Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 12:35:43 (dia) Nieuwe Stationsstraat 6711AG Ede 81041 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

maandag 06 juli 2020

Archief

Pop-up store voor energietechniek opent deuren in Ede

Gemaakt: Woensdag, 06 november 2019 17:19

EDE - Op 6 november 2019 opende de pop-up store Honk1 haar deuren in de regio Foodvalley, in Ede. De opening werd verricht door wethouder Hester Veltman, voorzitter van de arbeidsmarktregio Foodvalley en initiatiefnemer Jaap Hermsen. Honk1 is een winkel waar mensen worden gescout voor een baan in de energietechniek. De pop-up store is voor 4 weken gevestigd in het centrum van Ede op het Oude Kerkplein 67.

 

Honk1 Energietechniek brengt talent en techniek samen

Honk1 is een laagdrempelig initiatief dat ondernemers helpt bij het vinden van nieuwe talenten. Bezoekers aan de pop-up-store krijgen de ruimte om te ontdekken wat werken in de energietechniek inhoudt en of een technische baan iets voor ze is. Ervaren vakmensen, zogenoemde talentscouts, helpen geïnteresseerde bezoekers ontdekken waar ze goed in zijn. "In Honk1 kijken we niet naar opleiding en ervaring maar wat past bij iemands talenten.", aldus Jaap Hermsen. "Ons doel is om zowel werkzoekenden als zij-instromers te vinden die bij werkgevers in de regio aan de slag kunnen om de energietransitie te ondersteunen. Bezoekers die soms direct inzetbaar zijn en soms nog een opleiding nodig hebben."

 

Ondernemers

Wethouder Hester Veltman is enthousiast over het initiatief: "We willen dat woningen en bedrijven energiezuiniger worden en van het gas af gaan. Een enorme uitdaging waar veel vakmensen voor nodig zijn. In de regio Foodvalley beschikken we over veel technisch talent maar werkgevers weten deze talenten vaak nog lastig te bereiken. Honk1 kan werkgevers daar op een laagdrempelige en toegankelijke manier in helpen."

 

Honk1 'pop-up-store Energietechniek' is een initiatief van De Parels Compagnie in opdracht van de provincie Gelderland. De winkel heeft al achtereenvolgens in Arnhem en Apeldoorn gestaan.

Ede's één-tweetje bij WILHELM makelaars Horaloop

Gemaakt: Maandag, 02 december 2019 18:38

EDE - Edenaar Wilbert van Vliet troefde zaterdag bij de WILHELM makelaars Horaloop op de langste afstand, de 10 Engelse mijlen, plaatsgenoot Ben van Oeveren af. Climax-atleet Marijn Hulsegge won de 10km de categorie Mannen t/m 35 jaar. Ook bij de jeugd stond Climax op het hoogste tree van het podium. Lisa Navarro won bij de Meisjes 10 t/m 12 jaar en Amber Sterk bij de Meisjes 4 t/m 6 jaar. Ook bij de Racerunners was de overwinning, zowel bij de mannen als de vrouwen, voor een Climax-atleet. Marcella Herzog uit Veenendaal verbeterde op de 5km het parcoursrecord bij de Vrouwen.

 

Bijna 900 deelnemers hadden zich voor de 52e editie van de Horaloop inschreven en door het zonnige weer en het prachtige landschap was het wederom meer een kwestie van genieten dan van afzien!

 

Edenaar Wilbert van Vliet troefde zaterdag bij de WILHELM makelaars Horaloop op de langste afstand, de 10 Engelse mijlen, plaatsgenoot Ben van Oeveren af. De Climax-atleet liep met een tijd van 56:08 min. bijna een halve minuut sneller dan vorig jaar bij zijn zege, maar kwam toch een klein minuutje tekort voor de overwinning. Rienk Davelaar uit Voorthuizen werd derde. Bij de Mannen 35+ won Amanuel Mekonen. Climax-atleet Anne Wiersma werd met 58:33 min. keurig tweede, voor Maarten van Ommen. Esther Meijer uit Veenendaal werd met een tijd van 1:10:51 uur eerste bij de Vrouwen. Desiree Bolderman werd op ruime afstand tweede. Het podium werd gecompleteerd door Climax-atlete Iris Koopmans. Bij de Vrouwen 35+ viel haar clubgenote Lisette van den Hurk net buiten de prijzen. Zij finishte 27 sec. na Charlotte Keetels en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Winnares Amy Burdis finishte in 1:15:54 uur, de tweede tijd van de dag, en Heleen Ligtelijn werd derde.

Peter Schoch uit Wageningen kwam op de 10km na 34:06 min. als eerste over de finish. De atleet van het Green Trust Team won daarmee de wedstrijd bij de Mannen 35+. Marijn Hulsegge won de 10km de categorie Mannen t/m 35 jaar. De Climax-atleet had een kleine halve minuut voorsprong op Mischa Stolker. Vincent Hardeman uit Ede werd derde. Samantha de Bruin uit Veenendaal won bij de Vrouwen. Climax-atlete Cynthia Koning werd fraai tweede. Bij de Vrouwen 35+ stonden zelfs twee Climax-atletes op het podium: Janneke de Jonge werd tweede en Mariette Assink derde. De dames moesten de overwinning laten aan Moniek Verbeek van Pallas'67 uit Wageningen.

 

Drie podiumplaatsen voor Climax op de 5km
Marcella Herzog uit Veenendaal verbeterde op de 5km het parcoursrecord bij de Vrouwen. Met een tijd van 17:38 min. was zij 35 sec. sneller dan het oude record uit 2015. Celine van Heerikhuize werd fraai tweede. De bijna 15-jarige juniore van Climax finishte ruim 3 minuten na de snelle Veenendaalse, maar liet het overige deelnemersveld ruim achter zich. Gwenda Vasse werd met een tijd van 23:06 min. derde. Lianne Ariesen werd eerste bij de Vrouwen 35+, gevolgd door Wendy Leenders en Janine Brussee. De snelste tijd bij de Mannen werd door Edenaar Albert Meijer gelopen. Hij kwam na 16:27 min. over de finish en werd eerste bij de Mannen 35+. Floris van Drunen won met 17:27 sec. bij de Mannen tot 35 jaar. Het duel om de tweede plaats werd uitgevochten door Climax-atleten Arris van Deelen en Joost de Kleuver. Arris werd uiteindelijk op slechts 10 seconden van de winnaar tweede. Marco Davelaar en Gerden van der Jagt werden tweede en derde bij de Mannen 35+.

 

Lisa Navarro en Amber sterk winnen bij de jeugdlopen
Bij de Meisjes 10 t/m 12 jaar was de overwinning voor Climax-atlete Lisa Navarro (rechts). Naast haar op het podium stond clubgenote Lorena Jonkers, die de derde tijd noteerde. Rebekka Kool uit Rhenen werd tweede. Ook bij de oudste jongens werd twee Climax-atleten gehuldigd. Daniël Luchies klopte op de finish net Tom de Vogel. Zij werden in 5:26 resp. 5:27 min. tweede en derde. De zege ging naar Detmar Immerzeel van Pallas'67. De strijd der seksen was onbeslist: zowel Lisa als Detmar finishte in een tijd van 5:22 min.! Bij de 7 t/m 9 jarigen was Iskander van Gelder Climax-atleten Jesse Leentvaar en Hidde Brandsma te snel af. Bij de meisjes won Eline Struijvé uit Doorwerth, voor Famke Wiersma van Sparta en Sophie Ansink van Climax.

 

Bij de eerste start van de dag, de jeugdloop voor kinderen van 4 t/m 6 jaar, viel door een storing de tijdregistratie uit. Hierdoor kon de uitslag alleen aan de hand van de volgorde van aankomst opgemaakt worden. Bij de jongens (links) was de eerste plaats voor Bomba. Lucas Laport en Jesper Franken werden tweede en derde. Climax-atlete Amber Sterk was de 'sterkste' bij de meisjes. Clubgenote Maud Leentvaar werd tweede en Manuela Groot-Alvarez derde.

 

Racerunners
De Racerunners legden een parcours van 1200 meter af. Zowel bij de mannen als de vrouwen ging de overwinning naar een Climax-atleet. Naomi van Wijk was de snelste van allemaal en won bij de Vrouwen. Lonneke van den Berg van Triathlon werd tweede en Wilma Lieftink van Climax werd derde. Climax-atleet Marten Kauffman mocht bij de Mannen op de hoogste trede van het podium staan. Hij won voor Yeabsira van de Pol uit Scherpenzeel en Thomas Hendriksen van Climax.

 

Voor meer informatie en alle uitslagen zie www.horaloop.nl

Heb jij je kerstboom al gekocht?

Gemaakt: Maandag, 09 december 2019 16:52

De feestdagen staan weer voor de deur! Gezelligheid, lekker eten en feestversiering staan tijdens deze dagen centraal.

 

Kerstbomen, slingers en kaarsen zijn echter een brandbare combinatie. Om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt, bekijk onze tips:

 

Kerstboom
Hoewel er nog maar weinig mensen zijn die echte kaarsjes aansteken in de kerstboom, is het nog wel belangrijk om op de brandveiligheid omtrent je boom te letten gedurende de kerst.

 • Kunstkerstbomen zijn brandveiliger dan echte bomen.
 • Kies bij een echte kerstboom voor een boom met kluit en geef deze dagelijks water. Een kerstboom die vocht kan vasthouden is minder brandbaar.
 • Zet de boom bij voorkeur in de verste hoek van de kamer gezien vanaf de toegangsdeur. Zo raak je bij een calamiteit niet ingesloten.
 • Zorg ervoor dat de boom stevig staat en niet omvergelopen kan worden.
 • Zet de boom niet te dicht bij de gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen.
 • Koop een boom die niet te groot is voor de kamer.
 • Gebruik NOOIT echte kaarsjes in de boom.

 

Versiering

Gebruik zoveel mogelijk niet-brandbare versiering. Wanneer dit niet het geval is, zorg er dan voor dat versiering, zoals slingers, niet te laag hangt. Wanneer er een kaars onder de versiering staat, zou dit tot brandgevaarlijke situaties kunnen leiden. Kijk ook uit voor versiering in de buurt van (gloei-)lampen; lampen kunnen heet worden en ook dit kan gevaarlijk zijn!

