Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 00:04:48 Ehh Gelderse Vallei Willy Brandtlaan Ede 6716RP 101714 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

woensdag 19 december 2018

Archief

Tweede grote brand in Ede in enkele dagen

Gemaakt: Woensdag, 23 mei 2018 01:24

EDE - De hulpdiensten zijn dinsdag 22 mei uitgerukt voor een uitslaande brand bij opleidingsinstituut ROVC aan de Galvanistraat in Ede. De vlammen slaan inmiddels meters hoog uit het pand.

 

De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse en heeft opgeschaald naar zeer grote brand. De rook trekt naar de A12 en is vanaf Wageningen en Veenendaal te zien.

 

De brandweer roept mensen op hun ramen en deuren te sluiten als ze last hebben van de rook. Ook is er een NL-alert gestuurd aan omwonenden. De meetploegen van de brandweer hebben vooralsnog geen gevaarlijke concentraties aan stoffen gemeten. Op dit moment is de brandweer is nog volop bezig met blussing.

 

ROVC geeft trainingen en opleidingen in de techniek. Jaarlijks volgen meer dan 13.000 mensen daar een opleiding.

 

Update

Het bedrijventerrein is weer normaal toegankelijk. Eventuele roetdeeltjes kunt u wegspoelen met water. Er zal een onderzoek worden ingesteld naar de oorzaak van de brand. Een aantal eenheden blijven nog voor nablussing.

 

Tweede brand in enkele dagen
Het is de tweede grote brand in enkele dagen tijd in Ede. Op tweede pinksterdag woedde brand op industrieterrein Frankeneng, ongeveer een kilometer verderop. Daarbij kwam asbest vrij. Diverse bedrijven kunnen nog niet open.

Brandweer nog hele dag druk met nablussen opleidingsinstituut ROVC Ede

Gemaakt: Woensdag, 23 mei 2018 16:00

EDE - De brandweer is vandaag nog de hele dag druk geweest met nablussen van de school in Ede. Het pand van opleidingsinstituut ROVC aan de Galvanistraat werd grotendeels verwoest. Vlammen sloegen tientallen meters hoog uit het dak. De brand werd even voor 23.00 uur gemeld.Meerdere brandweerkorpsen bestreden het vuur. De politie laat weten dat de oorzaak van de brand nog niet bekend is. Dit wordt momenteel onderzocht.

 

De brand in het ROVC zorgde voor dikke rookwolken die tot ver in de omgeving en op de snelweg A12 overlast veroorzaakten. Er is geen asbest vrijgekomen, zei de brandweer woensdag.

 

Het opleidingsinstituut laat woensdagmiddag weten: de examenlocaties voor 24 mei, 9.00 en 10.45 uur zijn gewijzigd. Ze worden gehouden in 50/50 Hotel Belmont, Goorsteeg 66 in Ede.

 

Update

Rond 16:00 uur leek het of de brandweer kon inrukken. Maar tijdens het opruimen ontstonden er toch weer rookpluimen vanuit het terrein. De brandweer is daarom opnieuw gestart met nablussen.

 

Tegen 17.45 uur moest een stapel met o.a. dakbedekking stevig geblust worden. Ondertussen trok er weer flink wat rook De Rietkampen in. Om 18.00 uur werd Centrum afgelost door Stadspoort. En het sloop- en opruimwerk ging ondertussen gestaag door.

Veel avondvierdaagses afgelast vanwege onweer en hagel

Gemaakt: Dinsdag, 29 mei 2018 16:56

NEDERLAND - Het radarbeeld van 16.15 uur laat zien waar bij de onweersbuien waarschijnlijk hagel voorkomt. De groene kleuren geven aan waar hagel waarschijnlijk is, felgroen geeft aan waar grote hagelstenen mogelijk zijn.

 

Inmiddels hebben veel van de organisaties in het hele land de tochten van vanavond afgelast. Ze melden dat het onverantwoordelijk is.

 

"Het is beter tijdig dit besluit te nemen. We zien jullie natuurlijk graag morgen avond weer aan de start verschijnen, Het missen van deze avond heeft natuurlijk geen gevolgen voor uw medaille."

Verhuizing Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Donderdag, 31 mei 2018 19:11

EDE - Het Toon Hermans Huis Ede verhuist volgende week van de Telefoonweg 124b naar de Hoflaan 2 in Ede. Vanaf dinsdag 12 juni is het inloophuis voor iedereen die geraakt wordt door kanker gevestigd in De Open Hof. Woensdag ondertekenden Wijnand Rietman, voorzitter beheersraad De Open Hof, en Miranda Freriks, voorzitter van het Toon Hermans Huis Ede, de huurovereenkomst.

 

Miranda Freriks: “Dit jaar is het alweer zeven jaar geleden dat wij de sleutel van ons Toon Hermans Huis aan de Telefoonweg kregen. In januari hoorden wij dat de eerste verdieping van ons pand verkocht wordt.” Naarstig werd uitgekeken naar een nieuwe locatie. “En het is gelukt! 1 juni aanstaande verhuizen wij naar De Open Hof.”

 

De Open Hof is een multifunctioneel gebouw. Het wordt gebruikt als kerk en als zalencentrum. Hiervoor is er een horecagedeelte beschikbaar. Hans Kaldeway is de beheerder. “De Open Hof is in 1972 in gebruik genomen. Het was toen één van de eerste gebouwen in Veldhuizen B.  Door de jaren heen is het gemoderniseerd tot een gezellig gebouw waar mensen graag naar toe komen.” 

 

In De Open Hof is bijna elke avond wat te doen. Er zijn vier verschillende bridgeclubs die er op maandag, woensdag en donderdag bridgen en een aantal van deze clubs geeft ook cursussen. Ook zijn er twee slankclubs, een schaakvereniging en een zangkoor gevestigd en worden er taalondersteuningscursussen en cursussen Engels en Frans gegeven. Ook wordt er door diverse verenigingen gebruik gemaakt van de zalen. 

 

Miranda Freriks: “Er is veel reuring  in dit gebouw en dat vinden wij fijn. Wij huren drie ruimtes in De Open Hof. Een huiskamer, waar wij onze  gasten kunnen ontvangen, een creatieve ruimte waar onze teken- en schilderclub aan het werk kan en de kinderen die Toon Tovenaars Kinderinloop bezoeken welkom zijn en een kantoor. Ons koor Zingen voor je Leven mag in de kerk zingen en als wij een thema-avond organiseren, kunnen wij één van de zalen gebruiken.  De grote parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden maakt het voor ons helemaal af. De eerste week van juni gebruiken wij om ons inloophuis dezelfde warme uitstraling te geven als aan de Telefoonweg. Vanaf dinsdag 12 juni zijn wij geopend.”

