Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 22:17:08 Seh Gelderse Vallei Willy Brandtlaan 6716RP Ede 114756 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-111

Ambulance 07-111

zaterdag 19 september 2020

Archief

Selectieprocedure grote zonnevelden gemeente Ede

Gemaakt: Vrijdag, 28 februari 2020 18:05

EDE - Ede stapt over op het gebruik van duurzame energie, die nodig is voor bijvoorbeeld het verwarmen van onze huizen, om ons eten te bereiden en de kraan van warm water te voorzien. Deze overstap moet de komende jaren zijn beslag krijgen. Meestal gaat het om wind- en zonne-energie, maar gemeente Ede wil ook andere duurzame energiebronnen kunnen inzetten. Denk aan aardwarmte, waterstof en groen gas. Daar wordt onderzoek naar gedaan, waaruit zal blijken wat de beste opties zijn. Om serieus werk te maken van zonne-energie zet gemeente Ede nu een selectieprocedure voor het ontwikkelen van grote zonnevelden in gang. Om hiermee alvast een flinke stap te zetten in deze zogeheten 'energietransitie'.

 

Alleen de beste

Inwoners van Ede plaatsen de afgelopen jaren al veel zonnepanelen op daken. Wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot: "Dat is goed nieuws, en ik ben blij dat mensen dit in grote getale doen, maar er is meer nodig. Om het doel te halen moeten we dus ook grotere zonnevelden realiseren, dus nog meer kunnen opwekken. Dit vraagt om een zorgvuldig proces omdat er rekening moet worden gehouden met andere zaken, zoals landbouw en natuur. Ook is het versterken van de biodiversiteit, het behoud van de cultuurhistorie en de inpassing in het landschap belangrijk. De gemeente komt daarom met een procedure om de initiatieven voor deze grotere zonnevelden te selecteren. Alleen de beste mogen ontwikkeld worden. "

 

Schetsplan indienen

De selectie houdt in dat initiatiefnemers tot 1 mei 2020 een plan kunnen indienen. Deze plannen worden vervolgens getoetst aan de criteria uit de 'Wind- en zonnewijzer'. De plannen met de hoogste score krijgen de mogelijkheid om de plannen verder uit te werken. In totaal is 32 hectare te vergeven. Na bekendmaking krijgen de geselecteerde initiatieven maximaal 8 maanden de tijd om het plan verder uit te werken tot een definitief ontwerp en een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.

 

Selectieproces

Wilt u meer weten over het selectieproces en de beoordelingscriteria, kijk dan op: www.ede-natuurlijk.nl/zon

Eerste 2 van 150 nestkasten opgehangen in bestrijding eikenprocessierups

Gemaakt: Donderdag, 05 maart 2020 19:28

EDE - Samen met leerlingen uit groep 7 van basisschool Panta Rhei heeft wethouder Lex Hoefsloot twee nestkasten opgehangen rond het terrein van de school. Met deze nestkasten hoopt de gemeente koolmezen, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups, aan te trekken.

 

Nog eens 148 nestkasten worden gratis uitgedeeld aan inwoners die de informatiemarkt op woensdagmiddag 11 maart bezoeken. Eventuele overgebleven nestkasten worden op andere momenten uitgedeeld. Het uitdelen van de nestkasten vloeit voort uit beleid om naast gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, ook in te zetten op het lokken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat zijn insecten zoals de sluipwesp en gaasvlieg, maar ook de koolmees. Dit bontgekleurde vogeltje eet zo'n 60 tot 70 rupsen per dag.


Betere biodiversiteit

Door nestkasten op de juiste manier op te hangen, lokken we koolmezen naar plekken in de gemeente waar ook de rups zijn nesten bouwt. De juiste manier is ver genoeg van elkaar vandaan, minimaal op 250 centimeter hoogte en met het gat gericht op het noordoosten. Wethouder Hoefsloot "Daarnaast is het belangrijk dat meer insecten onder de bomen komen, zodat er een betere biodiversiteit ontstaat. Daarvoor is bijvoorbeeld een bloemenmengsel een goed middel. De bloemen trekken gaasvliegen en sluipwespen aan die de rupsenlarven opeten." Het aantrekken van natuurlijke vijanden duurt meerdere jaren.


Bestrijden samen met inwoners

De gemeente vindt het belangrijk om samen met haar inwoners de eikenprocessierups te bestrijden. Daarin verzorgt de gemeente de preventieve bestrijding en het wegzuigen van nesten in de zomer. Inwoners kunnen helpen door de natuurlijke vijanden van de rups aan te trekken. Naast nestkasten worden er vanaf april zakjes bloemenmengsel verspreid in gebieden waar vorig jaar veel overlast was.

Ede onderweg naar 75 jaar vrijheid met uitgebreid programma

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 17:46

EDE - Vandaag verschijnt het historisch cahier Ede bevrijd. Hierin staat het verhaal over de bevrijding van Ede, aangevuld met tien lokale verhalen uit de verschillende dorpen in gemeente Ede. Elk verhaal is verbeeld in een illustratie door Nico Schuurman, die vanaf vandaag te zien zijn op grote borden op het Raadhuisplein in Ede. Ook openden vandaag negen Edese musea een expositie over de bevrijding van Ede en werd het programma van Vrijheidsfestivals Ede op 17 en 18 april bekend. 

 

"Heel bijzonder om te zien hoe deze erfgoedinstellingen zich samen inzetten om de uiteenlopende verhalen van de bevrijding van Ede te vertellen. De manier van exposeren zorgt ervoor dat je als bezoeker een stukje van de blijdschap kan ervaren van Edenaren die in 1945 bevrijd werden." Aldus wethouder cultuur Hester Veltman.

 

Het historisch cahier is voor vijf euro te koop bij acht Edese musea, die de komende maanden het verhaal van de bevrijding van gemeente Ede in april 1945 vertellen. De ketenexpositie Tussen de linies. Ede 1945 is vanaf 7 maart t/m 5 mei 2020 te bezoeken bij:  

 • De Smederij van het Platform Militaire Historie Ede
 • Historisch Museum Ede in Cultura Erfgoed
 • Museum Lunteren
 • Kijk- en Luistermuseum Bennekom
 • Nederlands Tegelmuseum Otterlo
 • Museum Vliegbasis Deelen
 • Dorpshuis Ederveen
 • Winkeltje Lammert van de Bospoort

 

Battlefield tours

Op zaterdag 7, 21 maart en 4 april verzorgt het Platform Militaire Historie Ede een battelfieldtour over de bevrijding van de gemeente Ede. Deskundige gidsen nemen de deelnemers met hun verhalen mee terug in de tijd. Rijdend door de dorpen vertellen ze over de bevrijding van Ede nu 75 jaar geleden. Onderweg stopt de touringcar bij de exposities in Deelen, Bennekom, Lunteren en Ede. Meer informatie en opgeven kan via www.platformmhe.nl.

 

Expositie Stingerbol 

PEK (Platform Edese Kunstenaars) opent vandaag een bijzondere expositie over 75 jaar vrijheid in de Stingerbol. 25 kunstenaars laten zien wat vrijheid nu en in de toekomst voor hen betekent. De Stingerbol was ooit een oefenlocatie op het kazerneterrein in Ede en is voor het eerst toegankelijk voor publiek. Meer informatie: www.pek-ede.nl

 

Vrijheidsfestivals Ede 17 en 18 april

Vandaag maakten diverse culturele partners uit Ede, Otterlo en Bennekom het programma voor Vrijheidsfestivals Ede op 17 en 18 april bekend. Van een Bennekoms korenfestival ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid en een optocht met authentieke voertuigen, een bevrijdingsconcert en een drive-in bioscoop in Otterlo tot living history, een vrijheidsexpositie en tientallen dans-, muziek- en toneeloptredens in het Akoesticum en de Mauritskazerne op de Kazerneterreinen in Ede.

Proef met uitzetten verkeerslichten in Bennekom

Gemaakt: Donderdag, 12 maart 2020 18:47

BENNEKOM - Op dit moment werkt de gemeente Ede aan de doorfietsroute Ede-Wageningen. We maken verschillende kruispunten veiliger en fietsers krijgen meer voorrang. Dat geldt ook voor het kruispunt Edeseweg – Molenstraat – Strooijweg in Bennekom. De gemeente onderzoekt nu of het kruispunt prettiger gemaakt kan worden voor fietsers, door de verkeerslichten uit te zetten. Daarnaast verwacht de gemeente dat het verkeer hierdoor beter kan doorrijden.


Verkeerslichten uit

De proef duurt tot 29 maart. In die periode staan de verkeerslichten overdag uit. Om de proef veilig te laten verlopen, zijn de lijnen op de weg opnieuw geschilderd. Zo zijn de voorrangsregels duidelijk. Bij de verkeerslichten zijn informatieborden geplaatst met daarop een korte uitleg over waarom ze uit zijn.


Situatie in de gaten houden

Samen met experts op het gebied van verkeer houdt gemeente Ede de situatie in de gaten. Dit gebeurt aan de hand van camerabeelden. Ook zijn er op verschillende tijdstippen medewerkers op het kruispunt aanwezig. Als blijkt dat verkeer inderdaad beter door kan rijden en dat het kruispunt nog steeds veilig is, kijkt men naar een nieuw kruispuntontwerp waarbij de verkeerslichten weg kunnen.

Met coronavirus besmette patiënt opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Gemaakt: Zaterdag, 14 maart 2020 16:47

EDE - In Ziekenhuis Gelderse Vallei is een patiënt opgenomen die besmet is met het coronavirus (COVID-19). Dit bleek uit de test. Deze patiënt is vanaf opname in isolatie behandeld.

 

Ziekenhuis Gelderse Vallei is voorbereid op de eventuele komst van grote aantallen patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Patiënten kunnen hiervan iets merken doordat er bijvoorbeeld patiënten naar andere afdelingen worden verplaatst in het ziekenhuis. Ook kunnen niet-acute ingrepen, afspraken en onderzoeken worden verschoven of poliklinische afspraken telefonisch afgehandeld.

 

Burgemeester Verhulst: "Ik wens de patiënt veel sterkte en beterschap. We werken met elkaar hard om verdere verspreiding te voorkomen. Laten we elkaar steunen en helpen waar het kan."

Wie stuurt er een (digitaal) kaartje naar oudere mensen die geen bezoek kunnen ontvangen?

Gemaakt: Vrijdag, 20 maart 2020 15:25

EDE - Sinds donderdag 19 maart kunnen ouderen in verzorg- en verpleeghuizen geen bezoek meer ontvangen. Burgemeester van Ede René Verhulst stuurde hen vandaag een kaartje om ze een hart onder de riem te steken.

 

Wie stuurt er nog meer (digitale) kaartjes naar oudere mensen die geen bezoek kunnen ontvangen of die het momenteel moeilijk hebben? Fleuren we samen de dag op een beetje op!