 

Kaarsjes

Wees voorzichtig met kaarsjes. Staan er waxinelichtjes in je kerststukje, steek ze dan niet aan. Gebruik in plaats daarvan een niet-brandbare houder. Gebruik in de kerstboom kerstlampjes en nooit echt kaarsen. Wanneer je van huis vertrekt, wees dan zeker dat alle kaarsjes uit zijn.

 

Bron: Rijnmondveilig

Elf vuurwerkvrije zones in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 10 december 2019 20:20

EDE - In de afgelopen twee jaar zijn er al een aantal vuurwerkvrije zones ingesteld. Dit waren met name de gebieden rond het ziekenhuis, de hospices en de twee kinderboerderijen. Voor de jaarwisseling 2019/2020 wordt het terrein van De Keetmolen ook toegevoegd als vuurwerkvrije zone. In totaal zijn er elf vuurwerkvrije zones in de gemeente Ede.

 

Dieren en zieke mensen ervaren meer overlast van vuurwerk dan anderen. Door het instellen van vuurwerkvrije zones wordt er rekening gehouden met deze kwetsbare groepen. Daarnaast geeft het afsteken van vuurwerk in tunnels extra geluidsoverlast voor omwonenden en kan tot gehoorschade leiden bij de gebruikers van de tunnel. De Keetmolen is een rijksmonument met een rieten dak. Vanwege een verhoogde kans op brandgevaar is deze locatie daarom ook ingesteld als vuurwerkvrije zone.


Locaties

In totaal gaat het over de volgende zones:

 • Ziekenhuis Gelders Vallei
 • Hospice De Olijftak
 • Hospice Bennekom
 • Zorginstelling de Herbergier Ede
 • Kinderboerderij De Oude Hofstede
 • Kinderboerderij De Proosdij
 • De fiets- en voetgangerstunnel met de aangrenzende openbare ruimten op het Somapad onder het spoor
 • Station Ede-Wageningen met de daar aanwezige voetgangerstunnel inclusief de Albertstunnel bij de Klinkenbergerweg
 • De fietstunnel onder de N224 met de aangrenzende openbare ruimten tussen de Otterloseweg en de Bospoort
 • De fiets- en voetgangerstunnel met de aangrenzende openbare ruimten onder de N224 bij winkelcentrum Parkweide
 • Het terrein van De Keetmolen (Stationsweg 118)

 

In de directe omgeving van deze locaties is het afsteken van vuurwerk tussen 18.00 op oudejaarsdag en 02.00 nieuwjaarsdag verboden, met uitzondering van zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, knaltouwtjes en dergelijke. Buiten de hierboven genoemde tijden is het afsteken van vuurwerk sowieso verboden.

Dienstregeling Valleilijn 2020

Gemaakt: Vrijdag, 13 december 2019 16:44

BARNEVELD / EDE - Op 15 december 2019 gaat de nieuwe dienstregeling in van het openbaar vervoer in Nederland.


De dienstregeling van de Valleilijn wijzigt niet op 15 december. Reizigers vanaf Barneveld Centrum dienen wel rekening te houden met gewijzigde vertreksporen:
• De treinen Ede-Wageningen - Amersfoort v.v. vertrekken in beide richtingen altijd vanaf spoor 1.
• De treinen Barneveld Zuid - Amersfoort v.v. vertrekken in beide richtingen altijd vanaf spoor 2.

 

De dienstregeling van de Valleilijn staat op de website van Connexxion.

Nieuwe verlichting voor Oude Kerk in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 17 december 2019 20:58

EDE - Zaterdag 21 december wordt de Oude Kerk in Ede voor het eerst aangelicht met prachtige nieuwe verlichting. Het ontsteken van de van de lampen is onderdeel van Lichtfestival, diezelfde dag in Ede Centrum. De verlichting gaat om 17:45 uur aan.


Lichtplan

Het nieuwe lichtplan is ontworpen door Belinda van Baalen van het bedrijf BAVA. Van Baalen is een specialist op het gebied van uitlichten van kerken, musea en andere panden. BAVA verzorgde eerder onder meer de verlichting van de Grote Kerk in Den Haag en van Rijksmuseum van Oudheden.


Lichtfestival

De gemeente Ede organiseert het lichtfestival samen met ondernemers en evenementen zoals Zomerbries, Statues by night, Pop-up festival, NK Wielrennen, Heideweek en nog veel meer. We vieren gezamenlijk dat het werk aan de Grotestraat en de Torenstraat klaar is. Wethouder Willemien Vreugdenhil is trots op wat bereikt is: ,,De Grotestraat onderging een metamorfose. De nieuwe bestrating is prachtig geworden. De iepen en geveltuintjes maken het helemaal af. Goed voor de biodiversiteit en tegen de hittestress. En wat fijn dat ook de Torenstraat is meegenomen en er weer fraai bijligt.''


Programma

Van 14:00 uur tot 19:00 uur is er van alles te doen. Er zijn levende standbeelden, kinderen kunnen knutselen, er is een Santarun en er zijn diverse muzikale optredens. Meer info: Ede.nl/feest

Ede snel aan de slag met herstellen biodiversiteit

Gemaakt: Dinsdag, 17 december 2019 21:00

EDE - De gemeente Ede neemt een aantal extra maatregelen om op korte termijn het herstel van biodiversiteit te bevorderen. Dat heeft het college van B en W besloten. De maatregelen, onder meer het inrichten van een mierenreservaat op de Bennekomse heide, zijn onderdeel van de Edese aanpak van de stikstofproblematiek.

 

Maatregelen

Op de Bennekomse heide wordt een mierenreservaat ingericht. De heide is een hotspot voor biodiversiteit en kent ook een aantal bijzondere mierensoorten die met een goede inrichting en het wegwerken van achterstallig onderhoud beter beschermd worden. In Harskamp gaat de gemeente een burgerinitiatief om bijenstallen op het RWZI terrein te plaatsen snel verder helpen. Hierdoor kan een oase voor allerlei dieren ontstaan zoals bijen, vlinders en vogels. Daarnaast houdt de gemeente extra opschoonacties in het gebied Vlinderdas en wordt extra geïnvesteerd in het Prunus-vrij houden van bosgebieden. Met de set maatregelen is 100.000 euro gemoeid.

 

Biodiversiteit

Het herstel van de biodiversiteit begint vaak bij de bodem als basis van het natuurlijke systeem. Daarom wordt vanuit het programma Biodiversiteit gewerkt aan de voorbereidingen voor het opheffen van bodemverzuring in enkele belangrijke Edese natuurgebieden. Dit is een lange-termijnoplossing. De maatregelen die het college nu neemt zijn meer gericht op het algehele verbetering van de natuurkwaliteit op korte termijn.

 

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Biodiversiteit is een mooi, maar ook complex onderwerp. Het gaat over alle levende dieren en planten, hun systemen en hoe die op elkaar inwerken. De maatregelen die we nu nemen zijn op het oog klein, maar leveren al snel een bijdrage aan de instandhouding van de soortenrijkdom in onze gemeente.''

 

Stikstofproblematiek

De herstelmaatregelen maken onderdeel uit van de Edese aanpak van de stikstofproblematiek.


Doordat er jarenlang te veel stikstof in de natuur terecht is gekomen, is de biodiversiteit enorm verslechterd. De gemeente Ede werkt daarom niet alleen aan maatregelen om de bouw op gang te kunnen houden, maar zoekt juist ook oplossingen in samenhang met thema's als klimaatadaptatie, energietransitie en de achteruitgang van de biodiversiteit. De maatregelen die zowel op korte als lange termijn gekozen zijn, zorgen samen voor een versterking van de biodiversiteit in brede zin.

 

Ede wil ook maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof te verminderen. De provincie Gelderland werkt hiervoor in nauwe afstemming met alle betrokken gemeenten aan een plan. Naar verwachting wordt over de concrete invulling van deze plannen begin 2020 meer bekend.

Bestuur Friends on Ice krijgt Jan Hilgerspenning

Gemaakt: Dinsdag, 17 december 2019 21:02

EDE - Burgemeester René Verhulst reikte op 17 december, op de ijsbaan in Ede, de tweede Jan Hilgerspenning uit. Het bestuur van de stichting Friends on Ice. René Schuman, Tom van Loenhout en Hans Bruil kregen deze onderscheiding voor het jarenlang organiseren van ijsevenementen in Ede.

 

Het ijsbaanproject ontstond vanuit de stichting Vrienden Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV). Deze stichting haalde door het organiseren van charity dinners geld op voor de revalidatietuin bij het toen nieuw te bouwen ziekenhuis. De stichting was op zoek naar een nieuw doel en de heer Schuman stelde voor om een ijsbaan te organiseren op een van de mooiste plekken van Ede; het Openluchttheater ook wel 'de kuil' genaamd.

 

Voor het ijsbaanproject werd de naam Friends on Ice bedacht en in 2004 werd Friends on Ice een zelfstandig stichting. Het hoofddoel van de stichting is het brengen van schaatsplezier voor zoveel mogelijk bewoners van de gemeente Ede. Ook is er nog regelmatig steun verleend aan de stichting Vrienden ZGV.

 

Vijf jaar geleden werd de ijsbaan in overleg met de gemeente verplaatst naar het centrum van Ede en inmiddels is het aantal bezoekers per jaar gegroeid naar twintigduizend. Ook schoolkinderen uit de regio krijgen de kans om kennis te maken met schaatspret.

 

Het bestuur van de stichting Friends on Ice weet met behulp van veel vrijwilligers en financiële steun een jaarlijks ijsevenement in Ede te organiseren. Tijdens de wintermaanden brengt de ijsbaan veel oer-Hollands schaatsplezier in het centrum van Ede.


Jan Hilgerspenning

De Jan Hilgerspenning is een nieuwe gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een 'hoogvlieger' te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. De burgemeester van Ede kent de penning toe.

