Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 23:03:04 Mariendaal 6715CC Ede 40307 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

woensdag 01 april 2020

Archief

Nieuwe expositie van het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Woensdag, 26 juni 2019 02:04

EDE - In de maanden juni, juli en augustus is er weer een nieuwe expositie te bekijken. Dit keer exposeren vier schildervriendinnen hun werken: Annemieke Tijsseling, Rita Passies, Thea Veldhuizen en Fia Quint.

 

De eerste schildervriendin die exposeert is Annemieke Tijsseling. Mensfiguren hebben altijd Annemiekes bijzondere voorkeur gehad. De tweede schildervriendin is Fia Quint. Na stillevens, bloemen en een enkel landschap schildert zij nu voornamelijk dieren. 

 

De derde schildervriendin is Thea Veldhuizen. Zij vindt het, net als haar vriendinnen, heel bijzonder om samen te kunnen exposeren. Vooral omdat schildervriendin Rita Passies net na aanvang van de expositie na een kort ziekbed is overleden. “Haar geest en creativiteit leven voort in de schilderijen die zij heeft gemaakt.”

 

Deze expositie van het Toon Hermans Huis Ede is te bewonderen gedurende de openingstijden van De Open Hof.

 

Voor informatie: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

Fabio Jakobsen winnaar NK Wielrennen in Ede

Gemaakt: Zondag, 30 juni 2019 17:48

EDE - Wielrenner Fabio Jakobsen uit Heukelum heeft zondag het NK Wielrennen op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck - Quick-Step was de snelste in de sprint na 223,4 kilometer met start en finish in Ede.

 

De renners startte zondag om 12.05 uur. Het betreft een parcours van 25,2 kilometer die negen keer verreden moet worden.


Het Nederlands kampioenschap was heel lang een achtervolging van het peloton op een groep van negen vluchters. Pas ver in de laatste ronde werd het gat gedicht en was de laatst overgebleven vluchter teruggepakt. Vervolgens was het aan de sprinters om te bepalen wie het NK op zijn naam schreef. Jakobsen trok daarbij aan het langste eind.

 

Voor Jakobsen is het de eerste keer dat hij de rood-wit-blauwe kampioenstrui pakt. In 2016 en 2017 zegevierde hij al wel bij de beloften.

Militairen oefenen op de Edese Heide

Gemaakt: Dinsdag, 02 juli 2019 17:10

EDE - Op 3, 4, 10 en 11 juli oefenen militairen van de KMA in het gebied tussen de Edese Heide, Wambuis en de Arnhemse Heide.

 

Ze maken alleen gebruik van openbare paden en wegen.

Vrijwillige vervoersservice Automobiel van start in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 02 juli 2019 17:15

EDE - Per vandaag start de vrijwillige vervoersservice Automobiel in Ede. Oudere en minder mobiele inwoners kunnen nu makkelijker een dokter bezoeken, boodschappen doen of op visite gaan. Wethouder van de gemeente Ede, Peter de Pater, trapte af, samen met 13 vrijwillige chauffeurs. Een mooie service voor Ede!

 

Lid worden van Automobiel

Inwoners die geen eigen vervoer hebben toch mobiel willen zijn, kunnen gebruik maken van Automobiel. Alle informatie over het abonnement, de kosten en werkwijze staat op malkander-ede.nl. De vrijwillige vervoersservice voor en door inwoners is een initiatief van Malkander, samen met gemeente Ede. Tientallen vrijwilligers staan vanaf vandaag klaar als chauffeur.


Nieuwe vrijwilligers die bereid zijn om te rijden zijn altijd welkom! Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van Automobiel. Met mensen die het leuk vinden om anderen te helpen en goed en graag autorijden, gaan wij graag met u in gesprek. Meer informatie vindt u op malkander-ede.nl

Storing bij Facebook en Instagram

Gemaakt: Woensdag, 03 juli 2019 16:23

Er is vanaf 15:52 uur een storing bij Facebook en Instagram. De foto's op Facebook en Instagram worden niet geladen. Ook ontvangen sommige WhatsApp-gebruikers geen berichten. De storing is wereldwijd.

 

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.

Blauwalg en botulisme aangetroffen in sloten bij de Slotlaan in Ede

Gemaakt: Woensdag, 10 juli 2019 19:15

EDE - Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de sloten bij de Slotlaan in Ede blauwalg en botulisme aangetroffen. Hier worden waarschuwingsborden geplaatst.

 

Vermijd contact met het water en laat huisdieren niet zwemmen of het water drinken. Meer informatie vindt u op www.vallei-veluwe.nl/botulisme.

Horeca Ede voert gezamenlijke huis- en gedragsregels in

Gemaakt: Vrijdag, 12 juli 2019 17:56

EDE - Op vrijdag 12 juli onthulde burgemeester René Verhulst in café Harvest het schildje waarop collectieve huis- en gedragsregels van de Edese horeca staan. Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Ede heeft de schildjes ontwikkeld. Het instellen van huis- en gedragsregels is één van de maatregelen in het kader van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan waarin horeca, politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek zich gezamenlijk inzetten voor een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede.

 

Ruim vijftig horecabedrijven doen mee met de collectieve huisregels. Het doel van deze regels is om gasten duidelijk te maken welk gedrag gewenst is en welke huisregels er gelden. De horecaondernemers zijn het met elkaar eens dat onacceptabel gedrag niet wordt getolereerd. De kracht is dat de huis- en gedragsregels voor iedereen gelden en voor iedereen gelijk zijn. Dat betekent dat iedere horecabezoeker dezelfde huisregels bij de verschillende bedrijven tegenkomt. Bij overtreding ontvangt de bezoeker een ontzegging voor het horecabedrijf waar de bezoeker over de schreef is gegaan.

 

De huis- en gedragsregels op een rij:

 • Volg aanwijzingen van het personeel op
 • Toegangscontrole met legitimatie mogelijk
 • Wij verkopen geen alcohol en tabak aan personen beneden de leeftijd die de wet voorschrijft
 • Geen wapens of drugs
 • Geen ongewenste intimiteiten
 • Geen agressie of racisme
 • Geen hinderlijk gedrag
 • Kleed u correct
 • Geen groepskenmerkende negatief sfeerbepalende kleding
 • Geen eigen consumpties
 • Glaswerk moet binnen of op terras blijven
 • Geen overlast voor de buren

 

Met deze maatregel wordt de veiligheid in de horeca en het uitgaansgebied vergroot. Meer maatregelen die op stapel staan, zijn onder andere de invoering van de Collectieve Horeca Ontzegging, voorlichting over drugsgebruik en de aanpak van ID-fraude in het uitgaansleven.