Supermarkten in Ede mogen zondag open om het aantal bezoekers te spreiden

Gemaakt: Zaterdag, 21 maart 2020 16:48

EDE - Supermarkten in gemeente Ede mogen zondag 22 maart hun winkels openen van 8:00 tot 20:00 uur. Hiermee proberen we het aantal bezoekers te spreiden en onderling contact zo veel mogelijk te vermijden. Dinsdag 24 maart besluit het college of dit ook geldt voor de andere zondagen tot 6 april.

 

Wethouder Willemien Vreugdenhil: 'Gezien de onzekerheid en het verzoek van supermarkten om gespreid mensen te kunnen ontvangen wil het college aanstaande zondag in afwijking van onze winkeltijden verordening supermarkten in Ede stad verruimde mogelijkheid tot openstelling geven. Supermarkten buiten de kern Ede kunnen desgewenst aanstaande zondag mee doen. De supermarkten wordt verzocht bezoekersaantallen en spreiding bij te houden zodat dinsdag in het college deze informatie meegenomen kan worden in onze verdere besluitvorming. In een crisis als nu proberen we als college het midden te zoeken tussen redelijkheid, rechtmatigheid en zorgvuldigheid.'

Afstand houden! Mag ik nog een biertje drinken bij een vriend thuis?

Gemaakt: Zondag, 22 maart 2020 01:38

NEDERLAND - Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.  Wat betekent dit zoal in praktijk?

 

Op bezoek

 • Een kopje koffie bij je vriend of vriendin? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch,  via videobellen of schrijf eens een brief.
 • Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen te proberen.
 • Je verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.

 

Dagelijks leven

 • Hardlopen of fietsen met je vrienden? Dat kan als je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand bewaart.
 • Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
 • Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als je drukte uit de weg gaat en zorgt dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.
 • Naar de kapper of de nagelsalon? Dat kan, houd wel waar mogelijk 1,5 meter afstand met andere klanten.

 

Kinderen

 • De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat je in groepen van buíten je gezin waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.
 • Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Kinderen kunnen natuurlijk buiten spelen, maar vermijd grote groepen.

 

Begrafenissen

Voor begrafenissen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (niet meer dan 30 personen). En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om je medeleven te betuigen.

 

Vergeet niet: heb je (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden? Blijf thuis. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen infectie met het coronavirus.

 

Bron: Rijksoverheid.nl

Geen centrale eindexamens dit jaar door coronavirus

Gemaakt: Dinsdag, 24 maart 2020 15:16

NEDERLAND - De centrale examens gaan dit schooljaar niet door. Dat heeft minister Slob (onderwijs) besloten samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.


Minister Slob: "We vragen momenteel veel aan leraren en leerlingen willen een goede voorbereiding op hun examens. Met deze ingrijpende beslissing is er duidelijkheid. Ik wil alle leerlingen de kans geven om een volwaardig diploma te behalen en daarmee zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs in deze tijden van crisis."


Schoolexamens
Het centraal examen komt dit schooljaar te vervallen. Leerlingen kunnen op basis van de resultaten van hun schoolexamens het diploma behalen. Scholen krijgen langer de tijd om het schoolexamen goed en veilig te organiseren en af te sluiten. Scholen wordt opgeroepen in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig hebben scholen de ruimte om hun Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen om dit te realiseren. In overleg met het vervolgonderwijs wordt gekeken hoe de studenten die dit jaar instromen, binnen de huidige omstandigheden, zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding.


Er volgt zo spoedig mogelijk informatie over de nieuwe zak-slaagreling en de herkansingen.

Toeristisch seizoen 2020 start met forse beperkingen

Gemaakt: Vrijdag, 27 maart 2020 15:39

REGIO - De recreatiesector is, naast agrofood en transport & logistiek, één van onze belangrijkste economische pijlers. Zowel ondernemers in deze sector áls gasten graag willen weten of en hoe het toeristische seizoen van start gaat.

 

De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) heeft ten aanzien van de recreatiesector het volgende besloten en in een noodverordening vastgelegd.

 

De strekking van deze noodverordening is
- dat recreatieterreinen, vakantieparken, (boeren)campings, natuurgebieden en stranden zich strikt moeten houden aan de algemene maatregelen (zoals te vinden op de website van het RIVM);
- dat de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen met deze noodverordening tot nader order als verboden locaties zijn aangewezen.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

 • Campings (ook boerencampings), vakantieparken en recreatieterreinen mogen gasten verwelkomen die zelfvoorzienend zijn (u kunt daarbij denken aan eigenaren van vakantiehuisjes of campers waarin eigen kook- en sanitaire voorzieningen aanwezig zijn).
 • Alle richtlijnen van de Rijksoverheid (ten aanzien van hygiëne, 1,5 meter afstand en samenscholingsverboden) dienen in acht te worden genomen.
 • Gemeenschappelijke voorzieningen (zoals de toilet-, douche- en wasgelegenheden) blijven tot nader order gesloten.
 • Overtredingen van de bovenstaande maatregelen leiden, door middel van een noodbevel, tot de onmiddellijke sluiting van het gehele terrein.
 • Eventuele horeca op de camping, het vakantiepark of het recreatieterrein mag alleen open voor bestellen en afhalen van eten en drinken (dus niet ter plekke nuttigen!).

 

Het ondernemersloket roept onze recreatiesector met klem op

 • om gasten te wijzen op de algemene voorzorgsmaatregelen, zoals die zijn te vinden op de website van het RIVM (www.rivm.nl);
 • om gasten erop te attenderen dat het niet is toegestaan om met groepen van meer dan 2 personen de natuur in te trekken;
 • voor winkelvoorzieningen de algemene richtlijnen van het RIVM na te leven (die ook voor "gewone" supermarkten gelden (deurbeleid, 1,5 meter afstand, etc.) en gasten hierop te wijzen.

Politie en handhaving vegen zaterdagmarkt leeg in Ede

Gemaakt: Zaterdag, 28 maart 2020 15:50

EDE - De politie en handhaving hebben zaterdag om 13.00 uur de zaterdagse markt in Ede gesloten. Normaal gesproken zou de markt tot 17.00 uur gehouden worden.

 

De gemeente Ede besloot de markt om 13:00 uur te sluiten. Door de setting van de markt kunnen de bezoekers zich niet houden aan de 1,5 meter afstand. Dit ondanks dat vele marktkooplieden wel netjes veiligheidsmaatregelen hadden getroffen. Het sluiten van de markt is rustig en goed verlopen.

Alleen kramen met voedsel op de markt in Ede

Gemaakt: Woensdag, 01 april 2020 16:46

EDE - Komende tijd staan er op de markten in gemeente Ede alleen kramen die eten verkopen. Andere kramen zijn tijdelijk uitgesloten van de markt. Dit zorgt voor meer ruimte op alle markten. Om meer ruimte in de doorloop te creëren bij de markt in Ede centrum kunt u uw fiets niet meer parkeren voor de Mediamarkt en Boni.


Uiteraard blijft de politie handhaven op de anderhalve meter afstand. Houden bezoekers zich hier niet aan, dan kan de voorzitter van de Veiligheidsregio opnieuw besluiten de markt te sluiten.

Financieel maatregelenpakket: #wedoenditsamen

Gemaakt: Woensdag, 01 april 2020 17:06

EDE - Het coronavirus raakt de ondernemers en instellingen in Ede hard. Door het rijk zijn de afgelopen weken een aantal steunmaatregelen afgekondigd om ondernemers te helpen. In aanvulling op het rijk, provincie en banken heeft het college van burgemeester en wethouders een maatregelenpakket opgesteld om ook vanuit de lokale overheid bij te dragen aan het helpen opvangen van de effecten van deze crisis. 

 

We hebben in Ede ruim 11.000 bedrijven met bijna 60.000 banen. Daarvan zijn ongeveer 7.500 ZZP’ers, 3.600 MKB en 20 grootbedrijven. Daarnaast zijn er talloze verenigingen, stichting en instellingen op het gebied van cultuur, sport en zorg in Ede actief. Zowel de ondernemers als de instellingen op het gebied van sport, cultuur en zorg hebben het momenteel zwaar door het coronavirus. Dat vindt het college van B&W zorgelijk. Wethouder Leon Meijer: “Veel mensen hebben onze steun nodig. Met de gemeentelijke maatregelen willen we de druk op mensen en organisaties die het moeilijk hebben verminderen.”

 

We weten dat ondernemers er alles aan doen om in deze bizarre tijden hun hoofd boven water te houden. We waarderen deze eigen verantwoordelijkheid. Maar het is voor veel ondernemers niet altijd mogelijk het alleen te doen. Daarom hebben het rijk, de provincie en de banken ook maatregelen getroffen. De gemeente heeft aanvullend hierop een aantal lokale maatregelen en mogelijkheden vastgesteld. Basis hiervoor is het bieden van steun en andere oplossingen, het leveren van maatwerk en het coulant zijn waar het nodig is; we doen dit samen.

 

Maatregelen

Maatregelen waarover het college nu aanvullend heeft besloten zijn grofweg in te delen in een aantal hoofdpunten:

 • Horeca, hotels en vakantieparken: De aanslag toeristenbelasting 2019 komt pas in juni. Hierdoor hebben ondernemers tot augustus 2020 om te kunnen betalen. Terrassen van de horeca zijn tijdens de maatregelen gesloten. We werken aan een regeling voor horecaondernemers om de terrashuur te compenseren.
 • Evenementen: vastgestelde subsidies tot 5.000 euro vorderen we niet terug. Voor verleende, maar nog niet vastgestelde subsidies van meer dan 5000 euro worden de al gemaakte aantoonbare voorbereidingskosten gewoon uitbetaald; voor evenementen na 1 juni vragen wij om geen kosten meer te maken en nemen met organisatoren hierover contact op. Met organisaties waarmee wij een subsidierelatie hebben worden de gevolgen individueel besproken.
 • Huurders van gemeentelijke gebouwen: Als het nodig is verlenen we drie maanden uitstel op de huurbetaling. Daarna bekijken we samen de situatie opnieuw en bezien wat nodig is.
 • Voor ondernemers en ZZP’ers: Ondernemers en ZZP’ers kunnen uitstel aanvragen van de OZB betaling tot 31 augustus 2020. ZZP’ers die dringend inkomensondersteuning nodig hebben helpen we direct.

 

Maatwerk

Wethouder Leon Meijer: “dit overzicht is natuurlijk niet alles wat mogelijk is. Ik wil benadrukken dat als je op dit moment in de financiële problemen komt door de coronacrisis je contact met ons moet zoeken, dan kijken we met je mee, op zoek naar maatwerk. We willen echt voorkomen dat mensen in de problemen komen en bedrijven omvallen.”

Opnieuw celstraffen voor hoestende personen die dreigen met het coronavirus

Gemaakt: Woensdag, 08 april 2020 17:34

NEDERLAND - Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft vandaag opnieuw celstraffen geëist tegen personen die opzettelijk en van dichtbij in de richting van anderen gehoest hebben en daarbij riepen dat zij corona hebben. Tijdens een snelrechtzitting bij de Utrechtse rechtbank kwamen twee van dit soort zaken aan de orde. De politierechter deed direct uitspraak.

