Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 21:53:35 Mendellaan 6721BD Bennekom 103126 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-107

Ambulance 07-107

woensdag 28 juli 2021

Archief

Bennekomse kunstenares Henrike van de Kraats exposeert in Toon Hermans Huis

Gemaakt: Maandag, 07 december 2020 18:01

EDE - In het Toon Hermans Huis in De Open Hof in Ede is vier keer per jaar een nieuwe expositie te bewonderen. Nu exposeert kunstenares Henrike van de Kraats uit Bennekom haar kleurrijke vakantiedoeken. Deze werken zijn tijdens de openingstijden van het Toon Hermans Huis op afspraak te bekijken.


Jaren volgde zij lessen bij Krek en Cultura en nog steeds volgt Henrike regelmatig masterclasses bij collega-kunstenaars. "De laatste jaren schilder ik in de zomervakantie ook een weekje in het buitenland. De expositie bevat schilderijen van schildervakanties in Italië, Frankrijk en Spanje. Graag wissel ik abstract af met figuratief, en olieverf met acrylverf. Op locatie schilderen is over het algemeen vaak relatief snel schilderen. Dat is ook de reden dat deze doeken met acryl zijn geschilderd."


Henrike schildert al twintig jaar. Sinds 2010 maakt zij deel uit van schildercollectief Xplorion in Ede. "Wekelijks treffen wij elkaar om samen te schilderen. Naast individuele- en duo tentoonstellingen exposeren onze leden ook regelmatig als groep."


In verband met de genomen coronamaatregelen is een grote opening met veel publiek op dit moment nog niet mogelijk. Deze volgt hopelijk op een later moment. Wie de expositie nu al wil bekijken, is van harte welkom deze tijdens de openingstijden van het Toon Hermans Huis op afspraak te bezoeken. De openingstijden van het Toon Hermans Huis aan de Hoflaan 2 in Ede zijn: dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op de eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur. Henrike van de Kraats is voor een afspraak bereikbaar via: [email protected] of 06-11331477. Meer informatie: www.heartstocommunicate.com

Kom mountainbiken in Otterlo en Lunteren! [video]

Gemaakt: Dinsdag, 08 december 2020 19:50

OTTERLO / LUNTEREN - Er zijn twee nieuwe MTB routes in Otterlo en Lunteren aangelegd, gemarkeerd en helemaal klaar voor gebruik. Burgemeester Verhulst en wethouder De Pater hebben Thorwald Veneberg, directeur Koninklijke Nederlandse Wielren Unie(KNWU), uitgenodigd om de route in Otterlo te fietsen.

 

De nieuwe routes

In totaal telt Ede dan 80 km aan mountainbikeroutes in Ede, Otterlo en Lunteren, waar onder een speciale kinderroute.

Otterlo:
De nieuwe route in Otterlo is 18 km lang en start bij Otterlo Events. Er wordt in deze route veel gebruik gemaakt van hoogteverschillen in de omgeving en de mooie natuurgebieden. Verwacht snelle singletracks, steile klimmen en snelle afdalingen. Voor de technisch gevorderde mtb-ers is er bij de Zanding een extra uitdaging door een technisch moeilijk gedeelte, dat via een aparte singletrack is bewegwijzerd.

Lunteren:
De route bij Lunteren is een afwisselend parcours van 32 kilometer door heuvelachtige stukjes van de Roekel, door het Edese Bos, het Luntersche Buurtbosch en langs de Goudsberg. Langs de route vele singletracks, afgewisseld met enkele lange, rechte paden. Rondom De Goudsberg vind je steile klimmen en een snelle afdaling. De route heeft twee startlocaties: MTB-Centrum Veluwe en 50|50 Hotel Belmont.

 

Mogelijk dankzij vrijwilligers en sponsoren

Als wethouder van de onderwerpen recreatie, toerisme en sport is Peter de Pater wekelijks op de mountainbike te vinden: “De MTB routes in de gemeente Ede zijn van hoge kwaliteit. Dit is alleen mogelijk dankzij de enorme inzet van de vrijwilligers van MTB Zuid Veluwe die deze routes onderhouden en beheren. En dankzij de bijdrage van de sponsoren. Ik ben heel blij met de nieuwe routes in Lunteren en Otterlo. Hopelijk kan de horeca snel weer open, want dat geeft een plus aan deze routes.”

Burgemeester Verhulst: ‘We wilden dit moment eigenlijk vieren met een grote opening. Helaas kan dat door corona nu niet. Met het filmpje laten we alvast zien hoe aantrekkelijk de routes zijn. Mountainbikers uit Ede en daar buiten weten de routen nu al te vinden, hopelijk worden dit er nog meer. En zodra het weer kan, vieren we alsnog de opening met de betrokken vrijwilligers en ondernemers.”

 

Startlocaties

MTB-ers kunnen de nieuwe en bestaande MTB routes starten bij startlocaties. De ondernemers van deze startlocaties sponsoren de routes:

  • Ede: De Fietser
  • Otterlo: Otterlo Events
  • Lunteren: MTB-Centrum Veluwe & 50|50 Hotel Belmont

Ruim 70 nieuwe woningen erbij voor Lunteren

Gemaakt: Vrijdag, 11 december 2020 17:05

LUNTEREN - In het gebied de Hulakker, ten westen van Lunteren, worden de komende jaren ruim 70 nieuwe woningen gebouwd. In de nieuwe wijk komen koop- en huurwoningen voor alle doelgroepen, zoals starters, gezinnen, singles en ouderen. De wijk krijgt een groene opzet en de woningen krijgen 100% duurzame energie en warmte. Wethouder Peter de Pater (ruimtelijke ontwikkeling) is blij met deze ontwikkeling: "De Hulakker wordt een nieuwe wijk met veel verschillende woningtypen die goed aansluit bij het dorpse karakter van Lunteren. Dat noem ik een aanwinst. Ik hoop dat de bewoners van Lunteren er ook zo over denken!"

 

Van het totaal aantal woningen is 26% sociale huurwoningen, 28% betaalbare koopwoningen en de overige woningen vrije sector koopwoningen. Met deze woningverdeling zorgt het plan voor veel nieuwe woningen in Lunteren in verschillende prijsklassen wat bijdraagt aan een gezonde en toegankelijke woningmarkt.

 

Groene wijk
De woningen worden geplaatst met behoud van de aanwezige (historische) bomenrijen en houtsingels. De wijk krijgt een groene zone langs de Westzoom en tussen het noordelijk en het zuidelijk deel komt een open, groene ruimte die ook geschikt is voor waterberging. Dat biedt kansen voor vogels, zoogdieren en insecten. Het groen is in Hulakker duidelijk zichtbaar. Dat is prettig, want uitzicht op groen is goed voor de gezondheid en zorgt voor een fijn leefklimaat.

 

Zowel voor de woningen als voor de aanleg en inrichting van de openbare ruimte zal gebruik worden gemaakt van duurzame materialen. De woningen worden verwarmd met een warmtepomp en elektriciteit komt van zonnepanelen en voldoen daarmee aan de laatste richtlijnen voor energiegebruik. Heijmans Huizen B.V. bouwt samen met Dro Dun Projecten B.V. de woningen op de Hulakker.

