Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 22:47:23 Mariendaal 6715CL Ede 75486 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-107

Ambulance 07-107

donderdag 17 oktober 2019

Archief

Open Huis én een Valentijnconcert waar de liefde vanaf spat

Gemaakt: Zaterdag, 02 februari 2019 17:41

EDE - Zaterdag 16 februari aanstaande staat de deur van het Toon Hermans Huis wijd open voor iedereen die kennis wil maken met het inloophuis voor mensen die geraakt worden door kanker. Van 12.00 uur tot 15.30 uur is het Open Huis met aansluitend om 16.00 uur een benefietconcert.

 

Ieder jaar wordt rondom Wereldkankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Op diverse plaatsen worden activiteiten georganiseerd. Het Toon Hermans Huis Ede houdt een Open Huis én er is een benefietconcert waarvan de opbrengst geheel voor het inloophuis is. 

 

Coördinatoren Leny en Regien vertellen over het Open Huis: “Bij de deur worden bezoekers hartelijk ontvangen door één van onze gastvrouwen of –heren. Ze kunnen een rondleiding krijgen door ons inloophuis en er is van alles te zien. Stands met informatie over onze activiteiten zoals Bakkie Troost, de Klimopgroep en Toon Tuin, de samenwerking met het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het buddyproject, haarwerken en Stichting Breiboezem.” 

 

Bezoekers kunnen zich ook inschrijven voor een gratis voetreflex– en lichaamsmassage en schoonheidsbehandeling. En er zijn workshops die u zeker niet wilt missen. U kunt aanschuiven bij de workshop Kleuren voor volwassenen, een workshop sieraden maken, een workshop mindfulness of een workshop bij het koor Zingen voor je Leven volgen. “Ons koor geeft deze middag twee optredens. En heeft u altijd al willen leren tekenen of schilderen? Loop dan eens binnen bij de creatieve ruimte, ga in gesprek met de cursisten van Lijn en Kleur en bekijk hun mooie werken. Ook is er een loterij waarbij prachtige prijzen te winnen zijn.”

 

En er is meer. Om 16.00 uur begint het benefietconcert. “Een Valentijnconcert waar de liefde vanaf spat”, zegt initiatiefnemer Arrien van Prooijen. “Bekende solisten uit de regio verzorgen deze muzikale avond met opera, operette en musical, maar ook met klassiek ballet en streetdance.” 

 

Operazangers en zangeressen Martine Alink, Wilma Engelage, Arrien van Prooijen de Jong, Veronique Lamers, Pieter Troost en Eddy Braam verzorgen het veelzijdige programma. Zij worden daarbij ondersteund door een toonaangevend ensemble met brede ervaring in de wereld van de opera dat speciaal voor deze gelegenheid is omgedoopt tot het Ensemble d’Amour. U kunt genieten van delen uit bekende opera’s en musicals. Wat denkt u van de Zauberflöte, Barcarole: Belle nuit, o nuit d'amour,  of het Vilja lied van Frans Léhar? Dit alles onder leiding van dirigent Hans Lamers en pianist Chris Kok. 

 

Tijdens de pauze van dit  concert wordt er gedanst door de leerlingen van Dansstudio Poppelaars.

Na afloop kunt u nagenieten onder het genot van een drankje en de swingende klanken van de band Timecruise. 

 

Het Open Huis is gratis toegankelijk. Voor het benefietconcert wordt entree gevraagd. Volwassenen betalen 10 euro, jeugd 13-18 jaar 5 euro en kinderen zijn gratis. Kaarten zijn te koop in het inloophuis. De verkoop is reeds gestart.

 

Het Open huis en het benefietconcert zijn in het Toon Hermans Huis Ede in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede. Voor meer informatie: info@toonhermanshuisede.nl of 06 – 22 161 969.

Bureau Spotlight nodigt je uit om mee te praten over lokale journalistiek

Gemaakt: Woensdag, 06 februari 2019 19:33

EDE - Bureau Spotlight - een nieuwe journalistieke onderzoeksredactie in de Foodvalley - nodigt je uit om mee te praten over lokale journalistiek. Onderzoeken wat er écht speelt onder de inwoners, dat is het doel. Is het World Food Center een realistisch plan of een luchtkasteel? Het is zomaar een voorbeeld van een mogelijk onderwerp.

 

Tijdens de avond presenteert de redactie haar plannen. Daarna is er volop gelegenheid om te brainstormen over mogelijke onderwerpen. Nieuwsgierig geworden? Kom dinsdag 12 februari naar de Spotlight-bijeenkomst bij Omroep Ede in gebouw Cultura (Molenstraat 45). De aanvang is 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden kan via: www.bureauspotlight.nl

Brexit en rijbewijs

Gemaakt: Maandag, 18 februari 2019 22:19

NEDERLAND - Als er geen overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is op 29 maart 2019, dan hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU/EVA-landen. Wat betekent dit als u een rijbewijs heeft uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland?

 

Bekijk wat u kunt doen op de website van het RDW.

Staande ovatie voor operakoor

Gemaakt: Woensdag, 20 februari 2019 16:27

EDE - Een staande ovatie, bloemen, lieve woorden en tientallen mooie berichten. De reacties na afloop van het benefietconcert ten baten van het Toon Hermans Huis Ede waren overweldigend.

 

Initiatiefneemster Arrien van Prooijen-De Jong is vooral trots op al die mensen die belangeloos meewerkten. “De operazangers, de pianist, de dirigent, de kinderen van Dansstudio Poppelaars, we hebben er met z’n allen een fantastische middag van gemaakt.”

 

Maanden lang werd er gerepeteerd, maar het resultaat was dan ook verbluffend. “Het was een Valentijnconcert waar de liefde vanaf spatte”, vindt Arrien van Prooijen. In het najaar ontstond het idee om aansluitend aan het Open Huis van het inloophuis voor mensen die geraakt worden door kanker een benefietavond te organiseren. Arrien, zelf operazangeres, nam het initiatief. “Eerst heb ik alle zangers gevraagd om mee te doen. Een deel van hen zingt bij het Gelders Opera – en Operette Gezelschap en hun agenda’s zijn meestal snel vol. Toch was iedereen gelijk enthousiast om mee te doen.”

 

Zo ook dirigent Hans Lamers en pianist Chris Kok. “Hans gaat altijd voor kwaliteit en zonder goede pianist kun je natuurlijk niets beginnen. Samen hebben we een afwisselend repertoire samengesteld met muziekstukken als Die Zauberflöte van Mozart, Dance on the robe van Elton John en I dreamed a dream uit Les Misérables. Er zaten echt moeilijke stukken bij waar uren op gestudeerd is.”

 

Zaterdag was het dan zover. De zaal in De Open hof was zo goed als uitverkocht. Alleen de opkomst van het Ensemble d’Amour, gekleed in stijlvol rood en zwart, en later in blauw en met maskers, was al indrukwekkend. Het publiek genoot, de dirigent kondigde de stukken met veel enthousiasme aan, de zangers zongen prachtig en de pianist speelde de sterren van de hemel. Tussendoor was er een dansoptreden van klassiek ballet en streetdance door de leerlingen van Dansstudio Poppelaars. En weer volgde een welverdiend applaus.