 

De eerste zaak betrof een 40-jarige Utrechter die verdacht werd van bedreiging omdat hij op 28 maart opzettelijk richting een politieagent hoestte. Hij riep daarbij dat hij corona had. De man was aangehouden door de betreffende agent op de Zambesidreef in Utrecht nadat hij weigerde zich te identificeren. De politie was ter plekke gekomen nadat voorbijgangers melding hadden gemaakt van overlast. Het OM eiste een celstraf van vijf weken, waarvan twee voorwaardelijk. De politierechter veroordeelde de man tot acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Ook moet hij de agent een schadevergoeding van vierhonderd euro betalen.

 

In de tweede zaak stond een 34-jarige man uit Almere terecht die op 31 maart opzettelijk naar twee medewerkers van een supermarkt in zijn woonplaats gehoest had. Ook hij verklaarde daarbij dat hij aan corona leed. Dit gebeurde nadat de medewerkers hem staande hadden gehouden omdat ze vermoedden dat hij iets gestolen had. De verdachte maakte zich uit de voeten, waarna de politie hem later op de dag alsnog aan kon houden. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van twaalf weken waarvan vier weken voorwaardelijk. De politierechter achtte diefstal met dreiging met geweld bewezen en veroordeelde de man tot twaalf weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

 

Beide mannen zitten sinds hun aanhouding in voorarrest en moeten hun straf direct uit zitten.

 

Bedreigingen met het coronavirus zoals die vandaag op zitting behandeld werden, zijn voor het Openbaar Ministerie volstrekt onacceptabel. Juist onder de zware omstandigheden van de huidige tijd moeten politieagenten, supermarktmedewerkers en zorgverleners hun werk veilig kunnen doen. Het Openbaar Ministerie zal daarom alle vormen van crimineel misbruik van de huidige coronapandemie hard blijven aanpakken.

Hamsterwoede in Nederlandse supermarkten lijkt voorbij

Gemaakt: Woensdag, 08 april 2020 21:18

NEDERLAND - Het hamstergedrag van Nederlandse consumenten in supermarkten is voorbij, dat meldt NU.nl woensdagmiddag op basis van de cijfers van marktonderzoeker Nielsen. De supermarktverkopen lagen in deze week nog 'slechts' 7 procent hoger dan dezelfde week vorig jaar.

 

De stijging in de supermarktverkopen vergeleken met vorig jaar komt volgens Nielsen door de gesloten horeca en het thuiswerken van Nederlanders. Doordat meer mensen door de coronacrisis thuiswerken, eten deze mensen ook vaker thuis dan voor de virusuitbraak, waardoor ze meer boodschappen doen.

 

Nederlanders trokken in die weken uit angst voor tekorten massaal naar supers om groenteconserven, pasta's, toiletpapier en handzeep in te slaan.

Ook een Vitamine Boost voor de helden van jouw ziekenhuis? Doe mee met de #VitamineChallenge!

Gemaakt: Donderdag, 09 april 2020 13:30

GELDERLAND - Minister de Jonge sprak van een ongekende krachtsinspanning van de ziekenhuizen en van een prestatie van wereldformaat. Een prestatie om zeker nog een aantal weken vol te houden. Laten we daarom alle ziekenhuismedewerkers nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge en daag drie anderen uit om ook een Vitamine Boost te sturen! Ga naar www.vitaminechallenge.com/gelderland

 

We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden bezorgen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Ballonfiesta Barneveld 2020 afgelast

Gemaakt: Donderdag, 09 april 2020 17:33

BARNEVELD - Het Corona-virus heeft grote invloed op ons allemaal. Het bestuur van de Barneveldse ballonfiesta kijkt terug op een fantastische editie in 2019 en de eerste ideeën en plannen voor 2020 waren al weer ingevuld. Ze hebben in het bestuur uitgebreid gesproken over de huidige situatie en een pijnlijke beslissing moeten nemen.

 

De voorgenomen 38e editie zal in 2020 niet doorgaan. Het bestuur realiseert zich dat het in deze tijd, die zulke grote gevolgen heeft voor de gezondheid en de economie, niet wenselijk is te spreken over deelname aan ons evenement, ons Barnevelds feestje.

 

Het bestuur hoopt dat het tij snel keert en dat het met gezondheid snel beter gaat, dat de economische gevolgen beheersbaar worden. Ze blijven vanuit een positieve gedachte nadenken over wat er eventueel haalbaar is. Ze zijn hierover in overleg met ballonteams, leveranciers en enkele sponsoren.

Opvang buitenslapers Ede langer open

Gemaakt: Vrijdag, 10 april 2020 17:15

EDE - Eind 2019 zijn op het terrein van het Sociaal Pension tijdelijk extra containers voor maximaal negen daklozen in gebruik genomen. Deze opvang is bedoeld voor buitenslapers. Dit is een groep buiten slapende daklozen met gedragsproblemen. Deze nachtopvang zou tot 1 mei 2020 open blijven.

 

Verlengen door coronacrisis

Door het coronavirus en de richtlijnen hiervoor van de rijksoverheid blijft de nachtopvang langer open. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier op 7 april een besluit over genomen. De nachtopvang blijft open, zo lang de landelijke maatregelen rondom corona (COVID-19 ) daar aanleiding toe geven.


Richtlijnen

Het openhouden van de nachtopvang vanaf 1 mei 2020 maakt onderdeel uit van de COVID-19-richtlijnen voor opvang dak- en thuisloze mensen die zijn vastgesteld door onder meer het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.


Containers blijven in gebruik

Na het sluiten van de nachtopvang voor buitenslapers blijven de containers nog in gebruik tot uiterlijk 31-12-2021. Tot die tijd kunnen mensen uit het Sociaal Pension erin worden opgevangen. Dit is nodig omdat het Sociaal Pension in de komende periode zal worden gerenoveerd.


Evalueren

De nachtopvang voor buitenslapers heeft invloed op de directe woonomgeving. De gemeente evalueert op dit moment de situatie rondom de nachtopvang. Daarbij zijn circa 200 omwonenden uit de directe woonomgeving aangeschreven met de vraag om mee te werken aan dit evaluatieonderzoek. Het onderzoek gaat onder meer in op de beleving en omstandigheden van de opvang. De resultaten gebruikt de gemeente om een meer passende en structurele oplossing te vinden voor de opvang van buitenslapers.

Preventieve biologische bestrijding eikenprocessierups maandag van start

Gemaakt: Vrijdag, 10 april 2020 17:17

EDE - Vanaf maandag 13 april zal de gemeente Ede beginnen met de preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Dit wordt gedaan door de inzet van nematoden.

Vorig jaar werd in heel Nederland meer eikenprocessierups aangetroffen dan ooit tevoren. Ook in gemeente Ede was de overlast van de eikenprocessierups groot, zo'n 6.000 eikenbomen waren besmet. Dit jaar zet de gemeente Ede in op beperking van de overlast van de eikenprocessierups door optimale bestrijding. Dat begint bij preventieve bestrijding.


Start bestrijding eikenprocessierups

Vanaf maandag 13 april begint de gemeente Ede met de preventieve biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Zij zal dit doen door de inzet van nematoden. Nematoden zijn aaltjes die op het blad worden gespoten en de rupsenlarven opeten. Het bespuiten met nematoden zal in de avond of 's nachts gebeuren. De aaltjes zijn namelijk gevoelig voor licht en warmte. Maandagavond zullen naar verwachting de omstandigheden optimaal zijn om de nematoden in te zetten. Inwoners kunnen daarbij geluidshinder ervaren van de tractoren waar het bestrijdingswerk mee wordt uitgevoerd.

 

Een andere preventieve methode in de eikenprocessierupsbestrijding, is het spuiten met Xentari. Omdat het middel met het eten van blad bij de rups binnenkomt, moeten de eiken wel bladeren hebben. De verwachting is dat er in de eerste week van mei gestart wordt met de bestrijding met Xentari.


Overlast beperken

Met deze middelen bestrijden we de eikenprocessierups zo goed mogelijk en beperken we de overlast voor onze inwoners. We kunnen helaas niet in alle bomen de rupsen bestrijden. Daarom bestrijden we nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen, eerder dan nesten op plaatsen waar minder mensen komen.

 

Ondanks de preventieve bestrijding zullen er nesten komen in eikenbomen. Een aantal nesten bestrijden we door ze uit de bomen te laten zuigen. Het groenteam houdt bij welke bomen besmet zijn. Inwoners kunnen ook dit jaar weer besmette bomen melden bij de gemeente, via www.ede.nl/rups. De manier van melden is vernieuwd. Komend jaar kunnen inwoners direct op een kaart een melding maken van een besmette boom en zien of de besmetting al bekend is bij de gemeente.

Alternatieve Airborne Luchtlandingen en Herdenking Ede

Gemaakt: Dinsdag, 21 april 2020 19:35

EDE - Zojuist heeft het kabinet een verlenging van de maatregelen rondom de evenementen aangekondigd. Dit maakt dat de gemeente Ede ervoor heeft gekozen om de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in een alternatieve vorm door te laten gaan. Met de huidige maatregelen is het niet verantwoord om een grootschalig herdenkingsevenement te organiseren waar bijna 100.000 mensen vlakbij elkaar staan.

 

Daarom ontwikkelt de gemeente Ede samen met partner 11 Luchtmobiele Brigade een alternatief herdenkingsprogramma. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar we kijken onder andere naar online alternatieven en activiteiten met jeugd en scholen. Het alternatieve programma zal recht doen aan het verhaal en aan de geschiedenis.

 

Burgemeester René Verhulst: "Het belang van herdenken staat voorop. Juist in dit jaar dat we 75 jaar vrijheid kunnen vieren. Helaas in een andere vorm dan we gewend zijn, dat spreekt voor zich. Maar dat de Airborne Herdenkingen door moeten gaan staat voor mij als een paal boven water. De geleverde strijd moet herdacht worden en onze vrijheid moet gevierd worden."

 

Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking

De Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking zijn onlosmakelijk met Ede verbonden. Jaarlijks vindt op de derde zaterdag in september dit bijzondere herdenkingsevenement plaats op de Ginkelse Heide.

 

In aanwezigheid van de laatste WOII veteranen en tienduizenden bezoekers uit binnen en buitenland worden de gebeurtenissen van september 1944 herdacht. Uitgangspunt is de bijzondere geschiedenis van de Slag om de Ginkel. De 2.000 para's die op 18 september 1944 sprongen voor onze vrijheid, die letterlijk een sprong maakten in het onbekende. Vandaag de dag is het de 11 Luchtmobiele Brigade uit Arnhem die Rode Baretten uit de hele wereld verzamelt om parachute te springen tijdens de herdenking. Zij doen dit als specialist in airborne optreden en organisator van een grote internationale oefening.


Vorig jaar, tijdens de 75-jarige herdenking van de operatie Market Garden, werd de herdenking in Ede nog bijgewoond door HKH Prinses Beatrix en ZKH Prins Charles.