 

Planning
In de komende periode worden de benodigde onderzoeken gedaan, werkt de stedenbouwkundige de verkaveling verder uit en gaat een architect de woningen ontwerpen. Vervolgens moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. De procedure hiervoor start medio 2021. Op zijn vroegst in 2022 gaat de schop de grond in, om te starten met de bouw van de woningen.

 

Informatieavond
Om te horen hoe bewoners van Lunteren, en andere geïnteresseerden, denken over deze ontwikkeling worden er op maandagavond 21 december drie online informatiesessies georganiseerd. Op deze manier worden de groepen niet te groot en kunnen alle vragen beantwoord worden. Aanmelden voor de digitale informatieavond kan via: www.ede.nl/hulakker

Steun voor Edese buurt- wijk- en dorpshuizen

Gemaakt: Dinsdag, 15 december 2020 17:31

EDE - Buurt- wijk- en dorpshuizen kunnen een beroep doen op een steunregeling voor de omzetderving die zij dit jaar geleden hebben als gevolg van COVID-19. De verschillende centra in de gemeente Ede kunnen sinds het uitbreken van de crisis niet of beperkt open en lopen hierdoor inkomsten mis.

 

Inkomstenderving
Die inkomstenderving wordt nu deels gecompenseerd. Het Rijk heeft in totaal 17 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 100.000 euro in Ede kan worden besteed. Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Onze buurt- wijk- en dorpshuizen hebben een moeilijk jaar achter de rug. Ze worden gerund door vrijwillige besturen die juist in deze corona-tijd veel willen doen om bijvoorbeeld eenzaamheid te bestrijden en de saamhorigheid in de buurt te versterken. Vanwege de corona-regels was dat echter maar beperkt mogelijk en dat is frustrerend. De financiële perikelen komen daar nog eens bovenop. Deze regeling lost niet alle problemen op, maar geeft wel een steuntje in de rug.''

 

Aanvraag
De buurt- wijk- en dorpshuizen die voor de regeling in aanmerking komen ontvangen bericht van de gemeente. Zij hebben tot 25 januari 2021 de tijd om een aanvraag in te dienen.

Dienstregeling Valleilijn aangepast vanwege lockdown

Gemaakt: Zaterdag, 19 december 2020 19:31

BARNEVELD / EDE / AMERSFOORT - Vanwege het geringere aantal reizigers door de lockdown heeft Connexxion vanaf 18 december de dienstregeling op de treindienst Valleilijn aangepast.


Op maandag tot en met zaterdag rijden de treinen Amersfoort – Ede-Wageningen v.v. twee keer per uur volgens dienstregeling. De ritten Amersfoort – Barneveld Zuid v.v. rijden dan niet.


Op zon- en feestdagen (beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag) rijdt er één keer per uur een trein. Reizigers wordt geadviseerd hun reis vlak voor vertrek te plannen in de reisplanners.

Bij 265 personen in Ede een gratis diner aan huis

Gemaakt: Maandag, 21 december 2020 20:03

EDE - Inwoners die het moeilijk hebben in de donkere dagen voor kerst kunnen rekenen op een onbezorgde avond. Bij 265 personen staat komende week een vrijwillige bezorger met een gratis diner op de stoep. Sommigen eten zelfs mee. Het initiatief en de financiering komt van particulieren. De gemeente Ede ondersteunt deze mooie kerstgedachte van harte en levert ook een bijdrage. Ruim 75 vrijwilligers bezorgen dinsdag, woensdag en donderdag de warme driegangendiners. Koks van EdEs Proeflokaal, Eetkamer Lamens, Rode peper & Basilicum, Smaakpark en Tom Hartjes bedachten en bereiden de toegankelijke menu's.

 

Diner aan huis is onderdeel van Ede viert Kerst. Dat is hét kerstevent voor inwoners van Ede, zodat niemand alleen hoeft te zijn. Ongeacht de coronamaatregelen gaat dit online live-event door op Eerste Kerstdag van 18.00 – 21.00 uur. Mensen kunnen luisteren naar muziek, samen koken en artiesten zien. Interactie is mogelijk via ZOOM. XON zendt het evenement uit.

 

Hart onder de riem
Niet iedereen heeft gezelschap tijdens de feestdagen of de mogelijkheid om een diner op tafel te zetten. De particuliere initiatiefnemers weten dat. Daarom bedachten ze de actie Diner aan huis. "Veel mensen hebben het moeilijk. Aan hen laten we weten dat we naar ze omkijken. We willen deze mensen een klein geluksmoment bezorgen. In de vorm van een gezonde en feestelijke maaltijd. Daarmee ondersteunen we tegelijkertijd de lokale horeca." In nog geen twee weken tijd is het spontane initiatief georganiseerd. Malkander en Netwerk Dien je stad zijn aangesloten bij de organisatie. Zij benaderden mensen die wel wat steun kunnen gebruiken. Ook via de Voedselbank zijn inwoners geworven voor de diners.

 

Samen aan tafel
Alleenstaanden die dat willen, krijgen een tafelgast op bezoek. Vanzelfsprekend binnen de coronamaatregelen. Burgemeester René Verhulst namens het college: "In alle opzichten is deze actie geslaagd. De gemeente Ede ondersteunt graag mensen die dat het hardst nodig hebben. Vrijwilligers meldden zich spontaan voor de bezorging en om mee te eten. Het diner is een middel; het gaat ons om het contact en oprechte aandacht voor elkaar." Onderdeel van de actie is de bezorging van maaltijden bij het sociaal pension en de nachtopvang van het Leger des Heils in Ede.

 

Meer informatie over Ede viert Kerst staat op: www.edeviertkerst.nl

Telefoon dicht in de richting van onze primaire levensbehoeften

Gemaakt: Donderdag, 24 december 2020 17:00
De telefoon komt heel dicht in de richting van onze primaire levensbehoeften. OK, eten en slapen eerst, maar dan met stip op de 3e plaats: onze telefoon.
Het is de verslaving van deze tijd: altijd en overal op je smartphone kijken. Zelfs in gezelschap kunnen mensen zich nauwelijks losmaken van de voortdurende stroom van berichtjes, likes en lonkende spelletjes. Je ziet zelfs in een restaurant wel eens mensen bij elkaar aan tafel zitten, allemaal met de smartphone in de hand. Gezellig … not!
Waar is die tijd van samen om de tafel met een speelbord of spel kaarten erop en natuurlijk een drankje en een chippie. De tijd waarin we nog belangstelling voor elkaar hadden en elkaar uitdaagden om een ‘echt’ spel te winnen.
 
Natuurlijk is de telefoon niet alleen voor gemakkelijk vermaak. We hebben onze agenda, het weer, de tijd, de mailbox, we zoeken – ook in gezelschap en tijdens gesprekken – graag snel even iets op. Goede redenen dus om de telefoon bij de hand te hebben. Maar af en toe is het tijd om kritisch te wezen: dus roep jezelf tot orde en ga van je telefoon! En als je niet weet hoe je dat moet aanpakken, kun je een app downloaden om je telefoongebruik te organiseren. Zo’n app kan bijhouden wat je doet en hoe lang, je kunt jezelf punten geven voor de tijd dat je van je telefoon afblijft. En dan een telefoonloze beloning voor jezelf bedenken, dat is nog wel een dingetje.
 