Gratis vuurwerkbril voor leerlingen van groep 8

Gemaakt: Vrijdag, 20 december 2019 17:09

EDE - Leerlingen van groep 8 van basisscholen in de gemeente Ede krijgen een vuurwerkbril uitgereikt. De actie maakt deel uit van de vuurwerkcampagne van de gemeente Ede. Burgemeester René Verhulst reikte vandaag de vuurwerkbrillen uit op basisschool De Brugge in Ede.

 

"De jaarwisseling is een feest, maar laten we dat vooral ook veilig met elkaar vieren. Dus als je vuurwerk wil afsteken, doe dat dan in ieder geval veilig", alsdus burgemeester René Verhulst.

 

Vuurwerkbril

Leerlingen van de groepen 8 van basisscholen in de gemeente Ede ontvangen van de burgemeester een vuurwerkbril. Dit om de aandacht te vestigen op het veilig afsteken van vuurwerk. Iedere school krijgt ook de mogelijkheid om kosteloos een digitaal lespakket aan te vragen.


#VeiligeFeestdagen

In aanloop naar de jaarwisseling is er een korte publiciteitscampagne met aandacht voor de thema's schoon, veilig en rustig. Daarnaast is er aandacht voor woninginbraken tijdens de feestdagen. In aanloop naar de jaarwisseling geeft de gemeente Ede tips om veilig de feestdagen door te komen. Hierbij is onder andere aandacht voor inbraak, illegaal vuurwerk en vuurwerkvrije zones. Door de inzet van social media, gemeentenieuws en de actie met de vuurwerkbrillen probeert zij een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

Verkenning naar mogelijkheden duurzame energie A30 afgerond

Gemaakt: Vrijdag, 20 december 2019 17:12

BARNEVELD / EDE - In de regio Foodvalley, waar gemeente Barneveld en Ede deel van uitmaken, zijn overheden op zoek naar duurzame energie. Op initiatief van provincie Gelderland en Rijkswaterstaat Oost Nederland (RWS) is in het voorjaar een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie langs de A30 in de gemeenten Ede en de gemeente Barneveld. Het gaat hier met name om zon- en windenergie. Het rapport is nu klaar.

 

De rapportage is gemaakt door deskundigen om een beter begrip en inzicht te krijgen van mogelijkheden en belemmeringen van een zogenaamd energielandschap langs de A30. Het gaat hier om zon- en windenergie. De gemeenten Ede en Barneveld, het Waterschap Vallei en Veluwe en netbeheerder Liander hebben hiervoor input gegeven.


In de rapportage is vanuit drie landschappelijke visies minimale en maximale varianten voor energiewinning geschetst. Met daar de te verwachten belemmeringen bij. Daarna zijn 2 locaties nog verder uitgewerkt voor een beter inzicht en begrip van de kansen. De rapportage maakt duidelijk dat zonder ingrijpende besluiten het heel lastig wordt om grootschalige energiewinning met zon- en windenergie in dit gebied voor elkaar te krijgen. De gemeente Ede heeft kennisgenomen van de rapportage. Samen met bewoners en ondernemers onderzoekt zij de mogelijkheden voor duurzame energie opwek binnen de gemeente.


Regionale Energie Strategie

Gemeenten, provincies en waterschappen in de regio FoodValley werken op dit moment met veel partijen samen aan de RES Foodvalley. In de RES onderzoeken zij samen welke keuzes de regio kan maken om bij te dragen aan het opwekken van duurzame energie. In 30 regio's in heel Nederland wordt gewerkt aan regionale energiestrategieën.

Salman Ezzammoury exposeert in het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Dinsdag, 24 december 2019 17:59

EDE - Vier keer per jaar is er in het Toon Hermans Huis Ede een nieuwe expositie te bewonderen. In het eerste kwartaal van 2020 exposeert de Edese fotograaf en beeldend kunstenaar Salman Ezzammoury zijn project 'Metamorfose van Ede'. Salman: "Door middel van dit kunstproject wil ik de bewoners van Ede en omgeving en de nieuwkomers vertellen over mijn ervaring in deze prachtige stad grenzend aan de westzijde van de Veluwe. De stad waar ik al lang woon en werk, de stad die mij heeft omarmd, onderdak verleent en nog altijd een warm gevoel van thuis geeft. Ede ontwikkelt zich snel van dorp tot stad." In zijn fotoschilderijen, gemengde techniek, laat Salman zien hoe Ede was, is en wordt: metamorfose.


Dit kunstproject is eerder tentoongesteld bij het Historisch Museum Ede en in Huis Kernhem. Ook in de omliggende dorpen Bennekom, Harskamp, Wekerom en Lunteren was deze expositie al te zien.


U bent van harte uitgenodigd om zondag 5 januari tussen 14.00 uur en 16.00 uur naar deze expositie te komen kijken. De kunstenaar is deze middag zelf aanwezig om u welkom te heten en over zijn werken te vertellen. De expositie van Salman Ezzammoury hangt van 5 januari tot en met 29 maart in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.


Voor informatie: 06-22161969 of via [email protected]
Meer informatie over Salman is te vinden op: www.salmanezzammoury.com

Nieuw hardloopevenement in Ede: de Heiderun!

Gemaakt: Zondag, 29 december 2019 17:04

EDE - De Heiderun, Groot Ginkelse loop en de Horaloop zijn allemaal bekende hardloopevenementen in Ede, maar een echte Edese marathon was er nog niet. Op 10 okober 2020 wordt hét hardloopevenement in Ede georganiseerd: de Heiderun! Op deze dag verandert de Edese heide in een hardloopspektakel voor jong en oud. Starten en finishen vindt plaats op het authentieke terrein van de kazernes die Ede rijk is. De prachtige route voert je langs een stuk natuur waarvan je niet wist dat het bestond.

 

De opbrengst van de Heiderun gaat ieder jaar naar het goede doel.

 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder een impressie door Ede TV van de Heiderun en laat je enthousiasmeren!

Nieuwjaarsspeech burgemeester René Verhulst

Gemaakt: Zaterdag, 04 januari 2020 17:39

Dames en heren, Welkom. Namens het college van burgemeester en wethouders mag ik u allereerst een gelukkig nieuwjaar wensen.

 

Afgelopen dinsdagnacht kwam er een einde aan de jaren 10. Een decennium werd afgesloten. En op wat voor manier hebben we dat in bepaalde delen van Ede gedaan? Ik val maar meteen met de deur in huis. Ik was niet bepaald gelukkig die avond. Vol verbazing, of misschien is afschuw wel een beter woord, heb ik zelf gezien hoe jongeren, en ik heb het echt over jongeren - denk aan de leeftijd tussen de 13 en 15 jaar - doelbewust ellende aan het maken waren. Hulpverleners bestookten met vuurwerk en eigendommen van anderen beschadigden. Een groep van ongeveer 70 jongeren verziekt het voor de rest in een nacht waarin kennelijk alles mag. Dit heeft niets meer met het vieren van oud en nieuw te maken. En eigenlijk is dit ook een oproep om ogen niet te sluiten voor het maatschappelijke probleem: ouders, weet wat je kind doet. 13 jarigen om 2.00 uur ‘s nachts op straat, zonder toezicht. Is dat normaal? Samen met de politie zetten we alles op alles om de jongeren die dit veroorzaakt hebben te achterhalen.

 

Dames en heren, het spijt me.. het is niet het ideale begin van een nieuwjaarspeech, ik had het graag anders gedaan. Maar ik vind dat ik als burgemeester dit feit niet onbenoemd kan laten, voor mij een begin in mineur van 2020.

 

Maar goed, er is een nieuw decennium gestart. De jaren 20 zijn nu aan de beurt. Het klinkt voor mij, ik ben iemand uit de jaren 60 van de vórige eeuw, nog steeds een beetje onwerkelijk. De ‘twenties’ zijn in mijn gedachten namelijk nog gekoppeld aan de zogenaamde ‘roaring twenties’. Een zeer bewogen periode die zich kenmerkte door ongekende veranderingen op allerlei gebieden. En dan overpeins je zo gedurende de afgelopen dagen natuurlijk even of er ook een vergelijk zal zijn met die ‘roaring twenties’ van de vorige eeuw. En ik blijk daarin niet alleen te staan. Ik las namelijk afgelopen week een artikel in de Volkskrant en die keek ook vooruit: de ‘transition twenties’, zo doopten zij de komende jaren, ze komen eraan. Dames en heren, zie in deze term de parallel met de vorige eeuw.

 

Maar er zijn verschillen. Waar de ‘roaring twenties’ veelal draaide om glitter en groei (met de komst van goede arbeiderswoningen in de stijl van de ‘Amsterdamse School’ en bijvoorbeeld het begin van de Zuiderzeewerken) en om meer en groter (Amerika is een wereldmacht geworden). Zullen de twenties die eraan komen waarschijnlijk gaan draaien om minder. Minder verspilling, maar hopelijk ook minder vijandigheid, minder verschillen, minder polarisatie en strijd tussen meningen. We zijn in beweging. En ik hoop de beweging van minder naar beter.

Nederlanders hebben het nog nooit zo goed gehad als nu. En toch hebben we problemen om alles op rolletjes te laten lopen. Veel van de door ons bedachte systemen zijn aan het vastlopen. Het artikel in de Volkskrant nam voedsel als voorbeeld. En daar was ik, als burgemeester van een echte voedselgemeente natuurlijk wel blij mee. Dus..Neem voedsel. Uit onderzoek van een medisch tijdschrift blijkt dat ons voedselsysteem grote gebreken vertoont. Met als resultaat dat meer dan 2 miljard wereldbewoners overvoed zijn en 800 miljoen wereldbewoners ondervoed. Dit is niet alleen slecht voor de mensen, maar ook voor de aarde, want het leidt tot grote milieuproblemen. Om het tij te keren is een verduurzaming van het voedselsysteem nodig die in de landbouwgrond begint en via de boerenbedrijven de keukens binnenrolt. Maar hoe krijg je de mensen mee, wie neemt het voortouw? Wie staat aan het zogenaamde roer dat om moet? En het roer moet op heel veel terreinen om, daar ben ik van overtuigd..