 

Na afloop van het benefietconcert was er nog meer muziek. Arrien: “Op de swingende klanken van de band Timecruise gingen de voetjes van de vloer en werd er gezellig nagepraat over deze geweldige avond.”

 

GOOG

Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) treedt zaterdag 2 maart aanstaande op in Cultura. Het wordt een avond met bekende opera- en musicalnummers van diverse componisten. Hans Lamers is de dirigent en de muzikale begeleiding is wederom in handen van pianist Chris Kok.

Foodvalley op stoom met banen afspraak

Gemaakt: Vrijdag, 22 februari 2019 17:07

REGIO - De regio Foodvalley is goed op stoom bij het uitvoeren van de zogenoemde 'Banenafspraak', een landelijke overeenkomst tussen werkgevers en overheden, om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit blijkt uit de nieuwste rapportage van het UWV. Werkgevers en overheden hebben afgesproken om landelijk in 2026 in totaal 125.000 banen te creëren. 25.000 bij de overheid en 100.000 bij bedrijven. Volgens het UWV ligt de regio Foodvalley hiermee ruim vóór op schema.


Sociale betrokkenheid

Wethouder Hester Veltman, vanuit de centrumgemeente Ede verantwoordelijk voor de Banenafspraak, is blij met de laatste cijfers: "Binnen de arbeidsmarktregio werken we er aan dat zoveel mogelijk werknemers met een beperking, in het reguliere bedrijfsleven aan de slag kunnen. Ik vind het mooi om te zien hoe ondernemers in onze regio hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Zij geven het goede voorbeeld en laten met hun inzet zien hoe groot de sociale betrokkenheid in onze regio is."


Doelstelling

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat er tot en met het derde kwartaal van 2018, 885 banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn bijgekomen. Naast deze 'reguliere banen' zijn 685 uitzendovereenkomsten en detacheringsovereenkomsten gerealiseerd. De teller staat daarmee op 1.570 banen, wat ruim binnen de doelstelling van 945 valt die voor het kalenderjaar 2018 is gesteld.

Edenaar Pieter Plug draagt na 22 jaar politiek het stokje van de ChristenUnie over

Gemaakt: Vrijdag, 01 maart 2019 17:26

EDE - Na de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart a.s. draagt hij het politiek leiderschap van de ChristenUnie Gelderland over aan zijn bijna 20 jaar jongere collega Statenlid Dirk Vreugdenhil. Hij en de partij zijn er klaar voor. Tijd voor een nieuwe en jonge generatie aan het roer van ChristenUnie Gelderland. Vandaag blikt de Edenaar met ons terug op een periode van 22 jaar actieve politiek. 10 jaar als lid van de Edese Gemeenteraad en 12 jaar lid te zijn geweest van Provinciale Staten van Gelderland waarvan bijna 9 jaar als fractievoorzitter. 

 

Ik heb me de afgelopen jaren ingezet om het politieke geluid van de ChristenUnie consistent te laten klinken in Gelderland. Ik hecht er aan dat politici een consistent en betrouwbaar geluid laten horen en zich niet mee laten mee voeren met de waan van de dag. Je ziet dat maar al te vaak zoals ook nu in het klimaatdebat. Van ChristenUnie politici mag verwacht worden dat we luisteren naar de samenleving. Maar ook dat we op grond van onze ambitie, kernwaarden en partijvisie besluiten nemen. En ik voel me daarbij zeer gestimuleerd en gemotiveerd door de liefde die Jezus Christus heeft voor ieder mens in deze samenleving. Vanuit die dienende overtuiging heb ik me ingezet en ook vaak compromissen gesloten in de politiek maar altijd met het doel de samenleving in haar breedte te dienen. Ik mocht dat doen in een fractieteam met fijne collega’s. Het zijn vrienden van me geworden. Dat maakt dat ik nog steeds achter mijn besluit sta om te stoppen maar ik zal de fractiegenoten met wie ik heb samengewerkt enorm gaan missen. 

 

 

Ede

In de afgelopen jaren zijn er binnen de Provincie Gelderland veel onderwerpen aan de orde gekomen die betrekking hadden op Ede. Dan ga je toch wat meer op het puntje van je stoel zitten, ook al ben je er voor de hele provincie. Je bent natuurlijk als inwoners van Ede heel sterk betrokken op je eigen omgeving. Zo is er provinciaal veel steun geweest als het gaat om herontwikkeling van Enka terrein en kazerneterreinen. Maar ook de provinciale bijdrage van 30 miljoen aan het spoorplan Ede met als belangrijkste doel om de barrièrewerking van het spoor tussen Ede Oost en West weg te nemen. Een verbetering op het gebied van bereikbaarheid en veiligheid van voetgangers, fietsers en lokaal autoverkeer tussen beide woongebieden is wat mij betreft van cruciaal belang voor de leefbaarheid van beide wijken. Een ander belangrijke ontwikkeling voor Ede is het World Food Center Experience. Deze week heeft Provinciale Staten besloten een bijdrage van 17 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het World Food Centrum. Er ligt een belangrijke maatschappelijke opgave om nu en in de toekomst iedereen te kunnen voorzien van voldoende, gezonde en duurzame voeding. Dat betekent een omslag naar een andere manier van voedsel produceren en consumeren. Bewustwording hoe mensen zelf kunnen bijdragen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor zichzelf en hun omgeving, daar kan het World Food Center een belangrijke bijdrage in leveren.

 

Afscheid van de politiek

Op 26 maart a.s. neemt Plug na 16 jaar provinciale politiek waarvan 12 jaar als Statenlid en 9 jaar als fractievoorzitter afscheid. Niet om achter de geraniums te gaan zitten. Er blijft nog voldoende te doen en een beetje meer tijd door brengen met zijn rouw en kleinkinderen zal zeker geen straf worden. Daarnaast blijft Plug de provinciale politiek zeker volgen maar zonder zich er mee te bemoeien zo gaf hij aan.  Het gaat goed met Gelderland met de economie en veel inwoners maar onze welbevinden moeten we niet toetsen aan de zogenaamde consumptie economie. Onze Gelderse samenleving dient meer te zijn dan alleen geld en goed. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid en zorg voor onze omgeving dienen wat Plug betreft centraal te staan in ons handelen. Dat zorgt voor een samenleving waar iedereen mee kan doen en dat is mijn diepste wens voor een waardevol Gelderland.

'Venster op het verleden' als Landmark op de Ginkelse Heide

Gemaakt: Maandag, 04 maart 2019 17:07

EDE - Inwoners van Ede en andere geïnteresseerden willen het ontwerp 'Venster op het verleden' als Landmark op de Ginkelse Heide. Met in totaal bijna 5.000 stemmen werd er massaal gestemd op de drie ontwerpen. Twee derde van de stemmen ging naar het ontwerp van Karin Colen: Vensters op het verleden.

Wethouder Peter de Pater: "We hebben een duidelijke winnaar, die de geschiedenis op een prachtige wijze weergeeft. Mooi dat er zoveel inwoners gestemd hebben en betrokken zijn bij het unieke verhaal van de luchtlandingen op een unieke locatie in Ede".

 

Karin Colen: "Het was een hele spannende procedure. Ik ben superblij dat er zoveel stemmen naar Vensters op het verleden zijn gegaan."