Ontspannen, pak de fiets
Tijdens de vele uren, dagen, weken binnen de muren van het eigen huis heeft u vast gedacht ‘was alles maar weer normaal’. We willen onze vrijheid terug, maar hoewel er steeds meer maatregelen versoepeld worden, zal het nog lang duren voordat we weer helemaal in ons gewone doen geraken. Het is niet ondenkbaar dat er in de (nabije) toekomst veel meer thuis gewerkt wordt, vergaderingen via videobellen worden gehouden, etc. We hebben tenslotte ook een aantal efficiencyslagen en voordelen ontdekt dankzij de crisis. En we zijn bewuster geworden van wat belangrijk is en wat minder belangrijk. De grote winst van de crisis is de opleving van de natuur. Door aanzienlijk minder vervoersbewegingen is de CO2-uitstoot met 30% verminderd en dat zet ons aan het denken. Voor noodzakelijke en minder noodzakelijke reizen kunnen we het milieu een handje helpen en vaker de fiets pakken. 
 
Britt en Sophie werden voor de crisis altijd per auto bij de basisschool afgezet door hun vader of moeder, die toch op weg ging naar het werk. Sinds zij half mei weer naar school mogen gaan zij op de fiets. Bijkomend plezier was dat de ouders ontdekten dat hun oude fietsen niet meer bij hun lengte pasten en bovendien niet meer veilig waren zonder bel en licht. Zo is Britt nu een mooie kinderfiets 24 inch rijker en pronkt Sophie dagelijks met haar roze kinderfiets 20 inch. Hun kleine broertje heeft een kinderfiets 14 inch gekregen, hij is hard aan het oefenen om zonder zijwielen te kunnen fietsen, dan kan hij binnenkort zijn zussen achterna op zijn eigen fiets.

Grote kerstdrukte bij supermarkten, lange rij voor de Jumbo in Barneveld

Gemaakt: Donderdag, 24 december 2020 17:22

BARNEVELD - Mede door de coronacrisis eten we in de feestmaand december vooral thuis ons kerstdiner en dat levert de nodige drukt op in de supermarkten. Klanten worden opgeroepen op om de geldende regels in acht te nemen. Dus kom alleen boodschappen doen en houd anderhalve meter afstand.

 

Veel supermarkten verruimen deze week vanwege kerst hun openingstijden om de drukte te spreiden. De supermarkten halen dit jaar waarschijnlijk de hoogste kerstomzetten ooit door de sluiting van de horeca. Op de foto de wachtrij bij Jumbo Buru in Barneveld.

Edenaren steken bewoners verzorgingshuis Gelderhorst hart onder de riem

Gemaakt: Donderdag, 31 december 2020 16:36

EDE - Donderdagmiddag 31 december is een actie gestart door buurtbewoners aan de Willy Brandtlaan in Ede om de bewoners en medewerkers van de Gelderhorst een hart onder de riem. Voor het pand van het verzorgingshuis voor dove ouderen werden tientallen shirts met hartjes opgehangen.

 

Enkele weken geleden brak het coronavirus uit in het verpleeghuis en sinds die tijd zijn veertien bewoners overleden. Het eigen personeel kan het werk niet meer aan en daarom deed het verzorgingshuis een oproep aan het leger om te assisteren.

 

Inwoners van Ede willen de bewoners en medewerkers steunen en zijn daarom deze actie gestart.

Landelijke vuurwerkverbod was eenmalig, volgend jaar weer knallen toch?

Gemaakt: Zaterdag, 02 januari 2021 00:25

NEDERLAND - Vanwege corona mocht er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. Als het aan de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls ligt, komt er ook volgend jaar voor het hele land een vuurwerkverbod.

 

Over de grote linie hadden waren er minder incidenten en veel minder vuurwerkslachtoffers waardoor zorgpersoneel werd ontzien. Niet iedereen is voorstander van een algeheel verbod op vuurwerk. De reden van het vuurwerkverbod was nu een andere. Iedereen begrijpt dat we de zorg moeten ontlasten.

 

Wat vind jij? Doe mee aan onze poll!

Sport BSO Knoet opent tweede locatie bij Atletiekvereniging Climax

Gemaakt: Zondag, 10 januari 2021 19:31

EDE - Op vrijdag 8 januari hebben Sport BSO Knoet en Atletiekvereniging Climax het contract ondertekend, waardoor Knoet in het gebouw en op de accommodatie van Climax de tweede Sport Buitenschoolse Opvang kan starten. Afhankelijk van de besluiten van de regering zal de locatie op zijn vroegst op maandag 18 januari in gebruik worden genomen.

 

In eerste instantie zal de Sport BSO op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag kinderen op deze locatie gaan opvangen. Als de aanwas en bekendheid wat groter zijn, zal dat ook op woensdag- en vrijdagmiddag zijn. Voor meer informatie zie www.bsoknoet.nl.

 

Het bestuur van Climax is erg blij met deze ontwikkeling, want Climax haalt een doelgroep in huis, die al op jonge leeftijd met de atletieksport in contact wordt gebracht. Ook ouders, die de locatie van Climax en atletieksport nog niet kennen, weten Climax zo te vinden.

Ede opnieuw in top 3 van minste schoolverlaters

Gemaakt: Woensdag, 13 januari 2021 17:53

EDE - Leerlingen in Ede doen het goed op school. Het overgrote deel maakt hun opleiding af en gaan van school met een diploma. Hiermee is het aantal schoolverlaters in Ede erg klein. Zo klein dat Ede in de top 3 staat van de G40 gemeenten met minst aantal leerlingen die van school afgaat zonder diploma.

 

Ede staat al jaren in de top 3. Ook in het schooljaar 2019-2020 zien we dat veel leerlingen in Ede netjes hun opleiding volgt en af maakt en pas met een startkwalificatie (dit wil zeggen een diploma op het niveau havo, vwo of mbo 2,3 of 4) van school afgaat. Vervolgens gaan deze leerlingen werken of doen zij een vervolgopleiding.

 

Naar school in Corona tijd
Corona en school, het zijn twee woorden die op dit moment niet goed samengaan. Ede zit midden in een lockdown en dat merken ook (of misschien wel vooral) de schoolgaande kinderen en jongeren in Ede. Jongeren volgen al sinds maart 2020 veel digitale lessen. Hiermee krijgt 'naar school gaan' en 'les volgen' opeens een hele andere betekenis. Het is mooi om te zien hoe flexibel scholen en leerlingen zijn in deze bijzondere tijden.

 

Wethouder Meijer van onderwijs; "het schooljaar 2019-2020 was een erg bijzonder jaar. Scholen moesten dicht, docenten stonden opeens voor een laptop les te geven en leerlingen moesten thuis achter hun computer de les volgen. Iets wat we aan het begin van het schooljaar niet hadden kunnen bedenken. Ik ben trots op alle docenten en leerlingen. Iedereen is erg flexibel en probeert er het beste van te maken. Ga zo door! En laten we hopen dat we elkaar snel weer in de klas kunnen zien."