 

In Ede zijn we ons al heel lang bewust van het belang van goede voeding. En daarmee wil ik niet pretenderen dat we de oplossing hebben voor het zojuist geschetste dilemma waar we wereldwijd voor staan. Maar over een paar jaar moeten we wereldwijd 9 miljard mensen voeden. En dat op een verantwoorde wijze. Wat zijn de mogelijkheden, wat is verantwoord en hoe dragen wij bij? En als Ede dragen wij bij! Naar onze mening zal het World Food Centre hierbij van waarde zijn. 2019 was een belangrijk jaar voor het World Food Center. Er zijn grote besluiten genomen en de plannen worden concreter. In 2023 is het de plek waar u heen wilt en eigenlijk moet om alles te leren over gezond en duurzaam voedsel.

 

Vrijheid

Dames en Heren, ik vind het prettig om in een nieuwjaarspeech altijd wat hoogte of dieptepunten van het afgelopen jaar te markeren. En ik begin met een groot hoogtepunt. 2019 was het jaar van het herdenken van de bevrijding. Op 21 september jl. bij onze Airborne waren op de Ginkelse Heide 100.000 mensen getuige van 75 jaar vrijheid. Nog ettelijke honderduizenden keken rechtstreeks mee bij de NOS.

 

De parachutisten sprongen, 75 jaar geleden, voor de vrijheid van ons. Nu zijn de landingen een mooi beeld. Een aansprekend maar soms ook een aangrijpend beeld. Maar toen... Op een paar foto’s die er zijn - ik zag ze in de Smederij - fietsen Nederlandse SS’ers op de betonbaan die nu N224 heet, ter hoogte van Op den Berg. Een paar uur later schoten ze vanaf de rand van de heide, ook daar is een foto van, de landende para’s van de 4e parachutisten brigade uit de lucht. Burgers die de Engelsen te hulp schoten werden in koelen bloede door het hoofd geschoten. Bij dit soort beelden denken wij aan de strijd tegen IS. Het gebeurde 75 jaar geleden hier een paar kilometer vandaan ook.

 

En verantwoordelijkheid.

“Nooit was er door zovelen zoveel verschuldigd geweest aan zo weinigen.” Dat zei Winston Churchill in augustus 1940 al en dat sloeg op de piloten in de Battle of Britain. Dat verschuldigd zijn, betekent ook verplicht zijn. Hoe gaan wij heden ten dage om met de vrijheid, waarvoor wij zwaar in het krijt staan. We zeggen dan op 4 mei bij het Mausoleum dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we moeten beseffen dat niet overal ter wereld je kan zeggen wat je wil, kinderen naar school kunnen of eten hebben. En dat er nog steeds gewapende conflicten zijn.

 

Maar gaan wij nu vandaag verantwoordelijk om met de vrijheid die we hebben? Denk eens aan de maatschappelijke problematiek van vandaag, bijvoorbeeld het stikstofprobleem. We kunnen allemaal zeggen wat we willen, we mogen protesteren, maar het lijkt zo onderhand dat de ene kant de andere kant uit een schuttersputje onder vuur neemt en de meeste bewoners en bedrijven in een weinig benijdenswaardig niemandsland verblijven. Retoriek van beide kanten. Of het nu over tractoren, de wolf, de veestapel, natuur of een houtvuur gaat. Men staat lijnrecht tegenover elkaar en als er al een oplossing dreigt dan zegt de ene kant dat er helemaal geen klimaatprobleem is en de andere kant wijst op groepen veroorzakers,  met als gevolg dat die zich in hun bestaan bedreigd voelen en dat laten weten ook.

 

Als we niet oppassen dan worden generaties tegen elkaar opgezet. Zo van “de millennial kan nergens wonen omdat de vorige generatie het klimaat verpest heeft”.

Het begrip ‘in verbinding’, was hét begrip in veel politieke programma’s. Nou op dit punt zijn we het nadrukkelijk niet. Dat moet anders in 2020! We zijn in beweging. Laat in beweging, alsnog in verbinding worden.

 

Begint de oplossing in Ede of in de Foodvalley?

Volgens mij moeten de klimaatontkenners en - drammers maar eens in-verbinding in Foodgemeente Ede. We hebben hier alles voor ze: agrariërs, natuur en een grote bouwbehoefte. En ik denk dat het merendeel van onze bewoners hoort tot degenen die bezorgd zijn over het klimaat. Dat is verreweg de grootste groep, tussen ontkenners en drammers in. Mensen die een oplossing willen, geen conflicten, die vinden dat de discussie al veel te lang duurt.

 

Dames en heren, Ook in Ede viel het woord stikstof in 2019 een stuk vaker dan in 2018. Jammer eigenlijk, want als we met z’n allen eerder aan de slag waren gegaan, hadden we nu niet zo’n groot probleem. We laten als gemeente met veel natuur een duidelijk geluid horen: het herstel van biodiversiteit staat wat ons betreft op nummer één. Een verandering van mindset. Niet alles kan; zei de commissie Remkes. Maar let maar eens op: er kan nog steeds veel. Als het over bouwen gaat zetten we volop in op natuurinclusief en klimaatneutraal bouwen. Wij kijken met de boeren naar de toekomst. Daarom is in Ede een landbouwvisie vastgesteld. En dat boeren al veel gedaan hebben is waar.

 

In Ede, meer in het bijzonder in Foodvalley, wordt namelijk al heel lang veel gedaan. Het woord stikstof vind je dan misschien weinig tot niet terug in politieke programma’s, maar hier is al jaren gewerkt aan vermindering van uitstoot met bijvoorbeeld luchtwassers in de stallen.

 

Dames en heren, We hebben hier dan misschien geen stadion met een boksring, om tot een vergelijk tussen meningen te komen, of te ‘entertainen’. Maar dat is ook niet nodig. Ik zou zeggen loop eens wat klompenpaden door bos, hei, weiland, langs boeren, dan zie je alles wat je nodig hebt en dan eindigen we bij het nieuwe Landmark naast de schaapskooi om te praten over oplossingen. Ik hoop dat het nederig stemt.

 

Sportief Ede

Iets anders..we zijn het afgelopen jaar ook letterlijk in beweging geweest. Het NK wielrennen was dit jaar in Ede. Wat een fantastisch festijn hebben we daar meegemaakt en wat kwam Ede prachtig in beeld.

 

Dankzij de inzet van tientallen actieve mountainbikers worden er mooie mountainbikeroutes door de Edese bossen aangelegd. Door de nieuwe routes wordt de kwetsbare natuur zoveel mogelijk met rust gelaten en het zorgt ervoor dat in de gebieden veel vormen van recreatief gebruik naast elkaar kan bestaan.

 

Iets ‘hoger over’ dachten het afgelopen jaar sportverenigingen, scholen, vrijwilligers, Sportservice, Sportforum en de gemeente samen na over de sportieve toekomst van Ede. Zij sloten gezamenlijk het sportakkoord af. We gaan met hen verder werken aan een goed sportklimaat. Sterke verenigingen in goede gebouwen en gezonde kinderen. Dat is waar we voor gaan.

Gezonde kinderen heeft onze prioriteit. Het spreekwoord luidt niet voor niets: de jeugd heeft de toekomst. Sporten, maar ook goed eten en bovenal een stabiele gezinssituatie zijn hierbij essentieel. Dit laatste is helaas niet voor iedereen weggelegd en daarom pleiten we er als gemeente voor om voldoende geld van het rijk te krijgen om onze jeugdzorg goed te regelen. Zodat ook de kinderen die extra ondersteuning en zorg nodig hebben dit kunnen krijgen.

 

Maar het zorgdomein was het afgelopen jaar, en ik vrees ook komend jaar, volop in beweging. We hebben met de gemeenteraad de leidende principes vastgesteld om de zorg in Ede beter en slimmer te organiseren. Uitgangspunt is dat er goede en betaalbare zorg beschikbaar is voor alle inwoners die dat nodig hebben. Dat is belangrijk.

 

Als ik terugkijk op 2019 kan ik zeggen dat er op het gebied van kunst en cultuur mooie stappen zijn gezet. Samen met Wageningen zijn we aangewezen als stedelijke cultuurregio. Dat heeft tot gevolg dat er vanuit het rijk extra geld beschikbaar komt om in Kunst en Cultuur te investeren. Maar ook zijn de eerste stappen gezet om te komen tot een culturele invulling van een deel van de Frisokazerne. En niet te vergeten al de culturele initiatieven die jaarlijks in onze gemeente worden georganiseerd. Mogelijk gemaakt door vele Edese vrijwilligers die zich daar ieder jaar weer vol vuur voor inzetten.

 

En daar noem ik een belangrijk punt van Ede. Echt iets om trots om te zijn. Het aantal vrijwilligers en de inzet die ze plegen. Ik zie het in de zorg, in de sport, in de cultuur, maar ook gewoon in de wijk. We kennen veel actieve inwoners die zich inzetten voor hun buren, hun wijk of een onderwerp dat hen aan het hart gaat. En dat is fijn, want als gemeentebestuur zijn wij ervan overtuigd dat Ede mooier wordt als inwoners en ondernemers invloed hebben op hun leefomgeving, maar ook op het gemeentelijk beleid. Dat vraagt wel om een andere manier van samenwerken tussen gemeente en inwoners. Daarom is het afgelopen jaar de Edese Participatieaanpak vastgesteld. De weg naar een besluit is minstens net zo nuttig als het eindresultaat.

Een mooi voorbeeld hiervan is de visie op het Landgoed Kernhem. Het voorbije jaar heeft een bont gezelschap van betrokkenen bij dit Landgoed met elkaar om tafel gezeten om samen een visie te maken voor de toekomst. We willen dit mooie stukje Ede graag nog een beetje mooier maken.

 

Dames en heren, het mag u duidelijke zijn In Ede kiezen we bewust. Dat doen we op het gebied van voeding, stikstof, sport maar vaak ook op het gebied van duurzaamheid. Een belangrijke stap richting Ede Energieneutraal in 2050 werd gezet met het vaststellen van de Wind en zonnewijzer. In 2020 gaan we aan de slag met grote zonnevelden.