Airborne Region

In september zijn er altijd veel Airborne herdenkingen in de hele regio. Elke gemeente gaat de komende periode bepalen hoe en in welke vorm deze herdenkingen zullen doorgaan.

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland

Gemaakt: Dinsdag, 21 april 2020 20:07

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

 

Met de corona-aanpak gaat het heel langzaam de goede kant op. We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. Medewerkers in de zorg doen hun uiterste best om iedereen de zorg te geven die zij nodig hebben. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, maar de aantallen gaan gestaag omlaag.

 

Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er nu voorzichtig ruimte. Ruimte die ook nodig is. Bijvoorbeeld bij ouders die hun werk moeten combineren met de schoolbegeleiding van hun kinderen. Ruimte ook voor kinderen en jongeren die hun school, sport en spel missen. Dat is de verdienste van ons allemaal: omdat we ons aan de maatregelen houden, kunnen we kleine stapjes zetten.

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Hieronder een overzicht van wat er wijzigt plus de ingangsdatum. De praktische invulling van onderstaande wijzigingen krijgt de komende tijd verder vorm in samenspraak met betrokkenen.

 

Onderwijs en kinderopvang

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50% van de tijd naar school. De andere helft van de tijd volgen zij onderwijs op afstand.
 • De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
 • Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open.
 • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

 

Sport

 • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
 • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

 

Zelfstandig wonende ouderen

Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

 

Evenementen

Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

 

Impact op de samenleving en sociaaleconomische gevolgen

Met iedere stap die we in dit proces zetten, zullen sommige mensen opgelucht zijn, anderen juist teleurgesteld of bezorgd. Toch is dit de intelligente weg vooruit naar een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Daarbij gebruiken we de kansrijke plannen die bedrijven en organisaties maken voor de anderhalvemetersamenleving.

 

De impact op de samenleving en de sociaaleconomische gevolgen van de crisis zijn enorm. De overheid kan dankzij haar goede financiële positie eerste hulp bieden aan ondernemingen, zelfstandigen en getroffen sectoren. Maar we kunnen niet voorkomen dat veel mensen in meer of mindere mate geraakt worden. Gelukkig zien we dat overal in de samenleving mensen, bedrijven en organisaties opstaan om elkaar te helpen. 

Koninklijke onderscheiding voor 41 inwoners gemeente Ede

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 17:04

EDE - Geen feestelijke Lintjesregen dit jaar. In plaats daarvan hebben burgemeester René Verhulst en locoburgemeester Leon Meijer donderdag 23 april en vrijdag 24 april 41 inwoners van Ede gebeld en gefeliciteerd met hun benoeming in een ridderorde. De bekendmaking van de Koninklijke onderscheidingen, de jaarlijkse Lintjesregen, gebeurde ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Koning Willem-Alexander.

 

Twee inwoners van Bennekom, één inwoner van Lunteren, vier inwoners van Ede en één inwoner van Harskamp werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Drieëndertig inwoners van de gemeente Ede werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Uitreiken versierselen

De uitreiking van de versierselen die horen bij een Koninklijke onderscheiding vindt plaats op één landelijk moment later dit jaar. De datum is nog niet bekend. Burgemeester René Verhulst zal dan alle 41 gedecoreerden toespreken en hun bijzondere verdiensten voor de samenleving belichten.

 

De gedecoreerden van Ede 2020

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

 • De heer D. de Jong, 63 jaar, Ede

Dingeman de Jong zette na de vuurwerkramp in Enschede op verzoek van de gemeente Enschede het Informatie Advies Centrum op en was een van de drijvende krachten achter het centrum. Later werd hij programmacoördinator bij de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving op het terrein van o.a. Veiligheid en Zelfredzaamheid. Verder was hij vrijwilliger en/of bestuurslid bij Youth for Christ Nederland, de Gereformeerde Kerk Ede, de Protestantse gemeente Ede, stichting Connecting Churches, Vereniging Christelijk Speciaal Onderwijs Ede, stichting HOREB, stichting ’t Nest, stichting Creëer het Samen, Charismatische Werkgemeenschap Nederland, stichting 2Bsafe en de landelijke vereniging ‘Kerken met Stip’.

 • De heer drs. H.W. Meek, 66 jaar, Ede

Harke Meek heeft jarenlang als actief dienend militair en als docent gewerkt op het kazernecomplex Ede-Oost bij de toenmalige School Militaire Inlichtingendienst aan de Kazernelaan. Vervolgens heeft hij zich  belangeloos ingezet voor het behoud van de historische collectie Militaire Inlichtingendienst, cq. het inlichtingenmuseum. De geschiedenis van de School Militaire Inlichtingendienst heeft hij van 1900 tot en met 2015 beschreven. De vastgelegde veranderingen en anekdotes geven een goed inzicht in de ontwikkeling van de school, maar ook van de krijgsmacht en het functiegebied Inlichtingen en Veiligheid. Hierdoor is een groot stuk cultuurhistorisch erfgoed behouden, waardoor educatie en kennisoverdracht aan nieuwe generaties mogelijk is.

 • De heer P. Moerman, 59 jaar, Harskamp

Piet Moerman is eigenaar van de Woonzorgboerderij Passiflorahoeve te Harskamp. Na een succesvolle behandeling van een eigen trauma besloten hij en zijn echtgenote een zorgboerderij op te richten. Daar faciliteerde hij in samenwerking met professionele hulpverleners de behandeling van mensen met psychische problemen, die daarnaast konden werken met planten. Vanwege de positieve resultaten kwamen er in de loop der jaren steeds meer cliënten. Verder werden er met behulp van vele vrijwilligers vijf vlindertuinen ontwikkeld die in 2016 werden uitgeroepen tot de meest complete vlindertuin van de wereld.

 • De heer ir. G.J.W. Moorman, 70 jaar, Ede

Geert Moorman is al vijftien jaar secretaris bij het ENKA Mannenkoor in Ede. Twee jaar later werd hij bestuurslid bij de Edese Federatie van Zang- en Oratoriumverenigingen, waar meer dan dertig koren met circa 1500 zangers bij zijn aangesloten. Al twaalf jaar is hij bestuurslid van de Vereniging Belangenbehartiging van de Amateurkunst in de gemeente Ede. Onder deze vereniging vallen naast orkesten en koren bijvoorbeeld ook toneelverenigingen. Inmiddels is hij zo’n acht jaar bestuurslid bij de vereniging Astra Alteria, die als doel heeft het bijbrengen en verspreiden van kennis over het heelal, sterren, planeten weerkunde, klimaat, geologische historie en aanverwante zaken. Eerder was hij ook bestuurslid bij atletiekvereniging CAV Climax in Ede.

 • De heer W.A. Slotboom, 71 jaar, Lunteren

Wim Slotboom werd in 2003 lid van vliegclub Flevo in Lelystad en werd regelmatig benaderd voor advies. Acht jaar lang heeft hij het voorzitterschap op zich genomen en was hij nauw betrokken bij het opstellen van het beleid, de financiering en de uiteindelijke realisatie van het nieuwe clubgebouw. Ongeveer vijftien jaar geleden werd i.vm. de reconstructie van het centrum van Lunteren de stichting Herinrichting Lunteren opgericht en werd Wim voorzitter. Verder was hij jaren bestuurslid van stichting Jeugdkampeerterrein Lunteren en penningmeester van de Lunterse Bridge Club, Stichting Sociaal Cultureel Vormingswerk Lunteren, De Medewerker in Ede en wijkcentrum De Velder. Ook is hij vrijwilliger bij Omroep Ede.  

 • De heer J. Stans, 66 jaar, Ede

Jacques Stans is wijkagent in de wijk Veldhuizen te Ede. Hij heeft een belangrijk rol gespeeld bij het terugdringen van de criminaliteit en maatschappelijke onrust in de wijk. Dit deed hij onder meer door het realiseren van samenwerkingsverbanden tussen de gemeente, de buurtvaders, de moskee, de woningbouwcorporatie en diverse andere organisaties. Daarnaast bouwde hij een krachtig netwerk op binnen de gemeenschap en weet hij dit netwerk in te zetten om onrust te verminderen. Bovendien was hij betrokken bij diverse initiatieven om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

 • De heer A.L.F. de Vos, 75 jaar, Bennekom

Ab de Vos is vijftig jaar konijnenkeurmeester bij de vereniging Kleindierliefhebbers Nederland, voorheen Nederlandse Konijnen Bond. Hij zet zich in voor de ontwikkeling en instandhouding van konijnenrassen en  is gespecialiseerd op het terrein van het konijnenras ‘kleurdwergen’. Bij deze vereniging was hij ook lid van de landelijke Examencommissie Konijnen en de landelijke Standaardcommissie Konijnen. Daarnaast was hij bestuurslid en is hij nog steeds vrijwilliger bij de Nationale Polen- en Dwergenclub. Sinds 1973 is hij lid van de Edese Pluimvee Vereniging. Bij deze vereniging, die meer dan honderd jaar bestaat, was hij dertig jaar bestuurslid (voorzitter en secretaris) en is hij ook nog steeds vrijwilliger.

 • Mevrouw J.J. Vredenbregt, 62 jaar, Bennekom

Jacqueline Vredenbregt is bijna twintig jaar bestuurslid van Scouting Regio Neder-Veluwe, die bestaat uit 14 scoutinggroepen met ongeveer 2000 jeugdleden en 500 kaderleden. Gedurende zes jaar was zij lid van het landelijke bestuur van Scouting Nederland. Ze was nauw betrokken bij de ontwikkeling en later de uitvoering van het programma ‘Groepsontwikkeling’. Vervolgens pakte ze de pilot ‘bestuursontwikkeling’ voortvarend op. Naast mantelzorger was zij ook bestuurslid bij culturele vereniging De Kijkdoos in Bennekom, vrijwilliger bij de stichting 14karaats, vrijwilliger bij het festival Woest & Bijster en taalmaatje bij Vluchtelingenwerk Oost-Nederland.

 

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

 • Mevrouw G. Achterstraat-Balkenende, 75 jaar, Lunteren

Truus Achterstraat is mede-oprichter van de reformatorische vereniging “Herkenning’.  Deze vereniging biedt lotgenotencontact aan weduwen en weduwnaars van vijftig jaar en ouder. Ze is lange tijd algemeen adjunct geweest en is nu zes jaar voorzitter van de vereniging. Helpende Handen is een reformatorische belangenvereniging voor mensen met een beperking en hun familieleden. Zeventien jaar was Truus contactpersoon en vrijwilliger bij deze vereniging in de regio Barneveld. Zij legde vele bezoeken af en regelde de begeleiding bij clubactiviteiten en catechisatie.