 

De inloopmomenten van het Toon Hermans Huis Ede zijn op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur en elke eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur. Op www.toonhermanshuisede.nl staan alle activiteiten vermeld.

 

Voor informatie: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

 

Climax organiseert op zaterdag 9 juni de Open Gelders Overijssels Kampioenschap voor junioren CD

Gemaakt: Zondag, 03 juni 2018 20:19

EDE - Aanstaande zaterdag (9 juni) organiseert Atletiekvereniging Climax het Open Gelders Overijssels Kampioenschap (OGOK), een wedstrijd voor junioren CD uit alle windstreken om de oostelijke titels. Een fantastische wedstrijd voor atleten publiek, waarbij we weer veel mooie prestaties hopen te zien.

 

Op het programma staan sprintnummers, 800/1000/1500m, hordennummers, discuswerpen, kogelstoten, speerwerpen, hoogspringen polshoog, verspringen en estafettes.

 

De wedstrijden op sportpark De Hoekelomse Eng (tegenover kasteel Hoekelum) beginnen om 10.30 uur en de toegang is gratis.

Climax-atlete Margreet Takken eerste bij NK Masters

Gemaakt: Zondag, 03 juni 2018 20:27

EDE / GOUDA- Margreet Takken heeft afgelopen zaterdag haar Nederlandse titel bij het speerwerpen voor Vrouwen 35+ geprolongeerd.

 

Met een afstand van 34.84 meter was de Climax-atlete in Gouda veruit de beste en behaalde haar vijfde titel in deze categorie op een rij.

Verkeersexamens in Ede gaan van start

Gemaakt: Donderdag, 07 juni 2018 18:58

EDE - Ruim 1.000 leerlingen van de basisscholen in de gemeente Ede doen deze en de komende weken het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Leerlingen van groep 7 en 8 van in totaal 40 basisscholen doen mee en laten zien dat zij verkeersveilig kunnen fietsen. Wethouder de Pater (verkeer) van de gemeente Ede gaf het startsein bij de eerste examenronde, in Bennekom: "Het verkeer zorgt nog altijd voor teveel jonge slachtoffers. Een verkeersexamen helpt om dat te verbeteren. Ieder kind moet veilig kunnen fietsen in onze gemeente!".

 

De examens vinden verder plaats in Harskamp (8 juni), Ede (14 en 15 juni), Lunteren (20 juni) en Ederveen (21 juni). Ze worden verzorgd door Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeente Ede.

 

Kinderen kwetsbaar in verkeer

In 2017 kwamen er in Nederland 16 kinderen in de leeftijd van 0-15 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0- tot 15-jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers.

 

Laten zien wat je kunt

Kinderen die eerder geslaagd zijn voor het schriftelijk Verkeersexamen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De routes van het VVN praktisch Verkeersexamen zijn zorgvuldig uitgezet over zo'n 5 km en komen overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.

 

Fietscontrole

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen op een veilige fiets rijden, is vooraf een fietscontrolelijst verstuurd naar de scholen zodat zij, en met name de ouders, kunnen checken of de fiets aan de wettelijke eisen voldoet.

Welke extra rijopleiding kun je volgen?

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 01:19

We hebben bijna allemaal ons B rijbewijs wel behaalt. Het B rijbewijs zorgt ervoor dat wij in staat zijn om een personenauto te besturen. Sommigen zullen ook het A of AM rijbewijs behaalt hebben en hierdoor de mogelijkheid hebben om ook andere motorvoertuigen veilig en legaal te besturen. Maar naast deze twee rijbewijzen zijn er nog andere rijopleidingen beschikbaar die verschillende voordelen op kunnen leveren. Deze extra opleiding kan zeker in je voordeel werken wanneer je werkzaam bent in een specifieke branche, of op een afgelegen locatie woont of gaat wonen. 

 

 1. Heftruck rijbewijs
  Een heftruck rijbewijs kan in vele situaties van pas komen. Zo kan het erg gemakkelijk, en soms zelfs verplicht, zijn in verschillende branches zoals de bouw, de veehouderij of de landbouw. Maar ook bij een grote verbouwing waar je zelf de handen uit de mouwen wilt steken, is een heftruck rijbewijs erg gemakkelijk. Je kan dit extra certificaat behalen door een korte heftruck opleiding te volgen, waarin je haarfijn wordt uitgelegd hoe je de heftruck nu precies kan en moet besturen. In sommige gevallen wordt dit door het bedrijf waar je werkzaam voor bent vergoed, in andere gevallen betaal je de kosten zelf. Het is hoe dan ook een erg handig certificaat om te hebben, zowel voor nu, als in de toekomst.
 2. Tractor rijbewijs
  Net als een heftruckcertificaat, is ook het behalen van een tractor rijbewijs in veel gevallen erg handig. Nu is een tractor normaliter geen machine die je bestuurt tijdens je dagelijkse werkzaamheden, maar dit is juist wel het geval wanneer je in een specifieke branche werkzaam bent. Zo wordt de tractor gebruikt om land te trekken, zware items te vervoeren of zelfs om land te bebouwen. Een tractor rijbewijs is dus noodzakelijk in de landbouw branches zoals bijvoorbeeld een boerderij of een paarden of koeienstal. Wanneer je de tractor dagelijks gebruikt, is een rijbewijs natuurlijk erg belangrijk. Niet alleen omdat dit een officiële verplichting is, maar ook zeker voor je eigen veiligheid.
 3. Vaarbewijs
  Heb je een (vissers) boot en ga je graag de zee op? Dan is een vaarbewijs essentieel. Niet alleen is dit een officiële verplichting, maar het is ook wel ernstig gemakkelijk om te weten hoe je een boot bestuurt. Ook wanneer je alleen op vakantie in het buitenland gebruikt maakt van een boot, is een vaarbewijs van groot belang. Daarnaast is het natuurlijk een geweldige toevoeging, ook wanneer je er niet wekelijks gebruik van maakt. Een vaarbewijs geeft je namelijk wel de mogelijkheid om tijdens die 3 weken in Spanje een bootje te huren en gezellig op pad te gaan.