 

Maar we protesteren ook bewust. De hele discussie rondom Lelystad speelt nog steeds. Waar ik in een voorgaand jaar riep: in Ede gaan we voor Hoogvliegers, geldt dat nog steeds. Niemand vindt het fijn een vliegtuig laag over zijn huis te krijgen.

 

Volgens mij mogen we met elkaar best de conclusie trekken dat het heel goed wonen en leven is in Ede. We werken daar hard aan. En we investeren. Ook in deze tijd waar naar geld soms gezocht worden. Ede moet aantrekkelijk blijven. Mede daarom zijn we ook al een aantal jaar aan de slag met ons centrum. De Grotestraat is vernieuwd, nieuwe verlichting van de Oude Kerk is geïnstalleerd - we hebben het net voor kerst tijdens het gezellige lichtfestival kunnen aanschouwen - en alle nieuwe bomen en groen in het centrum zijn geplaatst. Een mooie steun in de rug was de publieksprijs die Ede won voor de schoonste winkelgebied van Nederland. Trots op!

 

Hoge brede welvaart 

En er zijn meer redenen om bij ons te zijn. Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht in juni 2019 naar 40 regio’s blijkt dat de Veluwe het goed doet qua welzijn. Een 6e plek door dat de woontevredenheid, gezondheid, sociale contacten, balans werk en privé en veiligheid hoog scoren.

Onderaan bungelen Amsterdam, Rijnmond, agglomeratie Den Haag en Flevoland. Arnhem-Nijmegen staat op de 30e plaats. Die lagere plaatsen hebben vooral te maken met een lage woontevredenheid, criminaliteit en fijnstof.

 

Ik denk wel eens, waarom heb je over ons zoveel aan te merken als het gaat om natuur en buitengebied. We mogen best trots zijn op wat we hier doen aan actuele problemen. Mensen vinden het fijn om zich hier te vestigen. En terecht!

 

Wie zich hier ook graag wilde vestigen en waar we minder blij mee waren afgelopen zomer was de eikenprocessierups. Hij voelde zich hier duidelijk thuis. Niet zo gek natuurlijk met 22.000 eikenbomen. Ruim een kwart bleek dit jaar besmet te zijn. We hebben als gemeente kritisch gekeken hoe wij afgelopen jaar hiermee zijn omgegaan en met name de informatievoorziening gaan we beter organiseren. We pakken het probleem op en worden inmiddels nationaal gezien als koploper om hoe wij het regelen.

 

Graag had ik hier vandaag goed nieuws willen melden over het station. De tekst die ik gehoopt had te zeggen was: ‘de bouw van het station gaat bijna beginnen’. Maar we hebben helaas vertraging opgelopen. Of zoals de NS het zelf zegt: ‘de nieuwbouw van het station start over enkele jaren’. Komend jaar hopen we een goede bouwer te vinden voor het intercitystation en daarbij voor een mooie verbinding tussen de Enkawijk en de Kazerneterreinen.

 

Dames en heren, Ede is in beweging, dat zie je, dat merk je en dat voel je. En we kunnen er trots op zijn. Een aantal jaren geleden waren we de gelukkigste gemeente van Nederland. Ik denk dat aan dat gevoel de laatste jaren niet veel veranderd is bij u als inwoner. Ik moest eraan denken toen ik de kersttoespraak van onze koning hoorde, hij zei: “Geluk zit in onze verbondenheid naar anderen, laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Met een luisterend oor, een uitgestoken hand of een arm om de schouder geven we elkaar het mooiste geschenk”. En ik sluit mij daar graag bij aan. Hier zijn wij ook goed in in Ede.

 

Namens het college van burgemeester en wethouders wens ik u een vrij, gezond en voorspoedig 2020

Hiltje van Eck ontvangt medaille van verdienste

Gemaakt: Zaterdag, 04 januari 2020 17:43

EDE - Mevrouw H. van Eck uit Ede heeft op vrijdag 3 januari de medaille van verdienste van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte de medaille uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ede.

 

Het gemeentebestuur van Ede heeft deze gemeentelijke onderscheiding aan mevrouw Van Eck toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor haar inzet op het gebied van nazorg voor de Arnhem Veteranen. De veteranen, verenigd in de AVC, kwamen na de verloren Slag om Arnhem elk jaar terug naar onze regio om hun gevallen kameraden te herdenken.

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ver achter ons en het aantal mensen dat die oorlogsperiode zelf bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Mevrouw Van Eck groeide op in 'een echt verzetsstraatje' en vindt het belangrijk om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen en te herdenken.

 

Al meer dan vijfendertig jaar ze zij zich in voor tal van activiteiten met een relatie naar de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de nasleep van de verloren Slag om Arnhem. Ze is al jaren bestuurslid van de Arnhem 1944 Fellowship (voorheen de AVC, Arnhem Veterans Club) en bij het Voormalig Verzet Ede. Ook is zij betrokken bij de Airborne herdenkingen en het begeleiden van oorlogsveteranen van de Slag om Arnhem. Het begon met een reünie en dit werd uitgebreid met een lunch of diner. Later werd er voor de Canadese en Engelse veteranen onderdak en begeleiding geregeld naar alle onderdelen van het nationale herdenkingsprogramma.

 

Het is niet vanzelfsprekend dat iemand over de oorlog wil vertellen en wil blijven herdenken, hetgeen door de veteranen en nabestaanden zeer wordt gewaardeerd.

 

Gemeentelijke onderscheidingen

De verordening Gemeentelijke Onderscheidingen Ede geeft het college van burgemeester en wethouders van Ede de mogelijkheid de medaille van verdienste van de gemeente Ede toe te kennen. Dat gebeurt dan als blijk van grote waardering en erkentelijkheid zowel aan ingezetenen als aan niet-ingezetenen en organisaties.

 

Personen die in vrijwillig verband bijzondere verdiensten hebben gehad voor de Edese gemeenschap of op enig terrein van het maatschappelijk leven blijk hebben gegeven van bijzondere burgerzin of een belangrijke prestatie hebben verricht op cultureel, sportief of enig ander gebied komen in aanmerking voor de medaille.

 

Het college van burgemeester en wethouders beslist over de toekenning van deze gemeentelijke onderscheiding op voordracht van de burgemeester, nadat de adviescommissie gemeentelijke onderscheidingen is gehoord.

UvA studenten doen onderzoek naar openbaar groen in Ede

Gemaakt: Maandag, 06 januari 2020 19:44

EDE - Zestig studenten van de opleiding Planologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan in de week van 6 januari in Ede deur-aan-deur onderzoek doen naar de beleving van openbare groene ruimtes in de gemeente.

 

Hoe beleven inwoners van de openbare groene ruimte? Welke factoren hebben hier invloed op? Wat vinden zij belangrijk? Op deze en andere vragen zal het onderzoek antwoorden proberen te geven.

 

Biodiversiteit

De gemeente Ede wil de biodiversiteit in de gemeente te beschermen en versterken. Dit vraagt ook om ondersteuning van de bewoners. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de betrokkenheid van bewoners bij milieuvraagstukken is toeneemt als de buurtbinding sterker is. Ook de inrichting van bebouwde omgeving en de openbare ruimte zijn factoren van belang. Het leerproject brengt in beeld of en in hoeverre deze aspecten ook een rol spelen in Ede. Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Het versterken van biodiversiteit vraagt op sommige plaatsen een andere inrichting of ander beheer van het openbaar groen. Ik hoop dat dit onderzoek waardevolle informatie oplevert over hoe we onze inwoners hierbij kunnen betrekken.''

 

Het onderzoek

De studenten doen een week lang onderzoek in 20 verschillende buurten in Ede. Zij nemen deur-aan-deur vragenlijsten af en interviewen bewoners en experts. Het onderzoek is een leerproject van de opleiding Planologie om studenten bekend te maken met het uitvoeren van empirisch onderzoek. De opleiding hoopt van harte op de medewerking van Edenaren.

Op vrijdag 10 januari worden de eerste resultaten gepresenteerd in De Fietser.

Bewoners gezocht om te graven in het verleden van Ede-Zuid

Gemaakt: Vrijdag, 10 januari 2020 19:02

EDE - Inwoners van Ede zijn van harte welkom om tot en met woensdag 22 januari 2020 mee te helpen bij archeologische opgravingen in Ede-Zuid. Hoe leefden bewoners van Ede in de Bronstijd en de IJzertijd? Welke sporen van bewoning zullen er gevonden worden? Iedereen die geïnteresseerd is, kan meehelpen met de opgraving!

 

Park Reehorst

In het gebied tussen de Ansinghstraat, Reehorsterweg, Roelofsstraat en Suriestraat in Ede-Zuid worden dit jaar 45 woningen gebouwd. Dit project heet Park Reehorst. Wethouder Hester Veltman (erfgoed): "Vanaf februari bouwen we op deze plek aan de toekomst van Ede. Mooi dat inwoners van Ede vooruitlopend daarop de kans krijgen om te graven in het verleden van Ede. Hopelijk komen er veel mensen!"

 

Burgerwetenschap

Ontwikkelaar Nikkels Projecten uit Twello biedt de ruimte voor deze 'burgerwetenschap'. Dit is onderzoek dat in zijn geheel of gedeeltelijk door burgers of niet-professionele wetenschappers wordt uitgevoerd. Dankzij inzet van deze betrokkenen, wordt veel relevante informatie verzameld.

 

Wilt u meehelpen bij deze archeologische opgravingen? Meld u dan aan via [email protected]

Regio Foodvalley ondertekent Schone Lucht Akkoord

Gemaakt: Dinsdag, 14 januari 2020 16:26

REGIO - Schone Lucht is van levensbelang en van grote invloed op de gezondheid van mensen. Ook al is de lucht de laatste tientallen jaren een stuk schoner geworden, luchtverontreiniging is nog steeds een groot gezondheidsrisico. Het Rijk heeft daarom, samen met een aantal gemeenten en provincies, een Schone Lucht Akkoord opgesteld. Dit moet leiden tot een gezondheidswinst van minimaal 50% in 2030 ten opzichte van 2016.


Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij

Dat betekent dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit leven. Deze ambitie sluit aan bij de aanpak die we in de regio met onze partners uitvoeren om de luchtkwaliteit te verbeteren middels het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij.


Steun in de rug

De maatregelen die in het Schone Lucht Akkoord staan omvatten alle sectoren, van scheepvaart tot vracht-en personenvervoer, van industrie tot de landbouw. Willemien Vreugdenhil, wethouder van de gemeente Ede, tekende namens de gemeente en de regio Foodvalley, op maandag 13 januari het Akkoord . "In de regio Foodvalley zijn we al aan het werk om de luchtkwaliteit te verbeteren. We zien dit akkoord als steun in de rug. In onze regio hebben we, door samen te werken met boeren en kennisinstellingen, snel goede resultaten kunnen boeken. We maken graag gebruik van de mogelijkheid voor een pilot, natuurlijk met betrekking tot de landbouw. Daar ligt onze expertise, onze meerwaarde en valt winst te boeken. Dat laten we ook graag zien aan andere regio's in Nederland. Onze samenwerking met de sector is voor ons essentieel. Het Schone Lucht Akkoord biedt veel mogelijkheden om samen te werken aan een toekomst met een innovatieve agrarische sector in een gezonde leefomgeving."

Voorlichtingsactie “Veilig naar huis” na een avond stappen

Gemaakt: Dinsdag, 14 januari 2020 17:22

EDE - Op zaterdagavond 11 januari was de voorlichtingsactie "Veilig naar huis" in het uitgaansgebied. Bedoeld om uitgaanspubliek bewust te maken dat rijden onder invloed van alcohol en/of drugs niet verstandig en zeer risicovol is. Zodat automobilisten onder invloed niet meer achter het stuur gaan zitten en iedereen weer veilig thuis komt na een gezellige avond stappen in Ede.

 

Benadering uitgaanspubliek

In het uitgaansgebied stond om 23.00 uur het team Rijden Zonder Invloed klaar met hun bakfiets en alcohol- en drugstesten. Bij aankomst werden automobilisten aangesproken door het team, zijn afspraken met hen gemaakt en ontvingen zij een polsbandje. Aan het einde van de avond is aan de automobilisten gevraagd of ze (vrijwillig) een alcohol- en drugstest wilden laten afnemen. Met automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, is gesproken over alle redenen waarom het niet verstandig is om alsnog te gaan rijden en wat de gevolgen hiervan zijn. Daarnaast is een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht om toch veilig thuis te komen, zoals het nemen van een taxi. De voorlichting eindigde omstreeks 05.00 uur.

 

Resultaten

Het team heeft met ongeveer 180 automobilisten en hun bijrijders gesprekken gevoerd. Er zijn 63 blaastesten afgenomen, waarvan 4 met een te hoog promillage. Ook zijn er 22 drugstesten afgenomen, waarvan bij 4 personen uit de test bleek dat zij cannabis hadden gebruikt en 1 persoon cocaïne.
Met de automobilisten met een te hoog promillage of een positieve uitslag van de drugstest is nogmaals het gesprek aangegaan en gezocht naar alternatieve vervoersmogelijkheden zoals het nemen van een taxi.

 

Er hing een gezellige sfeer op het Museumplein, uitgaanspubliek had een open en geïnteresseerde houding en er zijn leuke en goede gesprekken gevoerd.

 

Project Veilig Uitgaan

De voorlichtingsactie "Veilig naar huis" is één van de maatregelen in het kader van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan waarin horeca, politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek zich gezamenlijk inzetten voor een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede.

 

Meer maatregelen die op stapel staan, zijn onder andere de invoering van de Collectieve Horeca Ontzegging en de voorlichtingsavond voor ouders over alcohol- en drugsgebruik van jongeren.

Groen dak op bushokjes in Ede-centrum

Gemaakt: Donderdag, 16 januari 2020 19:10

EDE - Ede gaat zeven van de honderd bestaande bushokjes (abri's) in de gemeente voorzien van een groen dak. Deze duurzame bushokjes sluiten aan bij de vergroeningsdoelen in Ede-centrum. De huidige exploitant van de bushokjes stopt ermee. De gemeente Ede neemt de abri's over en pakt hiermee een kans voor vergroening.

 

Wethouder Lex Hoefsloot: "Ik ben vooral enthousiast dat we op een zevental bushokjes in Ede de daken van een groen dak kunnen voorzien. Daarmee geven we het goede voorbeeld hoe je met kleine maatregelen kan bijdragen aan de biodiversiteit".


Beheer bushokjes

Het grootste deel van de abri's valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Ede. Een aantal abri's zijn in beheer van de Nederlandse Spoorwegen en de abri's langs de provinciale wegen zijn in beheer van de Provincie Gelderland.


Duurzaamheid

Zowel de vergroening als ook de overname van de bushokjes dragen bij aan duurzaamheid. Oude bushokjes worden hierdoor niet verwijderd en getransporteerd naar het buitenland.

Werkzaamheden Parklaan Ede gestart

Gemaakt: Maandag, 20 januari 2020 18:01

EDE - De aanleg van de Parklaan is gestart. Op maandag 20 januari is gestart met het kappen van zo'n 280 bomen. Deze kap is nodig om de aanleg van de kruispunten ten hoogte van de Klinkenbergerweg en het World Food Center te realiseren. Na de kapwerkzaamheden wordt onderzoek gedaan naar niet-gesprongen explosieven. De Parklaan verbindt straks de A12 met de N224. Ede-Oost wordt hierdoor beter bereikbaar.

 

Na overleg met buurtbewoners zijn de plannen voor dit deel van de Parklaan deels aangepast. Hierdoor worden minder bomen gekapt dan in de oorspronkelijke plannen stond. Zo blijven vijf waardevolle Amerikaanse eiken staan. Voor het behoud van twee van deze bomen wordt het nieuw aan te leggen fietspad op een bijzondere manier gerealiseerd. Dit fietspad wordt namelijk 'zwevend' aangelegd. Hierdoor wordt er geen druk op de oppervlakkige wortels uitgeoefend. Ook blijven er meer bomen staan, doordat het fietspad meanderend wordt aangelegd. Direct na het kappen van de bomen, worden boombeschermende maatregelen genomen. Zo blijven de bomen die behouden blijven beschermd tijdens de werkzaamheden.


Niet gesprongen explosieven

Na de kapwerkzaamheden wordt het gebied onderzocht op niet-gesprongen explosieven. Gezien de ligging van het terrein, zowel vanuit de tweede wereldoorlog als vanwege de nabijheid van een oude militaire kazerne, is het gebied verdacht op niet-gesprongen explosieven. Daarom wordt het terrein grondig onderzocht.


Poortwachter

In december is al gestart met voorbereidende werkzaamheden bij de Poortwachter. Voor de nieuwe op- en afrit van de A12 is het nodig om 'voorbelasting' aan te brengen. Dit is een techniek waarbij extra zand boven op het land wordt aangebracht om zettingen in de bodem te versnellen. Bij het zetten van de grond wordt de grond samengedrukt door de zware belasting van het zand wat erop komt te liggen. Hierdoor blijft de nieuw te bouwen rijbaan in de toekomst goed liggen.


Effecten Parklaan

In Ede-Oost wordt het drukker op de weg. Zeker met de oplevering van steeds meer woningen op de kazerneterreinen en het Enka-terrein. Ook het World Food Center wordt de komende jaren ontwikkeld en moet dan goed bereikbaar zijn. Naar verwachting is de aanleg van de Parklaan medio 2022 gereed.

ProstaatKankerStichting krijgt spreekuur in Ede

Gemaakt: Donderdag, 23 januari 2020 17:48

EDE - In Nederland krijgen elke dag 35 mannen de diagnose prostaatkanker. Dat zijn jaarlijks bijna 13.000 mannen met een hoofd vol vragen. Vaak in spanning en onzekerheid. Om mannen én hun partners zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen houdt de ProstaatKankerStichting voortaan elke maand een spreekuur in het Toon Hermans Huis Ede.

 

“Soms begint het met een te hoge PSA-waarde of plasklachten, maar dat hoeft niet. Prostaatkanker geeft in het begin juist meestal geen klachten”, weet regiovertegenwoordiger van de ProstaatkankerStichting Piet Post, “het is een sluipmoordenaar. Ben je er echter op tijd bij en kun je op tijd behandeld worden, dan heb je een heel ander levensvooruitzicht.” 

 

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en wordt meestal vastgesteld vanaf 55 jaar. De ProstaatkankerStichting is een patiëntenorganisatie voor mannen, maar zeker ook voor naasten.  “Prostaatkanker heb je immers samen”, vindt Piet Post. “Mannen met prostaatkanker en hun partners kunnen bij ons terecht voor ondersteuning, lotgenotencontact en voor vragen over bijvoorbeeld de behandeling of de keuze van een ziekenhuis, hoe je kunt omgaan met de gevolgen van prostaatkanker en de gevolgen voor je relatie.”

 

Informatie inwinnen kan ook als de diagnose nog niet gesteld is, maar er toch vragen zijn. “Juist dan”, benadrukt Post “vijf keer per nacht op moeten staan om te plassen hoort niet. Als je twijfelt, ga dan naar je huisarts, neem iemand mee om mee te luisteren, stel vragen en dring aan op een verwijzing naar een specialist.” Ook als de diagnose is gesteld en de behandelingen gaan beginnen of al begonnen zijn biedt de ProstaatkankerStichting ondersteuning. “Wat is de beste behandeling? Moet ik geopereerd worden? Word ik straks incontinent? En wat zijn de gevolgen op seksueel gebied? Stel uw vragen gerust.”

 

Het spreekuur van de ProstaatKankerStichting is elke eerste donderdag van de maand in het Toon Hermans Huis in De Open Hof in Ede. Tot aan de zomervakantie zijn de spreekuren op donderdag 6 februari, 5 maart, 2 april, 7 mei en 4 juni van 13.00 uur tot 14.00 uur. Een afspraak maken mag, maar hoeft niet. U kunt zo binnenlopen. 

