen.

 

Gidsen: Piet en Tiny Griffioen 0318 610376

Bruidsbeurs

Zaterdag 28 oktober 2017 11:00 - 16:00 - Barneveld

Je bent ten huwelijk gevraagd! Het grote plannen kan beginnen! Dat er heel wat komt kijken bij het plannen van een bruiloft heb je waarschijnlijk al ondervonden. Maar waar moet je nou beginnen? De trouwprofessionals op de beurzen van Bruidsbeurs Nederland weten dat als geen ander. Zij geven jullie graag tips en adviezen uit hun vakgebied. Tijdens deze trouwbeurzen laten zij jullie vrijblijvend kennis maken met hun diensten en producten. Op 28 oktober aanstaande opent Hoefslag Barneveld de deuren voor aanstaande bruidsparen.

 

Bruidsbeurs Nederland organiseert hier in samenwerking met ID-DJ Entertainment en Susil’s Bruidsatelier een trouwbeurs met de leukste trouwleveranciers. Voornamelijk professionals uit de regio. Met ruim 15 deelnemers is het een mooi startpunt voor het plannen van jullie trouwdag. Van trouwjurk tot muziek en trouwambtenaar. Tussen 11.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom en wordt u gastvrij ontvangen met een glaasje bubbels.

 

Bezoek de stands, doe mee aan de inspirerende workshop “tips & tricks van de weddingplanner” door Stephanie Dijkstra van Sparkling Weddingday om 13.30 uur en schuif om 15.00 uur aan bij de modeshow. Toegang en parkeren zijn gratis. Meer info: www.bruidsbeursnederland.nl.

Intocht Sinterklaas

Zaterdag 18 november 2017 13:00 - 15:00 - Ede

De dag waar we elk jaar met smart op wachten is eindelijk weer gekomen. Op 18 november komt Sinterklaas aan in Nederland en hij wordt ook die dag weer in Ede verwacht.

 

Om 13:00 uur begint het programma op het Museumplein en het zal spannend worden of alles goed gaat bij de intocht. Nadat Sinterklaas is verwelkomd door onze nieuwe

Burgemeester René Verhulst zal de optocht van Sinterklaas door Ede Centrum gaan.


Vanaf 13 november is er elke dag een Sinterklaasjournaal op Ede TV. We houden je via de Facebook pagina van Ede Centrum op de hoogte over de tijden van het Sinterklaasjournaal.

Tijd aankomst: 13:00 – 15:00 uur

Locatie aankomst: Museumplein

Optocht: Ede Centrum

Kerstmarkt

Zaterdag 09 december 2017 10:00 - 14:00 - Ede

De opbrengst van de kerstmarkt is bestemd voor winterhulppakketten in Hongarije en Roemenië en vrouwenprojecten in Afrika.

 

Kom ook heerlijke erwtensoep of goulashsoep eten!

Midwinterduik

Zondag 14 januari 2018 12:00 - 14:00 - Ede

Vorig jaar organiseerde de Beatrixkerk in Ede vlak na Nieuwjaar een Midwinterduik. Heel wat bikkels (zowel dames als heren) trotseerden toen de kou en waagden een sprong in het bad. Ook dit jaar wordt weer zo'n sportieve Midwinterduik gehouden. Bij de Beatrixkerk (Beatrixlaan 54 in Ede) is dan een compleet zwembad ingericht. Op zondag 14 januari om 12.00 uur kan iedereen die dat wil daarin een frisse duik nemen. Dit alles onder het motto: 'Be cool! Duik in de poel!'

 

Wees erbij, om zelf de duik te wagen of om anderen aan te moedigen. Niet alleen de leden van de Beatrixkerk, maar ook gasten, buurtbewoners, kortom iedereen is welkom! Neem zelf badkleding en een (grote...!) handdoek mee'. Deelname is - uiteraard - gratis!

Bosuilenexcursie in de Sysselt

Vrijdag 19 januari 2018 19:30 - 21:30 - Ede

De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op vrijdag 19 januari een bosuilenexcursie in de Sysselt. Hij neemt u in het donker mee de natuur in en laat ervaren wat de nacht te bieden heeft. In deze tijd van het jaar werken de bosuilen aan hun territoria. Daarom laten de mannen bosuil hun onnavolgbare roep horen: 'oehoeeee' en antwoordt het vrouwtje met een schril 'kewICK'. Hoort u ze niet? Dan wordt omhoog gekeken. Bij een onbewolkte hemel is wellicht de gordel van Orion te zien. En alleen de jagers met goede ogen onder de deelnemers zien Alcor, een dubbelster in de Grote Beer. Ach, laat u zich deze avond gewoon verrassen.