Planning

De komende maanden wordt het ontwerp uitgewerkt tot het daadwerkelijke Landmark. In de zomer wordt Vensters op het verleden geplaatst en krijgt het een plek op de Ginkelse Heide binnen Dropzone Ede. In de herdenkingsmaand september wordt het landmark officieel onthuld. In die maand komt er op een centrale locatie in Ede ook een tentoonstelling van alle 17 ontwerpen die gemaakt zijn voor het Landmark op de Ginkelse Heide.

Onderzoek bewijst meerwaarde Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Dinsdag, 05 maart 2019 17:01

EDE – Onderzoek naar de door IPSO inloophuizen, waaronder het Toon Hermans Huis Ede, aangeboden informele zorg bij kanker wijst uit dat 96% van de bezoekers een positief effect ervaart. Uit dit door Sinzer en in samenwerking met KWF uitgevoerd onderzoek blijkt verder dat 84% van de bezoekers vindt dat door het bezoek aan het inloophuis hun kwaliteit van leven is verhoogd. Ook hoog scoort: beter kunnen ontspannen en beter hulp durven vragen door het bezoek aan het inloophuis. Daarnaast is vastgesteld dat inloophuizen een belangrijke bijdrage leveren bij arbeidsparticipatie.   

  

Psychosociale Oncologische zorg

Het Toon Hermans Huis Ede is lid van brancheorganisatie IPSO. Bij het Toon Hermans Huis kunnen mensen met kanker en hun naasten terecht voor laagdrempelige psychosociale ondersteuning, contact met lotgenoten, informatie en activiteiten gericht op ontspanning, expressie en verwerking. Zie voor meer informatie www.toonhermanshuisede,nl.

 

“Dat gasten de toegevoegde waarde van ons inloophuis ervaren, weten we door gesprekken die wij dagelijks voeren”, vertellen Leny Oosterbaan en Regien de bruyn, coördinatoren van het Toon Hermans Huis. “Maar wij weten ook dat onderzoek van belang is voor verwijzers binnen het oncologische veld en voor het verkrijgen van financiering”.

 

Relatie met positieve gezondheid 

De effecten die zijn geconstateerd blijken goed te passen bij het gedachtengoed van de positieve gezondheid, zoals die is ontwikkeld door Machteld Huber. De definitie van gezondheid die zij hanteert betreft: het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Deze brede kijk op mens en gezondheid hanteert het Toon Hermans Huis Ede ook. Landelijk bieden inloophuizen voor 89% van de gasten meerwaarde op ten minste drie van de zes domeinen van positieve gezondheid.   

 

Het grootste effect wordt vastgesteld op het maatschappelijk functioneren, gevolgd door mentaal functioneren, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren. Uit het onderzoek blijkt nadrukkelijk dat inloophuizen de zelfregie stimuleren en bijdragen aan activering en meedoen binnen de samenleving. Het helpt ook dat landelijk 54% van de gasten aangeeft zich energieker te voelen door het bezoek aan het inloophuis. Een belangrijk onderzoeksresultaat omdat vermoeidheid klacht nummer één is bij kanker.

  

Impact vergroten 

Met meer financiële ondersteuning kan het inloophuis van waarde zijn voor een nog grotere groep mensen. Daartoe is het ook belangrijk dat verwijzers actiever attenderen op de informele ondersteuningsmogelijkheden. Investering en verwijzing naar inloophuizen betaalt zich terug in een belangrijke bijdrage aan het leven van mensen met kanker, dat niet in geld is uit te drukken. Tegelijkertijd is dit kostenbesparend, voornamelijk door de maatschappelijke bijdrage die inloophuizen leveren op gebied van terugkeer naar werk. Sinzer heeft aangegeven dat met een voorzichtige inschatting en bij de huidige aantallen, het specifiek voor dit thema, nu al gaat om een landelijk bedrag van rond de 8 miljoen euro.  

 

Extra geld voor nieuwe sporthal voor korf- en handbal

Gemaakt: Dinsdag, 05 maart 2019 17:19

EDE - De nieuwbouw van een sporthal voor korfbalvereniging CKV Reehorst '45 en handbalvereniging HV Reehorst aan de Langekampweg in Veldhuizen, komt een stap dichterbij. Als het aan het college van B&W ligt, krijgen de sportverenigingen een eenmalige subsidie van 69.000 euro voor de nieuwbouw. De gemeenteraad moet dit voornemen nog goedkeuren en spreekt hierover tijdens de raadsvergadering van 21 maart.

Wethouder Peter de Pater (sport): "Een nieuwe sporthal draagt bij aan sportieve en gezonde Edenaren. Bovendien wordt het verenigingsgevoel groter. Ik juich het toe dat deze verenigingen zelf de bouw gaan verzorgen. Genoeg reden om voor deze bijzondere situatie extra geld uit te trekken."

 

Eerder besloot de gemeenteraad al dat de gemeente Ede garant staat voor een lening die de sportverenigingen gaan sluiten. De raad sprak zich daarbij positief uit over de nieuwbouw. Een eigen sporthal vergroot de cohesie binnen de verenigingen, het stimuleert de zelfredzaamheid en er gaat een positieve werking uit van een burgerinitiatief zoals dit.

Start verkenning naar aanpak fileknelpunt A1 / A30

Gemaakt: Maandag, 11 maart 2019 18:21

BARNEVELD - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag in Barneveld een belangrijke stap gezet voor de aanpak van de files op de A1 tussen de aansluiting Barneveld en Voorthuizen en op de aansluiting van de A30 op de A1. Samen met de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en Regio Foodvalley gaf de minister het startsein voor de verkenning naar de meest doeltreffende en efficiënte manier om deze knelpunten aan te pakken.


De files door de verouderde aansluiting tussen de beide snelwegen is voor bestuurders en ondernemers een grote ergernis. Eind vorig jaar kondigde Van Nieuwenhuizen aan 22 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een MIRT-verkenning naar de aanpak van de verbreding van de A1 en de aansluiting van de A30 op de A1. Ook Regio Foodvalley en provincie Gelderland betalen mee. De provincie draagt 7,5 miljoen euro bij; Regio Foodvalley 1 miljoen euro. De gemeente Barneveld stelt grond beschikbaar voor het project.


Minister Van Nieuwenhuizen: "Dit knelpunt is al jaren een vaste klant in de file-top10. De A1-A30 is een drukke route, en belangrijk zowel voor de regio als voor Nederland. Zo is het de noordelijke toegangsweg tot Regio Foodvalley, waar veel geld wordt verdiend. Ik ben blij dat we vandaag samen met provincie, de regio en gemeente Barneveld een nieuwe stap zetten voor een goede bereikbaarheid en minder files en vertraging."


De A1 is een van de belangrijkste verkeersaders van ons land. Het project A1/A30 maakt onderdeel uit van een bredere aanpak voor een betere doorstroming van het verkeer op deze snelweg. Zo worden er ook maatregelen genomen op de A1/A28 bij knooppunt Hoevelaken en op de A1 Apeldoorn-Almelo. De verkenning voor de A1/A30 is eind volgend jaar afgerond. Dan is duidelijk welke maatregelen er worden genomen en wanneer de schop de grond in kan.