 

Het Toon Hermans Huis Ede is gevestigd aan de Hoflaan 2 i Ede.

 

Meer informatie over dit spreekuur van de ProstaatKankerStichting is te verkrijgen via Piet Post: [email protected] of 06-11 92 33 43.

Ontwikkeling Klinkenberg een stap verder

Gemaakt: Donderdag, 30 januari 2020 17:17

EDE - De bouw van 140 nieuwe woningen op de plek waar nu de leegstaande Klinkenbergflat staat, kan doorgaan als het aan het college van B&W ligt. Het bestemmingsplan gaat nu naar de gemeenteraad.


Verkeersveiligheid

Toekomstige bewoners rijden van en naar de nieuwe woningen via de Generaal Chasselaan en de Van Heutszlaan. Deze straten kunnen het verkeer goed en veilig aan. Op verzoek van omwonenden is opnieuw gekeken naar de verkeerssituatie en zijn alternatieven onderzocht. Een nieuwe weg midden over het terrein naar de Eikenlaan is mogelijk, maar gaat ten koste van veel groen en bomen. Bovendien kost het circa 0,6 miljoen euro extra. Een alternatief plan van de bewoners, om de van Heutszlaan direct aan te sluiten op de Klinkenbergweg, is ook kostbaar. Ook leidt dit tot verkeersonveiligheid vanwege kerende auto's en hogere snelheden. Het bestemmingsplan blijft daarom uitgaan van de bestaande wegen. Zodra de Parklaan is aangelegd krijgen die naar verwachting met minder verkeer te maken.


Koop en sociale-huurappartementen

Op de plek van het huidige gebouw komen 100 appartementen, waarvan 40 sociale-huurappartementen en 60 koopappartementen. Op het oostelijk gelegen deel (ter hoogte van het Medisch Centrum) komen nog eens 40 sociale-huurappartementen. De nieuwe gebouwen worden duurzaam ontworpen en gebouwd en aangesloten op het groene warmtenet. Berekeningen wijzen uit dat de plannen voldoen aan de meest recente regelgeving over stikstofuitstoot en het effect daarvan op natuurgebieden.

Ede reageert op artikel Gelderlander over fijnstof uitstoot bij bio-energie centrales

Gemaakt: Maandag, 03 februari 2020 19:00

EDE - Maandag 3 februari publiceerde de Gelderlander een artikel met de kop ‘Biomassacentrales Ede stoten fors meer fijnstof uit dan toegestaan’. Twee van de drie biomassacentrales in Ede zouden volgens milieudeskundigen meer fijnstof uitstoten dan wettelijk is toegestaan. Het college hecht eraan een aantal onjuistheden in het artikel weg te nemen.

 

Voldoet de emissie van de bio-energiecentrales aan de wettelijke normen?

In Nederland vinden we het belangrijk om alle gebouwen uiterlijk in 2050 van het aardgas af te halen. In dat verband is het warmtenet van het Warmtebedrijf Ede één van de duurzame alternatieven voor aardgas. Het Warmtebedrijf is verantwoordelijk voor de drie bio-energie installaties in de gemeente en laat jaarlijks emissiemetingen uitvoeren door een onafhankelijk geaccrediteerd bureau. De emissierapportages worden vervolgens ter beoordeling verzonden aan de Omgevingsdienst de Vallei (OddV). Het betreffen openbare rapportages.

 

Uit de emissierapportages blijkt dat de bio-energie installaties aan de Geerweg en de Dwarsweg voldoen aan de wettelijke emissie-eisen. Van de centrale aan de Knuttelweg zijn nog geen gegevens bij de OddV bekend, daar staan metingen gepland in de tweede week van februari.

 

De emissierapportages laten zien dat er in het jaar 2017 sprake is geweest van overschrijdingen van de emissienormen, zowel bij de Geerweg als bij de Dwarsweg. Bij de centrale aan de Dwarsweg heeft dit geleid tot een handhavingstraject waarbij het college van B&W het bedrijf een dwangsom heeft opgelegd (net zoals dat bij andere bedrijven gebeurt die regels overtreden). De handhaving heeft geleid tot aanpassingen in de centrales (plaatsing van een nieuw doekfilter en installatie van een ureuminjectie) waarmee de uitstoot weer binnen de wettelijke normen is gekomen (vervolgmetingen hebben plaatsgevonden in 2017, 2018 en 2019).

 

Aan welke normen moet het Warmtebedrijf Ede voldoen?

De emissienormen hangen af van de brandstof die verstookt wordt en van het thermisch vermogen van de stookinstallatie. Bij het toezicht op de bio-energiecentrales toets de OddV of voldaan wordt aan de landelijke emissienormen zoals die in het Activiteitenbesluit zijn vastgelegd. Als er sprake is van overtredingen wordt aangesloten bij de landelijke handhavingsstrategie.

De omgevingsdienst controleert op de volgende emissies:

 • Stikstofoxide
 • Zwaveldioxide
 • Stof (totaalstof, niet te verwarren met fijnstof)

 

Het rijk onderzoekt of de emissienormen komende jaren nog verder kunnen worden aangescherpt. Er vinden geen metingen plaats naar de emissie van fijnstof specifiek. In tegenstelling tot het artikel in de Gelderlander suggereert geldt daarvoor ook geen wettelijke emissienorm

 

Hoe zit het dan met fijnstof? 

Wat fijnstof betreft gelden landelijke luchtkwaliteitsnormen op leefniveau. Periodiek vinden metingen plaats, onder andere door het RIVM. De meest recente rapportage uit 2018 laat zien dat de gemeente Ede aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen voldoet. De concentratie fijnstof in Ede ligt wel hoger dan het landelijk gemiddelde, wat te maken kan hebben met de relatief hoge aanwezigheid van agrarische bedrijven. Welke bijdrage de bio-energie centrales leveren aan de fijnstofconcentratie in de omgeving is niet bekend.

 

Zijn er plannen voor een vierde bio-energiecentrale in Ede?

Nee, wel heeft het Warmtebedrijf plannen voor uitbreiding van de centrale aan de Dwarsweg. Dit betreft geen nieuwe ontwikkeling maar was bij de start van het Warmtebedrijf in 2014 al bekend. 

Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag"

Gemaakt: Woensdag, 05 februari 2020 15:43

REGIO - Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag" om te laten zien dat de opvolgende generatie agrariërs ook een goede toekomst wil.

 

De meeste scholen waarderen dit en werken er ook aan mee. het gaat om een ludieke actie om hun ouders en kennissen en alle boeren een hart onder de riem te steken in deze moeilijke en spannende tijd.

Hans Dirksen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 16:32

EDE - De heer J. Dirksen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester René Verhulst heeft hem op vrijdag 14 februari de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

 

De uitreiking van de onderscheiding gebeurde tijdens een informatiebijeenkomst over 'welke praktische problemen komen doofblinden tegen tijdens participatie in de maatschappij'.

 

De heer Dirksen was tot twintig jaar geleden werkzaam bij een slagerij en daarnaast verricht hij al tientallen jaren vrijwilligerswerk.

 

Meer dan veertig jaar was de heer Dirksen bestuurslid van schaakvereniging Voorburgse Doven Pion. Als afgevaardigde van deze vereniging was hij betrokken bij de stichting Sociaal Cultureel en Recreatief Centrum voor Doven. Ruim tien jaar was de heer Dirksen een lid van de commissie 'De Vierhanden' van de stichting Welzijn & Zorg Doven Zuid Holland.

 

De Helen Keller Stichting is opgericht in 1994 en behartigt de belangen en bevordert het welzijn van doofblinden en doofslechtzienden in Nederland. De heer Dirksen was een aantal jaren docent vierhandgebarentaal en is meer dan vijftien jaar bestuurslid.

 

Ruim tien jaar was de heer Dirksen vrijwilliger op de Hogeschool van Utrecht. Hij was assistent-docent op de opleiding voor leraar en tolk Nederlandse Gebarentaal.

 

Bij de Gelderhorst in Ede is hij vrijwilliger en lid van de cliëntenraad. Als vrijwilliger is hij betrokken bij de onderdompelingscursus en de cursus tactiele gebaren. Verder heeft hij een ontwerp gelanceerd voor het verbeteren van de bewegwijzering voor de doofblinde bewoners in de gebouwen.

 

De heer Dirksen is maatschappelijk betrokken en zet zich ondanks zijn beperking met hart en ziel in voor zijn lotgenoten.

Werkzaamheden nieuw Kuiperplein Ede gestart

Gemaakt: Maandag, 17 februari 2020 18:00

EDE - Vandaag starten de werkzaamheden voor het opnieuw inrichten van het Kuiperplein. Asfalt maakt plaats voor klinkers, 15% van het plein bestaat straks uit bomen, planten en struiken en er komt meer ruimte voor het parkeren van fietsen en elektrische auto's. Samen met een meedenkgroep van ondernemers en omwonenden kwam de gemeente tot dit nieuwe ontwerp voor een belangrijke entree van Ede centrum.


Ruimte voor fietsen, elektrische auto's en meer groen

Het plein blijft een parkeerplaats en een aantal dagen per jaar evenemententerrein, maar er komen mogelijkheden bij. Zo komen er twaalf parkeerplaatsen voor het laden van elektrische auto's en er komt een fietsparkeerplaats met 120 plekken aan de Brouwerstraat. De inrit van het plein aan de Telefoonweg verschuift in naar het midden van het plein. Het plein krijgt een vergelijkbare uitstraling als de Grotestraat en het Marktplein, waardoor het Kuiperplein straks geen grauwe plek meer is. Dankzij nieuwe planten, struiken en bomen wordt het plein een stuk groener. In het najaar planten we de meeste planten en struiken. De bomen staan er voor de zomer.


