Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:26:48 Ganzenkampweg 6741JE Lunteren 62970 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-111

Ambulance 07-111

dinsdag 20 augustus 2019

Archief

NK Wegwielrennen 2019 in Ede

Gemaakt: Maandag, 07 januari 2019 16:59

EDE - Het NK Wegwielrennen 2019 vindt plaats in Ede. De KNWU, organisator Golazo en de Nederlandse wielerploegen slaan de handen ineen om op 26, 29 en 30 juni een mooi wielerfeest te creëren in het Gelderse Ede. In 2018 wonnen Chantal Blaak en Mathieu van der Poel de wegwedstrijden.

 

Burgemeester Rene Verhulst van Ede: "Het heuvelachtige landschap in en rond Ede is dé reden waarom het NK Wielrennen in Ede thuishoort. Door de hoogteverschillen en de mooie omgeving met paarse heide, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen is er een uitdagend en prachtig parcours mogelijk." Wethouder sport Peter de Pater vult hierop aan: "De aanloop naar het NK zullen we ook gebruiken om de fietsmogelijkheden in en rondom Ede, als Veluwe gemeente, verder onder de aandacht te brengen. We hebben naast MTB routes voor elke fietser wat wils. Je kunt tientallen kilometers door de natuur rijden." Ede staat in 2019 in het teken van het herdenken van 75 jaar Airborne op de Ginkelse Hei in Ede.

 

De komende weken zal organisator Golazo, samen met de gemeente Ede in nauw overleg met de KNWU en de Nederlandse wielerploegen, een parcours samen stellen rondom Ede.

Programma

Het NK Wegwielrennen wordt op drie dagen verreden. Op woensdag 26 juni vindt het NK Tijdrijden plaats voor beloften, vrouwen en mannen. Zaterdag 29 juni zijn de wegwedstrijden van de vrouwen elite en beloften. Op zondag 30 juni strijden de mannen elite om de rood-wit-blauwe trui in de wegwedstrijd.

 

Thorwald Veneberg. "Dit wordt het tweede jaar waarin we het NK samen met Golazo organiseren. Ook dit jaar gaan we er samen met de ploegen een mooi wielerfeest van maken voor alle wielerfans. Het moment in het jaar waarin al onze Nederlandse toppers in eigen land te bewonderen zijn! Met Ede als mooie centrale locatie zijn we dan ook heel blij. Naast een attractief parcours voor spannende wedstrijden is het verhogen van de fanbeleving een belangrijk speerpunt."

 

Dimitri Bonthuis, namens organisator Golazo: "Naast de tijdrit en de wegwedstrijden organiseren we in Ede verschillende activiteiten voor het publiek. Zo kunnen recreatieve fietsers het NK parcours verkennen tijdens de NK toertocht. Rondom de wedstrijden zullen we samen met lokale horeca en diverse partners onder meer een mooi wielercafé voor het publiek opzetten."

Hielke Bethlehem Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Gemaakt: Dinsdag, 08 januari 2019 17:51

EDE - Hielke Bethlehem uit Ede is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester René Verhulst heeft hem op maandagavond 7 januari 2019 de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

 

De uitreiking van de onderscheiding gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer Gelderland-Midden in de brandweerkazerne in Ede.

 

Hielke Bethlehem heeft zich dertig jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer bij de brandweerploeg Ede Centrum. Daarnaast ontwikkelde hij samen met twee wijkagenten van de politie Ede een preventiemethode via WhatsApp tegen woninginbraken. Met deze WhatsApp methode waren zij een van de eerste in Nederland.

Nieuwe cursus mindfulness in het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Donderdag, 10 januari 2019 17:44

EDE - In het Toon Hermans Huis start in februari een mindfulness training voor mensen die geraakt worden door kanker. Deze training die bestaat uit acht lessen en een Stiltedag wordt wederom gegeven door Lex Bubbers. “Mensen met de diagnose kanker krijgen te maken met angsten en onzekere gevoelens over de toekomst. Als de behandeling succesvol is geweest, kan men te maken krijgen met de angst weer ziek te worden. Het beïnvloedt je gemoed, maar ook je relaties met anderen. Wat doe je hieraan?” 

 

Deze mindfulness training wordt voor de tweede maal gegeven. Er worden handvatten geboden om met negatieve gevoelens en gedachten om te gaan en verbinding met het lichaam te maken. Deelnemers worden gestimuleerd om regelmatig thuis te mediteren. 

 

Eén van de deelnemers vertelt over deze training: “Ik heb geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren. Ik ben er achter gekomen dat ik onrustiger ben dan ik dacht. De oefeningen vond ik prettig, als ik mij nu onrustig voel, doe ik de bodyscan. Ook inslapen doe ik nu door middel van mindfulness meditatie.” 

 

Lex Bubbers: “Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk onderzoeken gedaan dat aantoont dat mindfulness het gemakkelijker maakt om met angst en stress om te gaan en dat emotionele stabiliteit en innerlijke rust door mediteren toenemen.” 

 

Deze training wordt op 23 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart, 13 en 27 april van 10.00 uur tot 12.00 uur gegeven en er is een Stiltedag op 6 april. Deze Stiltedag is van 10.00 uur tot 16.00 uur. 

Kosten: Er zijn ziektekostenverzekeringen die deze training vergoeden. Indien u deze training niet kunt declareren, betaalt u 50 euro.

 

Voor informatie en aanmelden: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

Het Toon Hermans Huis is gevestigd in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.

Yoga in het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Donderdag, 10 januari 2019 17:46

EDE - Aan het eind van deze maand start er in het Toon Hermans Huis Ede een cursus yoga voor mensen die geraakt worden door kanker. Mensen die zelf kanker hebben (gehad) en hun familieleden zijn van harte uitgenodigd om zich aan te melden voor deze cursus die bestaat uit acht lessen.  

 

Ook dit keer wordt de yogacursus gegeven door yogadocente Jet van Vugt. Zij vertelt waarom deze cursus zo fijn is voor mensen die kanker hebben of hebben gehad: “Door yoga leer je je bewust te worden van je lichaam en zacht en mild om te gaan met dat lichaam. Als patiënt moet je ervaren dat er allerlei dingen met dat lichaam gebeuren: er zijn onderzoeken, pijnlijke behandelingen. Soms krijgen mensen een hekel aan hun lichaam dat hun zo in de steek liet. Er is vaak veel spanning en onzekerheid waardoor mensen vaak piekeren en slecht slapen. Yoga vergroot de  bewustwording en leert je om met mildheid en naar jezelf te kijken. Door yoga leer je ook beter te ademen en te ontspannen, waardoor je je rustiger kunt gaan voelen of je misschien juist wat energieker gaat voelen.”

 

Er wordt in de lessen in het Toon Hermans Huis rekening gehouden met de ziekte, de vermoeidheid en met andere klachten die die ziekte met zich meebrengt. “De bewegingen zijn mild en rustig en tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan ademhaling, aan bewustwording en ontspanning.  Er worden handvatten in de vorm van oefeningen meegegeven om thuis of elders ook te leren ontspannen. Zo mogelijk is er voor de deelname een telefonische afspraak om samen te kijken hoe de lessen zo goed mogelijk op de deelnemer kunnen worden aangepast. Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan naar wat yoga als aanvullende therapie voor kankerpatiënten kan betekenen. De uitslagen laten veelal zien dat yoga een gunstige invloed heeft op het welzijn van kankerpatiënten. Yoga wordt daarom vaak als aanvullende zorg geadviseerd door artsen en aangeboden in ziekenhuizen en inloophuizen als het Toon Hermans Huis.”