 

Corona en leerplicht
Bij de start van Corona in maart bleken landelijk een groot aantal leerlingen 'onvindbaar'. Er werden in dit kader massaal huisbezoeken afgelegd door leerplichtambtenaren. In Ede speelde dit gelukkig minder. Door een goede samenwerking tussen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de Sociaal Teams (ST) en het Toegangsteam Jeugd (TTJ) was iedereen goed in beeld. De inzet van Leerplicht was in deze gevallen over het algemeen adviserend of ondersteunend.

 

Rol van leerplicht
De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren naar school gaan en hun school afmaken. Zo bereiden ze zich voor op een toekomst waarin zelfredzaamheid een belangrijke rol speelt. Toezicht houden op naleving van de Leerplichtwet is een wettelijke taak van de gemeente. Op deze manier levert de gemeente ook een bijdrage aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid onder de Edese jongeren. Door op tijd te signaleren en in te grijpen, wordt voorkomen dat het schoolverzuim grotere vormen gaat aannemen. Preventief te werk gaan heeft dus prioriteit. Dit geheel in overeenstemming met de geest van de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS), zoals deze door Leerplicht wordt gehanteerd. Er wordt gewerkt vanuit het principe: 'handhaven wanneer het moet en adviseren en verwijzen als het kan. Het strafrecht wordt slechts in zeer specifieke gevallen ingezet. De leerplichtambtenaren adviseren scholen bij het eerste verzuim. Daarmee wordt gepoogd langdurig verzuim te voorkomen.

Gemeente Ede start meldpunt voor gedupeerden kinderopvangtoeslag

Gemaakt: Dinsdag, 19 januari 2021 17:11

EDE - Ook in Ede wonen gezinnen die slachtoffer zijn van de problemen met de kinderopvangtoeslag. De gemeente wil deze gezinnen snel en zo goed mogelijk helpen. De gezinnen krijgen een vast aanspreekpunt en worden direct geholpen.

 

Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De gemeenten hebben met de rijksoverheid afgesproken dat zij die ouders over de volle breedte hulp bieden.

 

Wethouder Jan-Pieter van de Schans: "Volgens de Belastingdienst zijn ruim 24 gezinnen in gemeente Ede slachtoffer van de problemen rond de toeslag voor kinderopvang. Het liefste zouden we hen zelf vragen of ze hulp nodig hebben. Dat kan helaas niet. Vanwege regels rond privacy mag de Belastingdienst niet aan ons vertellen om wie het gaat. In deze situatie vind ik dat werkelijk onzinnig. Daarom doen we nu via verschillende media een oproep aan mensen om zich te melden. Want deze gezinnen verdienen onze steun."

 

Bent u in de problemen gekomen door de kinderopvangtoeslag?
Dan helpen en ondersteunen wij u zo goed mogelijk. Heeft u hulp nodig? Bel ons op telefoonnummer 14 0318. Geef meteen aan dat u problemen heeft door de kinderopvangtoeslag. Wij helpen u dan direct en u krijgt één aanspreekpunt. Alle informatie over onze hulp leest u terug op www.ede.nl/kinderopvangtoeslag.

 

Kent u een gezin dat in de problemen is gekomen door de kinderopvangtoeslag en hulp kan gebruiken? Vertel dan aan hen dat ze contact met ons op kunnen nemen.

Herinrichting Telefoonweg als 30km zone: rustiger, veiliger en groener

Gemaakt: Dinsdag, 19 januari 2021 17:15

EDE - In de loop van 2021 is het een stuk rustiger, veiliger en groener op de Telefoonweg. Door het terugschroeven van de maximumsnelheid naar 30km/u en een bijpassende inrichting krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Door de versmalling van de weg ontstaat er ruimte voor tientallen extra bomen, plantvakken en parkeerplekken langs de rijbaan. De werkzaamheden aan de Telefoonweg starten vanaf medio februari 2021.

 

Snelheidsremmende maatregelen
De Telefoonweg is straks bedoeld voor bestemmingsverkeer, dus voor bewoners, werkenden en bezoekers van Ede centrum en niet meer voor het doorgaande verkeer. Het project loopt van de rotonde aan de Molenstraat tot en met de kruising Stationsweg. De weg krijgt een frisse uitstraling met gebakken klinkers in plaats van asfalt. De lage maximumsnelheid, smallere rijbaan en snelheidsremmende maatregelen zorgen voor een veiligere route voor fiets- en autoverkeer. Plateaus en zebrapaden helpen automobilisten om zich aan de nieuwe snelheid te houden.

 

Vergroening
Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,De herinrichting van de Telefoonweg is ook een van de maatregelen om het centrum van Ede te vergroenen.'' Eerder werden het marktplein, Grotestraat, Kuiperplein en Maandereind onder handen genomen. ,,Met 30 nieuwe bomen van verschillende soorten en 40 plantvakken langs de gehele weg sluit de weg mooi aan op de groene uitstraling van de rest van het centrum.''

 

Meedenken
Het afgelopen jaar heeft een groep bewoners, organisaties en ondernemers in meerdere werksessies meegedacht over het nieuwe ontwerp. De inbreng van deze ervaringsdeskundigen is heel waardevol gebleken voor het project en het nieuwe ontwerp.

 

Planning werkzaamheden
De werkzaamheden starten vanaf februari 2021. Aannemer Dusseldorp werkt tot de bouwvakantie in 6 fases (wegvakken) door tot aan de spoorovergang. Na de zomer wordt het deel tussen het spoor en de Stationsweg uitgevoerd. Er worden omleidingsroutes ingesteld. Het Kuiperplein blijft altijd bereikbaar.

 

Onderdeel van de werkzaamheden is de aanleg van een leiding van het warmtenet vanaf de Molenstraat tot aan de spoorwegovergang. Dit tracé gaat uiteindelijk de Kolkakkerbuurt van warmte voorzien.

 

Een gedeelte van de Veenderweg wordt uiterlijk begin 2022 aangepakt om de schoolzone van CNS basisschool Cavaljé beter aan te laten sluiten op de kruising Brouwerstraat.

Burgemeester Ede legt krans bij Joods monument

Gemaakt: Maandag, 01 februari 2021 17:53

EDE - Samen met Eric Mackay, voorzitter van het Joods Comité Ede, legde burgemeester René Verhulst zondag 31 januari een krans bij het Joods monument aan de Vossenakker. Dit gebeurde in stilte, zonder publiek. Vanwege de coronamaatregelen kon een gewone herdenking niet doorgaan. Maar met slechts twee kransen was het niet minder indrukwekkend.

 

Burgemeester René Verhulst: "Het belang van herdenken staat voorop. Juist in deze moeilijke tijden. Zes miljoen mensen vermoord door de nazi's. Dat mogen we nooi vergeten. Vandaag herdenken we ze in ons hart." Iedere laatste zondag van januari wordt de Nationale Holocaust Herdenking gehouden op tal van plekken in Nederland. Ook in Ede bij het Joods Monument aan de Vossenakker.

 

Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 voortaan als Holocaust Memorial Day (Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust) herdacht zal worden. Joden herdenken de holocaust tijdens Jom Hasjoa (de herdenking van de sjoa - de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog).

 

Steentje achterlaten
Het is een oeroud gebruik om een steentje achter te laten op joodse graven. Een teken dat men de doden heeft herdacht en nooit zal vergeten. Dus als u een keer langs het Joods monument wandelt, laat dan een steentje achter. Zo eren we de slachtoffers en vergeten we nooit wat er is gebeurd.