Wethouder Hans van Daalen (Barneveld) is blij dat vandaag het startsein is gegeven voor de aanpak van deze aansluiting. Dat is goed voor de bereikbaarheid van Barneveld en van Regio Foodvalley. Wethouder Engbert Stroobosscher voegt daar namens de regio aan toe: "Regio Foodvalley is één van de topregio's van Nederland en is gebaat bij een goede bereikbaarheid. We zijn heel blij dat de minister haar handtekening heeft gezet onder de startbeslissing en we zien uit naar een mooie samenwerking om de regio bereikbaar te houden."

Wethouder Aart de Kruijf inspecteert eerste kievitsei van 2019 in Barneveld

Gemaakt: Maandag, 18 maart 2019 16:39

BARNEVELD - Wethouder Aart de Kruijf inspecteerde zaterdag het eerste kievitsei van 2019 in Barneveld. Het nest is op 15 maart gevonden door Bram Koudijs uit Lunteren. Hij maakt deel uit van de groep Barneveld-West van het Weidevogelproject. 

De vondst van het eerste kievitsnest markeert de start van het weidevogelseizoen. In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren kunnen weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot brengen. 

Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers worden de nesten tijdig op-gespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht

De vrijwilligers van Weidevogelproject zetten zich hiervoor in. Dit project wordt gesteund door het Ontwikkelingsfonds Platteland.

Climax organiseert Trainingspakkenwedstrijd

Gemaakt: Maandag, 25 maart 2019 16:08

EDE - Op zaterdag 30 maart a.s. opent atletiekvereniging Climax het outdoorseizoen weer met de traditionele Trainingspakkenwedstrijd voor pupillen, junioren, senioren, masters, G-atleten en Racerunners. De wedstrijddag begint om 9.25 uur met een 5000m, gevolgd door een Athletics Champs wedstrijd voor de pupillen. Vanaf 12.15 uur zijn er wedstrijden voor de junioren, senioren en masters. Voor publiek is de toegang gratis.

 

Voor pupillen, junioren CD en G-atleten staat een meerkamp op het programma en voor junioren AB, senioren en masters bestaat uit 100m, 300m en 800m, speerwerpen, kogelslingeren, verspringen en hoogspringen. Sinds twee jaar is het voor mensen met een lichamelijke beperking mogelijk om bij Climax Racerunning te beoefenen. Daarom staan er bij deze wedstrijd ook weer twee onderdelen voor Racerunners op het programma, namelijk de 60m sprint en de 400m.

 

Voor meer informatie zie www.climax-atletiek.nl

Lekker racen in het buitengebied in een zelfgemaakte rallyauto

Gemaakt: Maandag, 01 april 2019 21:12

Alcohol en te hard rijden. Het zorgt nog altijd voor de nodige ongelukken. Soms met dodelijke afloop. Om daar aandacht voor te vragen, slaan we als gemeente de handen ineen met brandweer en politie. En deze keer op een andere wijze dan normaal.

 

Op 3 augustus zou het moeten plaatsvinden. De Keten Rally 2019. Lekker racen in het buitengebied in een zelfgemaakte rallyauto. Of langs de route kijken met een biertje in de hand. Want ´rally en bier is plezier'. Alle keten van De Klomp tot Harskamp mochten meedoen. Geld voor het evenement werd ingezameld via de waardebonnen van Ede Doet.

 

Beetje vreemd?

Is het niet een beetje vreemd dat een evenement als dit zelfs de steun van de gemeente krijgt? Zeker, want het is een 1 aprilgrap. Maar niet zomaar één. Het is een gezamenlijke campagne van de gemeente Ede, brandweer en politie. Hiermee willen we de aandacht vragen van iedereen die houdt van autorijden en een drankje in de keet of kroeg. Burgemeester René Verhulst: "We zien elk jaar nog tientallen ongelukken met jonge bestuurders in ons landelijke gebied. Vaak door te hard rijden in combinatie met alcohol. Met deze actie hopen we dat de jongeren nog eens nadenken over deze combinatie. En vervolgens óf de auto, óf de drank laten staan. Denk aan je eigen veiligheid, maar ook die van je medeweggebruikers. Pas op je leven!"

 

Op 1 april hebben politie, brandweer en gemeente een toelichting gegeven aan iedereen die langskwam op de Hoge Valkseweg in Wekerom. Daarbij gingen zijn in gesprek passanten over de risico's van alcohol in het verkeer. Een deel van deze weg was ingericht als circuit, om juist te benadrukken dat de weg geen circuit mag zijn.


Terugkrijgen donatie

Hebt u uw cheque of saldo van Ede Doet gedoneerd aan de Keten Rally 2019? Dan heeft u dat op 2 april teruggekregen. Deed u de donatie met account? Dan vindt u de waarde daar terug. Heeft u geen account? Dan ontvangt u een nieuwe cheque. Natuurlijk ontvangen donateurs die gebruikmaakten van iDeal hun donatie terug op hun bankrekening.

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

Gemaakt: Vrijdag, 19 april 2019 20:11

Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

 

Het is Pasen, wat voor THEBAGSTORE reden is om een actie op te zetten voor hun klanten. De webshop heeft op de site namelijk paaseitjes verstopt. Vind je zo’n ei dan krijg je een kortingscode ter waarde van een bepaald bedrag. Deze code is eenmalig te gebruiken, dus open de website THEBAGSTORE en start snel met de zoektocht naar de paaseitjes! 

 

De gouden eitjes

De paashaas heeft in totaal 12 eitjes verstopt op de website van THEBAGSTORE. Deze zijn gecategoriseerd op basis van de waarde van de kortingscode. Het ei met de meeste waarde is het gouden ei. Dit ei bevat een kortingscode ter waarde van €100,00. Bovendien zijn er twee gouden eieren op de site te vinden. Naast deze twee jackpots zijn er ook nog vier eieren verstopt die een waarde hebben van €50,00. Tevens heeft THEBAGSTORE zes paaseitjes met een kortingscode voor €25,00 op de site geplaatst. Wees er snel bij, want de paaseitjes zijn maar één keer te vinden en te gebruiken! 

 

Paasvoordeel t/m a.s. maandag 23.59

Treur niet als je geen een paaseitje hebt kunnen vinden op de website van THEBAGSTORE. De webshop voor tassen heeft namelijk het hele weekend paasvoordeel! Vanaf vandaag tot en met maandag kunnen klanten een code voor 21% korting gebruiken. Deze kortingscode heeft de naam: PASEN21.

 

Verschillende soorten en merken tassen

THEBAGSTORE is jouw favoriete plek voor de mooiste tassen online! Van hippe rugzakken tot mooie leren laptoptassen. We bieden voor zowel heren als dames de bekende tassen van tijdloze topmerken, zoals CowboysbagHerschelBurkely en Eastpak

Bevrijdingsvuur naar Ede

Gemaakt: Donderdag, 02 mei 2019 17:18

EDE - In de nacht van 4 op 5 mei zal Burgmeester René Verhulst, met een team van Climax Atletiekvereniging, het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

 

Traditiegetrouw vindt in de nacht van 4 op 5 mei de Bevrijdingsvuurceremonie en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette plaats in Wageningen, de Stad der Bevrijding. Op 4 mei om precies om 24:00 uur wordt het Bevrijdingsvuur tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie ontstoken. Aansluitend nemen circa 2000 atleten het vuur tijdens de nachtelijke Nationale Bevrijdingsvuurestafette mee terug naar hun eigen gemeente. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

 

Vanuit Ede zullen ongeveer 15 lopers van Climax het vuur meenemen vanuit Wageningen naar Ede. Burgemeester René Verhulst zal daar onderdeel van uitmaken. De loop eindigt in Ede op het Museumplein, waar de wethouder Peter de Pater de lopers zal ontvangen.