 

Ook familieleden mogen zich aanmelden. Jet van Vugt: “Familieleden van kankerpatiënten hebben het vaak moeilijk omdat er veel zorgen zijn (geweest) om hun geliefde partner, kind of ouder. Zij kunnen door al het zorgen zelf ook klachten van oververmoeidheid en stress ervaren. Ook voor hen zijn de lessen bedoeld. Zij kunnen meekomen met hun familielid of in overleg zelfstandig deelnemen. Door deelname aan de lessen hebben ze een moment voor zichzelf en kunnen ook zij zich beter leren ontspannen zodat hun draagkracht vergroot wordt. Ook kan het als prettig ervaren worden om samen met het familielid de lessen te volgen, zodat er thuis nog over nagepraat of samen geoefend kan worden.”

 

De yogalessen worden gegeven op 31 januari, 14 februari, 28 februari, 14 maart, 28 maart, 25 april, 9 mei en 16 mei van 14.30 uur tot 15.30 uur. De kosten zijn 5 euro per les en moeten bij de eerste les in zijn geheel worden voldaan. 

 

Voor informatie en aanmelden: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

Het Toon Hermans Huis is gevestigd in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.

Vertraging woningbouw Otterlo

Gemaakt: Donderdag, 10 januari 2019 17:47

OTTERLO - De komende jaren kan er naar alle waarschijnlijkheid niet gebouwd worden aan een nieuw multifunctioneel dorpshuis en 65 woningen in Otterlo. Voor de bouw is een vergunning Wet Natuurbeheer nodig van de Provincie Gelderland, en de kans is klein dat Ede deze vergunning krijgt. Dat meldt het college van B en W vandaag aan de gemeenteraad. Reden hiervoor is de strenge regelgeving over de maximale hoeveelheid stikstof in de lucht, nabij natuurgebieden waarover het Europese Hof van Justitie zich in november 2018 heeft uitgesproken.

 

Ede wil vast blijven houden aan de ambitie om voldoende nieuwe woningen en een nieuw dorpshuis voor Otterlo te realiseren. Wethouder De Pater (Ruimtelijke Ontwikkeling): "Deze vertraging is geen prettig bericht voor de bewoners van Otterlo. Maar we houden vast aan ons doel om voldoende nieuwe woningen voor het dorp te bouwen, in combinatie met een multifunctioneel dorpshuis. Die ambitie blijft staan!"

 

Omdat de nieuwbouw van het dorpshuis voorlopig uitblijft, komt er ook geen nieuwe plek voor het bewegingsonderwijs. Om te zorgen dat er de komende jaren wel gymonderwijs gegeven kan worden in het dorp, wil de gemeente het SERO-gebouw (de huidige gymzaal) opknappen. Daarover volgt voor de zomer duidelijkheid.

Cold Case: Weet u wat er met Alwin Sterk gebeurd is?

Gemaakt: Donderdag, 17 januari 2019 17:12

AMSTERDAM / EDE - De laatste keer dat Alwin Sterk gezien wordt, is op maandag 24 april 1972 in Amsterdam. Alwin was toen bijna 21 jaar oud. Hij groeide op in Ede en in 1972 woonde hij samen met een vrouw in Amsterdam, in de studentenflat Zilverberg van de UVA in Amsterdam Noord.

 

Hij had zich daar ingeschreven voor een opleiding aan de sociale academie. Alwin verkeerde in het alternatieve circuit en deed vrijwilligerswerk bij de geweldloze weerbaarheid. Kort voor zijn vermissing stuurde hij een kaart aan zijn familie. Daarna is nooit meer iets van hem vernomen. Nu 46 jaar later heeft de familie nog steeds vragen over waar Alwin kan zijn. De familie houdt rekening met alle scenario's. Kunt u de familie helpen? Weet u wat er met Alwin gebeurd is? Als u iets weet, meld dat dan alstublieft.

Proef met terrastijden in Ede afgerond

Gemaakt: Donderdag, 17 januari 2019 17:27

EDE - In de maanden juli tot oktober 2018 is er een proef geweest met verruimde terrastijden op de Markt en in de Marktstraat. Tijdens deze maanden mochten in het weekend de terrassen een uur langer open zijn. In plaats van de gebruikelijke 00.00 uur, konden ze in deze periode om 01.00 uur sluiten. Deze proef is nu afgerond. Omwonenden, ondernemers en bezoekers is gevraagd hun mening te geven over deze proef.

 

Uit de evaluatie blijkt dat de belangen van een deel van de omwonenden en de ondernemers soms botsen. Een aantal bewoners geeft aan dat zij op sommige momenten overlast ervaren heeft. Burgemeester Verhulst is tevreden over het verloop en de uitkomsten van de pilot: "je ziet in de evaluatie van de proef natuurlijk verschillende meningen en belangen terugkomen. Dat is logisch. En daar zullen we in de toekomst ook rekening mee moeten houden. Het is belangrijk dat wederzijds begrip ontstaat voor elkaars belangen." Hoe nu verder gegaan wordt met de uitkomsten van deze proef wordt meegenomen in het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan.


Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

In januari 2019 is het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan van start gegaan. De Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU) pakt uitgaansgerelateerde problemen aan door partijen (gemeente, politie, horecaondernemers, Openbaar Ministerie) samen te laten werken. KVU brengt de problemen in kaart en zorgt dat deze gezamenlijk worden aangepakt. De verschillende partijen formuleren gemeenschappelijk resultaatgerichte doelstellingen waarop ze elkaar afrekenen. Iedere partij formuleert haar eigen inspanningsverplichting. De KVU is dus wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. De eerste uitwerking hiervan is in Ede nu gestart.

Dikke cheque én aandacht voor Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Vrijdag, 18 januari 2019 17:35

EDE - Alles hadden ze uit de kast gehaald om er een succesvolle kerstmarkt van te maken. En niet voor niets, bleek donderdag. Toen verrasten de brugklassen van Het Streek Bovenbuurtweg de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Ede met een grandioze cheque ter waarde van maar liefst 1650 euro.

 

Het is begin december als de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Ede een bezoekje krijgen van twee docenten van Het Streek. “Wij willen een kerstmarkt organiseren en jullie zijn ons goede doel. Tja, als je zo’n mooi aanbod krijgt, kun je niets anders dan het met twee handen aanpakken”, zegt coördinator Regien de Bruyn. 

 

Lokaal goed doel

“Er zijn natuurlijk veel goede doelen, maar wij wilden graag een lokaal goed doel”, vertelt docent Monique van Dinteren. “Een goed doel dat kinderen aanspreekt. Het Toon Hermans Huis is er voor mensen met kanker en hun familieleden. Helaas krijgt iedereen er direct of indirect in zijn omgeving wel mee te maken, dus daarom hebben wij voor het Toon Hermans Huis Ede gekozen.” 