Zonnewal A12 Ede stap dichterbij

Gemaakt: Dinsdag, 16 juli 2019 17:54

EDE - De omvorming van de geluidswal bij de A12 tot Zonnewal is weer een stap dichter bij gekomen. Dinsdag 16 juli besloot het college van burgemeester en wethouders om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met coöperatie ValleiEnergie. Als het projectplan wordt goedgekeurd kunnen in het voorjaar van 2020 al de eerste zonnepanelen op de wal liggen. Daarna kan dit geleidelijk uitgebreid worden tot meer dan 6000 zonnepanelen; goed voor het energieverbruik van ruim 300 huishoudens.

 

Wethouder Lex Hoefsloot: "Met het project langs de A12 wordt de productie van duurzame energie in Ede met meer dan een miljoen kWh per jaar verhoogd. Niet alleen is het geplande aantal zonnepanelen groot, ook kan straks elke inwoner van Ede zelf meedoen en panelen kopen, op een unieke, in het oog springende locatie."

 

Voorzitter Elmar Theune van de Coöperatie ValleiEnergie vervolgt: "Deelname aan het project verloopt straks via de coöperatie. Inwoners die belangstelling hebben voor zonnepanelen, maar zelf geen geschikte ruimte hebben, kunnen zich al aanmelden op onze site www.valleienergie.nl. Daar is ook meer informatie te vinden."


Energieneutraal

De gemeente Ede is positief over dit initiatief. Het biedt een unieke mogelijkheid om lokaal duurzame energie op te wekken, te gebruiken en er financieel voordeel van te hebben. En het past in de doelstelling van Ede om in 2050 energieneutraal te zijn. Dan wordt lokaal net zoveel duurzame energie opgewekt als gebruikt.


Veel werk verzet

Het afgelopen jaar was het stil rond dit project. Maar dat betekent niet dat partijen hebben stilgezeten. Zo is een reflectie-onderzoek gedaan om hinderlijke schittering voor de weggebruikers te voorkomen. Ook is de sterkte van de wal onderzocht en geschikt bevonden. Het grootste probleem was de aanwezigheid van het zeer hardnekkige onkruid Japanse Duizendknoop. De bestrijding hiervan is begonnen. Dit alles maakt dat de plannen nu verder uitgewerkt kunnen worden.


Informatieavond

Omwonenden wordt gevraagd om mee te denken in de opzet van de Zonnewal. Hiervoor zal in oktober een informatieavond georganiseerd worden. Omwonenden krijgen hier een uitnodiging voor.


Planning

De Zonnewal is het eerste zonneproject dat door de gemeente Ede is behandeld volgens de 'Wind- en zonnewijzer Ede', met spelregels voor duurzaam energie opwekken. De eerste stap hierin is een intakegesprek. Dat is inmiddels succesvol verlopen. De volgende stap is een schetsplanverzoek, dat door de gemeente wordt beoordeeld. Voor het definitieve plan moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Theater op het Zand afgelast wegens gevaarlijke weersomstandigheden

Gemaakt: Vrijdag, 19 juli 2019 15:52

KOOTWIJK - Vandaag heeft het bestuur van Theater op het Zand op advies van de gemeente Barneveld en de laatste informatie van het KNMI, besloten om de 19de editie af te gelasten vanwege de risicovolle weersomstandigheden (zwaar onweer met windvlagen en regenbuien).

 

"De afgelopen week was het spannend. Wat gaan de weersomstandigheden doen. Vandaag is de knoop op advies van de gemeente Barneveld en het KNMI doorgehakt. Grote kans op onweer met windvlagen en veel regen is te risicovol voor de artiesten, vrijwilligers en de toeschouwers."

Extra reistijd vanwege werkzaamheden aan het spoor in de regio

Gemaakt: Vrijdag, 26 juli 2019 20:59

REGIO - Treinreizigers die dit weekeinde van Apeldoorn naar Amersfoort willen en vice versa, moeten rekening houden met extra reistijd. De NS zet bussen in omdat dit traject er vanwege groot onderhoud drie dagen lang uit ligt.

 

Om te zorgen voor zo min mogelijk hinder voor reizigers, combineert Prorail verschillende werkzaamheden aan het spoor. Van vrijdag 26 tot en met zondag 29 juli gaan ze op verschillende plekken aan de slag tussen Amersfoort - Ede-Wageningen (Valleilijn) en Amersfoort - Deventer.

 

Sneller rijden

Bij Barneveld passen we de bocht in het spoor aan die richting Apeldoorn loopt. Hierdoor kunnen de treinen op dit traject sneller rijden. We vernieuwen ook de bovenleiding en verschuiven een wissel. Hierdoor moeten de seinen eveneens worden aangepast en doen we op de verkeersleidingspost aanpassingen in de software.

 

Langere treinen

We verlengen de perrons op de stations Barneveld Centrum, Lunteren en Hoevelaken. Hierdoor kunnen in de toekomst langere treinen stoppen op deze perrons.

 

Veel meer werk

 • Bij Barneveld vernieuwen we de overweg aan de Hanzeweg. De dwarsliggers en spoorstaven zijn hier einde levensduur.
 • Bij Barneveld verwijderen we een tijdelijke overweg, die werd gebruikt toen een onderdoorgang werd gebouwd. Ondertussen is de onderdoorgang open en de tijdelijke overweg buiten gebruik.
 • Bij Ede-Wageningen passen we seinen aan en bij Stroe werken we aan de treinbeveiliging.
 • Op station Apeldoorn onderhouden en schilderen we de perronkap. Daarnaast vindt er onderhoud plaats aan de sporen bij Apeldoorn.
 • Bij Amersfoort plegen we groot onderhoud: we vernieuwen 500 meter spoor, dwarsliggers, spoorgrind en 3 wissels.
 • Bij Amersfoort pakken we ook 600 meter spoor aan door uitsluitend de rails (spoorstaven) te vervangen. Dit werk maakt deel uit van een reeks spoorvernieuwingsprojecten. We werken hier door heel Amersfoort aan gedurende juli, augustus , september en december.

 

Geen treinen

Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen en tussen Amersfoort en Apeldoorn rijden bussen in plaats van treinen. Tussen Apeldoorn en Deventer is de dienstregeling aangepast.

Thema-avond Kanker in het gezin in het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Maandag, 12 augustus 2019 19:45

EDE - Kanker heb je niet alleen, kanker heb je met elkaar. Het nestelt zich diep in alle haarvaten van het systeem. Eerst overleven met elkaar en dan komt het besef. Maar wat is er dan gebeurd? Alles voelt anders. Durf je dat te delen met elkaar? Hoe geef je als gezin betekenis aan deze nieuwe situatie?

 

Arrien van Prooijen-de Jong geeft hierover een lezing in het Toon Hermans Huis Ede op woensdag 4 september aanstaande. “Samen met de gasten kijk ik naar de gevolgen wanneer kanker je gezin en je kinderen treft. Dit doen we vanuit een perspectief van hoop, zingeving en verrijking." 