Anti-Aging voor de stem voor amateur (koor)zangers

Gemaakt: Vrijdag, 03 mei 2019 18:47

EDE - Heb je altijd met plezier gezongen en merk je dat het minder soepel gaat? Kom je weleens lucht te kort? Heb je meer moeite met de hoge noten? Dan is de cursus Anti-Aging voor de stem beslist een goed idee.

 

Anti-Aging voor de stem is een zangmethode in kortdurende cursussen, met als doel je stem een leven lang fit te houden! Je kunt mee blijven komen in je koor en zo veel langer genieten van het plezier dat zingen je geeft en de gezelligheid van je koor. Deze stoomcursus bestaat uit 3 dagdelen waarin in een ontspannen sfeer wordt gewerkt aan de stem. Je ontdekt welke spieren je nodig hebt om te zingen en hoe je deze fit en soepel kunt krijgen. De lessen zijn leuk, leerzaam, anatomisch onderbouwd en worden gegeven door Mieke Manschot. Zij studeerde klassieke zang aan het conservatorium van Amsterdam en houdt zich al jaren bezig met de 50+ zangstem.

 

Drie dinsdagen: 14 en 28 mei en 11 juni van 13:00-16:30 Akoesticum Ede Meer informatie en aanmelding: www.zangleszaken.com

Gevleugelde natuur in Lunteren

Gemaakt: Zaterdag, 04 mei 2019 16:38

LUNTEREN – De IVN natuurexpositie ‘Gevleugelde Natuur’ is te bewonderen in het Westhoffhuis in Lunteren. Van roofvogels tot libellen en vlinders: de fotografen van de natuurfotowerkgroep van IVN Barneveld hebben de afgelopen periode de ‘gevleugelde natuur’ vastgelegd.

 

De fotografen hebben de meest uiteenlopende vogels en insecten in hun specifieke biotoop, zoals bos, polder, water, riet en flora ‘op de gevoelige plaat’ vastgelegd. Met deze expositie hopen we de natuur dichter bij de mensen brengen. 

 

De expositie is tot en met 29 juni te bezoeken in het Dorpshuis Het Westhoffhuis, Dorpsstraat 28, 6741 AL in Lunteren. Bezichtiging elke dag vrij toegankelijk. 

Flinke toename aantal opgeleverde woningen

Gemaakt: Woensdag, 08 mei 2019 17:01

EDE - Ede blijft groeien. En om aan die groei te kunnen voldoen is het nodig veel woningen bij te bouwen. In 2018 zijn daar flinke stappen in gezet en zien we een inhaalslag op de woningmarkt. Zo zijn er vorig jaar veel nieuwe woningen gebouwd in onder andere Kernhem, Enka, Kazerneterreinen, Park Reehorst, het AZO terrein en Veenderweg/Ganzeweide. Maar ook de transformaties van gebouwen op de Kazerneterreinen en van diverse kantoorpanden hebben bijgedragen aan de toename van het aantal woningen.

 

Wethouder Lex Hoefsloot: "2018 was een vruchtbaar jaar als je kijkt naar het aantal nieuw gebouwde woningen. Dat mag ook wel want er is nog steeds veel vraag naar woningen; in alle soorten en maten. In heel Ede zijn er verschillende woningen gebouwd en daar gaan we in 2019 in hetzelfde tempo mee door. Iedereen moet in Ede een prettige plek hebben om te wonen".


Ruim twee keer zoveel woningen

In 2017 is er gestart met de bouw van ruim 1400 woningen. Een groot aantal van deze woningen zijn in de loop van 2018 opgeleverd. Het gaat hier om totaal 1157 opgeleverde woningen. Dat is ruim twee keer zoveel als in 2017. Toen zijn er 542 woningen opgeleverd. Bijna 25% van het aantal opgeleverde woningen valt onder de categorie sociale huur.


Woningen voor iedereen

De vraag naar diverse woningen is groot. Starters en doorstromers die graag willen groeien naar een grotere woning, maar ook senioren die gelijkvloers willen wonen. Ook zien we mensen die van buitenaf naar Ede komen. Om aan te sluiten bij de vraag van al deze mensen wordt er zowel goedkoop als duur en zowel huur als koop gebouwd. Dit aanbod moet ervoor zorgen dat iedereen prettig in Ede kan wonen. In de stad en in de dorpen.

Ondergronds brengen hoogspanningslijn Ede gaat van start

Gemaakt: Woensdag, 08 mei 2019 17:02

EDE - Vanaf 1 januari 2019 is door het Rijk de zogenaamde verkabelingsregeling uitgebreid. Met deze regeling kunnen nu ook gemeenten en provincies de hoogspanningslijnen in hun bebouwde kom ondergronds brengen. De gemeente Ede zet, in samenwerking met Liander, het traject in gang om de hoogspanningslijn in Ede ondergronds te brengen.

 

Al geruime tijd bestaat de wens vanuit omwonenden van hoogspanningslijnen en politiek om deze lijn ondergronds te brengen. De gemeenteraad heeft in 2015 met een motie het college verzocht te onderzoeken hoe de hoogspanningslijn ondergronds kan worden gebracht. Nu de nieuwe regeling van het Rijk van kracht is kan Liander, in samenwerking met de gemeente Ede, van start.

 

Wethouder Lex Hoefsloot is blij met deze ontwikkeling:"Hoewel het nog een aantal jaren gaat duren voordat de lijn daadwerkelijk ondergronds is gebracht is het heel goed nieuws. Voor veel Edenaren en ook mijzelf is het een doorn in het oog dat je tegen die lijn aan kijkt. Ik kijk uit naar het moment dat alles uit het zicht is."


Huidig tracé hoogspanningslijn

Boven de kern van Ede loopt een 50 kV hoogspanningslijn van Ede-Noord (Knuttelweg) via de Zeeheldenbuurt, Indische buurt, Klaphek en Galvanistraat naar de Pascalstraat waar de lijn in tweeën splitst. Een deel gaat ondergronds door de Rietkampen in zuidelijke richting naar Wageningen en het andere deel gaat ondergronds in westelijke richting naar het onderstation op bedrijventerrein Frankeneng.

 

Planning

Samen met Liander wordt onderzocht welk nieuw ondergronds tracé voor de hoogspanningskabels mogelijk is. Vanwege de vele bestaande kabels en leidingen in de grond en de eisen aan beschikbare ruimte voor zowel onder- als bovengronds is het een moeilijke puzzel om te komen tot een nieuw tracé. Als het tracé bekend is, volgt een plan van aanpak voor de aanleg van de ondergrondse kabels, het loskoppelen van de huidige bovengrondse hoogspanningslijn en het verwijderen van de masten. De verwachting is dat eind 2020 wordt gestart met de aanleg van de nieuwe ondergrondse kabelverbinding. Eind 2021 is het project naar verwachting gereed.