 

Gastlessen

Voorafgaand aan de kerstmarkt gaven Ester Wormgoor en Ageeth Jansen in de tien brugklassen een gastles over het inloophuis. Ester vertelde over het inloophuis en over het moment dat zij acht jaar geleden zelf de diagnose kreeg. Bijna als vanzelf vertelden de leerlingen over hun ervaringen met kanker. Een zieke moeder, een opa die net overleden was. “Soms was het ook muisstil in de klas”, vertelt Ester achteraf. “Er werden ook veel vragen gesteld.  ‘Was je bang om dood te gaan? Ben je nou echt weer helemaal beter? Kan dat na kanker? Was je al vrijwilliger in het inloophuis toen je zelf ziek werd en hoe vond je het toen om daar te zijn? En wat doen jullie dan voor de mensen die bij jullie komen? Hebben jullie als goed doel eigenlijk wel een ANBI nummer? Mooie vragen, die ik natuurlijk allemaal eerlijk heb beantwoord.” 

 

Grandioos

De kerstmarkt was een succes, zo’n succes dat er maar liefst 1650 euro werd opgehaald. “Grandioos”, vinden de vrijwilligers. “We gaan dit geld gebruiken om nog meer activiteiten voor onze gasten te organiseren. Wij hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat dat onze drempel toch iets lager maakt. Wat naast deze opbrengst voor ons ook heel belangrijk is, is de aandacht die ons inloophuis hierdoor heeft gekregen. We hebben de afgelopen weken weer nieuwe gasten mogen verwelkomen, ook broertjes en zusjes van kinderen van Het Streek die nu gezellig op woensdagmiddag komen knutselen bij Toon Tovenaars Kinderinloop.” 

 

Andere middelbare en lagere scholen

Het Toon Hermans Huis Ede zou vaker middelbare en lagere scholen in de gemeente Ede willen bezoeken. “Om te vertellen over ons inloophuis. Dat mensen, volwassenen maar zeker ook kinderen van vier tot en met twaalf jaar, weten van ons bestaan. Over wat wij voor hen kunnen beteken en zij ons weten te vinden als dat nodig is.” 

Helikopters van defensie oefenen het laagvliegen

Gemaakt: Vrijdag, 18 januari 2019 19:09

DEELEN - Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen het laagvliegen. Dat doen ze op en rondom vliegbasis Deelen van maandag 21 tot donderdag 24 januari van 9:30 tot 23:30 uur.

 

Mocht je overlast ervaren, kun je dat melden op de website van defensie.

Veilig het natuurijs op

Gemaakt: Maandag, 21 januari 2019 19:02

Het is koud en het vriest dat het kraakt. Er ligt al een mooi laagje ijs op de plassen en de verleiding is groot om even uit te proberen of je erop kunt staan of om zelfs al de schaatsen onder te binden.

 

Maar wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen omdat ze mij zien schaatsen? Of honderd? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Twijfel je? Neem dan geen risico. Ga je wel schaatsen, zorg dan voor een goede veiligheidsuitrusting. Dan hoeft de brandweer niet voor jou uit te rukken.

 

Voorkom dat je door het ijs zakt
Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Windwakken kunnen bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.

 

Als je toch door het ijs zakt of iemand door het ijs ziet zakken en niet uit het water kan komen, bel dan altijd het alarmnummer 1-1-2. De brandweer heeft speciale manieren om iemand te redden. Daar oefenen we op.

 

Bron: brandweer.nl

Gemeentelijke erepenning voor Gerrie Welbedacht

Gemaakt: Maandag, 21 januari 2019 19:11

EDE - Mevrouw G. Ligtelijn-Welbedacht uit Amsterdam heeft op maandag 21 januari de erepenning van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte deze bijzondere penning uit in het Raadhuis van Ede.

 

Het gemeentebestuur van Ede heeft mevrouw Welbedacht deze gemeentelijke onderscheiding toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor haar zeer bijzondere verdiensten voor de Edese samenleving tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Gerrie Welbedacht (94 jaar) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog op jonge leeftijd een actieve rol in het Edese verzet vervuld. Zij koos bewust voor het verzetswerk, hoewel ze wist dat er grote gevaren aan verbonden waren.

 

Koerierster en monitoren Duits militair verkeer

In de gemeente Ede was Gerrie Welbedacht maandenlang actief als koerierster voor de staf van de Edese Binnenlandse Strijdkrachten. Het koerierswerk, het smokkelen van in haar fiets verborgen berichten, was heel belangrijk. Deze informatie was cruciaal voor het goed functioneren van het verzet in Ede.

 

Vanuit een huis aan de N224 inventariseerde zij de Duitse verkeersbewegingen. Via een geheime zender werden deze gegevens doorgegeven en daardoor konden gerichte aanvallen met jachtvliegtuigen worden uitgevoerd.

 

Hulp bieden aan Britse Airborne militairen

Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 trachtten de geallieerden een aantal belangrijke bruggen in Noord-Brabant en Gelderland in handen te krijgen. Engelse parachutisten die geland waren op de Ginkelse Heide deden een poging om de Arnhemse Rijnbrug in handen te krijgen tijdens De Slag om Arnhem. Veel Engelse militairen sneuvelden en een klein deel wist te ontsnappen.

 

Deze 'Airbornes' werden door het verzet voor de Duitsers verborgen gehouden. Eén van de tijdelijke onderkomens was de schaapskooi aan de Zecksteeg in Ede. Gerrie Welbedacht hielp om voedsel te bereiden voor deze groep. Met behulp van het verzet is een grote groep 'Airbornes' uiteindelijk ontkomen naar bevrijd gebied tijdens de beroemde ontsnapping Pegasus 1.

 

Grote verdiensten

Het gemeentebestuur kent de erepenning toe aan ingezetenen en aan niet-ingezetenen, die langdurig grote verdiensten hebben gehad voor de Edese gemeenschap of die zeer bijzondere verdiensten hebben gehad gedurende kortere tijd.

Zand op Enka niet verontreinigd

Gemaakt: Dinsdag, 22 januari 2019 17:18

EDE - De partij zand die op Enka is toegepast door Vink uit Barneveld, blijkt niet verontreinigd. De bewoners van de 48 percelen zijn geïnformeerd met een brief over de resultaten.

 

Begin januari heeft een onafhankelijk adviesbureau monsters genomen op 10 percelen. Er zijn zowel bodemmonsters van het zand onder de bestrating als van de kruipruimtes genomen. Deze zijn onderzocht in het laboratorium.

 

Geen van de bodemmonsters bevatte verontreinigingen. Verder onderzoek is niet nodig, op basis van de analyseresultaten. Gemeente Ede is blij met dit onderzoeksresultaat, dat de onzekerheid wegneemt over de kwaliteit van de 50 kuub zand en mogelijke gezondheidsrisico's.


Opdracht tot onderzoek

In overleg met de bewoners gaf Gemeente Ede in december opdracht voor nader onderzoek, naar aanleiding van berichten in de media over mogelijke vervuiling in zand van Vink.