 

Start: 19.30 uur aan de zuidzijde van de Sysselt. Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen €2,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

 

Informatie: Keesjan Kleef, tel. 06 - 52 519146 of Dirk van der Plaat, tel. 06 - 28 849 331.

Open Huis Toon Herman Huis

Zaterdag 03 februari 2018 11:00 - 16:00 - Ede

Het Toon Herman Huis Ede houdt zaterdag 3 februari een Open Huis. "Deze dag zetten wij tussen 11.00 uur en 16.00 uur onze deur open voor mensen die willen zien en horen wat ons inloophuis voor mensen die geraakt worden door kanker te bieden heeft", aldus coördinator Leny Oosterbaan.

 

Wanneer je met kanker wordt geconfronteerd, staat je wereld op z'n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. In Nederland spannen vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Daarnaast kun je op vele plekken terecht voor psychosociale ondersteuning en begeleiding. Het Toon Hermans Huis Ede biedt zo'n plek. Tijdens het Open Huis is er de mogelijkheid om met vrijwilligers in gesprek gaan en meer informatie te krijgen over het inloophuis en de activiteiten die er georganiseerd worden.


"Twee keer per week wordt er geschilderd en getekend bij Lijn en Kleur. Onze gasten en hun docenten zijn tijdens ons Open Huis aanwezig om hierover te vertellen", vertelt Leny. "Ook kunnen bezoekers deze dag een kleine schoonheidsbehandeling ondergaan, zich laten masseren of plaatsnemen voor een voetreflexmassage."


Ook kan er aangeschoven worden bij een workshop Kleuren voor volwassenen. "De leden van ons koor Zingen voor je Leven laten horen hoe prachtig zij kunnen zingen. Er zijn stands met haarwerken en lingerie voor bijzondere borsten en er is een informatiestand over onze werkzaamheden in het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Bij Toon Tovenaars Kinderinloop zijn diverse activiteiten voor kinderen. Ook lichten wij u graag in over de vacatures die wij op dit moment hebben."


Coördinator Cees van den Heijkant: "Tijdens ons Open Huis geven wij ook meer informatie over ons nieuwste project: Healing Gardens, een initiatief om door middel van tuinieren op een prettige manier te werken aan een gezonde leefstijl. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met de WUR en Tuinenpark De Koekelt. In het voorjaar gaan we samen met onze gasten de moestuin in. Lijkt het u leuk om een prettige manier aan een gezonde leefstijl te werken? Komt u dan zeker naar ons Open Huis, wij vertellen u graag meer."


Meer info: www.toonhermanshuisede.nl

Theater op 't zand

Zaterdag 21 juli 2018 13:00 - 21:00 - Kootwijk

Beleef festival Theater op 't Zand! Geniet van muziek, dans, theater en kunst. In 2018 de 17e editie van Theater op 't zand op het Kootwijkerzand; het grootste stuifzandgebied van Europa.

 

Thema

Het festival heeft elk jaar een ander thema en dit jaar is gekozen voor het thema ''NOORD'. Met dit thema worden alle zintuigen van de bezoekers geprikkeld. Denk aan voelboxen, afhaalpoëzie, een verhalen vertellende kobold, dansstormen en poppenspel, wereldmuziek en andere geluiden, driekoppige koorddansers en nog veel meer.

 

Theater op t Zand is een laagdrempelig en leuk festival waar publiek kan genieten van muziek, dans, theater en kunst. Je wordt als bezoeker betoverd in de woest aantrekkelijke omgeving rondom de uitkijktoren.

 

Het festival leent zicht prima in combinatie met en fietstocht of wandeling. Rust met je familie of vrienden uit op een kleedje onder het genot van een drankje en hapje dat ter plekke verkrijgbaar is of uit je eigen picknickmand komt. Wie het aandurft om zich te laten meevoeren door de woestijnwind, kan rekenen op verrassende, soms stormachtige ontmoetingen die garant staan voor een onvergetelijke zomerdag. De horeca van Theater op 't Zand krijgt ook dit jaar weer flink de aandacht. Er is een gezellig paviljoen en bar! De toegang is geheel gratis.

 

Het programma begint om 13:00 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur, net voor de schemering invalt. De locatie bevindt zich bij de Uitkijktoren van Staatsbosbeheer aan de Houtvester Van t Hoffweg. Daar vlakbij is een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren maar nog makkelijker is het als je met de fiets komt!

 

De gehele dag zijn er voorstellingen voor jong en oud.

 

Route

De route wordt bewegwijzerd. Stel je navigatie niet in op Houtvester van ´t Hoffeg maar op Heetweg.Vanaf de Heetweg wordt het parkeerterrein goed aangegeven. Er is beperkte parkeergelegenheid dus als het mogelijk is neem dan de fiets mee op/in de auto. Tip: parkeer je auto bij de parkeerplaats onderaan afslag 18 Kootwijk van de A1. Vandaar uit is het met de fiets 3,5 km. Volg knooppunten 81 en 71.