 • De heer ing. L. Baykus, 43 jaar, Ede

Levent Baykus was ruim tien jaar secretaris bij de voetbalclub F.C. Jeugd in Ede en heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de opbouw van de club. Ook was hij jaren lid van de Adviesraad Participatie en Integratie van de gemeente Ede, voorzitter van het initiatief CulTur Potpourri te Ede en voorzitter van de commissie Bewegen naar Verbinding in Ede. Verder heeft hij zich ingezet voor de Turkse Moskee Ede. Hij maakte deel uit van de bouwcommissie van de nieuwe Turkse Moskee Ede. Hij heeft zich hiervoor van initiatief tot realisatie ingezet. De nieuwe moskee is een kruising tussen nieuw en oud, een combinatie van traditie en vernieuwing.

 • Mevrouw  L. Beumer-Nap, 77 jaar, Bennekom

Leny Beumer werd begin jaren tachtig lid van de zendingscommissie van de Gereformeerde en de Hervormde kerk in Bennekom. Twaalf jaar was zij ouderling binnen de voormalige wijkgemeente 3 van de Hervormde gemeente Bennekom en zeven jaar was zij lid van de Raad van Kerken in Bennekom. Ook was Leny onder andere vrijwilliger bij de zorginstelling Philadelphia in Bennekom, was nauw betrokken bij het CDA-vrouwenberaad in Ede en collecteerde voor goede doelen. Daarnaast zet ze zich in voor buurtintegratie en is algemeen adjunct van de Protestantse Ouderenbond Bennekom.

 • De heer J. de Boer, 66 jaar, Ede

Johan de Boer is in 1970 in dienst gekomen bij ’s Heeren Loo op de Hartenberg in Wekerom. Dankzij zijn kennis en liefde voor de natuur en zijn passie voor flora en fauna is er een prachtig aangelegd park waar bewoners en werknemers kunnen wonen, werken en recreëren. Al snel verrichtte hij naast zijn betaalde functie veel vrijwilligerswerk. Hij nam de begeleiding van een client op zich en werd chauffeur op de Hartenbergbus. Ook de bedrijfsbrandweer, het muziekgezelschap ‘Hartenbergcombo’, musicalgroep ‘Ongewoon Gaaf’, de jaarlijkse feestweek voor cliënten en de jaarlijkse truckersdag konden op zijn inzet rekenen. Daarnaast is hij vanaf 2007 vrijwilliger en muzikaal begeleider bij het vrouwenkoor Edese Kreten.

 • De heer J. Bos, 66 jaar, Lunteren

Jan Bos heeft zich ingezet als vrijwilliger bij de Oude Kerk in Lunteren en later bij de Nieuwe Kerkgemeente in Ede. Twaalf jaar was hij voorzitter van bijenvereniging De Bakermat in Lunteren en vele jaren zette hij zich in als leraar Bijenteelt via de landelijke Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Vanaf 2013 is hij vrijwilliger bij de internationale hulporganisatie ZOA Business Ambassadors. Jan heeft boeren in Uganda geholpen door projecten voor de productie van honing op te zetten. Hierdoor hebben families extra inkomen en verbeterde hun levensstandaard. Ook was hij 22 jaar voorzitter van de vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch en zette hij zich in voor de vereniging Vrienden van het Bosbad Lunteren.

 • De heer H. Breedveld, 79 jaar, Ede

Henk Breedveld is vanaf 1965 vrijwilliger bij de Edese IJs Vereniging en acht jaar was hij bestuurslid. Bij de stichting Bethanië verricht hij als vrijwilliger vijfentwintig jaar allerlei hand-en-spandiensten en vervangt hij regelmatig de huismeester. Al vijftien jaar kan het Historisch Museum Ede op hem rekenen en binnen de werkgroep tentoonstelling neemt hij met name het technische gedeelte op zich. Voor de vereniging Oud Ede is hij beschikbaar voor logistieke en technische ondersteuning. Meer dan tien jaar is Henk vrijwilliger bij de stichting Vrienden van de Hervormde gemeente Ede.

 • De heer G. Brouwer, 72 jaar, Lunteren

George Brouwer is vanaf 1997 lid van de vereniging Mars en Mercurius Nederland. Binnen deze vereniging  was hij bijna tien jaar voorzitter van Mars en Mercurius afdeling Utrecht en maakte hij deel uit van het landelijk bestuur. Aansluitend was hij drie jaar voorzitter van het landelijk bestuur en tot op heden wordt hij regelmatig geraadpleegd voor advies. Ruim zes jaar heeft hij in Lunteren diverse activiteiten opgepakt met name op culinair gebied bij Stichting Sociaal en Cultureel Vormingswerk Lunteren in het Westhoffhuis en De Schakel. Hij is medeoprichter en nu drie jaar voorzitter van Probus Lunteren. Bij basisschool en kindcentrum CNS De Triangel is hij promotor van gezonde voeding.

 • Mevrouw G. Dekker-van Laar, 63 jaar, Ede

Gerda Dekker was 25 jaar penningmeester bij de Christelijke Plattelandsvrouwen Vereniging Ederveen. Bijna twintig jaar is zij vrijwilliger bij de Manege zonder Drempels, een bijzondere manege waar mensen met een ernstig meervoudige beperking kunnen huifbedrijden en/ of logeren. Bij de Veenendaalse Atletiekvereniging is zij al 17 jaar te vinden als vrijwilliger, naast organisatorische en administratieve ondersteuning verzorgt ze nu regelmatig looptrainingen. Ook is Gerda vanaf de oprichting betrokken bij de stichting Kwintelooyen Running Events. Verder was zij een aantal jaren commissielid voor de bouw van de nieuwe Pniëlkerk in Veenendaal en gezinsondersteuner.

 • De heer H. Durmuş, 56 jaar, Ede

Hüseyin Durmuş zet zich vanaf 1993 in voor de Turks-Islamitische moskee in Ede. Inmiddels is hij twintig jaar bestuurslid, waarvan hij de laatste tien jaar de rol van voorzitter op zich heeft genomen. Eerder was hij twee jaar 2e penningmeester en acht jaar secretaris. In 2010 is het plan opgevat om een nieuwe moskee te bouwen. Zeven jaar lang zette hij zich in voor de realisatie en duurzaamheid van de nieuwbouw. Ook werkt hij actief aan het stimuleren van de moskee als ontmoetings- en buurtcentrum. Hüseyin heeft zich naast inhoudelijke zaken intensief bezig gehouden met participatie. Hij maakte verbinding met de inwoners in de wijk, de lokale politie en geloofsgemeenschappen. Verder verzorgt hij ook rondleidingen in de moskee.

 • De heer M.F. Elbertsen, 62 jaar, Ede

Frans Elbertsen was een aantal jaren vrijwilliger bij voetbalvereniging S.V. Harskamp. Hij trainde een jeugdteam, ging vlaggen bij het eerste elftal en organiseerde kaartavonden. Ook bij voetbalvereniging DTS in Ede heeft hij zich ingezet als vrijwilliger. Bij Postduifvereniging De Postduif in Ede heeft hij meer dan tien jaar zitting gehad in het bestuur en was voorzitter, 1e of 2e secretaris. Gedurende twintig jaar is de heer Elbertsen pastoraal ouderling bij De Nieuwe Kerk in Ede. Sinds een paar jaar maakt hij bij het Christelijk Nationaal Vakverbond deel uit van de commissie cao-plus commissie woondiensten.

 • Mevrouw C. van Garderen-Morren, 78 jaar, Lunteren

Tiny van Garderen is meer dan vijfendertig jaar vrijwilliger in de ouderenzorg bij zorgorganisatie Opella. In de Honskamp in Lunteren is zij te vinden als gastvrouw en staat ze klaar om bewoners te helpen. Sinds 2002 is zij ook vrijwilliger in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Ze werkt als gastvrouw op een verpleegafdeling en zorgt dat patiënten een zo aangenaam mogelijk verblijf hebben. Inmiddels is ze ook al acht jaar vrijwilliger bij de zorgorganisatie Norschoten in Barneveld, locatie Klaverweide. Als gastvrouw ontvangt ze bezoekers, cliënten en familieleden en wijst hen de weg in het gebouw.

 • Mevrouw S. Geffroy-van Bekkum, 72 jaar, Bennekom

Sara Geffroy werd meer dan vijftig jaar geleden vrijwilliger bij De Hoeksteen, de Gereformeerde Vrijgemaakte kerk in Doetinchem. Twaalf jaar heeft zij plaats genomen in het bestuur van een christelijke basisschool in Zutphen. Vanaf de jaren zeventig tot eind jaren tachtig was zij presidente van de vrouwenvereniging in Doetinchem. In 2005 werd Sara lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Wageningen en was direct actief in het pastoraat en de cantorij. Naast de mantelzorg die zij verleent zet zij zich al jaren in voor het pastoraat van de Baronie in Bennekom, onderdeel van zorgorganisatie Opella.

 • De heer H. Gijsbertsen, 88 jaar, Bennekom

Henk Gijsbertsen startte zeventig jaar geleden met zijn vrijwilligerswerk. Hij zette zich toen in voor de bouw van het groepshuis van Musinga Groep, nu scouting Bennekom. Later had hij vier jaar een leidinggevende functie als vaandrig en was hij vijf jaar bestuurslid. Vervolgens werd hij vrijwilliger bij de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Henk is al vijftig 50 jaar hoofd van het documentatiecentrum en daarnaast was hij bijna 30 jaar bestuurslid. Meer dan 20 jaar was Henk betrokken als vrijwilliger of bestuurder bij het Kijk en Luistermuseum in Bennekom. Vijfentwintig jaar was hij vrijwilliger bij stichting recreatie Veluwe & Vallei en meer dan vijfentwintig jaar is hij lid van de Commissie Naamgeving Wegen binnen de gemeente Ede.

 • De heer J. Heij, 56 jaar, Ede

Jaap Heij is al vijfentwintig jaar zeer actief als vrijwilliger binnen damvereniging DES Lunteren. Het eerste team van deze vereniging acteerde tot vorig seizoen in de hoogste damklasse van Nederland. Jaap probeert iedereen enthousiast te maken voor de damsport en mede hierdoor heeft de vereniging een bloeiende jeugdafdeling. Hij is naast jeugdleider ook voorzitter en facilitair medewerker. Verder houdt hij zich bezig met de coördinatie van de landelijke en provinciale wedstrijden, zowel individueel als in teamverband. Daarnaast is hij al vijftienjaar voorzitter van Damschool Zuid West Veluwe, een samenwerkingsverband tussen verschillende damverenigingen die damactiviteiten organiseert voor de gevorderde jeugd.

 •  Mevrouw G.M. Hoogkamer-Weijman, 79 jaar, Bennekom

Riet Hoogkamer is sinds de begin jaren tachtig actrice bij de spelgroep Bennekom, die is ontstaan als een ‘lekenspelgroep’ van de Nederlandse Protestanten Bond afdeling Bennekom. Ook was ze elf jaar bestuurslid. In 1999 werd ze bestuurslid van de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Eerst nam zij de functie secretaris op zich en later de ledenadministratie. Inmiddels is Riet al meer dan elf jaar bibliothecaris en is zij verantwoordelijk voor verwerving en beheer van de collectie boeken, tijdschriften en historische documenten van Oud-Bennekom en het Kijk en Luistermuseum Bennekom. Verder maakte ze deel uit van de werkgroepen voorouderonderzoek, Reclame en Souvenirs en Bennekoms Kamertje.