Basisscholen vanaf maandag weer volledig open

Gemaakt: Vrijdag, 05 februari 2021 16:54

NEDERLAND - Vanaf maandag 8 februari gaan alle basisscholen weer volledig open. Tot die tijd geven zij les op afstand. Een aantal leerlingen mag voor 8 februari al fysiek naar school. Ook het speciaal onderwijs mag voor 8 februari al volledig open zijn.

 

Extra maatregelen vanaf 8 februari
Om de verspreiding van het virus te voorkomen, zijn er extra maatregelen op basisscholen vanaf 8 februari.

 

Brengen en halen
Voor groep 1 tot en met 6 geldt dat één ouder/verzorger het kind mag brengen en halen. Daarbij blijven zij buiten de school, houden 1,5 meter afstand. Het advies is om een mondkapje te dragen. Kinderen van groep 7 en 8 komen zoveel mogelijk zelf naar school.

 

Begin- en eindtijden en pauzes
Om het aantal contacten te beperken komen er gespreide begin- en eindtijden en gespreide pauzes.

 

Afstand houden
Onderwijspersoneel houdt zoals altijd 1,5 meter afstand tot elkaar. Tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en personeel is 1,5 meter afstand houden niet verplicht. Waar mogelijk worden in de school looproutes met eenrichtingsverkeer gemaakt.

 

Vaste groepjes
Er geldt het dringende advies om zoveel mogelijk met vaste groepen te werken. Mocht er toch een besmetting plaatsvinden, dan hoeven in dat geval mogelijk alleen de leerlingen uit hetzelfde groepje in quarantaine. Dit beoordeelt de GGD. In de groepen 4, 5 en 6 is het advies om groepjes van 5 kinderen te maken, die bij elkaar in de buurt mogen komen. In de groepen 7 en 8 wordt met kleinere groepjes of koppels gewerkt. Buitenspelen gebeurt alleen met de eigen klas. Klassen worden niet gemengd.

 

Mondkapje
Onderwijspersoneel dat lesgeeft aan groep 7 en 8 kan een mondkapje of faceshield dragen. Dit is niet verplicht. Scholen krijgen het dringende advies om leerlingen van groep 7 en 8 in de gangen een mondkapje te laten dragen wanneer zij geen afstand kunnen houden tot leerlingen uit andere klassen.

 

Quarantaine
Onderwijspersoneel en leerlingen die in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus gaan 5 dagen in quarantaine. Na deze 5 dagen kunnen zij zich laten testen. Dit is vrijwillig. Personeel of leerlingen die zich niet laten testen moeten nog 5 dagen langer in quarantaine blijven. Dit is in lijn is met het quarantainebeleid dat per december al geldt. Scholen geven in de periode van quarantaine zoveel mogelijk onderwijs op afstand.

 

Sneltesten op basisscholen
In de week van 8 februari wordt op de eerste locaties gestart met sneltesten voor onderwijspersoneel met klachten of voor leraren die in contact zijn geweest met een besmet persoon. De inzet is om binnen 3 maanden een landelijk aanbod van sneltesten voor leraren te realiseren.

Nieuwe vaccinatielocatie in De Reehorst in Ede geopend

Gemaakt: Maandag, 08 februari 2021 17:17

EDE - Maandagmorgen om 8 uur opende de GGD Gelderland-Midden een nieuwe vaccinatielocatie in De Reehorst in Ede. Burgemeester Verhulst van Ede bezocht de locatie en verraste bezoekers en medewerkers met een leuke voorjaarsattentie in deze koude weersomstandigheden.

 

Henk Bril, directeur Publieke Gezondheid van de GGD Gelderland-Midden, is blij met de nieuwe locatie in Ede die een week eerder open gaat dan gepland: "Toen we van de rijksoverheid doorkregen dat we de komende tijd meer vaccins ontvangen, hebben we besloten om deze locatie versneld te openen. Daar is met man en macht en in weer en wind aan gewerkt en het maakt me trots dat we vandaag al de eerste 490 ouderen in Ede kunnen vaccineren."

 

Burgemeester René Verhulst: "Ik ben blij dat er nu een vaccinatielocatie is die dichterbij is voor de mensen uit Ede. Zeker met deze weersomstandigheden. Vaccineren is belangrijk, laten we er vaart mee maken!"

 

In het kader van de landelijke vaccinatiestrategie ontvangt de GGD Gelderland-Midden de komende tijd steeds meer vaccins. Hierdoor wordt het mogelijk om stap voor stap, vanuit steeds meer locaties in de regio te vaccineren. Tot mei worden daarom stap voor stap extra vaccinatielocaties geopend, verspreid over Gelderland-Midden. Na ontvangst van een uitnodiging kunnen mensen bellen met een landelijk callcenter voor het maken van een afspraak bij een locatie bij hun in de buurt.

Remeker breidt uit op landgoed Kernhem in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 09 februari 2021 17:31

EDE - Remeker, de bekende Kaasmaker uit Lunteren, breidt uit naar Landgoed Kernhem in Ede. Het bedrijf van de familie Van de Voort pacht de gronden en opstallen van boerderij 'Engelenhove' op het landgoed. De boerderij is in eigendom bij de gemeente Ede. Remeker kan met deze uitbreiding in de groeiende vraag naar haar kaas voorzien.

 

30 jaar biologisch
Op de Groote Voort in Lunteren houdt de familie op dit moment 90 Jersey melkkoeien en jongvee. Alle melk wordt op de boerderij verwerkt tot kaas. De bedrijfsvoering is al 30 jaar biologisch. Het jongvee zal worden verplaatst naar de Engelenhove, zodat in Lunteren de veestapel kan uitbreiden naar 115 melkkoeien. De familie Van de Voort start direct met het bewerken van de grond bij de Engelenhove. De feitelijke overname van de boerderij vindt 1 juni plaats.

 

Plannen
Op landgoed Kernhem wil Remeker onder dezelfde merknaam ook rauwmelkse Kefir en Kwark gaan verkopen. Peter van de Voort: ,,We willen in de hooiberg een zuivelbereidingsruimte maken met veel glas. Bezoekers kunnen dan ter plekke meekijken. We zijn ook van plan om een mooie winkel te maken in de monumentale Paardenschuur, met een stamtafel voor koffie, thee en gebak. Daarnaast willen we graag excursies en kleinschalige festivals op de boerderij organiseren.''

 

Pachtcontract
Met de gemeente Ede is een langjarig pachtcontract gesloten, die het Remeker mogelijk maakt om onder meer in vruchtbare bodems te investeren. Wethouder Jan Pieter van der Schans (landbouw) is blij met de overeenkomst. ,,Remeker is een bekende en betrouwbare partij. De familie Van de Voort investeert al jaren succesvol in rijke, gezonde bodems. Dat was voor ons een belangrijke voorwaarde om dit contract aan te gaan. Het concept van Remeker past bovendien naadloos in de visie die de gemeente heeft vastgesteld voor landgoed Kernhem.''