Subsidie voor groene schoolpleinen in Ede

Gemaakt: Vrijdag, 10 mei 2019 17:12

EDE - Basisscholen in de gemeente Ede kunnen voor het 'vergroenen' van hun schoolplein subsidie aanvragen. Een groen schoolplein is leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk voor kinderen. Spelen in een natuurlijke, groene omgeving is ook gezond en rustgevend voor ze. Meer groen geeft verkoeling bij warm weer en bij hevige regen kan het water goed weglopen. Vlinders en bijen kunnen met meer groen ook meer voedsel vinden. Van deze soorten zijn er de laatste steeds minder; ook daarom heeft het college van burgemeester en wethouder ingestemd met de subsidieregeling.

 

In 2023 kan de helft van de basisscholen in Ede, dankzij de subsidie, een groen schoolplein hebben. In 2019 is voor de eerste 8 scholen een subsidiebedrag van €10.000 euro per school beschikbaar. Door dit de komende 4 jaar te herhalen is straks de helft van de 60 schoolpleinen vergroend.

 

Wethouder Willemien Vreugdenhil: "het streven naar meer groene schoolpleinen hoort bij ons beleid om de biodiversiteit in Ede te verbeteren. Sinds 1900 zijn er honderden diersoorten uit Nederland verdwenen. De belangrijkste oorzaak is het steeds grotere gebrek aan geschikte leefgebieden voor dieren en planten. Daar moeten we iets aan doen. Ede wil blijven horen bij de vijf gemeenten met de hoogste biodiversiteit. Groene schoolpleinen helpen hier zeker bij. Ik nodig scholen graag uit om mee te doen!"

 

Een basisschool komt in aanmerking voor de subsidie als het groene schoolplein minstens 5 jaar blijft bestaan. Verder wordt met een puntenstelsel gewerkt. Een insectenhotel scoort bijvoorbeeld 2 punten en een inheemse eetbare plant 1 punt. Een school moet minstens 60 punten scoren.

 

De begeleiding van de scholen gebeurt door het IVN het groene wiel. Aanvragen van de subsidie kan via www.ede.nl/subsidies

Steenbreek voorbeeldtuin officieel geopend

Gemaakt: Vrijdag, 10 mei 2019 17:18

EDE - Vandaag onthulde wethouder Leon Meijer de eerste Steenbreek voorbeeldtuin in Ede. De bewoners aan de Markiezenhof 49 deden vorig jaar mee aan een tuin make-over. In samenwerking met de gemeente, Steenbreek en Waterschap Vallei en Veluwe werd hun versteende voortuin omgetoverd tot een water- en diervriendelijke tuin.

 

Wethouder Leon Meijer: "Samen met inwoners van Ede werken we aan maatregelen om ervoor te zorgen dat onze omgeving leefbaar blijft in tijden van hevige regenbuien, hitte en droogte. Het resultaat van de tuin make-over is prachtig. Dit mooie voorbeeld laat zien dat we met elkaar goede stappen zetten in het verhogen van een betere leefomgeving voor mens en dier"

 

Water- en diervriendelijke maatregelen

In samenwerking met Steenbreek stimuleert de gemeente inwoners om tegels in hun tuin zoveel mogelijk te vervangen door groen. Een groene tuin vermindert wateroverlast tijdens extreme regenval, geeft verkoeling in de zomer en zorgt voor een beter leefgebied van vogels en andere insecten. Naast het vervangen van tegels door groen zijn er nog andere water- en diervriendelijke maatregelen. Meer informatie hierover is te vinden op www.ede-natuurlijk.nl.


Aankondiging Tuindag zaterdag 15 juni

Op zaterdag 15 juni organiseert Steenbreek in samenwerking met de gemeente, Waterschap Vallei en Veluwe, IVN en Groei & Bloei een tuindag op de Gemeentewerf aan de Asakkerweg 8 in Ede. Inwoners van Ede kunnen deze dag gratis hun tegels inleveren in ruil voor planten. Verder zijn er deze dag workshops, kunnen inwoners gratis tuinadvies krijgen en zijn er leuke activiteiten voor kinderen. Binnenkort volgt meer informatie hierover.

Helene Kröller-Müller Kamer in Nederlands Tegelmuseum Otterlo

Gemaakt: Vrijdag, 10 mei 2019 17:23

OTTERLO - In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is de nieuwe Helene Kröller-Müller Kamer vanmiddag officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door de directeur van het Tegelmuseum Eric Mackay, directeur van het Kröller-Müller Museum Lisette Pelsers, en wethouder Hester Veltman (cultuur). In de nieuwe expositieruimte zijn zo'n 60 oud-Hollandse wandtegels te bewonderen die Helene Kröller-Müller (1869-1939) tijdens haar leven verzamelde.


De wandtegels maken deel uit van de collectie van het Kröller-Müller Museum maar lagen daar opgeslagen in het depot. In 2017 was een gedeelte van de verzameling al te zien in het Nederlands Tegelmuseum. Na het succes van deze tentoonstelling heeft de collectie nu een vaste plaats in het museum gekregen.

 

Samenwerking

Het Kröller-Müller Museum heeft de wandtegels in bruikleen gegeven. "Een schitterend voorbeeld van samenwerking tussen de musea waar we in Ede trots op mogen zijn." benoemde wethouder Veltman bij de opening. "Door de samenwerking wordt een relatief onbekend deel van de collectie van Helene Kröller-Müller voor een breed publiek toegankelijk. Mooi om toe zien hoe beide musea elkaar versterken. Ik denk dat de verzameling veel mensen zal aantrekken."

Verkoop lokale producten groeit hard

Gemaakt: Dinsdag, 21 mei 2019 20:38

REGIO - Het aantal consumenten dat streekproducten koopt, groeit hard. Alleen al in de gemeente Ede is dit aantal toegenomen van 58% in 2013 naar 83% in 2018. Steeds meer boeren willen voor een goede prijs duurzaam produceren, en gaan hun producten in de directe omgeving verkopen. Elf van deze boeren presenteerden vrijdag 17 mei hun nieuwe producten en concepten voor de lokale markt tijdens het feestelijke slotevent van de Masterclass 'Produceren in de Korte keten'.

 

De boeren presenteerden tijdens het slotevent hun nieuwe producten, zoals rauwmelkse lokale kefir, 'happy farmlife' geschenkdozen van eieren, droge worst van stierkalveren en vertical farming van kiemgroenten en kruiden. De jury, bestaande uit wethouder Aart de Kruijf (gemeente Barneveld), Niels Snoep (relatie- en innovatiemanager Food & Agri, Rabobank), Patrick Driessen (Pulsar Network Capital) en Henk Kievit (lector op oa Social Venturing Entrepreneurship, CHE) was unaniem enthousiast. "De concepten zijn stuk voor stuk onderscheidend en een aanvulling voor de lokale markt", aldus Henk Kievit.


Lokaal voedsel

Tijdens de serie masterclasses hebben de boeren geleerd hoe ze hun producten lokaal aan de consument kunnen verkopen en welke stappen hiervoor nodig zijn. Jan Willem van der Schans van Wageningen Economic Research heeft de groep begeleid. Hij legt uit: "Op dit moment verkopen de meeste Nederlandse boeren hun producten via de lange voedselketen, dat wil zeggen dat er veel schakels zitten tussen de boer en de consument. In de korte keten is er direct contact tussen boer en consument, of hooguit met één tussenstap. Dat heeft veel voordelen: Consumenten weten precies waar hun eten vandaan komt en kunnen makkelijker kiezen voor voedsel van hoge kwaliteit. Boeren krijgen een eerlijke prijs en kunnen hun productie beter afstemmen op de vraag van de consument."