 • De heer A. Jochemsen, 77 jaar, Bennekom

Aart Jochemsen werd in 1973 bestuurslid bij de postduivenvereniging Ons Genoegen. Negentien jaar was hij voorzitter en aansluitend werd hij penningmeester. Vanaf begin jaren tachtig is hij vrijwilliger bij  Damvereniging De Kroonschijf in Ede en heeft hij wedstrijden en toernooien georganiseerd. Meer dan twintig jaar heeft hij damles gegeven aan leerlingen van de Veldhuizerschool in Ede. Gedurende twaalf jaar was de heer Jochemsen diaken bij de Bethelkerk in Ede. Naast de gebruikelijke taken die bij het ambt van diaken horen, heeft hij zich als vrijwilliger ingezet voor verschillende commissies. Dit werk heeft hij na zijn ambtsperiode voortgezet.

 • De heer E.C. Kingma, 55 jaar, Ede

Eelco Kingma was zeventien jaar bestuurslid van belangenvereniging Wekerom en was met zijn vele ideeën en andere inzichten de denktank van de vereniging. Hij was contactpersoon voor samenwerkingspartners en zeer actief in verschillende commissies. Hij was o.a. betrokken bij de realisatie van het klompenpad Beek en Bultpad te Wekerom, de uitkijktoren op de Bult Hoogte 50 en het kunstgrasveldje bij de Ring voor de jeugd. Eelco heeft ook geholpen met het opzetten van Wekerom Sportdorp, diverse hardloopgroepen en is organisator van het hardloopevent WekeRun. Daarnaast was hij ook een aantal jaren vrijwilliger in het Kulturhus in Wekerom en bestuurslid in het Oranjecomité Wekerom.

 • De heer L. Lagerweij, 75 jaar, Wekerom

Lammert Lagerweij was zevenentwintig jaar penningmeester van de belangenvereniging Wekerom. Daarnaast regelde hij o.a. mediazaken, de organisatie van de 4 mei herdenking en hielp hij als vrijwilliger bij de afbouw van het Kulturhus in Wekerom. Tien jaar was hij penningmeester in het bestuur van Noord Oost Ede, een overkoepelend bestuur namens de belangenverenigingen van De Valk, Harskamp, Otterlo, Wekerom en Deelen/Hoenderloo. Ook was hij betrokken bij de oprichting van buurtbusvereniging Wekerom en was hij twee jaar bestuurslid. Vanaf 2005 is hij een van de chauffeurs op de buurtbus Wekerom-Overberg en al dertien jaar is hij vrijwilliger bij de Rommelmarktcommissie van de Hervormde Gemeente Wekerom.

 • De heer G.W. de Lange, 88 jaar, Bennekom

Bert de Lange was vier jaar penningmeester bij de Gereformeerde Vrijgemaakte kerk in Ede en ouderling bij de Hervormde Kerk in Bennekom. Vanaf 1988 is hij vrijwilliger bij het Gilde van vrijwillig molenaars. Eerst was hij molenaar op De Zwaan in Lienden en op de Doesburgermolen in Ede. Vanaf 1990 is hij molenaar op De Hoop in Garderen. Hij maalt koren, leidt bezoekers rond en maakt hen bewust van de werking van de molen en de historie. Het molenaarsambacht staat namelijk op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Hij heeft veel vrijwillig molenaars opgeleid en een aantal molenboeken geschreven. Ook zet Bert zich al jaren in als mantelzorger.

 • De heer K.J. Muller, 80 jaar, Bennekom

Klaas Muller was veertien jaar voorzitter en drie jaar penningmeester van het christelijk regiokoor Fiducia Ede. Vanaf 1982 was de heer Muller een aantal jaren penningmeester bij de gereformeerde Brinkstraatkerk in Bennekom. Deze functie heeft hij weer opgepakt en voert hij alweer zes jaar uit. In de tussentijd heeft hij zich in diverse functies binnen de kerkgemeente verdienstelijk gemaakt. Hij was vier jaar ouderling, vier jaar penningmeester van de diaconie, vier jaar sociaal diaken en zes jaar penningmeester van de Raad van Kerken. Verder was Klaas tien jaar secretaris van het bestuur van de stichting Manege zonder Drempels.

 • Mevrouw ir. R.M. Niermeijer, 74 jaar, Ede

Remieke Niermeijer is bijna veertig jaar lid van en vrijwilliger bij het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) afdeling Ede. Zij was onder andere bestuurslid, redactielid, schoolgids, coördinator van de scholenwerkgroep, medeoprichter van de florawerkgroep en betrokken bij de publiekswandelingen.

Bij scoutingvereniging Tarcisius Ede was Remieke tien jaar bestuurslid en is ze meer dan 15 jaar leidster. Voor scouting Nederland heeft zij zich ingezet voor de Wereld Jamboree (1995) en het nationaal Waterkamp (2002). Bij de stichting Padvinders Buitencentrum Austerlitz is zij al jaren vrijwilliger en secretaris. Ook is ze bij de Hartstichting en het Rode Kruis al tientallen jaren wijkhoofd en collectant.

 • De heer K. Quast, 67 jaar, Ede

Karst Quast is meer dan veertig jaar lid van Meccano Gilde Nederland. Hij is een gedreven Meccano-bouwer, promotor van Meccano en de vereniging. Als vrijwilliger is hij betrokken bij diverse Meccano-tentoonstellingen. Verder is hij mede-oprichter van de Wageningse Kanovereniging De Bovenste Polder, die zich in de jaren tachtig vestigde in de gelijknamige steenfabriek. Karst heeft vele facilitaire zaken opgepakt voor de vereniging, organiseert allerlei kanotochten en andere clubactiviteiten. Jarenlang was hij hoofdorganisator namens Gewest-Oost van de Nederlandse Kanobond van de Veluwerally. Ook heeft hij  vele kanoroutes voor mooisteroutes.nl beschreven.

 • Mevrouw J. Ruigendijk-de Lange, 75 jaar, Ede

Janny Ruigendijk-de Lange heeft zich drieëndertig jaar lang als pastoraal werker ingezet voor de Christelijk Gereformeerde kerk van Bennekom-Oosterbeek. Zeer regelmatig bezocht zij gemeenteleden die ziek of eenzaam waren. Ook was zij lid van de diaconale commissie zeventig plus. Janny is al achttien jaar vrijwilliger bij het Pastoraal Diaconaal Centrum (PDC) De Herberg in Oosterbeek. Dit centrum biedt een tijdelijk huis en geestelijke begeleiding aan mensen die, om wat voor reden ook, even afstand willen nemen van hun woon-/werksituatie en zich willen bezinnen op levensvragen. Ze is gastvrouw en biedt ondersteuning aan hulpbehoevenden.

 • De heer A.C. Smits, 72 jaar, Ede

Dolf Smits is bijna dertig jaar lang bestuurslid geweest bij gymnastiekvereniging D.O.K., waarvan hij lange tijd de rol van voorzitter op zich heeft genomen. Al vijftien jaar is hij bestuurslid bij Turn Stichting Ede, een samenwerkingsverband van vijf turn-gymnastiekverenigingen in Ede. Hij is al vele jaren lid van de beheercommissie van Turnstede. Inmiddels is hij ook bestuurslid bij Sportforum Ede en vrijwilliger bij christelijk gemengd koor The Joy uit Bennekom. Bij de Edese vogelvereniging Kanaria is Dolf 25 jaar bestuurslid, waarvan 13 jaar voorzitter. Ook was hij diaken/koster en maakte als kerkrentmeester deel uit van de kerkenraad in de Noorderwijk, een wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Ede.

 • Mevrouw J.D.J. van Soest-de Bondt, 73 jaar, Ede

Josje van Soest startte begin jaren zeventig met haar vrijwilligerswerk in de Beatrixkerk in Ede, waar zij later werd bevestigd in het ambt van diaken. Ruim vijfentwintig jaar is zij lid van de Cantorij van de Beatrixkerk en al vele jaren maakt zij deel uit van het bestuur. Door een verhuizing in de jaren tachtig werd zij lid van de pastorale raad in wijk Noord binnen dezelfde Protestantse Gemeente. Josje was mede-initiatiefnemer voor de stichting behoud Noorderkerk Ede. Ze is vrijwilligerscoördinator en gastvrouw bij de Edesche Concertzaal. Eerder was zij onder andere mantelzorger, vrijwilliger bij verzorgingshuis Het Maanderzand en gastvrouw bij de stichting Kernhem.

 • Mevrouw M.C. Veeneman, 63 jaar, Bennekom

Christien Veeneman was ruim tien jaar pastoraal werker bij de Sjofar gemeente in Bennekom. Deze gemeente in Bennekom werd in 1988 opgeheven en mevrouw Veeneman is toen betrokken geraakt bij de Immanuel gemeente in Wageningen, nu genaamd Vineyard Gemeente Wageningen. Ze heeft zich vanaf het begin ingezet voor het pastoraat, het gebedsteam en projecten binnen en buiten de gemeente. Al achttien jaar maakt zij deel uit van het coördinatieteam/leiderschapsteam. Zes jaar heeft ze zich ingezet voor de oprichting van de Vineyard gemeente in Zwolle en inmiddels is ze al een aantal jaren bestuurslid van de Vineyard kerken Benelux.

 • Mevrouw J.M. van der Vegt-Schouwstra, 76 jaar, Ede

Joke van der Vegt was vijfentwintig jaar vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Ede Zuid. Ze startte als bezoekdame en al snel intensiveerde zij haar inzet als vrijwilliger. Binnen de Hervormde Gemeente organiseerde ze twintig jaar seniorenmiddagen in Ede Zuid en twaalf jaar ouderenmiddagen in Rehoboth.
Verder maakte Joke deel uit van de commissie voor ouderenwerk, nam de coördinatie van het ouderenbezoek bij Kleopas op zich en regelde de kerstgroet Ede. Binnen de kerkgemeente was ze jarenlang psycho pastoraal begeleider. Ook ruimt ze al twintig jaar lang zwerfafval op in haar woonomgeving.

 • Mevrouw M. van der Velden, 73 jaar, Bennekom

Marrie van der Velden is twintig jaar vrijwilliger bij ’s Heeren Loo. Deze organisatie biedt zorg, begeleiding, ondersteuning en behandeling voor mensen met een verstandelijke en/ of andere beperking. In 2001 startte ze als begeleider bij een dagopvang voor ouderen met of zonder beperking in buurtcentrum ‘t Laag in Bennekom. Telkens als de groep cliënten verhuisde dan ging Marrie als vaste begeleider met hen mee.
Ze heeft meegeholpen aan het huiskamerproject op Dr. den Uylpark in Ede. Marrie heeft een intensief contact opgebouwd met de cliënten. Eerst werkte zij vooral groepsgewijs, maar nu richt ze zich op individuele begeleiding. Ook is zij bezoekdame bij een cliënt en verleent ze mantelzorg.  