Parkeren blijft mogelijk

Aannemer Van de Haar uit Wekerom werkt dit voorjaar in fasen aan het nieuwe plein, zodat steeds een deel van het plein beschikbaar is om te parkeren. Van de Haar start aan de kant van de Brouwerstraat en werkt zo naar het zuiden toe. Elke fase neemt zo'n vier weken in beslag. Er zijn gedurende de werkzaamheden minder parkeerplaatsen beschikbaar op het plein, maar er zijn voldoende andere parkeerplekken bij het centrum. Een overzicht hiervan staat op ede.nl/parkeren. Als alles volgens planning verloopt, worden de werkzaamheden in juni afgerond. Dan volgt de zomervakantie en in augustus is het plein klaar voor de 85e editie van de Heideweek.

 

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Het vergroenen van het plein en het behouden van parkeerplaatsen waren voor zowel de bewoners als ondernemers van groot belang. Het Kuiperplein is een belangrijke entree van het centrum. Veel mensen die het centrum bezoeken, parkeren hier. Het is het eerste dat ze van het centrum zien en dat is nu niet bepaald een visitekaartje. Als het Kuiperplein straks groener is en minder rommelig, zeggen we daarmee 'Welkom in Ede.'"


Op de hoogte blijven?

Aannemer Van de Haar houdt geïnteresseerden via de BouwApp op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens de herinrichting van het Kuiperplein. Omwonenden en ondernemers ontvangen een nieuwsbrief van de gemeente. Informatie over de BouwApp en aanmelden voor de nieuwsbrief is te vinden op www.ede.nl/kuiperplein

Open Toon Hermans Huis in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 25 februari 2020 18:16

EDE - Het Toon Hermans Huis Ede houdt een Open Huis om ieder die geraakt wordt door kanker kennis te laten maken met hun activiteiten. Dit Open Huis vindt plaats op zaterdag 7 maart aanstaande van 12.00 uur tot 16.00 uur aan de Hoflaan 2 in De Open Hof.

 

Bij de deur wordt u hartelijk ontvangen door één van de gastvrouwen of –heren. U kunt een rondleiding krijgen door het inloophuis en er is van alles te zien. Stands met informatie over de activiteiten zoals Bakkie Troost, de Klimopgroep en Toon Tuin, de samenwerking met het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het buddyproject, haarwerken, de Breiboezem en ook de ProstaatKankerStichting is deze middag aanwezig om u te informeren. 

 

Ook kunt u zich bij de deur inschrijven voor een gratis voetreflex– en lichaamsmassage en schoonheidsbehandeling. Zingen voor je Leven, het koor van het Toon Hermans Huis, geeft gedurende deze dag twee optredens. Altijd al willen leren tekenen of schilderen? Loop dan eens binnen bij de creatieve ruimte, ga in gesprek met de cursisten van Lijn en Kleur en bekijk hun mooie werken. 

 

De Edese kunstenaar Salman Ezzammoury exposeert deze maand nog in De Open Hof, dus ook zijn prachtige werken zijn te bekijken. Genoeg redenen om zaterdag 7 maart nu direct in uw agenda vrij te houden!

 

Van harte welkom!

Bestrijding eikenprocessierups 2020: zo gaan we het doen

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 20:51

EDE - Het Plan van Aanpak voor de bestrijding van de eikenprocessierups 2020 is vandaag vastgesteld door het College. Het plan geeft sturing aan de bestrijding. We gaan nu officieel van start met de bestrijding van de rups en het uitrollen van een grote voorlichtingscampagne voor inwoners van gemeente Ede.

 

Vorig jaar werd in heel Nederland meer eikenprocessierups aangetroffen dan ooit tevoren. Ook in gemeente Ede was de overlast van de eikenprocessierups groot, zo’n 6.000 eikenbomen waren besmet. Dit jaar zet de gemeente Ede in op beperking van de overlast van de eikenprocessierups door optimale bestrijding. Dat begint bij preventieve bestrijding. In Ede doen we dat op verschillende manieren.

 

Bestrijdingsmiddelen

Er zijn twee natuurlijke bestrijdingsmiddelen waar we besmette bomen mee behandelen. We behandelen bomen op locaties waar dit verantwoord is en waar vorig jaar veel overlast was, met:

 • Xentari, een biologisch bestrijdingsmiddel dat de rupsenlarven doodt;
 • Nematoden, ook wel bekend als aaltjes, een parasiet dat de rupsenlarven van binnenuit opeet.

Daarnaast zijn er diverse natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, die we op verschillende manieren willen aantrekken:

 • Nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen, zij eten de rupsen op;
 • Bloemenmengsel waarmee we gaasvliegen en sluipwespen lokken die de rupsenlarven opeten.

 

Overlast beperken

Met de bovenstaande middelen bestrijden we de eikenprocessierups zo goed mogelijk en beperken we de overlast voor onze inwoners. We kunnen helaas niet in alle bomen de rups bestrijden. Daarom bestrijden we nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen, eerder dan nesten op plaatsen waar minder mensen komen.

Ondanks de preventieve bestrijding zullen er nesten komen in eikenbomen. Een aantal nesten bestrijden we door ze uit de bomen te laten zuigen. Het groenteam houdt bij welke bomen besmet zijn. Inwoners kunnen ook dit jaar weer besmette bomen melden bij de gemeente, via www.ede.nl/rups. De manier van melden is vernieuwd. Komend jaar kunnen inwoners direct op een kaart een melding maken van een besmette boom en zien of de besmetting al bekend is bij de gemeente.

 

Informatiemarkt

Op woensdagmiddag 11 maart is een eerste informatiemarkt over de eikenprocessierups voor inwoners. Deze vindt plaats van 13.30 - 15.30 uur in het Raadhuis (Bergstraat 4, Ede). Inwoners ontvangen een gratis nestkast voor koolmezen, krijgen tips over wat ze zelf aan bestrijding kunnen doen en kunnen vragen stellen aan de gemeente.

Selectieprocedure grote zonnevelden gemeente Ede

Gemaakt: Vrijdag, 28 februari 2020 18:05

EDE - Ede stapt over op het gebruik van duurzame energie, die nodig is voor bijvoorbeeld het verwarmen van onze huizen, om ons eten te bereiden en de kraan van warm water te voorzien. Deze overstap moet de komende jaren zijn beslag krijgen. Meestal gaat het om wind- en zonne-energie, maar gemeente Ede wil ook andere duurzame energiebronnen kunnen inzetten. Denk aan aardwarmte, waterstof en groen gas. Daar wordt onderzoek naar gedaan, waaruit zal blijken wat de beste opties zijn. Om serieus werk te maken van zonne-energie zet gemeente Ede nu een selectieprocedure voor het ontwikkelen van grote zonnevelden in gang. Om hiermee alvast een flinke stap te zetten in deze zogeheten 'energietransitie'.

 

Alleen de beste

Inwoners van Ede plaatsen de afgelopen jaren al veel zonnepanelen op daken. Wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot: "Dat is goed nieuws, en ik ben blij dat mensen dit in grote getale doen, maar er is meer nodig. Om het doel te halen moeten we dus ook grotere zonnevelden realiseren, dus nog meer kunnen opwekken. Dit vraagt om een zorgvuldig proces omdat er rekening moet worden gehouden met andere zaken, zoals landbouw en natuur. Ook is het versterken van de biodiversiteit, het behoud van de cultuurhistorie en de inpassing in het landschap belangrijk. De gemeente komt daarom met een procedure om de initiatieven voor deze grotere zonnevelden te selecteren. Alleen de beste mogen ontwikkeld worden. "

 

Schetsplan indienen

De selectie houdt in dat initiatiefnemers tot 1 mei 2020 een plan kunnen indienen. Deze plannen worden vervolgens getoetst aan de criteria uit de 'Wind- en zonnewijzer'. De plannen met de hoogste score krijgen de mogelijkheid om de plannen verder uit te werken. In totaal is 32 hectare te vergeven. Na bekendmaking krijgen de geselecteerde initiatieven maximaal 8 maanden de tijd om het plan verder uit te werken tot een definitief ontwerp en een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.

 

Selectieproces

Wilt u meer weten over het selectieproces en de beoordelingscriteria, kijk dan op: www.ede-natuurlijk.nl/zon

Eerste 2 van 150 nestkasten opgehangen in bestrijding eikenprocessierups

Gemaakt: Donderdag, 05 maart 2020 19:28

EDE - Samen met leerlingen uit groep 7 van basisschool Panta Rhei heeft wethouder Lex Hoefsloot twee nestkasten opgehangen rond het terrein van de school. Met deze nestkasten hoopt de gemeente koolmezen, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, aan te trekken.

 

Nog eens 148 nestkasten worden gratis uitgedeeld aan inwoners die de informatiemarkt op woensdagmiddag 11 maart bezoeken. Eventuele overgebleven nestkasten worden op andere momenten uitgedeeld. Het uitdelen van de nestkasten vloeit voort uit beleid om naast gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, ook in te zetten op het lokken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat zijn insecten zoals de sluipwesp en gaasvlieg, maar ook de koolmees. Dit bontgekleurde vogeltje eet zo'n 60 tot 70 rupsen per dag.


Betere biodiversiteit

Door nestkasten op de juiste manier op te hangen, lokken we koolmezen naar plekken in de gemeente waar ook de rups zijn nesten bouwt. De juiste manier is ver genoeg van elkaar vandaan, minimaal op 250 centimeter hoogte en met het gat gericht op het noordoosten. Wethouder Hoefsloot "Daarnaast is het belangrijk dat meer insecten onder de bomen komen, zodat er een betere biodiversiteit ontstaat. Daarvoor is bijvoorbeeld een bloemenmengsel een goed middel. De bloemen trekken gaasvliegen en sluipwespen aan die de rupsenlarven opeten." Het aantrekken van natuurlijke vijanden duurt meerdere jaren.


Bestrijden samen met inwoners

De gemeente vindt het belangrijk om samen met haar inwoners de eikenprocessierups te bestrijden. Daarin verzorgt de gemeente de preventieve bestrijding en het wegzuigen van nesten in de zomer. Inwoners kunnen helpen door de natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Naast nestkasten worden er vanaf april zakjes bloemenmengsel verspreid in gebieden waar vorig jaar veel overlast was.