 

Deelnemers

De deelnemers waren enthousiast over de Masterclasses. Jaco Kuiper, Milligreens: "De masterclasses hebben mij erg geholpen in het ontwikkelen van mijn concept, door de kennis van experts van de WUR, het leren nadenken over de klant en vooral het uitwisselen van ervaringen met elkaar." Erik van Veldhuisen (Kip van de boer): "Samenwerking is de kracht van de masterclasses. Wij als boeren willen sowieso met elkaar verder werken!"

 

De masterclass werd aangeboden door de gemeenten Ede en Barneveld, LTO Gelderse Vallei, WUR en Coöperatie Boerenhart en wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland met geld uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zaterdag 15 juni 21e Groot Ginkelse Loop

Gemaakt: Zondag, 02 juni 2019 17:38

EDE - Op zaterdag 15 juni organiseert atletiekvereniging Climax voor 21e keer de Groot Ginkelse Loop, een loopevenement over 5km, 10.5km en halve marathon door natuurgebieden als de Edese heide en de Planken Wambuis, voor zowel wedstrijdlopers als recreanten. Tevens is er een wedstrijd in teamverband, waaraan dit jaar alle deelnemers kunnen meedoen.

 

De Groot Ginkelse Loop is een gezellig evenement; niet te druk, goed bereikbaar en met ruime parkeermogelijkheden. Door de verschillende afstanden (5, 10.5 en 21.1 km) is de drempel niet te hoog. Dus ook voor recreanten een fantastische loop. Alle afstanden worden gelopen over één ronde en bijna overal kun je kiezen uit een verhard of een onverharde deel van de weg (of fietspad).

 

De start vindt plaats bij 's Heeren Loo Midden Nederland, voorheen De Hartenberg, Apeldoornseweg 60 in Wekerom (provinciale weg N304 tussen Ede en Apeldoorn). De 10.5 km start om 10:00 uur, de 5 km om 10:05 uur en de halve marathon (21.1 km) om 10:10 uur.

 

Inschrijven
T/m vrijdag 14 juni 20:00 uur alleen online via www.grootginkelseloop.nl.
Bij inschrijving t/m woensdag 5 juni worden startnummer en evt. chip per post verstuurd. Na 5 juni is het inschrijfgeld € 3,00 hoger en worden startnummer en evt. chip niet meer verstuurd.

 

Race in race
Alle deelnemers kunnen dit jaar ook meedoen een wedstrijd in teamverband. Een team kan uit minimaal 4 en maximaal 5 deelnemers bestaan. Dit kan zowel met teams op de 5 km, de 10.5km als op de 10 EM. Voor de 3 snelste teams (4 beste netto tijden worden bij elkaar opgeteld) zijn leuke prijzen beschikbaar gesteld door RunnersWorld Ede.

 

Let op: Iedere deelnemer moet zich wel gewoon afzonderlijk voor de Groot Ginkelse Loop inschrijven en exact dezelfde teamnaam invullen!

Voor meer informatie zie www.grootginkelseloop.nl

Verkeersexamens van start in de gemeente Ede

Gemaakt: Vrijdag, 07 juni 2019 17:42

EDE - Ruim 1.100 leerlingen van de basisscholen in de gemeente Ede doen deze en de komende weken het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Leerlingen van groep 7 en 8 van in totaal 39 basisscholen doen mee en laten zien dat zij verkeersveilig kunnen fietsen. Wethouder de Pater (verkeer) van de gemeente Ede gaf het startsein bij de eerste examenronde, in Ede: "Het verkeer zorgt nog altijd voor teveel jonge slachtoffers. Een verkeersexamen helpt om dat te verbeteren. Ieder kind moet veilig kunnen fietsen in onze gemeente!".

 

De examens vinden plaats in Ede (6 en 7 juni), Bennekom (13 juni), Harskamp (14 juni), Lunteren (20 juni) en Ederveen (21 juni). Ze worden verzorgd door Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeente Ede. Het examen wordt afgenomen op 39 scholen.

 

Kinderen kwetsbaar in verkeer

Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 16 kinderen in de leeftijd van 0-15 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15 jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers.


Laten zien wat je kunt

Kinderen die eerder geslaagd zijn voor het schriftelijk Verkeersexamen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De routes van het VVN praktisch Verkeersexamen zijn zorgvuldig uitgezet over zo'n 5 km en komen overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.


Fietscontrole

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen op een veilige fiets rijden, is voorafgaand aan het VVN praktisch Verkeersexamen een fietscontrolelijst verstuurd naar de scholen zodat zij, en met name de ouders, kunnen checken of de fiets aan de wettelijke eisen voldoet.

Parkeeroverlast in Rietkampen wordt aangepakt

Gemaakt: Dinsdag, 11 juni 2019 18:48

EDE - Meer parkeerplaatsen, vergunningparkeren in drie straten en een uitbreiding van de het parkeren met een 'blauwe kaart'. Dat zijn maatregelen die de gemeente Ede dit jaar gaat nemen om de parkeeroverlast in de Edese woonwijk Rietkampen aan te pakken. Wijkbewoners ervaren dat bezoekers van het winkelcentrum Stadspoort, de bioscoop Pathé of het ziekenhuis Gelderse Vallei, in de woonstraten parkeren. Een werkgroep van bewoners en winkeliers én vertegenwoordigers van de gemeente, Pathé en ziekenhuis de Gelderse Vallei heeft gezamenlijk een maatregelenpakket gemaakt, dat vandaag is goedgekeurd door het college van B&W.

 

In de Monnetsingel, Dubceksingel en de Gasperisingel komen extra parkeerplaatsen, hiervoor worden sommige groenplekken en speeltoestellen verplaatst. Er komt een gratis eerste bewonersvergunning en twee bezoekerskaarten, voor een tweede bewonersvergunning moet 20 euro worden betaald. Het vergunningparkeren gaat gelden voor een periode van 8 tot 23 uur, op alle dagen van de week. Pathé en Gelderse Vallei onderzoeken hoe zij positieve maatregelen kunnen nemen om bezoekers meer gebruik te gaan laten maken van de parkeergarages. Rondom het winkelcentrum komt een parkeerschijfzone tot 23 uur, zodat bioscoopbezoekers gestimuleerd worden gebruik te maken van de parkeervoorzieningen bij de bioscoop.

 

De maatregelen hebben voldoende draagvlak bij de leden van de werkgroep en bij wijkbewoners, blijkt uit een straatenquête. De uitvoering van de maatregelen start nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen. Dit is naar verwachting na de zomervakantie.

College stemt in met bestemmingsplan: herstel ‘Villa Richmond’ stap dichterbij

Gemaakt: Dinsdag, 11 juni 2019 18:51

EDE - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor de historische 'Villa Richmond' aan de stationsweg 102 in Ede. In het karakteristieke pand komt woonruimte voor mensen met geheugenproblemen. Daarom wordt het pand aan de achterkant uitgebreid.


Brand

Het pand werd in januari 2017 zwaar beschadigd door een brand. Ondertussen werd er gewerkt aan plannen voor een nieuwe invulling, waarvoor een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk is.