Start gronduitgifte Food & Businesspark

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 17:35

EDE - Binnenkort starten de werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de grond voor het nieuwe bedrijventerrein Food&Businesspark bij De Klomp. Door een uitspraak van de Raad van State is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

 

"Met de ontwikkeling van het Food & Businesspark beantwoorden wij aan de vraag naar kavels voor voedsel producerende en verwerkende bedrijven in vooral de zwaardere milieucategorieën," vertelt wethouder Willemien Vreugdenhil.

 

Aanvulling

Het nieuwe bedrijventerrein is een noodzakelijke aanvulling in de KennisAs Ede-Wageningen. "In dit gebied zijn veel internationale onderwijsinstellingen en foodbedrijven gevestigd, zoals Wageningen University and Research, Kenniscampus Ede, NIZO Food Research, TNO en vanaf volgend jaar ook Unilever Foods Innovation Centre. Samen met de overheden werken zij samen aan oplossingen voor één van de grootste uitdagingen van deze tijd: 9 miljard mensen voorzien van gezonde voeding in 2050." Deze kennisomgeving heeft een aantrekkende werking op voedsel producerende en verwerkende bedrijven. "Het Food&Businesspark biedt ruimte aan deze bedrijven."

 

Raad van State

Tot nu toe kon het bestemmingsplan voor het Food&Businesspark nog niet definitief worden vastgesteld, omdat het bedrijf InfoSupport uit Veenendaal en een omwonende bezwaar tegen het plan hadden aangetekend bij de Raad van State. De Raad van State heeft die bezwaren beoordeeld en geoordeeld dat de gemeente zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat er behoefte is aan dit bedrijventerrein. Hiermee is het bestemmingsplan onherroepelijk vastgesteld. De gemeente start zo snel mogelijk met verkoop van de kavels.

Verlengde Maanderweg Ede krijgt nieuwe inrichting

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 17:37

EDE - De Verlengde Maanderweg wordt ingericht met fietsstroken aan de zijkanten. Ook komen er zes verkeersplateaus op alle kruisingen, zodat het verkeer rustiger en veiliger gaat rijden. De huidige weg wordt zes meter breed, dat is smaller dan nu het geval is. In vijf straten in de buurt wordt feitelijk geteld hoeveel auto's er nu rijden en hoe dat na de werkzaamheden is. Dat besluit heeft verkeerswethouder de Pater genomen: "Ik heb geluisterd naar alle opmerkingen van bewoners, ondernemers en de werkgroep. Met een smallere weg die toegankelijk blijft voor zowel auto en fiets werken we aan een goede doorstroming en een veilige straat. Bovendien gaan we goed meten wat de effecten voor de buurt zijn."

 

De Verlengde Maanderweg krijgt fietsstroken van 1,70 meter aan iedere zijde. Het wegdeel voor de auto's in het midden is 2,60 meter. Daarnaast kan er aan één kant van de weg geparkeerd worden in parkeervakken van 2,00 meter breed. De meeste bomen kunnen blijven staan (zie afbeelding).

 

Inloopavond

Het nieuwe ontwerp kan door iedereen bekeken worden tijdens een inloopavond op woensdag 27 juni in de Reehorst. Inschrijven voor een inloopmoment tussen 16.00 en 18.00 uur of tussen 19.30 en 21.30 uur kan hier. Tijdens deze avond worden vragen beantwoord, discussie over de gekozen inrichting is niet meer mogelijk.

 

Verkeersmetingen in de buurt

Omdat veel wijkbewoners zorgen hebben geuit over het aantal auto's door de wijk, wordt in vijf straten feitelijk geteld hoeveel auto's er rijden: in de Verlengde Maanderweg, Hakselseweg, Prins Bernhardlaan, Beatrixlaan en Oortveldlaan. Dit gebeurt voorafgaand aan de werkzaamheden. Een half jaar nadat de werkzaamheden zijn afgerond herhalen we deze metingen, zodat we een goed beeld krijgen van de effecten.

Jagers en boeren redden 281 reekalfjes voor het maaien

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 21:44

NEDERLAND - Jagers en boeren redden in 2017 281 reekalfjes van de maaimachine. Dit blijkt uit een inventarisatie die de Jagersvereniging onder haar leden heeft gehouden. De periode dat de reegeiten hun jongen werpen in het lange gras valt vaak samen met het maaien van de weilanden. Een goede samenwerking tussen boeren en jagers is hierbij cruciaal. Een kwart van de jagers overweegt een drone aan te schaffen om het zoeken van reekalveren eenvoudiger te maken. 

 

Diersoorten 

Naast reekalfjes worden ook andere jonge dieren en nesten gevonden. 40% van de respondenten vond nesten of kuikens van akker- en weidevogels, 82% vond jonge hazen en 29% geeft aan ook andere diersoorten gevonden te hebben. Ook deze nesten en dieren werden door de jagers apart gehouden tijdens het maaien. 

 

Jagers doorzochten 3.275 hectare. Dit komt neer op gemiddeld 43 hectare per respondent. Uit dezelfde inventarisatie blijkt dat respondenten hier ruim 900 uur in hebben geïnvesteerd. 

 

Boer heeft sleutelrol 

Jagers pachten een jachtveld voor een langere periode. Dit maakt dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de soorten die er leven. Ook is er goed contact met de boeren die hier gronden in eigendom hebben en bewerken. Dat komt goed van pas bij het voorkomen dat dieren in de maaimachine terecht komen. De boer laat de jager weten wanneer hij welk weiland gaat maaien. De jager mobiliseert vervolgens de zoekers en zoekt voor het maaien het land af. De jonge dieren en nesten worden gespaard of worden tijdelijk naar veiliger oorden gebracht. Als de werkzaamheden op het land zijn afgerond, worden de dieren teruggezet, waarna het moederdier zich weer over de jongen ontfermt. In sommige gevallen wordt besloten het maaien uit te stellen, of worden delen van het perceel later gemaaid. 

 

Team Agro NL, het samenwerkingsverband van Nederlandse boeren en tuinders, is blij met deze manier van werken: ‘Wij juichen deze samenwerking tussen jagers en boeren van harte toe. Ook hier zie je weer dat je door samenwerking en krachtenbundeling veel meer kunt bereiken dan wanneer ieder voor zich werkt ’, zegt het Nederlandse collectief van boeren en tuinders. ‘Samenwerking met de Jagersvereniging is dan ook een logische stap’, aldus Team Agro NL. 