Morgen minder treinen vanwege sneeuw

Gemaakt: Dinsdag, 29 januari 2019 17:28

NEDERLAND - Er rijden woensdag 30 januari minder treinen vanwege de te verwachte sneeuwval. Dat meldt de NS.


De vervoerder zegt daarmee het zekere voor het onzekere te nemen. Toch kan sneeuwval leiden tot extra hinder voor treinreizigers. De NS raadt hen dan ook aan om de weerberichten goed in de gaten te houden en kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

 

ProRail is extra scherp en heeft storingsploegen klaarstaan. Check je reisplanner vóórdat je vertrekt van huis.

Ede let scherper op kwaliteit zorg

Gemaakt: Dinsdag, 29 januari 2019 17:43

EDE - "Wij staan als gemeente voor goede, betrouwbare WMO-zorg met continuïteit. Daarom zetten we verdere stappen voor het toetsen van zorgaanbieders. Ook sluiten we aan bij het Informatieknooppunt Zorgfraude, voor die zeldzame gevallen waarin er diepgravend onderzoek nodig is", aldus WMO-wethouder Lex Hoefsloot over de nieuwe regels rond WMO-zorg.

 

Kwaliteit

In opdracht van de Gemeente Ede controleert de GGD de aanbieders van bijvoorbeeld beschermd wonen en dagbesteding. "De rapportages daarvan worden in de toekomst openbaar gemaakt. Dat doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ook voor bijvoorbeeld klinieken en apotheken. Zo kan iedereen nagaan welke kwaliteit er geleverd wordt en waar nog wat verbeterd moet worden. Niet alleen Ede doet dit zo, veel Nederlandse gemeenten zijn hier ook mee bezig", zo licht de wethouder toe.


Zwaarder

Hoefsloot: "Deze stap is nodig, omdat we de problematiek van de cliënten zwaarder zien worden. En sommige zorgaanbieders hebben nog echt enkele slagen te maken. We hebben er vertrouwen in dat dat lukt, maar dat kun je alleen constateren door het te meten. Zorgaanbieders zien dat ook, ze staan open voor deze methode, die natuurlijk wel voor discussie zorgt."

Komst World Food Center Experience stap dichterbij

Gemaakt: Woensdag, 30 januari 2019 17:28

EDE - Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland en het Edese college van burgemeester en wethouders hebben vandaag goedkeuring gegeven op de verdere ontwikkeling en realisatie van de World Food Center Experience (WFC Experience). Aan dit besluit is een grondig onderzoek naar de haalbaarheid van de WFC Experience voorafgegaan. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek is een Nota van uitgangspunten opgesteld. De gemeenteraad en Provinciale Staten besluiten in maart over deze Nota van uitgangspunten.

 

Gedeputeerde Bea Schouten: ,,Wij geloven in het World Food Center. Het businessplan heeft ons ervan overtuigd dat het World Food Center op een goede manier tot bloei kan komen. Wij menen dat de Experience op een leuke, attractieve manier bijdraagt aan goed voedselbewustzijn. Dit project wil daarnaast een wezenlijke bijdrage leveren aan mondiale voedselproblemen.''

 

Wethouder Leon Meijer: "Ik ben er trots op dat we met dit besluit een stap dichterbij de realisatie van de WFC Experience en de opening in 2022 zijn. Ik kijk er nu al naar uit om te zien hoe kinderen, ouders, grootouders, maar ook internationale delegaties plezier beleven aan de ontdekkingsreis die de Experience biedt. De WFC Experience is ook een boost voor de economie en werkgelegenheid in Ede. Om in 2050 de ruim 10 miljard mensen op onze aarde van voldoende voedsel te voorzien moeten wij met z'n allen ons eetpatroon drastisch veranderen. De vraag naar gezond en duurzaam voedsel voor iedereen neemt toe. In de WFC Experience leer je hier op een boeiende manier meer over en ga je op een waar voedselavontuur. Met ons integrale voedselbeleid is de locatie van de Experience hier in Ede een logische keuze."

 

Unieke samenwerking

De afgelopen jaren is door de gemeente Ede, Provincie Gelderland, Wageningen University & Research en WFC Development gewerkt aan de totstandkoming van het Masterplan van de WFC Experience en de bijbehorende Nota van uitgangspunten. Vanaf de start is er een nauwe samenwerking met een aantal bedrijven zoals; Albert Heijn, Rabobank, DSM, FrieslandCampina, KeyGene, Nestlé en Scelta Mushrooms. De Food and Agricultural Organization van de Verenigde Naties (FAO) is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Masterplan voor de Experience. Daarnaast ondersteunen diverse maatschappelijke organisaties het initiatief en zijn betrokken in de verdere uitwerking.


World Food Center en Experience

Het World Food Center is dé food-ontmoetingsplek voor consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. De WFC Experience is daarbij een unieke en breed gedragen educatieve attractie die consumenten op een levendige manier stimuleert te kiezen voor gezonde en duurzame voeding. Het neemt bezoekers mee op een persoonlijk voedselavontuur die hen bewust maakt van de verantwoordelijkheden die voedsel met zich mee brengt. Dit alles op een spannende, aantrekkelijke en boeiende manier, waardoor de WFC Experience een uitstekende attractie is voor het hele gezin.

Anita Scholte op Reimer, verantwoordelijk voor Quality Assurance & Product Sustainability bij Albert Heijn: "Om onze klanten dag in dag uit gezonde, lekkere en duurzame voeding te kunnen bieden, werken we nauw samen met de gehele voedselketen. Die keten kunnen we prachtig zichtbaar maken in het WFC. Een geweldige plek om aan het grote publiek te laten zien waar ons eten vandaag komt en hoe er volop wordt geïnnoveerd".

 

Klaas Cuperus, RSA/QA/Co-manufacturing manager Nestlé Benelux: "De wereldbevolking op een duurzame manier gezond voeden, vraagt niet alleen innovatie op productgebied, maar ook veranderingen in ons consumptiepatroon. Dit is nodig om minder voedsel te verspillen en gezondere keuzes te maken. Het WFC kan en zal een belangrijke rol spelen in de kennisoverdracht hierover en wij als Nestlé willen daarin ook onze verantwoordelijkheid nemen".


Planning

In maart bespreekt zowel Provinciale Staten als de gemeenteraad de Nota van uitgangspunten. Na positieve besluitvorming komt het plan in een volgende fase. Dit geeft een startsein om het Masterplan uit te werken naar een concreet ontwerp en de uiteindelijke realisatie van de Experience. Het Edese college van burgemeester en wethouders heeft de wens uitgesproken om in 2022 de Experience te openen.

Appen op de fiets? 95 euro boete!

Gemaakt: Donderdag, 31 januari 2019 16:50

Wie na 1 juli append op de fiets wordt betrapt, krijgt een boete van 95 euro. De ministerraad bespreekt morgen dat voorstel van minister Van Nieuwenhuizen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

 

De hoogte van de boete zou zijn afgestemd op andere straffen die nu al gelden voor verkeersovertredingen door fietsers. Fietsen onder invloed kost 100 euro en door rood rijden 95 euro. Geen licht op je fiets? 55 euro.