 

Aanbouw

Over het ontwerp van de aanbouw is veel gediscussieerd. Tegen het oorspronkelijk ontwerp was weerstand in de buurt. Daarom heeft er nader overleg plaatsgevonden tussen een aantal omwonenden en de architect van de initiatiefnemer. Wethouder Willemien Vreugdenhil. ,,Dit proces heeft daarom best lang geduurd, maar het heeft er wel toe geleid dat er nu een ontwerp ligt waar zowel de buurt als de initiatiefnemer mee kunnen instemmen. Ik ben blij dat dit karakteristieke pand nu snel in oude luister wordt hersteld.''

 

Gemeenteraad

Het ontwerpbestemmingsplan gaat nu de formele procedure in. Later neemt de gemeenteraad er een besluit over.

Gratis tuinadvies op de Tuindag zaterdag 15 juni in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 11 juni 2019 18:53

EDE - Op zaterdag 15 juni aanstaande organiseert Steenbreek in samenwerking met de gemeente Ede, IVN en Groei & Bloei een Tuindag op de gemeentewerf aan de Asakkerweg 8 in Ede. Deze dag staat in het teken van water- en diervriendelijke tuinen. Inwoners kunnen deze dag inspiratie opdoen en informatie krijgen over bijvoorbeeld plantsoorten, bestrijding Japanse Duizendknoop en regenwater afkoppelen. Maar ook tegels inruilen voor gratis planten, een workshop volgen en meer.


Gratis tuinontwerp

Tijdens de Tuindag kunnen inwoners gratis een schetsontwerp laten maken voor een groene tuin. Inschrijven kan ter plekke. Een adviseur bekijkt gedurende een half uur welke mogelijkheden er zijn.

 

Open tuinen route

Zeventien tuineigenaren in de gemeente Ede stellen deze dag hun tuin open tussen 11.00 en 15.00 uur. Geïnteresseerden zijn welkom om inspiratie op te doen. Bij de Groei & Bloei stand is de route met adressen beschikbaar.

 

Tegels voor gratis planten

Ruil tijdens de Tuindag tegels in voor planten. Per adres geldt minimaal twee, maximaal vijf tegels. In ruil voor tegels krijgen inwoners een bon van € 7,50. Deze bon kan ter plekke ingewisseld worden voor planten.

 

Workshop

Van 13:30 - 16:00 uur geeft IVN de workshop 'Een levende tuin maak je zelf'. Speciaal voor iedereen met weinig tuinervaring en die wil leren tuinieren. Voor de workshop dient men zich van tevoren op te geven via info@ivn-ede.nl.

 

Activiteiten voor kinderen

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Ze kunnen er onder meer knutselen en spelletjes spelen. Maar ze mogen ook uilenballen uitpluizen en zo ontdekken ze wat een uil allemaal eet.

 

Kom fietsen

De Tuindag is van 11:00 -16:00 uur. Iedereen is welkom op de Gemeentewerf, Asakkerweg 8 in Ede. Kom zoveel mogelijk op de fiets. Toch met de auto? Volg dan de aangegeven route.

Kijk voor meer informatie op www.ede-natuurlijk.nl.

Tassen webshop TheBagstore.nl veilt tassen voor Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden

Gemaakt: Donderdag, 13 juni 2019 07:25

Maarten duikt op 21 juni van dit jaar opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Want onderzoek blijft hard nodig. Afgelopen jaar is het helaas niet gelukt om de tocht helemaal te volbrengen, wel werd er heel veel geld binnen gezwommen voor de strijd tegen kanker.

 

Om Maarten en zijn foundation te ondersteunen veilt TheBagstore.nl samen met haar leveranciers vanaf 13 juni 2019 tot en met de dag dat Maarten zijn zwemtocht (hopelijk helemaal) voltooid allerlei tassen op haar Facebookpagina. Te weten: https://www.facebook.com/thebagstorenederland/

 

De volgende merken hebben allemaal minimaal 2 tassen of meer toegezegd om te veilen: 

 

Calvin Klein, Tommy Hilfinger, DSTRCT, Herschel, Legend, Laauw, Matt & Nat, Micmacbags, Rains, Monk & Anna, MYOMY, O My BAG, Presly & Sun, Rains, Sticky Lemon, Still Nordic, Superdry & XD Design.

 

Koop een tas met een verhaal

Op de website https://www.11stedenzwemtocht.nl vind je meer informatie omtrent de monsterprestatie welke Maarten van der Weijden gaat proberen te leveren. Ben je op zoek naar een tas of vind je het gewoon leuk om mee te veilen en om op deze manier voor jouw donatie nog iets leuks terug te ontvangen? Doe dan mee en maak kans op een van de ruim 40 tassen welke de komende dagen onder de hamer gaan. Een ding is zeker, win je de veiling? Dan koop je een tas met een waanzinnig verhaal.

 

Alle bedragen die worden binnengehaald gaan rechtstreeks naar het goede doel! Aan het einde van de actie maakt TheBagstore het totaalbedrag bekend. 

Bennekom geeft regenwater terug aan de natuur

Gemaakt: Vrijdag, 14 juni 2019 18:07

BENNEKOM - Inwoners uit Bennekom-Oost (ten oosten van de Bovenweg en ten zuiden van de Heelsumseweg) konden zich in de afgelopen maanden opgeven voor het particulier afkoppelproject. Inmiddels hebben bijna 100 huishoudens zich hier al voor opgegeven. Wethouder Lex Hoefsloot bezocht vandaag één van de woningen waarbij het regenwater straks direct de grond in trekt.

 

Wethouder Lex Hoefsloot: "Het is mooi om te zien dat er weer zoveel inwoners meedoen. We geven regenwater weer terug aan de natuur. Water dat de grond hard nodig heeft in tijden van hitte en droogte. Bovendien draagt afkoppelen bij aan het terugdringen van wateroverlast bij hevige regenval. Samen met inwoners zorgen we ervoor dat onze omgeving leefbaar blijft in tijden van extreem weer".

 

De komende jaren ontvangen inwoners van Bennekom-Oost gefaseerd een uitnodiging om vrijwillig en kosteloos mee te doen met het afkoppelproject. Dit project sluit hierbij aan op het succesvolle afkoppelproject dat tussen 2014 en 2016 in de Burgemeestersbuurt en in de omgeving van de Stationsweg in Ede plaats vond. Hier zijn toen ruim 450 woningen afgekoppeld met een totale oppervlakte ter grootte van ruim 8 voetbalvelden.


Effecten van de maatregelen

In de afgelopen 15 jaar heeft de gemeente Ede al veel maatregelen getroffen op dit gebied. Door bij grote rioolvervangingsprojecten stelselmatig af te koppelen is de wateroverlast tijdens extreme buien met circa 20-50% afgenomen. Desondanks is het niet uit te sluiten dat bij hevige neerslag tijdelijk water op straat blijft staan. Het robuuster maken van de leefomgeving blijft daarom ook de komende jaren onder de aandacht. Zowel in de openbare ruimte als op particulier terrein.


Andere methodes

Het project richt zich op dit moment alleen op Bennekom-Oost. Voor inwoners die geen uitnodiging ontvangen zijn er andere manieren om wateroverlast te beperken. Zo is bijvoorbeeld het vervangen van tegels in tuinen door groen een effectieve manier om regenwater op te vangen. Meer informatie hierover op www.ede-natuurlijk.nl.