 • Mevrouw G.A. Veltman, 56 jaar, Ede

Grytsje Veltman begon in 1994 met haar vrijwilligerswerk bij de Evangelisch-Lutherse gemeente in Ede. Ze begon als diaken en was vervolgens mede-initiatiefnemer/ leidster van de jongerenkerk. Tien jaar was ze lid van de ouderraad bij de basisschool Calluna in Ede. Ook was zij bestuurslid en is zij vrijwilliger bij Soroptimist Club Ede. Ze was initiatiefnemer en organisator van de meertalige poëziemiddag ‘Duizend en één Gedachte’ in Cultura en zij is lid van de werkgroep Wereldvrouwen Ede. In 2014 was de gemeente Ede hoofdstad van de Smaak en zo ontstond het initiatief om een kookboek te schrijven. Grytsje was coördinator van het project ‘smaken verschillen eten verbindt’. 

 • Mevrouw J. Verhoeff-Nagtegaal, 73 jaar, Bennekom

Anneke Verhoeff is vijf jaar lid geweest van de raad van Kerken Bennekom. Twintig jaar geleden is zij toegetreden tot het bestuur van de stichting Bart van Elstplantsoen, omdat zij verbinding wilde maken tussen de generatie van nabestaanden van oorlogsslachtoffers en de jeugd. Voor de stichting Vredeseducatie heeft zij zich ingezet om educatieve projecten voor kinderen en jongeren te realiseren. Als ambassadrice zorgde Anneke dat de tentoonstellingen De Vredesfabriek, De Democratiefabriek en de Wereld Express een succes werden. Ook is zij vrijwilliger bij de stichting Historische Vereniging Oud Bennekom en organiseert ze jaarlijks de herdenking van de gebroeders Van Steenbergen bij de Hullenberglaan.

 •  Mevrouw E. Vermeulen-van Beek, 73 jaar, Bennekom

Everdina Vermeulen heeft zich meer dan veertig jaar ingezet als KWF-collectant in Bennekom. Ruim vijftien jaar geleden werd mevrouw Vermeulen scriba van de toenmalige wijkgemeente 3 van de Hervormde Gemeente Bennekom. Toen er een andere predikant kwam, werd zij preekvoorziener en lid van het moderamen van de kerkenraad. Tevens was zij de afgevaardigde naar de Algemene Kerkenraad van de gehele Hervormde gemeente van Bennekom. Na haar ambtsperiode en na sluiting van de wijkgemeente werd zij kerkenraadsadviseur en de verbindende factor tussen de diverse wijken. Everdina is betrokken bij de 80+ kringen en zij is een van de dragende krachten van het veertigdagen boekje. 

 • De heer S.A. Wijma, 73 jaar, Ede

Sieb Wijma was meer dan 25 jaar collectant en wijkhoofd voor de Hartstichting in Ede. Hij was jarenlang begeleider tijdens reizen voor mensen met een aangeboren hartafwijking die werden georganiseerd door de Harteraad. Ook was hij begeleider bij reizen voor mensen met een verstandelijk beperking die werden georganiseerd door stichting Het Buitenhof. Verder was hij vier perioden ouderling bij de PGE wijkgemeente Beatrix, voorheen wijkgemeente Zuid van de Gereformeerde Kerk Ede. De laatste periode was hij ook voorzitter van het pastoraal beraad. Bijna tien jaar is Sieb docent en organisator voor ‘badminton overdag’ een activiteit voor 55-plussers. Bij het inloopcentrum Meet-Inn was hij een aantal jaren gastheer.

 • De heer H.J. Winkelhorst, 77 jaar, Ede

Henk Winkelhorst was meer dan twaalf jaar bestuurslid bij gymnastiekvereniging D.O.K., waar hij de rol van eerste of tweede penningmeester op zich heeft genomen. Hij heeft meegeholpen om de administratie van de vereniging te professionaliseren. In 2009 is Henk penningmeester geworden bij Turnstede, een samenwerkingsverband van turn- en gymnastiekverenigingen in Ede. Ook maakt hij deel uit van de beheercommissie. Hij was technisch adviseur/vrijwilliger voor de vereniging van eigenaren van een appartementencomplex in Ede. En nu is hij twee jaar boekhouder bij de stichting Stick2Uganda, die in Oeganda projecten in samenwerking met plaatselijke Oegandese netwerken ondersteunt.

Aanpak aardgasvrij wonen voor de gemeente Ede in de maak

Gemaakt: Dinsdag, 28 april 2020 16:37

EDE - In Ede, net als in de rest van Nederland, gebruiken we uiterlijk in 2050 geen aardgas meer voor het verwarmen van onze woningen en gebouwen. Om dit voor elkaar te krijgen werkt gemeente Ede aan een plan van aanpak. Dat moet in 2021 klaar zijn.

 

Aanpak

Het plan van aanpak geldt in eerste instantie voor de periode tot en met 2030. In het plan staat hoeveel woningen en andere gebouwen tot die periode geïsoleerd en/of aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Ook wordt aangegeven welke wijken of buurten op welk moment aan de beurt zijn en op welke manier het aardgas kan worden vervangen. Daarvoor worden zogeheten ‘wijkuitvoeringsplannen’ gemaakt.

 

Gezamenlijk

Elke woningbezitter en gebouweigenaar krijgt te maken met aardgasvrij wonen. Daarom gaat de gemeente hen in de komende periode nog meer betrekken, zodat er in 2021 een gezamenlijk en gedragen aanpak ligt. Op dit moment communiceert de gemeente al via www.ede-natuurlijk.nl en biedt via deze site ondersteuning, faciliteiten en advies op maat aan, bijvoorbeeld via het Energieloket. Ook zijn op diverse plaatsen initiatieven van inwoners ontstaan die zich met aardgasvrij wonen bezig houden.  

 

Spelers

Bij het opstellen worden ook belangrijke spelers zoals netbeheerders, de woningcorporatie, het warmtebedrijf en de energie coöperatie betrokken en wordt de ‘denktank Ede energieneutraal’ geconsulteerd.

 

Uitgangspunten

In de voorbereiding naar het plan van aanpak is gekeken welke uitgangspunten gehanteerd moeten worden. Meest belangrijke daarbij is dat energie besparen is altijd nodig en zinvol is. Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we moeten opwekken en betalen. Betaalbaarheid is ander uitgangspunt, voor iedereen. Ook in het landelijke Klimaatakkoord wordt hiernaar gestreefd. De gemeente kijkt met belangstelling naar het Rijk voor een precieze definitie daarvan en instrumenten daarbij. Verder gaat het om zo min mogelijk overlast. Dit kan door in te zetten op ‘koppelkansen’, waardoor  de straat bijvoorbeeld maar één keer open hoeft.  

 

Proef  

In de wijken Bloemenbuurt en Zeeheldenbuurt gaat de gemeente alvast van start met een proef om met de inwoners samen te werken aan het aardgasvrij maken van de woningen. Deze wijken zijn het meest geschikt voor zo’n proef omdat daar al verschillende werkzaamheden gepland staan, zoals groot onderhoud en het vervangen van de riolering.

 

Meer weten

Op www.ede-natuurlijk.nl is meer informatie te vinden. Met tips en advies over isoleren, van het aardgas afgaan, samen energie opwekken, een buurtinitiatief beginnen enzovoorts.

Gelukkig toch geen botulisme in Victoria Vesta Vijver in Ede

Gemaakt: Woensdag, 29 april 2020 16:19

EDE - Begin deze week werd in de Victoria Vesta Vijver in Ede een eend aangetroffen met verschijnselen van botulisme. Na overleg met het waterschap heeft de gemeente direct waarschuwingsborden geplaatst. Gelukkig gaat het met het eendje vandaag een stuk beter en is er geen sprake van verlammingsverschijnselen door botulisme.

 

Omdat er maar één eendje is aangetroffen met de verschijnselen en verder geen dode vissen en waterdieren gevonden zijn, worden de waarschuwingsborden weer weggehaald.

Mocht u de komende tijd toch zieke en of dode vissen en watervogels aantreffen, bel dan direct met gemeente tel: 140318 of waterschap via tel: 055-5272 272.

“Mensen doen vaker een beroep op 112 dan vroeger”

Gemaakt: Maandag, 04 mei 2020 01:12

Een ongeval in het verkeer, een slachtoffer reanimeren. Het maakt deel uit van de werkdag van een ambulanceverpleegkundige. Reggie Diets (59) was 25 jaar lang zo’n verpleegkundige die klaarstond als 112 werd gebeld. Inmiddels is hij manager onderwijs ambulancezorg en schreef naar aanleiding van zijn ervaringen een boek: ‘Ambulancezorg altijd in beweging’. 

 

“Dit boek kwam tot stand naar aanleiding van de blogs die ik regelmatig schreef over het dagelijkse werk van een ambulancezorgprofessional. Deze blogs zijn in verhalende vorm in het boek terecht gekomen en bieden onder meer een eerlijke kijk op het werk op de ambulance toen en nu, in de huidige zorg.” 

 

Diets startte in de jaren negentig als verpleegkundige in een ziekenhuis. “Ik wilde enorm graag verpleegkundige worden, ook al had ik zo’n zorgberoep niet van huis uit meegekregen. Sterker nog, mijn vader vond het een beroep voor vrouwen. Die zag me liever een ander vak leren en timmerman worden bijvoorbeeld.” 

 

In die tijd moest een ambulanceverpleegkundige man zijn, en sterk

 

Diets zette door en er vormde zich meer en meer een passie voor het vak van ambulanceverpleegkundige. “In die tijd bestond de eis voor ambulanceverpleegkundige vooral uit het feit dat je man moest zijn en sterk. Er waren immers nog geen trolleys voor onder de brancards zoals tegenwoordig. Ik was 27 jaar en na een eerste afwijzing kreeg ik toch de kans om te bewijzen dat ik met een medeverpleegkundige een persoon van tachtig kilo op een brancard vele trappen naar beneden kon dragen. Ik werd aangenomen.” 

 

Diets werkte drie jaar lang in Amsterdam op de ambulance en stapte vervolgens over naar Utrecht, waar hij tien jaar werkzaam was. Hij volgde ondertussen een interne opleiding, trouwde op zijn 35ste zijn vijftien jaar jongere vrouw die ook in de ambulamcezorg werkzaam was en is, en ging naast zijn dagelijkse werk in deeltijd studeren. “Ik wilde het onderwijs wel in en haalde mijn akte. Uiteindelijk werkte ik voor veertig procent op de ambulance en werkte de andere zestig procent in het onderwijs. Toen er een baan vrijkwam als opleidingscoördinator voor ambulancepersoneel heb ik dat met beide handen aangepakt.”

 

Mensen doen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger

 

Zes jaar geleden stapte hij voor honderd procent op het onderwijs over en werd manager onderwijs bij een middelgrote ambulancedienst in het midden van het land. Dat doet hij nog steeds. “Het grote verschil met jaren geleden is dat de zorg enorm aan het digitaliseren is. Bovendien doen mensen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger. Het is laagdrempeliger geworden. De zorg is een product dat mensen makkelijker consumeren. Daar komt nog bij dat de vraag in de zorg enorm toeneemt, en er is een tekort aan goede verpleegkundigen en artsen. Bovendien wordt de zorg ook nog eens intensiever. Zeker voor ambulancepersoneel.”