 

Automobilisten die tijdens het rijden een mobieltje in de hand houden krijgen nu al een veel zwaardere straf: 240 euro. Dat heeft ermee te maken dat ze veel meer schade kunnen aanrichten aan anderen dan fietsers.

 

Stelling
Wij zijn benieuwd naar jullie mening. Is 95 euro een een prima boete? Is dat veel te hoog? Of misschien wel te laag? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Open Huis én een Valentijnconcert waar de liefde vanaf spat

Gemaakt: Zaterdag, 02 februari 2019 17:41

EDE - Zaterdag 16 februari aanstaande staat de deur van het Toon Hermans Huis wijd open voor iedereen die kennis wil maken met het inloophuis voor mensen die geraakt worden door kanker. Van 12.00 uur tot 15.30 uur is het Open Huis met aansluitend om 16.00 uur een benefietconcert.

 

Ieder jaar wordt rondom Wereldkankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Op diverse plaatsen worden activiteiten georganiseerd. Het Toon Hermans Huis Ede houdt een Open Huis én er is een benefietconcert waarvan de opbrengst geheel voor het inloophuis is. 

 

Coördinatoren Leny en Regien vertellen over het Open Huis: “Bij de deur worden bezoekers hartelijk ontvangen door één van onze gastvrouwen of –heren. Ze kunnen een rondleiding krijgen door ons inloophuis en er is van alles te zien. Stands met informatie over onze activiteiten zoals Bakkie Troost, de Klimopgroep en Toon Tuin, de samenwerking met het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het buddyproject, haarwerken en Stichting Breiboezem.” 

 

Bezoekers kunnen zich ook inschrijven voor een gratis voetreflex– en lichaamsmassage en schoonheidsbehandeling. En er zijn workshops die u zeker niet wilt missen. U kunt aanschuiven bij de workshop Kleuren voor volwassenen, een workshop sieraden maken, een workshop mindfulness of een workshop bij het koor Zingen voor je Leven volgen. “Ons koor geeft deze middag twee optredens. En heeft u altijd al willen leren tekenen of schilderen? Loop dan eens binnen bij de creatieve ruimte, ga in gesprek met de cursisten van Lijn en Kleur en bekijk hun mooie werken. Ook is er een loterij waarbij prachtige prijzen te winnen zijn.”

 

En er is meer. Om 16.00 uur begint het benefietconcert. “Een Valentijnconcert waar de liefde vanaf spat”, zegt initiatiefnemer Arrien van Prooijen. “Bekende solisten uit de regio verzorgen deze muzikale avond met opera, operette en musical, maar ook met klassiek ballet en streetdance.” 

 

Operazangers en zangeressen Martine Alink, Wilma Engelage, Arrien van Prooijen de Jong, Veronique Lamers, Pieter Troost en Eddy Braam verzorgen het veelzijdige programma. Zij worden daarbij ondersteund door een toonaangevend ensemble met brede ervaring in de wereld van de opera dat speciaal voor deze gelegenheid is omgedoopt tot het Ensemble d’Amour. U kunt genieten van delen uit bekende opera’s en musicals. Wat denkt u van de Zauberflöte, Barcarole: Belle nuit, o nuit d'amour,  of het Vilja lied van Frans Léhar? Dit alles onder leiding van dirigent Hans Lamers en pianist Chris Kok. 

 

Tijdens de pauze van dit  concert wordt er gedanst door de leerlingen van Dansstudio Poppelaars.

Na afloop kunt u nagenieten onder het genot van een drankje en de swingende klanken van de band Timecruise. 

 

Het Open Huis is gratis toegankelijk. Voor het benefietconcert wordt entree gevraagd. Volwassenen betalen 10 euro, jeugd 13-18 jaar 5 euro en kinderen zijn gratis. Kaarten zijn te koop in het inloophuis. De verkoop is reeds gestart.

 

Het Open huis en het benefietconcert zijn in het Toon Hermans Huis Ede in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede. Voor meer informatie: info@toonhermanshuisede.nl of 06 – 22 161 969.

Bureau Spotlight nodigt je uit om mee te praten over lokale journalistiek

Gemaakt: Woensdag, 06 februari 2019 19:33

EDE - Bureau Spotlight - een nieuwe journalistieke onderzoeksredactie in de Foodvalley - nodigt je uit om mee te praten over lokale journalistiek. Onderzoeken wat er écht speelt onder de inwoners, dat is het doel. Is het World Food Center een realistisch plan of een luchtkasteel? Het is zomaar een voorbeeld van een mogelijk onderwerp.

 

Tijdens de avond presenteert de redactie haar plannen. Daarna is er volop gelegenheid om te brainstormen over mogelijke onderwerpen. Nieuwsgierig geworden? Kom dinsdag 12 februari naar de Spotlight-bijeenkomst bij Omroep Ede in gebouw Cultura (Molenstraat 45). De aanvang is 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden kan via: www.bureauspotlight.nl

Brexit en rijbewijs

Gemaakt: Maandag, 18 februari 2019 22:19

NEDERLAND - Als er geen overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is op 29 maart 2019, dan hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU/EVA-landen. Wat betekent dit als u een rijbewijs heeft uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland?

 

Bekijk wat u kunt doen op de website van het RDW.

Staande ovatie voor operakoor

Gemaakt: Woensdag, 20 februari 2019 16:27

EDE - Een staande ovatie, bloemen, lieve woorden en tientallen mooie berichten. De reacties na afloop van het benefietconcert ten baten van het Toon Hermans Huis Ede waren overweldigend.

 

Initiatiefneemster Arrien van Prooijen-De Jong is vooral trots op al die mensen die belangeloos meewerkten. “De operazangers, de pianist, de dirigent, de kinderen van Dansstudio Poppelaars, we hebben er met z’n allen een fantastische middag van gemaakt.”

 

Maanden lang werd er gerepeteerd, maar het resultaat was dan ook verbluffend. “Het was een Valentijnconcert waar de liefde vanaf spatte”, vindt Arrien van Prooijen. In het najaar ontstond het idee om aansluitend aan het Open Huis van het inloophuis voor mensen die geraakt worden door kanker een benefietavond te organiseren. Arrien, zelf operazangeres, nam het initiatief. “Eerst heb ik alle zangers gevraagd om mee te doen. Een deel van hen zingt bij het Gelders Opera – en Operette Gezelschap en hun agenda’s zijn meestal snel vol. Toch was iedereen gelijk enthousiast om mee te doen.”

 

Zo ook dirigent Hans Lamers en pianist Chris Kok. “Hans gaat altijd voor kwaliteit en zonder goede pianist kun je natuurlijk niets beginnen. Samen hebben we een afwisselend repertoire samengesteld met muziekstukken als Die Zauberflöte van Mozart, Dance on the robe van Elton John en I dreamed a dream uit Les Misérables. Er zaten echt moeilijke stukken bij waar uren op gestudeerd is.”

 

Zaterdag was het dan zover. De zaal in De Open hof was zo goed als uitverkocht. Alleen de opkomst van het Ensemble d’Amour, gekleed in stijlvol rood en zwart, en later in blauw en met maskers, was al indrukwekkend. Het publiek genoot, de dirigent kondigde de stukken met veel enthousiasme aan, de zangers zongen prachtig en de pianist speelde de sterren van de hemel. Tussendoor was er een dansoptreden van klassiek ballet en streetdance door de leerlingen van Dansstudio Poppelaars. En weer volgde een welverdiend applaus.