 

Kwart overweegt aanschaf drone 

Steeds vaker wordt een drone met een speciale warmtebeeldkijker ingezet om de velden te doorzoeken. De drone vliegt op beperkte hoogte boven het veld, waarbij via een app op een beeldscherm gelijktijdig bekeken kan worden wat de drone detecteert. De warmtebeeldkijker laat de levende objecten oplichten. Daarmee kan men niet alleen sneller zoeken maar is de kans ook groter dat men meer reekalveren vindt. Uit de inventarisatie blijkt dat in 2017 7 van de 66 respondenten een drone gebruikten. 18 jagers overwegen een drone aan te schaffen voor toekomstige zoekacties. Het gebruik van drones om dieren te zoeken voor het maaien van weilanden is de laatste jaren sterk toegenomen. Een ontwikkeling waar jagers, boeren en niet in de laatste plaats het dierenwelzijn in het Nederlandse landschap bij gebaat zijn. 

 

Inventarisatie 

In de zomer van 2017 heeft de Jagersvereniging haar leden gevraagd naar het resultaat van de zoekacties. Hier hebben 66 jagers op gereageerd. 

 

Bron: Jagersvereniging

 

Willemien Vreugdenhil herkozen als voorzitter pijler Economie & Werk G40

Gemaakt: Zaterdag, 16 juni 2018 18:24

EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil blijft de komende vier jaar voorzitter van de pijler Economie & Werk van het stedennetwerk G40. Vreugdenhil bekleedt de functie sinds 2016 en kreeg van de leden opnieuw het vertrouwen om de kar te trekken op de economische en werkgerelateerde thema's.

 

G40

De G40 is het netwerk van (middel)grote steden in Nederland. Het belangrijkste doel van de netwerkorganisatie is het behartigen van de gezamenlijke belangen van de steden op diverse beleidsterreinen richting kabinet, Eerste en Tweede Kamer en ministeries.

 

Samenwerken

Willemien Vreugdenhil: ,,Ik ben heel blij dat ik me naast mijn wethouderschap in Ede nog vier jaar mag inzetten voor de G40. De wereld houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Daarom werken we in Ede bijvoorbeeld actief samen in de regio FoodValley. Daarnaast is het belangrijk om kennis uit te wisselen met andere steden. Zo hoeven we niet op elke plek zelf het wiel uit te vinden.''

 

Sociaal ondernemen

Binnen de pijler economie en werk ligt de focus op de speerpunten ruimte voor ondernemen en sociaal ondernemerschap. Vreugdenhil: ,,Als overheid moeten we echt ons stinkende best om ondernemers de ruimte te geven. Tweederde van ons bruto nationaal product wordt verdiend in het MKB. Sociaal ondernemerschap willen we ook stimuleren. Wat daarbij al ontzettend helpt is een gemeente die deze ondernemers ontzorgt met één loket voor al hun vragen.''

Ben van Oeveren wint halve marathon bij Groot Ginkelse Loop

Gemaakt: Zondag, 17 juni 2018 16:57

EDE - Ben van Oeveren won zaterdag met een lange solo de halve marathon van de Groot Ginkelse Loop. De Climax-atleet was met een tijd van 1.19.05 uur bijna drie minuten sneller dan Wilfred Bruil, de winnaar van 2015 en 2016. Ook op de 5km ging de overwinning ook naar een Climax-atleet: Joost de Kleuver.

 

De twintigste editie van de Groot Ginkelse Loop kende prima loop omstandigheden. Ruim 550 deelnemers stonden op zaterdag 16 juni aan de start bij de Groot Ginkelse Loop. Aanzienlijk meer dan bij de vorige editie. Organiserende atletiekvereniging Climax was uiteraard zeer content met deze ontwikkeling, maar ook over de uitstekende prestaties van haar leden. Zaterdag bleek het weer een evenement voor iedereen, voor mannen en vrouwen, voor wedstrijdlopers en recreanten, voor jong en oud. De jongste deelnemer was 9 jaar en de oudste 74 jaar.

 

De langste afstand, de halve marathon (21.1km), werd een overwinning voor Climax-atleet Ben van Oeveren. Hij finishte met bijna drie minuten voorsprong op Wilfred Bruil en Climax-teamgenoten Marijn Hulsegge en Harm Roseboom. Het familiefeestje was compleet toen ook Ben's partner Marieke van Hunen als derde bij de vrouwen eindigde. De overwinning bij de vrouwen ging naar Monique Fibbe van De Gemzen uit Heerde. Climax-atlete Francis Naron werd fraai vierde. In de categorie Vrouwen 40+ won Jacqueline Kleingunnewiek van Nijmegen Atletiek. Bij de Mannen 40+ kwam Marco van Nek van Loopgroep PK na 1.21.25 uur als eerste over de streep en werd ook tweede in het overall klassement.

 

Compleet oranje podium
Op de 10.5km werd het podium bezet door Vincent Hardeman uit Ede, Leendert Jan de Wilde uit Utrecht en Gerben van der Jagt uit Ede. Climax-atleet Maarten Weij won bij de Mannen 40+. Bij de vrouwen was Daniëlle Haenen van Pallas'67 uit Wageningen het snelste. Bij de Vrouwen 40+ was het podium compleet oranje gekleurd, want de eerste drie plaatsen waren voor Climax-atleten. Isabella van Schothorst won voor Adrie Polack en Petra van Dijk. Ook op de 5km voor Vrouwen 40+ stonden enkel Climax-atleten op het podium. Sylvia Hootsen kwam zo'n 10 seconden voor Nelly Beerepoot over de finish, die in de eindsprint Yolanda van Baardwijk voor bleef.

 

De zege bij de Vrouwen ging op de 5km naar Janneke Schultink uit Nijmegen. Bij de Mannen won Climax-atleet Joost de Kleuver, voor ex-clubgenoot Ries van Zon en Marnix Breedveld van Pallas'67 uit Wageningen. Patrick Witte van Climax werd keurig vijfde. Rik Wolswinkel van Altis won in de categorie Mannen 40+. Hij finishte slechts negen seconden na Joost de Kleuver en werd daarmee tweede in het overall klassement.

Wandeling over het Wekeromse Zand

Gemaakt: Vrijdag, 22 juni 2018 00:13

WEKEROM - Gidsen van natuurvereniging IVN Barneveld nemen u op dinsdagavond 26 juni mee over het Wekeromse Zand.

 

Wie weet komen we wel moeflons tegen in dit stuifzandgebied. We staan in ieder geval stil bij de reconstructie van een boerderij en een 'spieker', een voorraadschuur uit de ijzertijd.
Gidsen: Hans van de Bovenkamp en Hanneke van den Brink-Crevels.