 

Arrien is specialistisch verpleegkundige en docent verpleegkunde in diverse vakgebieden, waaronder de oncologische en palliatieve verpleegkunde. "Als kanker je gezin treft, heeft elk gezinslid zijn eigen verhaal en elk kind heeft zijn eigen verdriet. Het grootste cadeau wat je (later) als ouders, je kind, kunt geven is de erkenning van de geleden pijn."

 

Deze lezing is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek ‘Kanker in het gezin en de meerwaarde van de contextuele benadering’. Een samenvatting van het onderzoek leest u op www.toonhermanshuisede.nl

De thema-avond kanker in het gezin begint woensdag 4 september aanstaande om 19.30 uur. Het is fijn als u zich aanmeldt via info@toonhermanshuisede.nl. Er zijn aan deze avond geen kosten verbonden.

 

Het Toon Hermans Huis is gevestigd in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.

Heb je je ook voorgenomen om meer te gaan sporten en lijkt hardlopen je leuk?

Gemaakt: Zaterdag, 17 augustus 2019 17:34

EDE - Heb je je ook voorgenomen om meer te gaan sporten en lijkt hardlopen je leuk? Vind je het echter ook zo moeilijk om die eerste stap te maken? Dan is Start to Run misschien iets voor jou! Op 10 september begint de nieuwe editie van Start to Run, dé hardloopbeginnerscursus met trainers van Climax.

 

Samen met "medebeginners" ga je zeven weken lang op zaterdagochtend (9.00 uur) en/of dinsdagavond (19.30 uur) hardlopen. Je komt op mooie plekjes bij jou in de omgeving en je traint onder begeleiding van professionele hardlooptrainers van Atletiekvereniging Climax. Dé manier om gezellig, leuk en sportief over die drempel heen te gaan!

 

De eerste training start op dinsdag 10 september 2019 en begint met een informatie- en kennismaking gedeelte, waardoor deze eerste training plaatsvindt vanuit de Runnersworld winkel. De overige trainingen starten op de accommodatie van Climax.

 

Let op, bij de landelijke Start to Run wordt er één keer per week in groepsverband getraind. Wij verzorgen dit voor u tweemaal per week zonder extra kosten. Je kunt bij ons dus kiezen tussen de zaterdag en dinsdag, maar je kunt ook beide dagen meelopen.

 

Als je interesse heeft, vraag in de winkel naar meer informatie.

 

Inschrijven kan via: https://www.yakultstarttorun.nl/verenigingen/climax

Parkeertips voor de komende evenementen in Ede

Gemaakt: Maandag, 19 augustus 2019 17:28

EDE - Van 23 tot en met 31 augustus is er veel te doen in gemeente Ede. Denk aan de Heideweek en de Wings of Freedom Airshow. Daarom zijn sommige wegen afgesloten. Ook kunt u uw auto wat minder makkelijk parkeren. Wij informeren u graag over alle wijzigingen, zodat u goed voorbereid bent.

Parkeren Kuiperplein

Op het Kuiperplein mag u tussen 19 augustus en 2 september maximaal 1 uur parkeren op de parkeerplekken aan de zijde van de BigBazar. Op vrijdag 23, zaterdag 24, donderdag 29 en zaterdag 31 augustus kan dat tot 18:00 uur (inrijden tot 17:00 uur). Tijdens het Kinderfestival op woensdag 28 augustus kunt u tot 13:00 uur gebruikmaken van de parkeerplekken (inrijden tot 12:00 uur).

 

Andere parkeerplekken Ede

U kunt ook parkeren in Q-Park Markt, Achterdoelen en De Halte of op het Bunschoterplein. Bezoekt u een bedrijf aan de Telefoonweg? U mag uw auto kort parkeren op de parkeerstrook aan de Veenderweg (maximaal 1 uur).

 

Wegafsluitingen Telefoonweg

De Telefoonweg is tijdens de feestavonden op vrijdag 23, zaterdag 24, donderdag 29 en zaterdag 31 augustus tussen 18:00 en 00:30 uur ter hoogte van het Kuiperplein afgesloten voor auto's. Op deze avonden zijn op het Marktplein en aan de Telefoonweg speciale parkeerplaatsen voor fietsen. Dus kom vooral op de fiets!

 

Heideoptocht, Oud Lunterse Dag en Vlegeldag

Op zaterdag 24 augustus is de Heideoptocht. Dat betekent dat de volgende straten tussen 17:30 en 21:00 uur afgesloten zijn voor auto's: Raadhuisstraat, Molenstraat, Schaapsweg, Veenderweg, Telefoonweg, Stationsweg, Breelaan, Detmarlaan en Arnhemseweg. Kom dus lopend of fietsend. Ook kunt u de parkeergarages Q-park Markt, De Halte en Achterdoelen niet in- of uitrijden. Het centrum van Bennekom is vanwege de Vlegeldag op woensdag 28 augustus afgesloten voor verkeer. En tijdens de Oud Lunterse Dag op zaterdag 31 augustus kunnen auto's het centrum van Lunteren niet in.

 

Afsluiting N224 Wings of Freedom

Op vrijdag 23 augustus is de De Kade afgesloten vanaf café De Kade tot de spoorwegovergang. Dit duurt van 13:00 tot 16:00 uur.

Op zaterdag 24 augustus is De Kade afgesloten vanaf café De Kade tot de spoorwegovergang. Ook is de N224 afgesloten van café De Kade tot aan het tankstation bij De Klomp. Dit duurt van 8:00 tot 18:00 uur. Het is alleen toegankelijk voor bezoekers van Wings of Freedom. Meer informatie: www.vliegshowede.nl.


Weekmarkt Ede

Op zaterdag 24 en 31 augustus stopt de weekmarkt op het Marktplein om 16:00 uur in plaats van 17:00 uur.

Oorlogsvliegtuigen boven Ede voor vliegspektakel Wings of Freedom

Gemaakt: Donderdag, 22 augustus 2019 17:03

EDE - Van 21 t/m 24 augustus 2019 herdenken, herinneren en vieren wij op spectaculaire wijze onze vrijheid.

 

Dit doen wij door het organiseren van verschillende activiteiten op de grond met als absoluut hoogtepunt onze Wings of Freedom Airshow op 24 augustus 2019. Op deze dag creëren wij een tijdelijk vliegveld zoals dat in 1944 was.

 

Een start- en landingsbaan, een verkeerstoren en diverse kampementen, ondersteund door diverse manschappen en materieel. Maar denk ook aan de inrichting van internationale kampementen, een open-air-bioscoop, lezingen etc.

 

In september zijn op diverse plaatsen in Gelderland herdenkingsactiviteiten, omdat 75 jaar geleden de operatie Market Garden plaatsvond. In Ede wordt dus nu al begonnen. Bijzonder aan de editie van dit jaar is de aanwezigheid van Duitse deelnemers.