 

Na afloop van het benefietconcert was er nog meer muziek. Arrien: “Op de swingende klanken van de band Timecruise gingen de voetjes van de vloer en werd er gezellig nagepraat over deze geweldige avond.”

 

GOOG

Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) treedt zaterdag 2 maart aanstaande op in Cultura. Het wordt een avond met bekende opera- en musicalnummers van diverse componisten. Hans Lamers is de dirigent en de muzikale begeleiding is wederom in handen van pianist Chris Kok.

Foodvalley op stoom met banen afspraak

Gemaakt: Vrijdag, 22 februari 2019 17:07

REGIO - De regio Foodvalley is goed op stoom bij het uitvoeren van de zogenoemde 'Banenafspraak', een landelijke overeenkomst tussen werkgevers en overheden, om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit blijkt uit de nieuwste rapportage van het UWV. Werkgevers en overheden hebben afgesproken om landelijk in 2026 in totaal 125.000 banen te creëren. 25.000 bij de overheid en 100.000 bij bedrijven. Volgens het UWV ligt de regio Foodvalley hiermee ruim vóór op schema.


Sociale betrokkenheid

Wethouder Hester Veltman, vanuit de centrumgemeente Ede verantwoordelijk voor de Banenafspraak, is blij met de laatste cijfers: "Binnen de arbeidsmarktregio werken we er aan dat zoveel mogelijk werknemers met een beperking, in het reguliere bedrijfsleven aan de slag kunnen. Ik vind het mooi om te zien hoe ondernemers in onze regio hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Zij geven het goede voorbeeld en laten met hun inzet zien hoe groot de sociale betrokkenheid in onze regio is."


Doelstelling

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat er tot en met het derde kwartaal van 2018, 885 banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn bijgekomen. Naast deze 'reguliere banen' zijn 685 uitzendovereenkomsten en detacheringsovereenkomsten gerealiseerd. De teller staat daarmee op 1.570 banen, wat ruim binnen de doelstelling van 945 valt die voor het kalenderjaar 2018 is gesteld.

Edenaar Pieter Plug draagt na 22 jaar politiek het stokje van de ChristenUnie over

Gemaakt: Vrijdag, 01 maart 2019 17:26

EDE - Na de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart a.s. draagt hij het politiek leiderschap van de ChristenUnie Gelderland over aan zijn bijna 20 jaar jongere collega Statenlid Dirk Vreugdenhil. Hij en de partij zijn er klaar voor. Tijd voor een nieuwe en jonge generatie aan het roer van ChristenUnie Gelderland. Vandaag blikt de Edenaar met ons terug op een periode van 22 jaar actieve politiek. 10 jaar als lid van de Edese Gemeenteraad en 12 jaar lid te zijn geweest van Provinciale Staten van Gelderland waarvan bijna 9 jaar als fractievoorzitter. 

 

Ik heb me de afgelopen jaren ingezet om het politieke geluid van de ChristenUnie consistent te laten klinken in Gelderland. Ik hecht er aan dat politici een consistent en betrouwbaar geluid laten horen en zich niet mee laten mee voeren met de waan van de dag. Je ziet dat maar al te vaak zoals ook nu in het klimaatdebat. Van ChristenUnie politici mag verwacht worden dat we luisteren naar de samenleving. Maar ook dat we op grond van onze ambitie, kernwaarden en partijvisie besluiten nemen. En ik voel me daarbij zeer gestimuleerd en gemotiveerd door de liefde die Jezus Christus heeft voor ieder mens in deze samenleving. Vanuit die dienende overtuiging heb ik me ingezet en ook vaak compromissen gesloten in de politiek maar altijd met het doel de samenleving in haar breedte te dienen. Ik mocht dat doen in een fractieteam met fijne collega’s. Het zijn vrienden van me geworden. Dat maakt dat ik nog steeds achter mijn besluit sta om te stoppen maar ik zal de fractiegenoten met wie ik heb samengewerkt enorm gaan missen. 

 

 

Ede

In de afgelopen jaren zijn er binnen de Provincie Gelderland veel onderwerpen aan de orde gekomen die betrekking hadden op Ede. Dan ga je toch wat meer op het puntje van je stoel zitten, ook al ben je er voor de hele provincie. Je bent natuurlijk als inwoners van Ede heel sterk betrokken op je eigen omgeving. Zo is er provinciaal veel steun geweest als het gaat om herontwikkeling van Enka terrein en kazerneterreinen. Maar ook de provinciale bijdrage van 30 miljoen aan het spoorplan Ede met als belangrijkste doel om de barrièrewerking van het spoor tussen Ede Oost en West weg te nemen. Een verbetering op het gebied van bereikbaarheid en veiligheid van voetgangers, fietsers en lokaal autoverkeer tussen beide woongebieden is wat mij betreft van cruciaal belang voor de leefbaarheid van beide wijken. Een ander belangrijke ontwikkeling voor Ede is het World Food Center Experience. Deze week heeft Provinciale Staten besloten een bijdrage van 17 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van het World Food Centrum. Er ligt een belangrijke maatschappelijke opgave om nu en in de toekomst iedereen te kunnen voorzien van voldoende, gezonde en duurzame voeding. Dat betekent een omslag naar een andere manier van voedsel produceren en consumeren. Bewustwording hoe mensen zelf kunnen bijdragen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor zichzelf en hun omgeving, daar kan het World Food Center een belangrijke bijdrage in leveren.

 

Afscheid van de politiek

Op 26 maart a.s. neemt Plug na 16 jaar provinciale politiek waarvan 12 jaar als Statenlid en 9 jaar als fractievoorzitter afscheid. Niet om achter de geraniums te gaan zitten. Er blijft nog voldoende te doen en een beetje meer tijd door brengen met zijn rouw en kleinkinderen zal zeker geen straf worden. Daarnaast blijft Plug de provinciale politiek zeker volgen maar zonder zich er mee te bemoeien zo gaf hij aan.  Het gaat goed met Gelderland met de economie en veel inwoners maar onze welbevinden moeten we niet toetsen aan de zogenaamde consumptie economie. Onze Gelderse samenleving dient meer te zijn dan alleen geld en goed. Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid en zorg voor onze omgeving dienen wat Plug betreft centraal te staan in ons handelen. Dat zorgt voor een samenleving waar iedereen mee kan doen en dat is mijn diepste wens voor een waardevol Gelderland.

'Venster op het verleden' als Landmark op de Ginkelse Heide

Gemaakt: Maandag, 04 maart 2019 17:07

EDE - Inwoners van Ede en andere geïnteresseerden willen het ontwerp 'Venster op het verleden' als Landmark op de Ginkelse Heide. Met in totaal bijna 5.000 stemmen werd er massaal gestemd op de drie ontwerpen. Twee derde van de stemmen ging naar het ontwerp van Karin Colen: Vensters op het verleden.