Festival Woest&Bijster afgelast vanwege coronavirus

Gemaakt: Dinsdag, 09 februari 2021 17:34

EDE - Vanwege de blijvende onzekerheid rondom het coronavirus gaat het landschaps- en kunstfestival Woest&Bijster dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van het festival in overleg met de gemeente Ede besloten. Het festival zou plaatsvinden in de maanden augustus, september en oktober. De organisatie onderzoekt of uitstel naar 2022 mogelijk is.

 

Te veel onzekerheid
Volgens de organisatie is er teveel onzekerheid over de invloed van het coronavirus in de tweede helft van het jaar. Door de coronamaatregelen is niet duidelijk of het evenement voldoende bezoekers kan aantrekken. Ook zijn subsidieverstrekkers en sponsoren op dit moment terughoudend. Daardoor is het niet mogelijk om het festival met een landelijke uitstraling tijdig en verantwoord te organiseren.

 

"Een enorme domper", aldus Peter de Pater (waarnemend wethouder cultuur). "Maar ik blijf het positief bekijken. We kunnen de extra tijd aangrijpen om het festival in 2022 nóg mooier en voor een breder publiek neer te zetten. Het blijft namelijk een schitterend evenement om al het moois dat Ede heeft te bieden aan de rest van Nederland te laten zien."

 

Landelijke uitstraling
Het 'site-specific art festival' Woest&Bijster is tweemaal eerder in Ede en omgeving georganiseerd: in 2016 en 2018. Beide keren was het een groot succes. Het festival laat bezoekers met behulp van kunstwerken en voorstellingen op locatie op een andere manier kijken naar het landschap van de Zuid-Veluwe. Voor dit jaar was gekozen voor een grotere opzet met landelijke uitstraling. Verspreid over drie maanden werden rond de 50.000 bezoekers verwacht.

Betaalbare woningen op de Kazerneterreinen met miljoenen van het Rijk

Gemaakt: Donderdag, 18 februari 2021 17:52

EDE - Voor de realisatie en versnelling van betaalbare woningen op de Kazerneterreinen in Ede-Oost krijgt de gemeente Ede een financiële bijdrage van 3,5 miljoen euro van het Rijk. Dat is vandaag bekendgemaakt door minister Ollongren van Wonen (BZK).

 

"Dankzij dit bedrag kunnen we in deze woonwijk meer betaalbare woningen realiseren en de bouw hiervan ook nog eens flink versnellen. De druk op de woningmarkt in Ede en de regio Foodvalley is enorm hoog, dus we zijn blij dat we op deze manier een flinke financiële steun in de rug krijgen", geeft wethouder Geert Ritsema aan.

 

Druk op de woningmarkt
Het Rijk heeft in totaal één miljard vrijgemaakt voor het versnellen van de bouw van betaalbare woningen via de Woningbouwimpuls. De toekenning volgt op de eerdere aanvraag van de gemeente Ede op een bijdrage uit dit fonds. Ede is daarmee één van de 28 gemeenten die in deze tranche een bijdrage hebben gekregen. Gezien de druk op onze woningmarkt willen we bouwen, bouwen en bouwen. Maar dan wel met oog voor de bijzondere kwaliteit van de omgeving en met voldoende betaalbare woningen. Dat stelt ons voor uitdagingen in de woningprogrammering. De bijdrage van het rijk komt ons hierin tegemoet.


Het geld uit de Woningbouwimpuls is onder ander bedoeld voor maatregelen die nodig zijn voor de realisatie van de wijk, zoals de ontsluiting van de wijk voor zowel fietsers en voetgangers als autoverkeer, maar ook de aanleg van groenstructuren en natuurinclusief bouwen. Door deze bijdrage aan de gehele businesscase kan de gemeente betaalbare woningbouw toevoegen.

 

Bijna 600 woningen erbij
De woonwijk Ede-Oost, dat bestaat uit de voormalige Kazerneterreinen, ligt strategisch naast intercitystation Ede-Wageningen en is daarmee van groot belang voor de hele regio Foodvalley. In totaal worden er de komende jaren een kleine 600 woningen gebouwd waarvan ruim 50% in het betaalbare huur- en koopsegment. De ambities op het vlak van mobiliteit, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit liggen hoog in dit gebied met afwisselende hoogtes, cultureel erfgoed en beeldbepalende architectuur. Met de bouw van de eerste woningen wordt nog dit jaar gestart. Het vormt daarmee het essentiële sluitstuk van diverse prachtige nieuwe woonwijken in Ede-Oost.

Wethouder Jan Pieter van der Schans geeft startsein voor werkzaamheden Telefoonweg

Gemaakt: Donderdag, 18 februari 2021 17:53

EDE - Met een graafmachine verwijderde wethouder Jan Pieter van der Schans vanochtend het eerste asfalt uit de Telefoonweg. Daarmee gaf hij het startsein voor de herinrichting van de Telefoonweg. De Telefoonweg is straks bedoeld voor bestemmingsverkeer naar Ede Centrum. Door het terugschroeven van de maximumsnelheid naar 30 km/u en een bijpassende inrichting krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte.

 

30 km zone: rustiger, veiliger en groener
Vanaf eind 2021 is het een stuk rustiger, veiliger en groener op de Telefoonweg. Aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek maakte een 3D filmpje waarin je ziet hoe de Telefoonweg er precies uit gaat zien. Er komen tientallen extra bomen, plantvakken en parkeerplekken langs de rijbaan. De weg krijgt een frisse uitstraling met gebakken klinkers in plaats van asfalt. Een smallere rijbaan, bredere fietspaden, plateaus en zebrapaden helpen automobilisten om zich aan de nieuwe snelheid te houden.

 

Werkzaamheden
De Telefoonweg wordt opgeknapt van de Molenstraat tot aan de Stationsweg. Roseboom/ZON Transitie Support start in opdracht van Warmtebedrijf Ede met de aanleg van een warmteleiding tot aan de spoorwegovergang, die o.a. de Kolkakkerbuurt in de toekomst van warmte gaat voorzien. Begin maart gaat Dusseldorp in opdracht van de gemeente aan de slag met de herinrichting van de Telefoonweg. De aanleg van de warmteleiding loopt altijd een aantal weken voor op de aanleg van het nieuwe straatwerk, groenvakken en bomen. Het combineren van de wegwerkzaamheden en aanleg van de warmteleiding beperkt de overlast en bespaart kosten. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen is de nieuwe Telefoonweg eind 2021 klaar.

 

Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Groener en gastvrijer. Dat is al enkele jaren onze aanpak in het centrum. Ik ben blij dat we nu ook aan de Telefoonweg aan de slag gaan en opnieuw een stukje Ede Centrum maken waar het prettiger wonen, winkelen en verblijven is.''

 

Planning
Tot de bouwvakantie wordt er gewerkt in 6 fases van de Molenstraat tot aan de spoorwegovergang. Na de zomer volgt het deel tussen de spoorwegovergang en de Stationsweg. Na afronding van een fase is dat gedeelte van de Telefoonweg klaar voor gebruik.

 

Bereikbaarheid
Tijdens de werkzaamheden is er geen doorgaand verkeer mogelijk over de Telefoonweg. Voor doorgaand fiets- en autoverkeer worden omleidingsroutes ingesteld. Op omleidingsborden staan verwijzingen naar het Kuiperplein, het station Ede-Centrum en parkeergarage Hoogvliet Centrum/De Halte. Deze drie locaties blijven altijd bereikbaar.