Vertrek: 18.30 uur, parkeerterrein de Vetkamp, Stationsweg, Barneveld; 19.00 uur hoek Hoge Valksedijk/Vijfsprongweg.

Kosten: € 2 p.p.; IVN-leden en -donateurs gratis. We carpoolen zoveel mogelijk. De chauffeurs kunnen een bijdrage in de brandstofkosten vragen.

 

Kijk ook op www.ivn.nl/barneveld

Wim van Vierssen Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Gemaakt: Vrijdag, 22 juni 2018 00:26

BENNEKOM - Prof. dr. W. van Vierssen (66 jaar) uit Bennekom, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. René Verhulst heeft hem op donderdag 21 juni 2018 de versierselen opgespeld die horen bij deze bijzondere Koninklijke onderscheiding.

 

De onderscheiding is uitgereikt tijdens een symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van KWH Water B.V. in Nieuwegein. Eerder dit jaar nam hij afscheid als hoogleraar Science System Assessment van het water-gerelateerde onderzoek van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit Delft.

 

Gedurende zijn gehele loopbaan is de heer Van Vierssen vanuit diverse rollen betrokken geweest op het gebied van water, milieu en innovatie. Hij heeft zijn kennis van waterbeheer ingezet voor het oplossen van Nederlandse en mondiale waterproblemen op basis van zelfbedachte innovatieve concepten die tot duurzame verbeteringen hebben geleid.

 

Naast zijn functie als directeur bij KWH Water, heeft hij onder andere gewerkt voor het Nederlands instituut voor ecologie, het Internationaal instituut voor Waterbouw en Milieutechniek en Wageningen University & Research. Professor Van Vierssen was betrokken bij het ontwikkelen van innovatieve samenwerkingsverbanden tussen private en publieke partijen. Voorbeelden hiervan zijn het samensmeden van drie verschillende ecologische instituten tot NIOO, het verwerven van de UNESCO-status voor het IHE, het ontwikkelen en begeleiden van een aantal grote nationale onderzoeksinitiatieven, oprichten van de stichting TKI Watertechnologie, Stichting Allied Waters en Allied Waters B.V.

 

Door zijn indrukwekkend wetenschappelijk onderzoek en zijn grote maatschappelijke betrokkenheid heeft hij een zeer belangrijke en onderscheidende bijdrage geleverd op het terrein van waterwetenschappen, watertechnologie en watermanagement. Daarnaast is de inzet van de heer Vierssen door het leggen van internationale verbanden en excellente kennisoverdracht van grote betekenis voor zowel de nationale als internationale samenleving.

 

Extra informatie

Personen die een benoeming in de Orde van de Nederlandse Leeuw ontvangen, hebben zich onderscheiden door een uitzonderlijke artistieke prestatie; exceptionele wetenschappelijke
(onderzoeks-)prestaties; exceptionele technische innovatie of exceptioneel innovatief ondernemerschap.

Veluwe Express verbindt verblijf met beleving

Gemaakt: Donderdag, 28 juni 2018 16:47

VELUWE - Vanaf zaterdag 7 juli verbindt de Veluwe Express nog meer attracties en nog meer vakantie-verblijven. Barneveld en Arnhem zijn dit seizoen ook in het aanbod opgenomen.

 

De website www.veluwe-express.nl geeft alle achtergrondinformatie en biedt de mogelijkheid om online tickets te bestellen. Die kunnen ook worden gekocht bij de receptie van het vakantieverblijf. Reizigers betalen een voordelige combiprijs voor de bus, de toegang van de attractie en besparen op parkeerkosten! Circa twintig vakantiebedrijven doen mee en achttien attracties, musea en centrumgebieden.


De VeluweExpress heeft als doelstelling om bezoekers aan de Veluwe te ontzorgen voor hun reis van verblijf naar vermaak en zo ook bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen omdat men niet met de eigen auto reist en parkeert.


Op 27 juni is de bus feestelijk ingewijd door o.a. Gelders gedeputeerde Bea Schouten en de Apeldoornse wethouder Mark Sandmann. Bij wijze van proefrit reed het gezelschap van recreatiepark Rabbit Hill naar de Julianatoren, waar Julia de Muis assisteerde bij de onthulling van een speciaal haltebord voor de VeluweExpress.

Mannen Climax plaatsen zich voor promotiewedstrijd

Gemaakt: Maandag, 02 juli 2018 17:16

EDE - Het mannenteam van atletiekvereniging Climax heeft zich gisteren in Harderwijk geplaatst voor de promotiewedstrijd voor de 1e divisie. Het vrouwenteam wist zich te handhaven in de 2e divisie. Geoffrey van Dipten, Stefan Nieuwland en Christel Heuseveldt zorgden voor Edese overwinningen.

 

Het mannenteam van Climax moest in Harderwijk bij de derde en laatste poulewedstrijd zonder meerkamper Ferry van Dipten aantreden. Met enkele junioren in de gelederen werd het een zware strijd. Uiteindelijk behaalden de mannen 8.008 punten en eindigden, mede door een uitstekend verlopen tweede poulewedstrijd, op de vijfde plaats in het landelijke klassement. Deze positie geeft recht op deelname aan de promotie/degradatiewedstrijd voor de 1e divisie op 9 september.

 

Geofffrey van Dipten wist voor het team veel punten te verzamelen. De meerkamper won het hoogspringen en werd derde bij het polsstokhoogspringen. Stefan Nieuwland won de 110 meter horden. Mathias Meijer werd op de 5000 meter vierde en het estafette team op de 4x400 meter, bestaande uit Jarno Beuving en de junioren Brent van de Blaak, Joram van de Bospoort en Max Botschuijver, werden keurig vijfde.

 

Damesteam handhaaft zich in 2e divisie
Het damesteam, dat het hele jaar al zonder Eva Hovenkamp aantreedt, heeft zich kunnen handhaven in de 2e divisie. Het team dat uit veel junioren bestaat, eindigde als 30e in het landelijke klassement en bleef daarmee twee plaatsen van de degradatiewedstrijd verwijderd.

 

A-junior Christel Heuseveldt bezorgde Climax op de 400 meter de overwinning. Bij het kogelslingeren werd Hilde Siegersma vierde. B-junior Rozemarijn Snijders werd keurig vijfde op de 100 meter en Marieke van Hunen werd op de slopende 3000 meter steeple keurig zesde.