Wethouder Peter de Pater: "We hebben een duidelijke winnaar, die de geschiedenis op een prachtige wijze weergeeft. Mooi dat er zoveel inwoners gestemd hebben en betrokken zijn bij het unieke verhaal van de luchtlandingen op een unieke locatie in Ede".

 

Karin Colen: "Het was een hele spannende procedure. Ik ben superblij dat er zoveel stemmen naar Vensters op het verleden zijn gegaan."


Planning

De komende maanden wordt het ontwerp uitgewerkt tot het daadwerkelijke Landmark. In de zomer wordt Vensters op het verleden geplaatst en krijgt het een plek op de Ginkelse Heide binnen Dropzone Ede. In de herdenkingsmaand september wordt het landmark officieel onthuld. In die maand komt er op een centrale locatie in Ede ook een tentoonstelling van alle 17 ontwerpen die gemaakt zijn voor het Landmark op de Ginkelse Heide.

Onderzoek bewijst meerwaarde Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Dinsdag, 05 maart 2019 17:01

EDE – Onderzoek naar de door IPSO inloophuizen, waaronder het Toon Hermans Huis Ede, aangeboden informele zorg bij kanker wijst uit dat 96% van de bezoekers een positief effect ervaart. Uit dit door Sinzer en in samenwerking met KWF uitgevoerd onderzoek blijkt verder dat 84% van de bezoekers vindt dat door het bezoek aan het inloophuis hun kwaliteit van leven is verhoogd. Ook hoog scoort: beter kunnen ontspannen en beter hulp durven vragen door het bezoek aan het inloophuis. Daarnaast is vastgesteld dat inloophuizen een belangrijke bijdrage leveren bij arbeidsparticipatie.   

  

Psychosociale Oncologische zorg

Het Toon Hermans Huis Ede is lid van brancheorganisatie IPSO. Bij het Toon Hermans Huis kunnen mensen met kanker en hun naasten terecht voor laagdrempelige psychosociale ondersteuning, contact met lotgenoten, informatie en activiteiten gericht op ontspanning, expressie en verwerking. Zie voor meer informatie www.toonhermanshuisede,nl.

 

“Dat gasten de toegevoegde waarde van ons inloophuis ervaren, weten we door gesprekken die wij dagelijks voeren”, vertellen Leny Oosterbaan en Regien de bruyn, coördinatoren van het Toon Hermans Huis. “Maar wij weten ook dat onderzoek van belang is voor verwijzers binnen het oncologische veld en voor het verkrijgen van financiering”.

 

Relatie met positieve gezondheid 

De effecten die zijn geconstateerd blijken goed te passen bij het gedachtengoed van de positieve gezondheid, zoals die is ontwikkeld door Machteld Huber. De definitie van gezondheid die zij hanteert betreft: het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Deze brede kijk op mens en gezondheid hanteert het Toon Hermans Huis Ede ook. Landelijk bieden inloophuizen voor 89% van de gasten meerwaarde op ten minste drie van de zes domeinen van positieve gezondheid.   

 

Het grootste effect wordt vastgesteld op het maatschappelijk functioneren, gevolgd door mentaal functioneren, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren. Uit het onderzoek blijkt nadrukkelijk dat inloophuizen de zelfregie stimuleren en bijdragen aan activering en meedoen binnen de samenleving. Het helpt ook dat landelijk 54% van de gasten aangeeft zich energieker te voelen door het bezoek aan het inloophuis. Een belangrijk onderzoeksresultaat omdat vermoeidheid klacht nummer één is bij kanker.

  

Impact vergroten 

Met meer financiële ondersteuning kan het inloophuis van waarde zijn voor een nog grotere groep mensen. Daartoe is het ook belangrijk dat verwijzers actiever attenderen op de informele ondersteuningsmogelijkheden. Investering en verwijzing naar inloophuizen betaalt zich terug in een belangrijke bijdrage aan het leven van mensen met kanker, dat niet in geld is uit te drukken. Tegelijkertijd is dit kostenbesparend, voornamelijk door de maatschappelijke bijdrage die inloophuizen leveren op gebied van terugkeer naar werk. Sinzer heeft aangegeven dat met een voorzichtige inschatting en bij de huidige aantallen, het specifiek voor dit thema, nu al gaat om een landelijk bedrag van rond de 8 miljoen euro.  

 

Extra geld voor nieuwe sporthal voor korf- en handbal

Gemaakt: Dinsdag, 05 maart 2019 17:19

EDE - De nieuwbouw van een sporthal voor korfbalvereniging CKV Reehorst '45 en handbalvereniging HV Reehorst aan de Langekampweg in Veldhuizen, komt een stap dichterbij. Als het aan het college van B&W ligt, krijgen de sportverenigingen een eenmalige subsidie van 69.000 euro voor de nieuwbouw. De gemeenteraad moet dit voornemen nog goedkeuren en spreekt hierover tijdens de raadsvergadering van 21 maart.

Wethouder Peter de Pater (sport): "Een nieuwe sporthal draagt bij aan sportieve en gezonde Edenaren. Bovendien wordt het verenigingsgevoel groter. Ik juich het toe dat deze verenigingen zelf de bouw gaan verzorgen. Genoeg reden om voor deze bijzondere situatie extra geld uit te trekken."

 

Eerder besloot de gemeenteraad al dat de gemeente Ede garant staat voor een lening die de sportverenigingen gaan sluiten. De raad sprak zich daarbij positief uit over de nieuwbouw. Een eigen sporthal vergroot de cohesie binnen de verenigingen, het stimuleert de zelfredzaamheid en er gaat een positieve werking uit van een burgerinitiatief zoals dit.

Start verkenning naar aanpak fileknelpunt A1 / A30

Gemaakt: Maandag, 11 maart 2019 18:21

BARNEVELD - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag in Barneveld een belangrijke stap gezet voor de aanpak van de files op de A1 tussen de aansluiting Barneveld en Voorthuizen en op de aansluiting van de A30 op de A1. Samen met de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en Regio Foodvalley gaf de minister het startsein voor de verkenning naar de meest doeltreffende en efficiënte manier om deze knelpunten aan te pakken.


De files door de verouderde aansluiting tussen de beide snelwegen is voor bestuurders en ondernemers een grote ergernis. Eind vorig jaar kondigde Van Nieuwenhuizen aan 22 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een MIRT-verkenning naar de aanpak van de verbreding van de A1 en de aansluiting van de A30 op de A1. Ook Regio Foodvalley en provincie Gelderland betalen mee. De provincie draagt 7,5 miljoen euro bij; Regio Foodvalley 1 miljoen euro. De gemeente Barneveld stelt grond beschikbaar voor het project.


Minister Van Nieuwenhuizen: "Dit knelpunt is al jaren een vaste klant in de file-top10. De A1-A30 is een drukke route, en belangrijk zowel voor de regio als voor Nederland. Zo is het de noordelijke toegangsweg tot Regio Foodvalley, waar veel geld wordt verdiend. Ik ben blij dat we vandaag samen met provincie, de regio en gemeente Barneveld een nieuwe stap zetten voor een goede bereikbaarheid en minder files en vertraging."