 

Voordat een patiënt in het ziekenhuis terecht komt, heeft het ambulancepersoneel al een reeks aan onderzoeken uitgevoerd. “Dat betekent dat deze ambulancezorgprofessionals zich regelmatig moeten bijscholen omdat de wet bepaalt wat er in en rond de ambulance al aan zorg moet plaatsvinden voordat de ziekenhuisverpleegkundigen het overnemen. Dat is een zware taak.” 

 

Of het nog zo is dat louter mannen op de ambulance werkzaam zijn, ontkent Diets direct. “Nee hoor. Was in mijn tijd misschien vijftien procent van het personeel vrouw. Tegenwoordig is het fifty fifty. Vrouwen tillen net zo makkelijk patiënten op een brancard als mannen en gaan even zorgvuldig en deskundig met bijvoorbeeld agressie van omstanders om. Zij doen niet onder voor mannen.” 

 

Sensatiezoekers kunnen hun hart ophalen aan dit boek

 

Het boek dat hij schreef, in samenwerking met een van zijn studenten die de blogs omzette in boekvorm, is vooral heel verhelderend voor jonge mensen die graag op de ambulance zouden willen werken. Ze krijgen een reëel beeld van het dagelijkse leven van een ambulancezorgprofessional. “Ook mensen die ooit betrokken waren bij een ongeval of iets in die trant zullen in het boek herkenning vinden. Daarnaast kunnen sensatiezoekers er ook hun hart aan ophalen. Er staan natuurlijk beschrijvingen in van grote incidenten. Ongevallen en reanimaties van jonge kinderen bijvoorbeeld. Maar vooral ook hoe mijn werkdag er in die begintijd uitzag en hoe het er nu aan toegaat. Er staan ook veel persoonlijke passages in.”

 

“Ik heb 25 jaar patiëntenzorg geboden. Als ik nu met jonge mensen het werk als coördinator evalueer, mis ik het. Het is de dynamiek, en de contacten met politie, brandweer en huisartsen die ik mis. Ik werk nu dagelijks op kantoor om beleid te maken. Dat is wel heel iets anders.”

 

Dat hij nog regelmatig aan het werk herinnerd wordt, onderschrijft Diets met een praktijkvoorbeeld van een jaar terug. “Ik werd ingezet om kinderen te vaccineren en trof een moeder met een jongen van een jaar of zeventien. Kerel van 1.80 meter. ‘Ik ken u’, zei de vrouw. ‘U kwam als ambulanceverpleegkundige regelmatig een frietje eten in de patatzaak waar ik toentertijd werkte.’ Dat bleek echter niet alles. Toen in die tijd deze vrouw zwangerschapsproblemen had, werd er een ambulance gebeld. Haar zoon, die ik zou vaccineren, werd in die ambulance geboren. Ik was degene die haar bijstond als verpleegkundige. Zo kan het gaan.” 

 

Het boek ‘Ambulancezorg in beweging’ is voor 22,50 euro te bestellen via deze link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/ambulancezorg-altijd-in-beweging/36419

 

Eind dit jaar volgt een tweede druk met daarin extra verhalen door Diets geschreven over de gevolgen voor het werk van het ambulancepersoneel in tijden van de coronacrisis. 

Corona teststraat in Ede voor zorgprofessionals, personeel in basisonderwijs, kinderopvang medewerkers en jeugdtrainers

Gemaakt: Maandag, 04 mei 2020 16:15

EDE - De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden richt in de afgesloten Exposium-ruimte van Pathé in Ede een tweede teststraat in. Hier kunnen vanaf woensdag 6 mei zorgprofessionals, personeel in basisonderwijs, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers worden getest op corona.

 

Teststraat in Ede
Op 6 mei opent de GGD Gelderland-Midden een tweede teststraat in verband met het uitgebreide testbeleid. Sinds 6 april kunnen zorgprofessionals (buiten het ziekenhuispersoneel) met corona- klachten zich laten testen in de teststraat in Arnhem. Vanaf 6 mei kan personeel in het basisonderwijs, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers zich laten testen, als zij klachten hebben.

 

Met de inzet van twee teststraten in de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden kan de GGD tegemoet komen aan de verwachte toenemende vraag naar testen.

 

Burgemeester Verhulst van Ede: "De locatie in Ede is dichterbij voor mensen die in het westelijk deel van de Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden wonen en goed bereikbaar vanaf de A12. En zo is er ruimte om meer groepen te testen."

 

Veilig werken
Voorzitter Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland Midden, Ahmed Marcouch: "Nu de kinderen weer aan het sporten zijn, de basisscholen en kinderopvang weer opengaan op 11 mei, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ook de leerkrachten, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers veilig kunnen werken. Als ze klachten hebben, moet snel duidelijk zijn of ze besmet zijn of niet. Dan kunnen ze, als ze gezond zijn, met een gerust hart aan het werk. Mooi dat we daarom bij Pathé in Ede een nieuwe teststraat mogen inrichten. Zo komen we samen stapje voor stapje verder in de strijd tegen het coronavirus."

 

Aparte ingang en eigen parkeergelegenheid
Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé: "Wij zijn blij dat we Pathé Ede belangeloos beschikbaar kunnen stellen als testcentrum. De testruimte heeft een eigen in- en uitgang en is volledig apart te betreden van de bioscoopzalen. Ook is er een eigen parkeergelegenheid. Wanneer onze bioscoop weer opengaat, kruisen testers en bezoekers elkaar dus niet. Met het beschikbaar stellen van onze locatie in Ede, kunnen wij een maatschappelijke bijdrage leveren aan de strijd tegen corona."

 

Gewijzigd testbeleid sinds 30 april
Personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang en, jeugdtrainers kunnen binnenkort getest worden. Binnen de beschikbare testcapaciteit is er ruimte om extra doelgroepen te testen. Het kabinet heeft op 21 april besloten dat vanaf 11 mei de basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderopvang en gastouders weer opengaan. Organisaties in deze sectoren bereiden zich hierop voor. Met deze sectoren is afgesproken dat vanaf 6 mei het personeel zich bij klachten kan laten testen. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet geraakt.

 

Sporten in de buitenlucht is voor kinderen inmiddels weer mogelijk. Jeugdtrainers kunnen daarom nu ook getest worden bij klachten. Voor jeugdtrainers gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de sectoren van onderwijs en kinderopvang.

 

Sinds 6 april kunnen alle zorgmedewerkers die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten getest worden als zij minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) hebben. Ook mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 kunnen getest worden. Daarnaast kunnen ook professionals bij de politie, brandweer en in handhaving en toezicht al getest worden.

Eerbetoon aan de Britse generaal John Winthrop Hackett

Gemaakt: Dinsdag, 05 mei 2020 18:07

EDE - Het noordelijk deel van de Parklaan krijgt de naam Generaal Hackettlaan. De naam is een eerbetoon aan de Britse generaal John Winthrop Hackett.

 

John Winthrop Hackett werd geboren op 5 november 1910 in het Australische Perth. In 1944 landt de generaal als commandant van de Britse 4e Parachutistenbrigade op de Ginkelse Heide. Na de slag om Arnhem raakt Hackett zwaar gewond. Na een zware operatie in het Arnhemse St. Elizabeth Gasthuis weet hij met hulp van de verzetsstrijders Piet van Arnhem en Blue Johnny te ontsnappen. Hij duikt onder in het huis van de gezusters De Nooij in hartje Ede, op de Torenstraat 5. Eind januari 1945 wordt Hackett via een ontsnappingsroute per fiets naar de Biesbosch gebracht, aan de geallieerde zijde van de Merwede. De Britse generaal wordt benoemd tot ereburger van Ede en overlijd in 1997. Bij zijn overlijden maakte de gemeente Ede al bekend dat zij bij een passende gelegenheid een plein of straat wilde vernoemen naar generaal Hackett. De aanleg van het noordelijk deel van de Parklaan, die begint bij de locatie waar de bevrijders Ede binnen reden, is een mooie gelegenheid.

 

Planning
De aanleg van het noordelijk deel van de Parklaan is gepland voor medio 2021/medio 2022. Als de weg klaar is worden de straatnaamborden geplaatst.

Huiselijk geweld melden via codewoord ‘masker 19’

Gemaakt: Woensdag, 06 mei 2020 17:14

Met het codewoord 'masker 19' kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP hebben afgesproken om met deze nieuwe mogelijkheid het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger te maken. Als een slachtoffer de woorden 'masker 19' uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

 

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is.

 

Minister De Jonge: "Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag vrouwen niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen."

 

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord 'masker 19' gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

 

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

Wethouder Willemien Vreugdenhil weg om relatie met ambtenaar

Gemaakt: Woensdag, 06 mei 2020 18:51

EDE - Wethouder Willemien Vreugdenhil legt binnen enkele weken haar taken neer bij de gemeente Ede. Ze doet dat omdat ze zich als alleenstaande moeder van vier kinderen genoodzaakt voelt keuzes te maken. Daarnaast heeft ze sinds enkele maanden een relatie met een collega bij de gemeente.


'Sinds het uitbreken van de coronacrisis is mijn draaglast fors toegenomen', stelt Vreugdenhil. 'Als alleenstaande moeder van vier kinderen, die plotsklaps volledig thuis kwamen, het intensiveren in crisisstand van het wethouderschap, maken dat ik mij genoodzaakt voel, om keuzes te maken', aldus de wethouder.

 

Daarnaast, zo geeft Vreugdenhil te kennen, heeft ze sinds oktober een relatie met een collega-ambtenaar. Die relatie is volgens haar kenbaar gemaakt bij de personen binnen het college, presidium en andere departementen die dat moeten weten. 'Uitgangspunt was dat een relatie op de werkvloer is toegestaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in de praktijk het lastig is om als wethouder en ambtenaar een relatie te hebben.'

 

'Als wethouder leef je nu eenmaal in een glazen huis en maakt het hebben van een relatie op de werkvloer je als politiek bestuurder kwetsbaar', licht Vreugdenhil toe. Daarom kiest ze ervoor haar functie als wethouder neer te leggen.

 

Vreugdenhil was sinds 2014 wethouder. In de jaren ervoor was ze namens het CDA al raadslid in Ede. Ze har onder meer de onderwerpen economie, levendig centrum, het buitengebied en welzijn en wijkaanpak in haar portefeuille.

Grote drukte bij afvalbrengstation in Ede

Gemaakt: Zaterdag, 09 mei 2020 15:31

EDE - Het was zaterdag 9 mei weer erg druk bij de afvalbrengstations van ACV Groep. Er stonden op een gegeven moment lange wachtrijen.

 

Kom alleen naar het afvalbrengstation als het echt nodig is en houd je aan de regels die daar gelden.