Kunstwerk SkyLijn pronkt in de Soma-tunnel

Gemaakt: Woensdag, 04 juli 2018 19:12

EDE - Woensdagmiddag legde wethouder Hester Veltman de laatste hand aan het kunstwerk SkyLijn in de Soma-tunnel aan de Kerkweg in Ede. Bijna 900 mensen stemden vorig jaar op een van de vijf genomineerde kunstwerken. 41% koos voor het kunstwerk SkyLijn Ede, een werk van Paulien Tempelman en Heleen van Keulen.

 

De Soma-tunnel voor fietsers en voetgangers is in september 2016 geopend. De gemeente besloot om hier een kunstwerk te laten maken, maar dan wel op zo'n manier dat alle inwoners mee konden beslissen. SkyLijn werd gekozen als favoriet. Paulien Tempelman en Heleen van Keulen: "De skyline van Ede is een veilige en vertrouwde omgeving voor mensen. Ook als je 'onder de grond' komt en de tunnel inrijdt, blijf je dat vertrouwde gevoel houden. Bovendien heeft Ede gewoon een mooie skyline."

 

Ook Hester Veltman is blij dat het kunstwerk nu in de Soma-tunnel pronkt: "De skyline is enorm bepalend voor de identiteit van Ede en echt iets waar inwoners trots op zijn. Mooi hoe de kunstenaars dat hebben weten te verwerken in hun kunstwerk. Daarmee hebben zij Ede weer een stukje leuker en interessanter gemaakt."

Mogelijke productiefout in reisdocumenten

Gemaakt: Vrijdag, 13 juli 2018 02:16

NEDERLAND - De afgelopen periode zijn reisdocumenten uitgegeven waarvan een klein deel een productiefout had. In die gevallen kan een van de elektronische echtheidskenmerken niet werken. Die kans bestaat voor paspoorten of identiteitskaarten die geproduceerd zijn in de periode april tot en met juni van dit jaar. Het lijkt om ongeveer 1% van de reisdocumenten uit die periode te gaan. Als iemand zo'n paspoort of identiteitsbewijs heeft, kan hij daar wel gewoon mee op reis.

 

Brief Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Als in uw paspoort of reisbewijs de mogelijke fout zit, krijgt u binnenkort een brief van de Rijksdienst voor Identiteits­gegevens over wat u moet doen. Als blijkt dat u een reisdocument heeft met een fout, dan kunt u langskomen bij de gemeente. Uw paspoort of identiteitsbewijs wordt dan gratis vervangen.

 

Er is een speciaal ontwikkelde app BZK-ID zelf om zelf een controle uit te voeren of het reisdocument de fout bevat. Kan iemand deze controle niet doen? Of is een fout ontdekt bij de controle met de app? Dan kan hij of zij contact opnemen met de gemeente.

 

Enkele feiten

 • Bij sommige documenten werkt een van de controlemechanismen niet. Dit mechanisme geeft extra zekerheid of het document echt is.
 • De document met het productiefout kan nog steeds gebruikt worden om te reizen. Iedereen kan met een gerust hart op reis gaan.
 • Het lijkt erop dat het probleem zich heeft voorgedaan in zeven weken, in de maanden april 2018 tot en met juni 2018.
 • Uit een steekproef lijkt het probleem te gaan om bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten. Dit zou dan landelijk gaan om ongeveer 5000 documenten.
 • De documenten met dit probleem kunnen niet worden gebruikt om het veiligheidsniveau van een DigiD-account te verhogen naar substantieel. Er treedt dan een foutmelding op.
 • Het is niet volledig uit te sluiten dat burgers bij controle van het reisdocument hinder ondervinden. Bijvoorbeeld doordat op een luchthaven een elektronische gate niet opent en een grenswachter de controle dan moet overnemen. Dat kan extra tijd kosten.

Smaakpark Ede stap dichterbij door grondverkoop

Gemaakt: Vrijdag, 13 juli 2018 02:21

EDE - Op het kazerneterrein is de voormalige Defensie-schermhal en een stuk grond eromheen verkocht aan Christian Weij en Petra Busser. Het stel gaat hier het Smaakpark realiseren. Op deze plek komt alles samen wat met verantwoorde voeding te maken heeft. Van het zelf op een innovatieve manier produceren van voedsel tot aan een kookstudio, er komt zelfs een bed & breakfast. Met de koopovereenkomst kunnen de initiatiefnemers echt van start gaan.

 

Het plan

Het Smaakpark komt op het voormalige kazerneterrein Maurits noord. De oude schermhal wordt omgetoverd tot een kookstudio, foodhal en woonhuis. De grond daarachter wordt bestemd voor het park zelf. Hier worden niet alleen groenten en kruiden verbouwd, maar er wordt ook geëxperimenteerd met nieuwe vormen van voedselproductie. En je kunt blijven slapen in één van de twee B&B kamers die midden in het park komen te staan.

 

Het bestemmingsplan werd 31 mei 2018 al vastgesteld door de gemeenteraad van Ede. Nu het gebouw en de grond verkocht is, kan het Smaakpark echt gerealiseerd worden.

Wethouder Peter de Pater benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Gemaakt: Vrijdag, 13 juli 2018 02:25

EDE - Wethouder Peter de Pater wonende in Ede is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als raadslid. Burgemeester René Verhulst heeft hem op donderdag 12 juli 2018 de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

 

De uitreiking van de onderscheiding gebeurde tijdens de laatste raadsvergadering. De afsluiting van het politieke jaar.

 

De heer Peter de Pater was sinds 16 maart 2006 lid van de gemeenteraad van Ede voor de fractie Gemeentebelangen. Op 17 mei 2018 heeft hij zijn raadslidmaatschap verruild voor het wethouderschap.

 

Peter de Pater was als raadslid zeer benaderbaar en betrokken. Zijn bijzondere verdiensten hebben een uitstraling naar de lokale samenleving.

IVN-wandeling pinetum De Dennenhorst in Lunteren

Gemaakt: Maandag, 16 juli 2018 23:08

LUNTEREN - De gidsen van Natuurvereniging IVN Barneveld nemen u op donderdag 19 juli mee naar het pinetum De Dennenhorst in Lunteren.

 

Het pinetum is in 1934 gesticht door Ir. H.L.Dinger. Het is een bijzondere tuin met meer dan 1000 verschillende naaldbomen. Er staan diverse bijzondere coniferen, zoals een jong exemplaar van de redwood (de hoogste boom ter wereld), de mammoetboom (de grootste boom ter wereld), potloodceder, wierookceder, enkele nieuw ontdekte soorten en nog veel meer. De kegels geven vaak al informatie over de boomsoort. Dit jaar zijn er veel kegels. Te zien is onder meer hoe uit een heksenbezem een dwergconifeer kan ontstaan.