 

Voor meer informatie kijk op www.vliegshowede.nl

Acht Edese restaurants werken aan gezond en duurzaam voedsel

Gemaakt: Dinsdag, 27 augustus 2019 17:40

EDE - Maar liefst acht restaurants in Ede doen mee met Restaurants van Morgen. Dit initiatief helpt restaurants om voedselverspilling tegen te gaan, verantwoord in te kopen en te werken aan de keuze voor de ingrediënten op het bord. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen, provincie Gelderland en de Regio Foodvalley ondersteunen het initiatief.


De acht deelnemende restaurants uit Ede krijgen allemaal begeleiding vanuit Greendish. De deelnemers ontvangen informatie over onderwerpen zoals duurzame vis, hergebruik van grondstoffen en zout, suiker en vet. Verder kunnen de restaurants via een webinar met elkaar en Greendish ervaringen uitwisselen. Ook wordt er momenteel een workshop georganiseerd voor alle deelnemers over duurzame vis. Twee restaurants, Steakhouse Amadeus en Stadscafé Oscar, krijgen intensieve begeleiding. De eigenaren en medewerkers van deze restaurants krijgen persoonlijke begeleiding om doelen te stellen voor duurzamer ondernemen en het serveren van gezonde maaltijden. Verder doen ze mee aan workshops en krijgen ze persoonlijke begeleiding van een chef.


Deelnemende restaurants in Ede

1. Stadscafé Oscar
2. Steakhouse Amadeus
3. Dixie's
4. Rode Peper & Basilicum
5. Café 100
6. RUIG Drinks & Bites
7. Restaurant Buitenzorg
8. De Bourgondiër Eten en Drinken

 

Wethouder Food Leon Meijer; "Een prachtig initiatief van Greendish en Natuur en Milieu om restaurants mee te nemen in het werken aan gezond en duurzaam voedsel. De enthousiaste reactie van de restaurants laat zien dat ze graag hun steentje bijdragen aan belangrijke thema's als voedselverspilling, de reductie van CO2-uitstoot en het gebruik van duurzaam vlees."

 

In totaal doen 23 van de 94 benaderde restaurants in Regio Foodvalley mee aan dit project. Bij alle restaurants is een nulmeting gedaan om te bepalen hoe duurzaam en gezond ze ondernemen. Deze score is voor de restaurants het startpunt. Eind van 2019 doen we opnieuw een meting om te bepalen wat de begeleiding heeft opgeleverd. De resultaten van deze nulmeting zijn door Natuur & Milieu verwerkt in een onderzoeksrapport.


Verminderen klimaatimpact

Het onderzoek toont aan dat door aanpassingen in portiegrootte en samenstelling van de menukaart veel restaurants de CO2-uitstoot van hun menukaart met 51% kunnen verminderen. Dit bereiken zij door op de menukaart meer creatieve vegetarische gerechten en minder gerechten met rood vlees te plaatsen, en door op het bord meer groenten en kleinere porties vlees te serveren. Daarnaast worden de restaurants gewezen op hoe ze verantwoord kunnen inkopen, zoals bij lokale producenten. Tot slot wordt gekeken hoe ze voedselverspilling binnen hun bedrijf kunnen verminderen.

 

Restaurants van Morgen biedt horecaondernemers de tools en kennis om stap voor stap te verduurzamen. Het is een meerjarig programma en wordt ondersteund door steeds meer gemeenten die zien dat de regionale aanpak succes heeft. "Restaurants hebben net dat ene zetje in de rug nodig om in actie te komen en te zien waar de winst te behalen valt in het menu, voor de gast, het milieu en de ondernemer" aldus de bedenker van het programma Joris Heijnen van Greendish.

Torenstraat in Ede centrum krijgt nieuw uiterlijk

Gemaakt: Maandag, 02 september 2019 17:34

EDE - Vandaag starten de werkzaamheden voor het opnieuw inrichten van de Torenstraat. De straat is een belangrijke verbinding tussen het marktplein en de Grotestraat en dat wil de gemeente graag zichtbaar maken door ook deze straat een nieuw, fris uiterlijk te geven.

 

Aannemer Gebra Infra begint met de Torenstraat en maakt daarna het laatste gedeelte van de Grotestraat af. De herinrichting van de Grotestraat startte op 25 februari en verloopt voorspoedig. Alleen het middelste gedeelte bij de Oude Kerk moet nog vernieuwd worden. Beide straten zijn naar verwachting eind oktober klaar.

 

Gevelgroen en bomen

De Torenstraat is een zijstraat en krijgt daarom een iets andere uitstraling dan de Grotestraat. Met dezelfde bestrating en bank past het qua kleur perfect tussen het marktplein en de Grotestraat. De straat wordt evenals de Grotestraat een stuk groener dankzij twee bomen en gevelgroen. In tegenstelling tot de Grotestraat krijgt de Torenstraat geen Iepen maar plaatsen we de Amberboom. Pandeigenaren hebben toestemming gegeven om staanders te plaatsen waarlangs klimplanten kunnen groeien. Zo wordt de nu nog stenige straat, straks een stuk groener. De verschillen met de Grotestraat zit 'm in nuances. Zo komt er een beklinkerde, in plaats van een natuurstenen goot, zodat het niet botst met de goot in de Grotestraat.

 

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,Ede is een ontzettend groene gemeente, maar juist in het stadscentrum zagen we dat tot voor kort weinig. De Grotestraat heeft met de nieuwe bomen een totaal ander aanzicht gekregen. Mooi dat ook de Torenstraat nu groener wordt. Ik hoop dat het gevelgroen veel navolging krijgt in het centrum. Zo maken van ons centrum een steeds mooiere en fijnere plek.''

 

Verlevendigen

De herinrichting van de Grotestraat/Torenstraat is een van de maatregelen om het centrum van Ede te verlevendigen en te vergroenen. Eerder al waren het marktplein, het Doelenplein en de Doelenstraat aan de beurt. In het voorjaar van 2020 start naar verwachting de herinrichting van het Kuiperplein.

Grote stroomstoring op Veluwe, zeker 20.000 huizen zonder stroom

Gemaakt: Zondag, 08 september 2019 19:30

VELUWE - Er is sinds zondagavond een grote stroomstoring op de Veluwe. Er zijn meer dan 20.000 huizen door getroffen. Een hoogspanningsstoring bij Tennet zou de oorzaak zijn. Ook mobiel bellen en internetten via het G4-netwerk geeft problemen.


Er komen meldingen binnen van problemen in Achterveld, Barneveld, De Glind, Ede, Lunteren, Scherpenzeel, Terschuur en Zwartebroek. Verkeerslichten werken niet. Aan de Lakenvelderlaan in Barneveld zat een vrouw vast in de lift tussen de 3e en 4e verdieping. De brandweer heeft de vrouw bevrijd.