De A1 is een van de belangrijkste verkeersaders van ons land. Het project A1/A30 maakt onderdeel uit van een bredere aanpak voor een betere doorstroming van het verkeer op deze snelweg. Zo worden er ook maatregelen genomen op de A1/A28 bij knooppunt Hoevelaken en op de A1 Apeldoorn-Almelo. De verkenning voor de A1/A30 is eind volgend jaar afgerond. Dan is duidelijk welke maatregelen er worden genomen en wanneer de schop de grond in kan.


Wethouder Hans van Daalen (Barneveld) is blij dat vandaag het startsein is gegeven voor de aanpak van deze aansluiting. Dat is goed voor de bereikbaarheid van Barneveld en van Regio Foodvalley. Wethouder Engbert Stroobosscher voegt daar namens de regio aan toe: "Regio Foodvalley is één van de topregio's van Nederland en is gebaat bij een goede bereikbaarheid. We zijn heel blij dat de minister haar handtekening heeft gezet onder de startbeslissing en we zien uit naar een mooie samenwerking om de regio bereikbaar te houden."

Wethouder Aart de Kruijf inspecteert eerste kievitsei van 2019 in Barneveld

Gemaakt: Maandag, 18 maart 2019 16:39

BARNEVELD - Wethouder Aart de Kruijf inspecteerde zaterdag het eerste kievitsei van 2019 in Barneveld. Het nest is op 15 maart gevonden door Bram Koudijs uit Lunteren. Hij maakt deel uit van de groep Barneveld-West van het Weidevogelproject. 

De vondst van het eerste kievitsnest markeert de start van het weidevogelseizoen. In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren kunnen weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot brengen. 

Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers worden de nesten tijdig op-gespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht

De vrijwilligers van Weidevogelproject zetten zich hiervoor in. Dit project wordt gesteund door het Ontwikkelingsfonds Platteland.

Climax organiseert Trainingspakkenwedstrijd

Gemaakt: Maandag, 25 maart 2019 16:08

EDE - Op zaterdag 30 maart a.s. opent atletiekvereniging Climax het outdoorseizoen weer met de traditionele Trainingspakkenwedstrijd voor pupillen, junioren, senioren, masters, G-atleten en Racerunners. De wedstrijddag begint om 9.25 uur met een 5000m, gevolgd door een Athletics Champs wedstrijd voor de pupillen. Vanaf 12.15 uur zijn er wedstrijden voor de junioren, senioren en masters. Voor publiek is de toegang gratis.

 

Voor pupillen, junioren CD en G-atleten staat een meerkamp op het programma en voor junioren AB, senioren en masters bestaat uit 100m, 300m en 800m, speerwerpen, kogelslingeren, verspringen en hoogspringen. Sinds twee jaar is het voor mensen met een lichamelijke beperking mogelijk om bij Climax Racerunning te beoefenen. Daarom staan er bij deze wedstrijd ook weer twee onderdelen voor Racerunners op het programma, namelijk de 60m sprint en de 400m.

 

Voor meer informatie zie www.climax-atletiek.nl

Lekker racen in het buitengebied in een zelfgemaakte rallyauto

Gemaakt: Maandag, 01 april 2019 21:12

Alcohol en te hard rijden. Het zorgt nog altijd voor de nodige ongelukken. Soms met dodelijke afloop. Om daar aandacht voor te vragen, slaan we als gemeente de handen ineen met brandweer en politie. En deze keer op een andere wijze dan normaal.

 

Op 3 augustus zou het moeten plaatsvinden. De Keten Rally 2019. Lekker racen in het buitengebied in een zelfgemaakte rallyauto. Of langs de route kijken met een biertje in de hand. Want ´rally en bier is plezier'. Alle keten van De Klomp tot Harskamp mochten meedoen. Geld voor het evenement werd ingezameld via de waardebonnen van Ede Doet.

 

Beetje vreemd?

Is het niet een beetje vreemd dat een evenement als dit zelfs de steun van de gemeente krijgt? Zeker, want het is een 1 aprilgrap. Maar niet zomaar één. Het is een gezamenlijke campagne van de gemeente Ede, brandweer en politie. Hiermee willen we de aandacht vragen van iedereen die houdt van autorijden en een drankje in de keet of kroeg. Burgemeester René Verhulst: "We zien elk jaar nog tientallen ongelukken met jonge bestuurders in ons landelijke gebied. Vaak door te hard rijden in combinatie met alcohol. Met deze actie hopen we dat de jongeren nog eens nadenken over deze combinatie. En vervolgens óf de auto, óf de drank laten staan. Denk aan je eigen veiligheid, maar ook die van je medeweggebruikers. Pas op je leven!"

 

Op 1 april hebben politie, brandweer en gemeente een toelichting gegeven aan iedereen die langskwam op de Hoge Valkseweg in Wekerom. Daarbij gingen zijn in gesprek passanten over de risico's van alcohol in het verkeer. Een deel van deze weg was ingericht als circuit, om juist te benadrukken dat de weg geen circuit mag zijn.


Terugkrijgen donatie

Hebt u uw cheque of saldo van Ede Doet gedoneerd aan de Keten Rally 2019? Dan heeft u dat op 2 april teruggekregen. Deed u de donatie met account? Dan vindt u de waarde daar terug. Heeft u geen account? Dan ontvangt u een nieuwe cheque. Natuurlijk ontvangen donateurs die gebruikmaakten van iDeal hun donatie terug op hun bankrekening.

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

Gemaakt: Vrijdag, 19 april 2019 20:11

Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

 

Het is Pasen, wat voor THEBAGSTORE reden is om een actie op te zetten voor hun klanten. De webshop heeft op de site namelijk paaseitjes verstopt. Vind je zo’n ei dan krijg je een kortingscode ter waarde van een bepaald bedrag. Deze code is eenmalig te gebruiken, dus open de website THEBAGSTORE en start snel met de zoektocht naar de paaseitjes! 

 

De gouden eitjes

De paashaas heeft in totaal 12 eitjes verstopt op de website van THEBAGSTORE. Deze zijn gecategoriseerd op basis van de waarde van de kortingscode. Het ei met de meeste waarde is het gouden ei. Dit ei bevat een kortingscode ter waarde van €100,00. Bovendien zijn er twee gouden eieren op de site te vinden. Naast deze twee jackpots zijn er ook nog vier eieren verstopt die een waarde hebben van €50,00. Tevens heeft THEBAGSTORE zes paaseitjes met een kortingscode voor €25,00 op de site geplaatst. Wees er snel bij, want de paaseitjes zijn maar één keer te vinden en te gebruiken! 

 

Paasvoordeel t/m a.s. maandag 23.59

Treur niet als je geen een paaseitje hebt kunnen vinden op de website van THEBAGSTORE. De webshop voor tassen heeft namelijk het hele weekend paasvoordeel! Vanaf vandaag tot en met maandag kunnen klanten een code voor 21% korting gebruiken. Deze kortingscode heeft de naam: PASEN21.

 

Verschillende soorten en merken tassen

THEBAGSTORE is jouw favoriete plek voor de mooiste tassen online! Van hippe rugzakken tot mooie leren laptoptassen. We bieden voor zowel heren als dames de bekende tassen van tijdloze topmerken, zoals CowboysbagHerschelBurkely en Eastpak