 

Tijd: vertrek om 19.00 uur vanaf parkeerterrein De Vetkamp aan de Stationsweg in Barneveld; de wandeling begint om 19.30 uur vanaf parkeerplaats van hotel/restaurant De Lunterse Boer aan de Boslaan in Lunteren.


Kosten: 2 euro p.p; leden, donateurs en kinderen gaan gratis mee.
Gidsen: Evert van de Berg, Bart Brummer.
Info: 0342-471450

Nationaal Hitteplan actief in heel Nederland

Gemaakt: Maandag, 23 juli 2018 10:58

NEDERLAND - Heel Nederland heeft inmiddels vakantie. De zomer laat zich al enige tijd gelden. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het RIVM met ingang van maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

 

Aanhoudende hitte
Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

 • Drink voldoende;
 • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
 • Zoek de schaduw op;
 • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
 • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
 • Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
 • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.


Over het hitteplan
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden. Meer over het hitteplan staat op rivm.nl/hitte.

 

Hoge zonkracht
De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.

 

Tips, advies en hulp nodig?
Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.

Komende dagen opnieuw heet weer, hitteplan actief

Gemaakt: Vrijdag, 03 augustus 2018 16:07

NEDERLAND - Op 2 augustus 2018 is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio's voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

 

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur in de genoemde provincies de komende dagen op naar waarden tussen de 30 en 35 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

 

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, jonge kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het is belangrijk alert te zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.


Vorige week activeerde het RIVM het hitteplan voor heel Nederland. Toen was het in het hele land extreem warm. Komende dagen voorspelt het KNMI vooral in het zuiden en oosten hoge temperaturen. In de andere delen van Nederland wordt het minder warm.

 

Maatregelen tegen de zon en de hitte
• Drink voldoende;
• Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
• Zoek de schaduw op;
• Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
• Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 

Tips, advies en hulp nodig?
Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

700 km file tijdens Zwarte Zaterdag in Frankrijk

Gemaakt: Zondag, 05 augustus 2018 15:30

Vakantiegangers onderweg naar het zuiden van Frankrijk en Spanje hadden volgens de ANWB tijdens Zwarte Zaterdag maximaal 5 uur vertraging. Vorig jaar stond er op deze dag in augustus 857 kilometer file.

 

Zoals verwacht stonden er gisteren al vroeg lange files op de A6/A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens, de A71 en de A75 door het centraal Massief en de A10 Parijs-Tours-Bordeaux-Spaanse grens. In totaal stond er om 12.30 uur 700 kilometer file in Frankrijk.

 

Ergste drukte vermijden
Wie de ergste drukte op de weg wilde vermijden deed er goed aan om zaterdag pas na 10.00 uur uit Nederland te vertrekken. Nog beter is het om pas vandaag op weg te gaan. Via een alternatieve route door Frankrijk naar het zuiden (de A20, de A71) helpt ook.

Regen en zware windstoten verwacht; bel enkel 112 bij acuut gevaar!

Gemaakt: Donderdag, 09 augustus 2018 15:58

NEDERLAND - Het KNMI heeft voor vanavond Code Oranje afgekondigd. Hevige buien trekken vandaag over met kans op onweer en veel neerslag in korte tijd. Ook kunnen bomen of takken op spoor en bovenleiding waaien. Storingsploegen van ProRail staan paraat om het spoor zo snel mogelijk vrij te maken. Check voor vertrek je reisplanner.

 

Code Oranje

Code oranje betekent officieel: Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

 

Hoe is het weer bij jou? Stuur ons je weerfoto's!

 

Wat te doen bij extreem weer

 • Blijf op de hoogte van de weersverwachting.
 • Zorg ervoor dat er altijd een deken, een warme jas en een fles water in je auto ligt.
 • Als je ergens naartoe gaat, neem dan een mobiele telefoon en oplader mee.
 • Blijf bij een weeralarm thuis.
 • Moet je toch de deur uit, neem dan voldoende voedsel, water, dekens, warme kleding en een mobiele telefoon mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route.
 • Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is. Dit om de hulpdiensten niet te overbelasten.

 

Wat te doen bij schade door extreme weersomstandigheden?

 • Bel bij acuut gevaar of twijfel altijd 112.
 • Bij schade aan de openbare ruimte kun je je gemeente bellen.
 • Schade aan je eigen woning of terrein? Ruim het zelf op of bel een gespecialiseerd bedrijf.

De Heideweek Ede komt er weer aan!

Gemaakt: Maandag, 13 augustus 2018 19:27

EDE - Het is weer bijna zover! Van 17 tot en met 25 augustus is het feest in de gemeente Ede. Met volop leuke activiteiten, optochten, evenementen en markten. Dat betekent dat sommige wegen afgesloten zijn. Ook kunt u uw auto wat minder makkelijk parkeren. Wij informeren u graag over alle wijzigingen zodat u goed voorbereid bent en volop kunt genieten van de Heideweek.


Parkeren Kuiperplein

Op het Kuiperplein mag u tussen 14 en 27 augustus maximaal 1 uur parkeren op de parkeerplekken aan de zijde van de BigBazar. Op vrijdag 17, zaterdag 18, donderdag 23 en zaterdag 25 augustus kan dat tot 18:00 uur (inrijden tot 17:00 uur). Tijdens het Kinderfestival op woensdag 22 augustus kunt u tot 13:00 uur gebruik maken van de parkeerplekken (inrijden tot 12:00 uur).


Andere parkeerplekken Ede

U kunt ook parkeren in Q-Park Markt, Achterdoelen en De Halte of op het Bunschoterplein. Bezoekt u een van de bedrijven aan de Telefoonweg? U mag uw auto kort parkeren op de parkeerstrook aan de Veenderweg (maximaal 1 uur). Tijdens de Heideoptocht op zaterdag 18 augustus kunt u tussen 17.30 - 21.00 uur de parkeergarages Q-park Markt, De Halte en Achterdoelen niet in- of uitrijden.


Wegafsluitingen Telefoonweg

De Telefoonweg is tijdens de feestavonden op vrijdag 17, zaterdag 18, donderdag 23 en zaterdag 25 augustus tussen 19.00 en 00.30 uur ter hoogte van het Kuiperplein afgesloten voor auto's. Op deze avonden zijn op het Marktplein en aan de Telefoonweg speciale parkeerplaatsen voor fietsen. Dus kom vooral op de fiets!