 

Netbeheerder Liander laat weten dat de problemen nog zeker een uur aanhouden.

 

Update

De stroomstoring in Barneveld en Ede (postcode 3704 t/m 3794 en 6716 t/m 6741) is opgelost. In tegenstelling tot eerdere berichten zat de storing in een verdeelstation van Liander, en zat de storing niet bij Tennet.

Toon Hermans Huis Ede start met buddyproject

Gemaakt: Maandag, 23 september 2019 18:02

EDE - Wie de diagnose kaker krijgt, kan overspoeld raken door gevoelens van angst en onzekerheid. Hoe verwerk je de diagnose, wat staat je te wachten en hoe ga je om met de gevolgen van de behandelingen? Contact met een buddy kan dan heel waardevol zijn. Saïda Ahdour is zo’n buddy. Zij kreeg de diagnose borstkanker, onderging de behandelingen, heeft de ziekte inmiddels verwerkt en helpt nu anderen uit eigen ervaring. 

 

Een ervaringsdeskundige die dezelfde diagnose kreeg, iemand die je beter begrijpt dan wie ook, iemand met wie je even samen een kopje thee kunt drinken, aan wie je vragen kunt stellen of mag gebruiken als uitlaatklep. Zo’n buddy is Saïda. Op 19 september 2018 kreeg zij te horen dat zij borstkanker had en nu helpt zij anderen. Die bewuste woensdag in september blijft Saïda voor altijd bij. Net als 25september als zij hoort dat de kanker alleen in haar borst en in één lymfeklier zit en niet verder is uitgezaaid. “Dat was op dat moment het enige dat telde. Ik had een toekomst. Er was een kans op genezing. Duizenden keren heb ik dat zinnetje herhaald. Er is kans op genezing, er is kans op genezing, er is kans op genezing… Dat had ik nodig om het vol te houden. Ik vertrouwde op mijn lichaam, maar wist niet goed hoe ik hier in mijn hoofd mee om moest gaan. Ik wilde niet continue angst ervaren of bitter worden. Praten heeft mij geholpen, en vragen stellen. Ik schreef ze op en bewaarde ze voor mijn bezoeken aan de arts of oncologisch verpleegkundige. Vragen die ik graag had gesteld aan een ervaringsdeskundige.” 

 

Nieuwe ik
We zijn inmiddels bijna een jaar verder. Het gaat goed met Saïda. Ze heeft haar chemobehandelingen ondergaan, is geopereerd en bestraald. Ze heeft haar ziekte verwerkt en helpt nu andere vrouwen met borstkanker. Wat hoop jij als buddy voor deze vrouwen te kunnen betekenen? “Ik wil vrouwen graag inspireren. Vertellen dat zij veel meer zijn dan hun ziekte alleen. Dat ze dat niet uit het oog mogen verliezen. Probeer je oude ik niet vast te houden, die onbevangenheid is weg, vorm een nieuwe ik. Probeer geen patiënt te worden. Ik heb mijzelf altijd goed verzorgd, ook toen ik ziek was. Ik had geen haar meer, geen wimpers en geen wenkbrauwen, maar was wel opgemaakt en droeg een mooi geknoopte sjaal om mijn hoofd. Ik was dan wel ziek, maar mocht er nog steeds zijn. Dat wil ik ook aan anderen vertellen.”

 

Herkennen
Ook wil Saïda haar ervaringen delen. Antwoorden geven op vragen. “Dat je moe en misselijk bent na een chemobehandeling weet bijna iedereen, maar hoe het voelt om ineens in de overgang te zijn? Dan had ik het ineens zo warm en was ik bang dat ik koorts had. Bleek het gewoon een opvlieger te zijn. Of dat nare gevoel in mijn benen. Hoorde dat er nou bij? En als ik chemo kreeg, het leek soms wel of ik die door mijn hoofd voelde gutsen. Het is zo fijn om te weten dat anderen dat gevoel herkennen. Dat neemt zoveel angst en onrust weg.” 

 

Naast borstkankerpatiënten kunnen ook mensen met darmkanker begeleiding krijgen van een buddy. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw contactpersoon in Ziekenhuis Gelderse Vallei of het Toon Hermans Huis Ede via buddy@toonhermanshuisede.nl. Er zijn meerdere buddy’s. U kiest een buddy bij wie u zich prettig voelt.

Drie doden door besmetting, Jumbo en ALDI roepen vleeswaren terug

Gemaakt: Vrijdag, 04 oktober 2019 15:44

NEDERLAND - Supermarktketen Jumbo roept meer dan 130 soorten vleeswaren terug, omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. Door listeria zijn in de afgelopen twee jaar drie mensen overleden en kreeg een vrouw een miskraam, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bron van de problemen ligt mogelijk bij vleeswarenproducent Offerman.

 

Jumbo neemt per direct een deel van de vleeswaren uit de schappen. Jumbo vraagt klanten om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels. Vleeswaren die nog in de schappen liggen zijn veilig om te consumeren.

 

Zwangere vrouwen moeten oppassen
Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen dus zeer ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Mensen die vragen hebben over hun gezondheid wordt aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts.

Gratis activiteiten voor jong en oud tijdens Week van de Opvoeding Ede

Gemaakt: Vrijdag, 04 oktober 2019 17:48

EDE - Samen met je kind spelen in de natuur, meer leren over baby- en peutervoeding en een barbecue voor jongeren in Ederveen. Zomaar een greep uit de vele activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding. Één week is eigenlijk te kort. Daarom kun je van 7 t/m 18 oktober meedoen met leuke workshops, inspiratie bijeenkomsten en sport- en spelactiviteiten voor jong en oud door heel Ede.

 

Wethouder Leon Meijer is blij met het gevarieerde programma: "Ze zeggen vaak: 'It takes a village to raise a child' en daar sluit ik me bij aan. Het is lang niet altijd eenvoudig om je baby, peuter of tiener op te voeden. In de week van de opvoeding zijn er diverse workshops die hier op een leuke manier op in gaan. Neem je buurvrouw/man, je klasgenootje, vriend of vriendin ook mee! Het is een mooi moment om de handen ineen te slaan."

 

Maandag 7 oktober: Mama & Papa café (10.00 - 11.30 uur)

Hand in hand door voedingsland! Diëtiste Shan Chu neemt je mee in de wereld van baby en peutervoeding. Welke baby- en peutervoeding geef je aan je kind? Welke vragen heb je over voeding voor je kind? Malkander en Centrum voor Jeugd en Gezin organiseren een interactieve workshop over baby- en peutervoeding.