Horapark wordt locatie voor werken én wonen

Gemaakt: Donderdag, 18 februari 2021 17:59

EDE - Het Horapark, aan de zuidoostkant van Ede, tussen nieuwbouwwijk ENKA en het landgoed Hoekelum, is nu nog een kantoor- en bedrijfslocatie. Over een aantal jaar moet dit gebied een aantrekkelijke plek zijn om te wonen en werken. In totaal worden er de komende jaren mogelijk zo'n 500 woningen gebouwd. De eigenaren van de kantoorpanden en de gemeente Ede willen het gebied ontwikkelen tot een plek waar gewoond en gewerkt wordt. Wethouder Peter de Pater (ruimtelijke ontwikkeling): "Deze mooie locatie vraagt om veel ambitie. Bouwen op zo'n bijzondere plek voor Ede kan alleen als we voor kwaliteit gaan. Ik kijk er naar uit om met alle betrokkenen te werken aan een goed plan voor het Horapark."

 

Mix van werken en wonen
De bedoeling is dat er in het gebied een mix van woningen komt. Er komen vooral woningen voor starters, jonge doorstromers, senioren en mensen met een lichte zorgvraag. Bij het bouwen van woningen en het verbouwen van kantoorpanden tot woningen is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Ook wordt gekeken hoe de inrichting van de omgeving rond woningen en kantoorgebouwen kan bijdragen aan het tegengaan van warmtestress en wateroverlast. Ook is er in het gebied ruimte voor bijvoorbeeld zorgorganisaties, kleinschalige horeca of een bed and breakfast.

 

Versterking van het landschap & biodiversiteit
Het Horapark kent een rijke historie. Het gebied was deels onderdeel van het landgoed Hoekelum. De herontwikkeling van het Horapark biedt kansen om de originele wandelpaden en bomenlanen weer (beter) tot hun recht te laten komen. Door te werken aan geleidelijke overgangen tussen bos en stad, blijft er voldoende plek voor vleermuizen, dagvlinders en padden. Als kantoorgebouwen omgebouwd worden tot woningen, is het doel om ze meteen beter in te passen in de natuur.

 

Vlakbij voorzieningen en natuur
Het Horapark is per auto bereikbaar via de Horalaan. Via de nieuwe Parklaan is er straks een rechtstreekse verbinding met de A12. Station Ede-Wageningen ligt op loopafstand. Door het gebied loopt een fietspad, dat aansluit op het fietsknooppuntensysteem. Recreatieve fietsers gebruiken het Horapark onder meer voor tochten in de richting van Renkum en Wolfheze. Deze goede fietsverbindingen sluiten aan bij de ambities van de gemeente Ede om in te zetten op duurzame mobiliteit.

 

Planning en vervolgstappen
De plannen voor het Horapark zijn nog niet tot in detail uitgewerkt. Dat gebeurt later. Het is daarom nog niet bekend wanneer het Horapark precies gaat veranderen. Dit kan ook per deelgebied verschillen.

 

De gemeente Ede vindt het belangrijk om bedrijven in het gebied en omwonenden te betrekken bij de ontwikkelingen. Dat geldt tevens voor bijvoorbeeld de lokale fietsersbond en natuur- en milieuverenigingen. De gemeente coördineert dit participatieproces en zorgt dat er adequate mogelijkheden zijn om mee te denken en mee te praten. De startnotitie ligt nu voor vier weken ter inzage. De reacties worden verwerkt in een nota van inspraak. Vervolgens zal de startnotitie worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Burgemeester Verhulst praat met Edese horecaondernemers

Gemaakt: Dinsdag, 02 maart 2021 17:47

EDE - In heel Nederland is dinsdag aandacht voor de horeca en winkeliers. Horecaondernemers en winkeliers in Ede geven aan dat het water hen aan de lippen staat.

 

Dinsdagmiddag is burgemeester Verhulst samen met twee wethouders bij verschillende horecaondernemers in het centrum van Ede langs geweest om hierover te praten en naar ze te luisteren. Dit leverde goede gesprekken op.

Burgemeester verrast Iris en Fleur na werkstuk over Coronamaatregelen en jongeren

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 17:13

EDE - Burgemeester René Verhulst verraste Iris en Fleur met een bezoek op school om ze te complimenteren met hun bijzondere profielwerkstuk. Het werkstuk dat zij in 2020 maakten, ging over Coronamaatregelen en jongeren. Hun aanbevelingen zijn meegenomen in de landelijke overleggen van de GGD.

 

Iris Meijwes en Fleur Oskam zijn in het schooljaar 2019-2020 gestart met het schrijven van een profielwerkstuk over de invloed van een virus (corona) op de maatschappij. Ze hebben een uitstekend werkstuk geschreven. De informatie hebben ze aangeboden aan het coronateam van hun school, het Pallas Athene College in Ede, en aan de veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM).

 

Pallas Athene College Ede

Het coronateam van het Pallas Athene College heeft delen uit de aanbevelingen die in het werkstuk stonden gebruikt om de school tot een veiligere omgeving te maken voor leerlingen en personeel in deze tijd van corona. Daarnaast zijn Iris en Fleur een postercampagne gestart over het gebruik van mondkapjes door middelbare scholieren. De foto's voor de posters hebben zij zelf gemaakt en ze stonden zelf model.

 

Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden

De GGD wilde graag weten hoe jongeren over de maatregelen dachten en ging daarom met leerlingen en docenten van het Pallas Athene College in gesprek. Ook Fleur en Iris waren aanwezig tijdens de samenwerkingsbijeenkomst met de GGD. Zij konden hun expertise over het tegengaan van verspreiding van het coronavirus onder jongeren die ze hadden opgedaan tijdens het schrijven van hun profielwerkstuk, delen met de GGD.

 

"Het is heel goed dat jongeren zelf nadenken over Corona en hoe we ermee om kunnen gaan. Daarom vind ik het zo goed dat zij dit werkstuk geschreven hebben en ook uitgenodigd zijn om mee te praten over het beleid en de gevolgen. Het is goed om mét jongeren te praten in plaats over jongeren", aldus een trotse burgemeester Verhulst

Poortwachter gereed, Parklaan een stap dichterbij

Gemaakt: Woensdag, 10 maart 2021 18:53

EDE - De werkzaamheden aan de Poortwachter zijn afgerond. Hiermee komt de nieuwe Parklaan een stap dichterbij. Met de aanleg van de Parklaan verbinden we de A12 met de N224. Zo zorgen we ervoor de Ede-Oost goed bereikbaar blijft, ook nu er steeds meer woningen bij komen op de Kazerneterreinen en het Enka-terrein.

 

Als gemeente staan we graag stil bij deze mooie stap vooruit. Ook willen we de weggebruikers bedanken voor hun begrip tijdens de werkzaamheden aan de Poortwachter. Hiervoor zijn er borden geplaatst bij de Poortwachter. Op woensdag 3 maart heeft wethouder de Pater de borden onthuld.

 

Een goede samenwerking
De gemeente Ede kijkt tevreden terug op de uitvoering van de werkzaamheden. We kunnen als opdrachtgever terugkijken op een goede samenwerking tussen de uitvoerder Heijmans Infra B.V., Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat. Samen hebben we een mooi resultaat geboekt.