Open dag brandweer Harskamp

Zaterdag 11 mei 2019 10:00 - 16:00 - Harskamp

De hele dag demo's en activiteiten.

Open dag ambulancepost

Zaterdag 18 mei 2019 10:00 - 16:00 - Apeldoorn

Ambulanceorganisatie Witte Kruis organiseert op zaterdag 18 mei een open dag op hun ambulancepost aan Saba 4 in Apeldoorn. Een dag vol spannende demonstraties en leuke activiteiten, zo beloven de organisatoren Jarno Goedkoop en Arjan Verhagen. "We gaan er een feestelijke en leerzame dag van maken voor jong en oud."

 

Wat je precies kunt verwachten, vertellen ze nog niet, maar een tipje van de sluier oplichten willen Jarno en Arjan wel. "Ambulances hebben altijd een aantrekkingskracht op mensen. En wij willen graag iedereen een kijkje geven achter de schermen. Naast onze eigen ambulances zijn er op deze dag ook ketenpartners aanwezig. De brandweer, het Rode Kruis, de wensambulance, de meldkamer en nog een aantal belangrijke partners."

 

Naast de demonstraties en een tentoonstelling van de materialen die worden gebruikt in de ambulance, is er ook genoeg vermaak voor kinderen. "Je kunt je laten schminken, kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen, er is een speurtocht en je kunt zelfs een bezoek van de ambulance aan je school winnen", vertellen Jarno en Arjan enthousiast.

 

Deze feestelijke dag vieren ze graag met de inwoners van Apeldoorn, dus mis deze unieke kans niet en kom op zaterdag 18 mei tussen 10.00 en 16.00 uur langs.

Dutch Heli Day Stroe

Zaterdag 03 augustus 2019 11:00 - 17:00 - Stroe

STROE - Op zaterdag 3 augustus wordt voor de tweede keer de Dutch Heli Day gehouden in Stroe op de Veluwe. Naar verwachting zijn rond de 20 helikopters uit binnen- en buitenland aanwezig.

 

Een bijzondere deelnemer is een helikopter van de Tsjechische luchtmacht. Ook de ex-luchtmacht Alouette III, die onlangs door Heliflight is aangeschaft, neemt deel aan de static show. Het programma voorziet verder in een aviamarkt, oldtimertractoren en een springkussen voor de kinderen.

 

JHP 

De Dutch Heli Day is een initiatief van Joint Helicopter Pilots (JHP), de vereniging van helikoptervliegers in Nederland. Het doel van de dag is om geïnteresseerden kennis te laten maken met de helikopterwereld. Belangstellenden kunnen hun bezoek aan de helikopters combineren met het oogstfeest op het terrein van De Kruif Machines.

 

De eerste Dutch Heli Day vond plaats in 2013. Ondanks het matige weer kwamen er toen zo’n 3.500 bezoekers op de Heli Day af.

 

Programma 

Het programma voor de tweede Dutch Heli Day ziet er als volgt uit: 11.00-13.00 uur: aankomst van de helikopters 13.30-16.00 uur: openstelling van het landingsterrein voor publiek, de vliegers geven toelichting bij hun heli’s 15.00-16.00 uur: demonstratie helikopter schaalmodellen 16:00-17.00 uur: vertrek helikopters 17.00 uur: einde programma

 

Praktische informatie 

De Dutch Heli Day is gratis toegankelijk. De locatie is Stroeërweg 46, Stroe. Kijk voor meer informatie op www.jhp.aero. De Dutch Heli Day wordt gehouden onder het voorbehoud van weers- en technische omstandigheden en het verkrijgen van de benodigde vergunningen.

Ballonfiësta

Zaterdag 24 augustus 2019 17:30 - 23:00 - Barneveld

Een avond op de Koewei is een unieke belevenis voor jong en oud! Zo dicht bij zoveel heteluchtballonnen bent u waarschijnlijk nog nooit geweest! Het is een prachtig gezicht hoe deze grote luchtballonnen worden opgeblazen en een voor een omhoog worden getrokken om zich klaar te maken voor het vertrek. Langzaam komt de mand van de grond en zal de luchtballon boven de bomen uit stijgen.

Naast de 'gewone' ballonnen zijn er ieder jaar een aantal special shapes te bewonderen! Deze speciale ballonnen stelen elke keer weer de show!

 

Zodra alle ballonnen vertrokken zijn, kunt u genieten van het tussenprogramma en de spectaculaire Nightglow.


« terug naar actuele overzicht