 

Woensdag 9 oktober: Opvoedfestival Hofjeshof (14.00-16.00 uur)

Alle inwoners uit de wijken Veldhuizen en Kernhem zijn van harte welkom bij de nieuwe ontmoetingsplek Hofjeshof. Er zijn sport & spel activiteiten voor de jeugd. Daarnaast kun je kennis maken met het jeugdteam Veldhuizen/Kernhem. Leer je buren en je buurt beter kennen en ontdek hoe leuk het spelen met je kind in de natuur kan zijn.

 

Vrijdag 11 oktober: Themabijeenkomst Moskee (10.00 - 12.00 uur)

Bijeenkomst in de Turkse Moskee voor en met moeders (met een migrantenachtergrond) over het gebruik van sociale media door jongeren. Hoe kun je als ouder in de gaten houden hoe kinderen omgaan met Whatsapp en sociale media?

 

Dinsdag 15 oktober: Muziek op schoot voor baby's en peuters

Maryanne de Jager neemt je (i.s.m. het Consultatiebureau & Mama Connect) mee in de wereld van muziek voor baby's en peuters. Samen liedjes zingen, muziek maken en bewegingen maken op muziek. Kijk op de site harlekijntje.nl voor meer informatie en kom gezellig mee doen met je (klein)kind!

 

Nog veel meer activiteiten!

Alle informatie over het gratis programma, tijden en locaties van de Week van de Opvoeding staat op www.cjgede.nl of is te volgen via facebookpagina: CJG Ede - Centrum Jeugd en Gezin Ede. Let op: voor sommige activiteiten is een aanmelding nodig. Op de website staat welke dit zijn.

 

De week van de Opvoeding wordt georganiseerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin Ede (CJG). Het CJG ondersteunt iedereen met vragen over gezond opvoeden en opgroeien. Bij het CJG werken professionals bij die informatie, advies, lichte hulp of een goede doorverwijzing kunnen geven. De medewerkers van het CJG werken via de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of de school.

Zaterdag 30 november WILHELM makelaars Horaloop

Gemaakt: Vrijdag, 04 oktober 2019 19:43

EDE - Op zaterdag 30 november a.s. vormen de heuvels van het Hoekelumse Bos en het glooiende landschap van het beekdal van de Renkumse beek de schitterende entourage van de WILHELM makelaars Horaloop. Deze loop wordt al voor de 52e keer door Climax georganiseerd, maar dit jaar voor het eerst onder de naam WILHELM makelaars Horaloop. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor één van de jeugdlopen of een loop over 5 en 10 kilometer en de 10 Engelse mijlen (16,1 kilometer). Ook dit jaar is er weer een teamwedstrijd waarvoor alle deelnemers zich kunnen inschrijven.

 

Het parcours van alle afstanden telt één ronde en is bijna overal naar keuze te lopen over verharde fietspaden of het onverharde deel van de weg/het pad. In verband met werkzaamheden werd het parcours van de 10EM vorig jaar gewijzigd, maar dit jaar wordt er weer over het oude parcours gelopen. Start en finish zijn aan de noordkant van kasteel Hoekelum, Edeseweg 124, 6721 KE Bennekom.

 

Voordelig inschrijven t/m donderdag 21 november
Tot en met donderdag 21 november kun je met korting inschrijven. Inschrijving is € 3,00 goedkoper en startnummer en evt. chip worden per post opgestuurd. Bij inschrijving na deze datum is het inschrijfgeld € 3,00 hoger en worden startnummer en evt. chip niet meer opgestuurd. Inschrijven (uitsluitend online) sluit op 29 november om 20.00 uur. Op de wedstrijddag is inschrijven niet mogelijk. Optioneel is een medaille, kosten € 2,50, aan te geven via het inschrijfformulier.

 

Race in de race
Dit jaar kunnen deelnemers weer meedoen aan een "Race in de Race", een klassement voor teams van 4 of 5 deelnemers bij de 5km, 10km en 10EM. Runnersworld Ede heeft voor iedere afstand drie leuke prijzen beschikbaar heeft gesteld. De teamleden moeten zich individueel inschrijven met vermelding van een teamnaam. Ieder teamlid moet exact dezelfde teamnaam opgeven!

 

Gratis meetrainen
Vanaf dinsdag 12 november kun je 3 weken achtereen gratis meetrainen bij Climax om je goed voor te bereiden op de WILHELM makelaars Horaloop. De training, voor alle leeftijden en alle niveaus, zijn op dinsdag 12, 19 en 26 november van 19.30 tot 21.00 uur op de accommodatie van Climax. De trainingen worden verzorgd door Peter Goddijn.

 

Voor meer informatie zie www.horaloop.nl

Bewonerscollectief Eikelakkers maakt herstart in Ede om goede en veilige woonomgeving te creëren

Gemaakt: Zaterdag, 05 oktober 2019 17:48

EDE - Na een herstart is er weer een enthousiaste groep bewoners actief in het Bewonerscollectief Eikelakkers in Ede. De Eikelakkers heeft drie 55+appartement gebouwen waarin ze actief bezig zijn. Doelstelling van de Bewonerscollectief is er zijn voor elkaar als dat nodig en helpen waar het nodig is. Sociaal contact staat daarbij hoog op het lijstje. Ook zetten ze zich in voor de veiligheid.

 

Kortgeleden is er een bijeenkomst georganiseerd met de politie en Malkander over 'babbeltrucs'. Er is ook een whatsappgroep opgericht. Met een groot aantal bewoners als lid is het een gezellige groep mensen die proberen een goede en veilige woonomgeving te creëren.

Plaats delict: Ede

Gemaakt: Woensdag, 09 oktober 2019 12:13

EDE - In de nieuwe detectiveroman van Anne van Doorn loopt een jonge vrouw weg uit een christelijke woongemeenschap in Hooglanderveen. Maar vijfendertig jaar verstrijken er zonder levensteken van haar. Het mysterie van haar verdwijning moet worden opgelost in ‘De man die zijn geweten ontlastte’, dat zojuist is verschenen.

 

Een belangrijk spoor loopt naar Ede, waar een voormalige bewoner van de commune elk contact uit de weg gaat. Wat heeft hij te verbergen? Een belangrijke locatie in de derde roman van Anne van Doorn is een voormalig tuincentrum aan de rand van Ede, genaamd Tuincentrum Doesburg.