 

De volgende stap
Om de rest van de Parklaan te kunnen realiseren, zijn we op dit moment bezig met het zoeken van een aannemer die de Parklaan voor ons als gemeente kan aanleggen. We verwachten halverwege 2021 de aannemer te kunnen presenteren. De aannemer gaat vervolgens direct aan de slag met de voorbereidingen van de aanleg. De start van de aanleg begint daarmee waarschijnlijk eind 2021.

Thierry Baudet in Ede, regen en wind houden aanhangers niet tegen

Gemaakt: Zaterdag, 13 maart 2021 16:56

EDE - Op zaterdagmiddag 13 maart, heeft Thierry Baudet, van FvD, een bezoek gebracht aan Ede. Volgens de eerdere berichten zou Baudet rond 15:00 uur aankomen in Ede. Maar door het uitlopen van zijn programma waren kamerleden Thierry Baudet en Wybren van Haga pas om 15:30 uur aangekomen op het Raadhuisplein in Ede, waar ruim 200 mensen stonden te wachten op de lijsttrekker van FvD. Het slechte weer was geen belemmering voor de aanhangers van FvD.

 

Tijdens het wachtene vroeg de organisatie aan de bezoekers of ze 1,5 meter afstand wilden houden. De sfeer was goed, maar niet iedereen hield zich aan de 1,5 meter afstand.

Hij is een van de weinige lijsttrekkers die het hele land door trekt tijdens de verkiezingscampagne.

Wethouder Hester Veltman pakt werkzaamheden weer op

Gemaakt: Maandag, 15 maart 2021 19:38

EDE - Hester Veltman pakt haar werkzaamheden als wethouder van de gemeente Ede weer op. Afgelopen half jaar was zij genoodzaakt om haar taken neer te leggen nadat bij haar speekselklierkanker werd geconstateerd.

 

Intensief behandeltraject
In de afgelopen maanden heeft Veltman een intensief behandeltraject ondergaan. 'Daarvan ben ik bijna hersteld en ik voel mij goed genoeg om weer voorzichtig te starten. Ik heb mijn werk gemist en ik kijk er dan ook enorm naar uit om weer aan de slag te gaan. Het eerste wat ik wil oppakken is de portefeuille Werk en Inkomen' aldus Veltman.

 

Volle sterkte
Burgemeester René Verhulst: 'het college van burgemeester en wethouders is blij dat wethouder Veltman weer terug is. We hebben Hester echt gemist als collega en ook haar zicht op het beleid. Met haar terugkomst is het college weer op volle sterkte.' De werkzaamheden van Veltman werden tijdens haar afwezigheid waargenomen door de andere leden van het college van burgemeester en wethouders.

120 Edenaren kunnen tot €100 per jaar besparen door over te stappen op lokale duurzame energie

Gemaakt: Woensdag, 17 maart 2021 15:24

EDE - Edenaren met een jaarinkomen tot maximaal €40.024 (alleenstaand of als huishouden) kunnen geld besparen én een bijdrage leveren aan duurzame energie. Zij kunnen 15 jaar lang zo'n € 60-100 per jaar besparen, afhankelijk van hun stroomverbruik. Deelnemers hoeven geen geld in te leggen om mee te kunnen doen. Er hebben zich al 40 Edese huishoudens aangemeld en er zijn slechts 80 plekken over.

 

Veel inwoners hebben interesse in duurzame energie. En lagere woonlasten zijn altijd welkom. Daarom wil gemeente Ede dat ook inwoners met een lager inkomen voordeel kunnen hebben van duurzame energieprojecten. Gemeente Ede kan dat nu voor het eerst aanbieden door via een garantstelling mee te investeren in zonnecentrale Meikade van Coöperatie ValleiEnergie. Edenaren die meedoen stappen voor minimaal 3 jaar en maximaal 15 jaar over van hun oude energieleverancier naar ValleiEnergie. Per kWh verbruik ontvangen zij een korting op de stroomprijs: zo'n € 60-100 per jaar.

 

Ruim 40 Edenaren melden zich meteen aan
Een maand geleden viel er bij 2.500 adressen een informatiebrief op de mat en er hebben zich al 40 Edese huishoudens aangemeld. ,,We krijgen veel telefoontjes", zegt Yvonne Kleefkens van ValleiEnergie. ,,Mensen geloven het aanbod bijna niet. Maar het klopt echt: aanmelden bij ValleiEnergie en tot vijftien jaar lang korting krijgen."

 

Grotere groep bereiken
"We stuurden de informatiebrief naar Edenaren die een bijstandsuitkering ontvangen of gebruikmaken van onze inkomensregelingen. Dat zijn inwoners die minder verdienen dan 130% van de bijstandsnorm. Nu willen we zowel huurders als woningeigenaren met een jaarinkomen tot maximaal €40.024 ook de gelegenheid geven om deel te nemen. Daarom delen we deze oproep nu via lokale media en sociale media kanalen.", aldus wethouder duurzaamheid Geert Ritsema.

 

Aanmelden
Verdien je minder dan €40.024 (alleenstaand of als huishouden) en woon je in een van de volgende postcodegebieden: 6711, 6712, 6714, 6715, 6716, 6717, 6718, 6721, 6731, 6733, 6741, 6744, 6745? Dan kun je meedoen! Vul het online interesseformulier in op www.valleienergie.nl/meikade. Dat kan tot 31 maart. Melden zich te veel huishoudens aan? Dan wordt er geloot. Inschrijvers horen in april of ze wel of niet mee kunnen doen. Bij te veel inschrijvingen houdt ValleiEnergie een wachtlijst bij.

Climax en Vendel Keukenarchitectuur tekenen sponsorcontract

Gemaakt: Vrijdag, 26 maart 2021 16:16

EDE - Atletiekvereniging Climax en Vendel Keukenarchitectuur hebben vandaag op sportpark De Hoekelumse Eng een sponsorcontract afgesloten. Het Otterlose familiebedrijf zal Climax voor een periode van 3 jaar steunen.

 

Het contract werd door de handtekeningen van Diede van de Vendel en Wiebe Rengelink, penningmeester van Climax, bekrachtigd. Het bestuur van Climax is erg blij met deze nieuwe sponsor en met het in AV Climax gestelde vertrouwen.

Vannacht gaat de zomertijd in: 's avonds een uurtje langer licht

Gemaakt: Zaterdag, 27 maart 2021 15:42

NEDERLAND - In het vóórjaar gaat de klok een uur vóóruit. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart wordt de klok om 2.00 uur een uur vooruit gezet naar 3.00 uur. En dat betekent: één uurtje korter slapen, maar ook 's avonds één uurtje langer licht.

 

In Nederland is de zomertijd ingevoerd in 1977 met als idee dat door langer daglicht er minder energieverbruik is voor verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden en niet bewezen. Het verzetten van de klok heeft volgens verschillende onderzoeken een nadelig effect op onze biologische klok en onze spijsvertering.

 

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

 

De Europese Commissie wil af van het 2x per jaar verzetten van de klok en wil of alleen wintertijd of alleen zomertijd. Wat vind jij? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.