Heideoptocht, Oud Lunterse Dag, Vlegeldag

Op zaterdag 18 augustus is de Heideoptocht. Dat betekent dat tussen 17.30 en 21.00 uur de volgende straten zijn afgesloten voor auto's: Raadhuisstraat, Molenstraat, Schaapsweg, Veenderweg, Telefoonweg, Stationsweg, Breelaan, Detmarlaan en Arnhemseweg. U kunt Ede Centrum niet bereiken met de auto. Ook kunt u de parkeergarages Q-park Markt, Halte en Achterdoelen niet in- of uitrijden. Het centrum van Bennekom is vanwege de Vlegeldag op woensdag 22 augustus afgesloten voor verkeer. En tijdens de Oud Lunterse Dag op zaterdag 25 augustus kunnen auto's het centrum van Lunteren niet in.


Ronde van Ede

Op 22 augustus is de Ronde van Ede. De Raadhuistraat, Arnhemseweg, Vossenakker, Bergstraat, Oude Arnhemseweg en de Arthur van Schendellaan zijn tussen 16:00 en 21:00 uur afgesloten voor verkeer.


Weekmarkt Ede

Op zaterdag 18 en 25 augustus stopt de weekmarkt op het Marktplein om 16:00 uur in plaats van 17.00 uur.


Programma en informatie

Kijk voor het programma op www.heideweek.nl. Op www.bereikbaargelderland.nl vindt u alle verkeersmaatregelen. Wij wensen iedereen een hele mooie Heideweek!

Blauwalgen aangetroffen in Kraatsvijver en Victoria Vesta vijver

Gemaakt: Dinsdag, 14 augustus 2018 17:54

EDE - Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de Kraatsvijver (tussen de Proosdijerveldweg en de Witte de Withstraat) en Victoria Vesta vijver (bij Proosdijpark) blauwalgen aangetroffen. De gemeente plaatst hier waarschuwingsborden. Vermijd contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of er van drinken.


De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het gaat om een soort die giftig is. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water in deze vijver te verversen, omdat het een stilstaand water is.


Gevaar voor volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.


Waarschuwingsborden

De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de vijver. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Wolf op voorhand niet doodschieten maar grondeigenaren financieel ondersteunen

Gemaakt: Dinsdag, 14 augustus 2018 18:20

GELDERLAND - De Gelderse ChristenUnie is niet voor het doodschieten van de wolf aldus fractievoorzitter Pieter Plug. Dit in tegenstelling tot de Gelderse CDA fractie die doodschieten van de wolf bepleit.

 

Men heeft twijfel of de wolf past in het Nederlands landschap. En omdat er dit jaar al 134 schapen zijn gedood door de wolf ten opzichte van 21 vorig jaar pleit het CDA voor beheersmaatregelen: afschieten dus.  En dat is zeer opmerkelijk. Temeer omdat er de afgelopen jaren door de Provincie Gelderland onder aanvoering van portefeuillehouder en CDA gedeputeerde juist is voorgesorteerd en gestimuleerd op de terugkeer van de wolf in Nederland. In oktober 2017 liet de toenmalige CDA gedeputeerde, via De Gelderlander, nog weten blij te zijn met de komst van de wolf.  “Het betekent dat de natuur er zo goed aan toe is, dat de wolf hier  kan leven” En nog geen jaar later wordt er gepleit om de wolf te weren en dood te schieten.

 

De ChristenUnie fractie pleit al verschillende jaren voor een realistisch en natuurlijk faunabeheer in Gelderland. Meer natuur is goed voor de wildstand en het toerisme, maar brengt ook meer wildschade. En daar zullen we de goede balans in moeten zoeken met elkaar. Uit cijfers over 2017 blijkt dat schade die de wolf veroorzaakt in schril contrast staat met de schade die wordt veroorzaakt door de gans, mees, smient, het wild zwijn en de das. De discussie over de beste vorm van faunabeheer moet starten bij de draagkracht van een gebied, en de vraag hoeveel schade en natuurlijke sterfte door voedseltekorten we accepteren. Daarnaast is het veel belangrijker dat de provincie Gelderland zich sterk maakt om grondeigenaren tegemoet te komen. Zo moet het voor agrariërs makkelijker en goedkoper worden om wildschade te kunnen opgeven en financieel ondersteunt te worden. Hierdoor kan men dan ook maatregelen nemen om wildschade zoveel mogelijk te voorkomen.

‘Mindfulness bij kanker’ weer in het Toon Herman Huis

Gemaakt: Dinsdag, 14 augustus 2018 19:52

EDE - In het Toon Hermans Huis Ede wordt in het najaar weer een mindfulness training gegeven voor mensen die worden geraakt door kanker. De training wordt gegeven door Lex Bubbers: “Met de diagnose kanker treed je een nieuwe wereld binnen, met andere gebruiken, regels en een eigen taal. Vaak wordt er gesproken over ‘vechten’ en ‘overwinnen’, alsof je door moed te tonen de slag kunt winnen. In de praktijk heb je echter niet veel controle. Hoe ga je daarmee om? ‘Mindfulness bij kanker’ geeft handreikingen, tips en oefeningen. Het kan mensen met kanker helpen om te gaan met angst, pijn en machteloosheid en wellicht nieuwe inzichten bieden. Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig mindfulness beoefent minder vatbaar is voor stress, angst, pijn, depressie en woede. En dat aandacht, innerlijke rust, emotioneel evenwicht en welbevinden toenemen.” 

 

De mindfulness training is bestemd voor (ex)-kankerpatiënten, naasten en nabestaanden.

 

Aantal deelnemers:

Maximaal 10 personen.

 

Tijdsinvestering:

Acht bijeenkomsten van circa 2,5 uur, 1x per week,

30-60 minuten per dag thuis oefenen

 

Wanneer:

We starten in september, op de zaterdagochtenden van 10.00 uur tot 12.30 uur. Datums: 1, 8, 15 en 22 september, 6, 13 en 27 oktober en 3 november. 20 oktober is er een stilte dag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Deze dag is ook toegankelijk voor de deelnemers die de training eind 2017/begin 2018 hebben gevolgd. 

 

Kosten:

Er zijn ziektekostenverzekeringen die deze training vergoeden. Indien u deze training niet kunt declareren, betaalt u 50 euro.

Voor informatie en aanmelden: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

Het Toon Hermans Huis is gevestigd in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.