 

Lezers in Ede zullen in de beschrijvingen moeiteloos Tuincentrum Kernhem aan de Rijksweg herkennen, dat al enkele jaren ligt te verpauperen. “Het is een locatie die erom vraagt in een detective gebruikt te worden,” legt Anne van Doorn uit. “De verwaarlozing, de afgelegen ligging, je kunt je goed voorstellen dat hier iets gebeurt dat het daglicht niet kan verdragen.” In ‘De man die zijn geweten ontlastte’ trekt het voormalige tuincentrum landelijk de aandacht als de Telegraaf meldt dat de politie er zoekt naar lijken die er begraven zouden liggen. “Natuurlijk is mijn verhaal fictie,” stelt Van Doorn gerust. “Maar ik hoop tegelijkertijd dat mijn boek vaart zet achter de ontwikkeling van het terrein. Je kunt er een leuk parkje van maken, want woningbouw is er al genoeg in Ede. Zelfs mijn oude kazerne is een bouwput geworden. Laten we niet alles volstouwen.”

 

De boeken van Anne van Doorn kenmerken zich door het beschaafde taalgebruik. Grove vloeken behoren niet tot zijn woordenschat, wat door veel lezers wordt gewaardeerd. Drie van zijn eerdere boeken zijn tijdelijk voor een combinatieprijs leverbaar.

 

Een feestelijke korting

Tot eind dit jaar zijn ‘De ouders keerden niet terug’, ‘De student die zou trouwen’ en ‘De mysteries van Robbie Corbijn’ verkrijgbaar voor slechts 25 euro, in plaats van 40,90 euro. Het ISBN voor deze actie is 9789492715425. ‘De man die zijn geweten ontlastte’ (ISBN 9789492715333) is verschenen als paperback, telt 256 pagina's en kost 17,95 euro. Verkrijgbaar bij onder andere Boek en Buro in Ede. Meer informatie is te vinden op de website van de uitgeverij, e-pulp.nl, en op de website van de auteur, annevandoorn.be.

Boeren vanuit het hele land gaan de snelwegen op richting De Bilt en Den Haag

Gemaakt: Woensdag, 16 oktober 2019 05:44

REGIO - In de vroege ochtend van  woensdag 16 oktober zijn honderden tractoren op weg gegaan richting De Bilt en Den Haag. Een nieuwe protestdag is hiermee begonnen.

 

Vanuit Friesland en Groningen is een kilometers lange stoet vertrokken via de A6 naar het zuiden. Boeren uit de Noordoostpolder sluiten bij Emmeloord aan. Boeren vanuit de Gelderse Vallei staan klaar om bij Barneveld de A1 op te gaan.

 

De boeren demonstreren woensdag opnieuw tegen de stikstofmaatregelen. Ze beginnen hun actie 's ochtends in de gemeente De Bilt, nabij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en rijden rond het middaguur door naar Den Haag.

 

Er wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos in het hele land. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de snelwegen rond Utrecht zoveel mogelijk te mijden in verband met het boerenprotest.

Niet vergeten: komend weekend gaat de klok een uurtje achteruit

Gemaakt: Donderdag, 24 oktober 2019 17:03

NEDERLAND - In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober zetten we om 3.00 uur de klok een uurtje achteruit, naar 2.00 uur.

 

En als je dan toch door je huis loopt om alle klokken aan te passen, kijk dan meteen even of er geen apparaten stiekem aan de stroom hangen, de rookmelders het nog doen (testknopje gebruiken) en of er nog obstakels zijn op je vluchtroute (of te wel: zijn de trap, de gang, de deur enzovoort niet geblokkeerd met tassen, jassen en andere spulletjes).

Mike Robbertsen exposeert in het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Dinsdag, 29 oktober 2019 19:31

EDE - Vier keer per jaar is er in het Toon Hermans Huis Ede een nieuwe expositie te bewonderen. Het laatste kwartaal van dit jaar exposeert kunstenaar Mike Robbertsen zijn schilderijen. Zondag 3 november is de kunstenaar zelf aanwezig om over zijn werken te vertellen. De schilderijen die worden getoond zijn een greep uit de werken die hij tot nu toe heeft gemaakt. 

 

Mike gebruikt onder andere grafiet, pastelpotlood, aquarel-, acryl– en olieverf, maar ook materialen als klei, metaal of verpakkingsmaterialen. U bent van harte uitgenodigd om zondag 3 november tussen 14.00 uur en 16.00 uur naar deze expositie te komen kijken. De expositie van Mike Robbertsen hangt nog tot het eind van het jaar in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.

 

Voor informatie: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

 

Het Toon Hermans Huis is gevestigd in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.

Gemeente Ede zoekt passend thuis voor pleegkinderen

Gemaakt: Donderdag, 31 oktober 2019 16:42

EDE - Kinderen horen thuis, dat vindt iedereen. Helaas kan een groot aantal kinderen in Ede door allerlei omstandigheden niet opgroeien in hun eigen gezin. Een oplossing is dan een warme plek in een ander gezin, waar het kind zich thuis mag voelen. Het liefst dichtbij, in hun vertrouwde omgeving.

 

Gelukkig zijn er al ruim 100 pleeggezinnen die een of meerdere Edese kinderen liefdevol opvangen. Voor een groot aantal kinderen zoeken we nog een pleeggezin. Deze kinderen moeten we nu opvangen in een leefgroep of crisisplek, maar nog liever bieden we hen een plek in een gezin. Hoe bepaal je of je pleegouder wil worden? We vroegen het aan pleegouders Jos en Hanneke uit Otterlo. Zij besloten jaren geleden dat er in hun gezin met 3 kinderen ruimte was voor nog een kindje. "We wilden pleegouder worden met de overtuiging dat het goed is voor een kind om in een familie op te groeien. Als je erover denkt om pleegouder te worden: doe het! Het is een aanvulling voor het gezin en je leert ervan, groeit als mens. Je kunt een kind een goede start geven en liefde en aandacht."


Informatieavond pleegzorg

Denk jij erover om pleegouder te worden? Kom dan naar de informatieavond op dinsdag 5 november in het Raadhuis en ga in gesprek met pleegouders en verschillende pleegzorginstanties. Op woensdag 6 november staat er van 9.00 uur tot 12.00 uur een informatiekraam in de centrale hal van het Raadhuis. Pleegzorgwerkers staan voor je klaar om met je in gesprek te gaan over pleegzorg. Bezoek www.ede.nl/pleegzorg voor meer informatie over deze activiteiten en pleegzorg in Ede.


Pleegouders zijn helden

Wethouder Jeugd Léon Meijer legt uit: "Al ruim vijf jaar zie ik als wethouder jeugdzorg met eigen ogen wat een pleeggezin voor de kinderen betekent. Opgroeien in een gezin met een vader, een moeder en broertjes en zusjes, het is zo belangrijk voor een kind. Pleegouders zijn helden als je het mij vraagt. Zij bieden pleegkinderen stabiliteit en veiligheid en de warmte van het gezinsleven. Grote dank aan alle pleeggezinnen in Ede!"


In het zonnetje

Behalve de werving van nieuwe pleegouders vindt de gemeente Ede het ook belangrijk om de huidige pleegouders in het zonnetje te zetten. Ruim 100 pleegouders, die momenteel een of meerdere kinderen opvangen, ontvangen een verrassing voor het hele gezin als dank voor hun inzet. Wethouder Peter de Pater overhandigde vanochtend tijdens het ontbijt het cadeau aan pleeggezin Masselink uit Ederveen. De rest van de pleegouders heeft deze verrassing al ontvangen in de aanloop naar de Week van de Pleegzorg die vandaag is begonnen.

 

Voor ieder kind een passende plek met begeleiding

We zoeken pleegouders in alle soorten en maten. Wist je dat je vanaf 21 jaar al pleegouder kan worden en dat er geen voorwaarden zijn voor de samenstelling van je gezin? Ook kun je op veel verschillende manieren pleegouder zijn: voor lange tijd, tijdelijk, deeltijd of juist in noodsituaties. Wat vooral telt is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Pleegouders staan er overigens nooit alleen voor. Zij kunnen altijd rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning van een pleegzorgorganisatie.

Skaters geven startsein voor uitvoering Sportakkoord

Gemaakt: Vrijdag, 01 november 2019 16:15

EDE - Met een spectaculaire sprong geven skaters het startsein voor uitvoering van het Sportakkoord in de gemeente Ede. Op de skatebaan op Sportpark Peppelensteeg wordt woensdag 6 november door verschillende partijen het akkoord getekend dat tot stand is gekomen in samenspraak met diverse organisaties uit de sport, zorg en onderwijs.

 

Méér mensen een leven lang laten genieten van sport en bewegen. Dát is het hoofddoel van het Sportakkoord in Ede. Op een manier die op dat moment past in iemands leven. Bij een club, met een groepje vrienden of op eigen houtje. Op vaste tijden, wanneer het uitkomt of alleen als de zon schijnt.

 

In navolging op het Nationaal Sportakkoord en het Gelders Sportakkoord is een lokaal akkoord afgesloten waarmee sportaanbieders, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en gemeente gezamenlijk sport en bewegen voor iedere inwoner in Ede aantrekkelijk en toegankelijk maken. Niemand uitgezonderd, nu en in de toekomst.

 

Hoewel mensen de komende tien jaar naar verwachting evenveel blijven sporten, zal de manier waarop ze dat doen veranderen. Gezamenlijk inspelen op de veranderingen en ontwikkelingen in de samenleving is van groot belang. Daarom heeft een groot aantal partijen de ambities geformuleerd waar de schouders onder worden gezet: het Edese Sportakkoord.

 

De ambities zijn uitgewerkt in concrete ideeën en acties waar mensen en verenigingen het liefst nog vandaag mee aan de slag gaan. De winst van dit akkoord is dat de geformuleerde ambities gedeeld worden door professionals en vrijwilligers uit sport, onderwijs, zorg, gezondheid en welzijn.

 

In de zomer van 2019 besloten de gemeente Ede en Sportservice Ede om met een eigen invulling aan te sluiten bij het Nationale Sportakkoord. Sportservice Ede, de gemeente Ede en Sportforum (de koepelorganisatie van de Edese sportverenigingen) hebben samen met sportformateur Nanette Hagedoorn als werkgroep het proces ingericht. De belangrijkste thema's en stakeholders zijn in beeld gebracht.

Er is een grote betrokkenheid bij sport en bewegen in Ede, dat bleek tijdens de goed bezochte bijeenkomsten waar tientallen mensen - vanuit persoonlijke of professionele betrokkenheid - bereid waren om een gezamenlijke koers uit te zetten. Dit akkoord is de uitkomst van alle inbreng voor, tijdens en na deze sessies in september en oktober 2019.

 

De handtekeningen onder het Sportakkoord zijn de eerste stap om de beloftes waar te maken. Wie zijn handtekening heeft gezet, zegt hiermee actief en naar vermogen bij te dragen aan het verwezenlijken van de ambities. De één doet dat met de uitvoering van een activiteit, de ander door mee te denken in het proces. Alle bijdragen, groot en klein in de vorm van persoonlijke inzet, beschikbaar stellen van faciliteiten, advies, materialen en middelen is welkom.

Oogst laatste mais lastig vanwege de modder

Gemaakt: Zaterdag, 02 november 2019 15:46

LUNTEREN - De meeste mais is inmiddels geoogst. Voor sommige agrariërs, waar de mais nog op het land staat, wordt het spannend. De overvloedige regenval maakt de oogst van de laatste mais lastig. Ondank de droge zomer leidt de vele regen tot plassen op het land.

 

Molenaars loonbedrijf en Loonbedrijf v. Velthuizen waren vandaag druk aan de Buzerseweg in Lunteren. Ondanks dat ze een paar keer behoorlijk vast zaten in de blubber is alle mais nu van het land.

Pop-up store voor energietechniek opent deuren in Ede

Gemaakt: Woensdag, 06 november 2019 17:19

EDE - Op 6 november 2019 opende de pop-up store Honk1 haar deuren in de regio Foodvalley, in Ede. De opening werd verricht door wethouder Hester Veltman, voorzitter van de arbeidsmarktregio Foodvalley en initiatiefnemer Jaap Hermsen. Honk1 is een winkel waar mensen worden gescout voor een baan in de energietechniek. De pop-up store is voor 4 weken gevestigd in het centrum van Ede op het Oude Kerkplein 67.

 

Honk1 Energietechniek brengt talent en techniek samen

Honk1 is een laagdrempelig initiatief dat ondernemers helpt bij het vinden van nieuwe talenten. Bezoekers aan de pop-up-store krijgen de ruimte om te ontdekken wat werken in de energietechniek inhoudt en of een technische baan iets voor ze is. Ervaren vakmensen, zogenoemde talentscouts, helpen geïnteresseerde bezoekers ontdekken waar ze goed in zijn. "In Honk1 kijken we niet naar opleiding en ervaring maar wat past bij iemands talenten.", aldus Jaap Hermsen. "Ons doel is om zowel werkzoekenden als zij-instromers te vinden die bij werkgevers in de regio aan de slag kunnen om de energietransitie te ondersteunen. Bezoekers die soms direct inzetbaar zijn en soms nog een opleiding nodig hebben."

 

Ondernemers

Wethouder Hester Veltman is enthousiast over het initiatief: "We willen dat woningen en bedrijven energiezuiniger worden en van het gas af gaan. Een enorme uitdaging waar veel vakmensen voor nodig zijn. In de regio Foodvalley beschikken we over veel technisch talent maar werkgevers weten deze talenten vaak nog lastig te bereiken. Honk1 kan werkgevers daar op een laagdrempelige en toegankelijke manier in helpen."

 

Honk1 'pop-up-store Energietechniek' is een initiatief van De Parels Compagnie in opdracht van de provincie Gelderland. De winkel heeft al achtereenvolgens in Arnhem en Apeldoorn gestaan.