Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 14:10:02 Paul Gabrielstraat 6717RD Ede 51643 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

dinsdag 20 april 2021

Archief

Gemeente Ede zoekt pleegouders

Gemaakt: Woensdag, 28 oktober 2020 16:21

EDE - groep of crisisplek, maar liever bieden we hen een plek in een gezin. Tijdens de Week van de Pleegzorg organiseert gemeente Ede samen met pleegzorgaanbieders een digitale informatieavond om Edenaren te informeren over wat het betekent om een pleegouder te zijn.

 

In 2019 bezochten ruim tachtig mensen de informatieavond over pleegzorg. "We waren overweldigd door het aantal bezoekers. Het gaf ons inzicht in hoeveel Edenaren overwegen om pleegouder te worden, dat was hartverwarmend om te zien. Ook dit jaar willen we mensen weer informeren over wat het betekent om een pleegouder te zijn. Want kinderen laten opgroeien in een gezinssituatie is zo belangrijk.", aldus wethouder Leon Meijer.

 

Daarna wisten we het zeker
Twee bezoekers die de informatieavond over pleegzorg vorig jaar bezochten, vertellen hoe het hen heeft geholpen: "We werden vorig jaar via posters geattendeerd op de informatieavond en besloten te gaan. Het was erg fijn om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met verschillende pleegzorgaanbieders. Ook kregen we veel nuttige informatie over pleegzorg. Na die avond hadden we een goed beeld van wat pleegzorg inhoudt en besloten we dat we aan het traject wilden beginnen. We beseften dat we ons hart en huis wilden gaan openen voor een pleegkind".

 

Digitale informatieavond pleegzorg
Op dinsdagavond 3 november van 19:30 tot 21:30 uur organiseert de gemeente weer een informatieavond over pleegzorg. Deze keer uiteraard digitaal vanwege de geldende coronamaatregelen. Volgens de twee bezoekers van vorig jaar is het een laagdrempelige manier om meer te leren over pleegzorg en te ontdekken of het bij jou en binnen je gezin zou passen. Aanmelden voor deze avond kan tot uiterlijk 2 november via [email protected] Deelnemers ontvangen een link naar de digitale bijeenkomst.

 

Intensief en mooi traject
Hoe het nu met de twee bezoekers van vorig jaar gaat, vertellen ze graag zelf: "We volgden een intensief en mooi traject bij een pleegzorgaanbieder. We werden gescreend, onderzochten welke vorm van pleegzorg bij ons past en woonden diverse interessante en leuke cursusavonden bij. Zo ontdekten we dat we een kindje 'zo lang als nodig' in huis willen nemen. We hebben deze week te horen gekregen dat er een match is gevonden. We krijgen dus voor het eerst een pleegkind in huis. Heel spannend natuurlijk, maar we kijken er vooral erg naar uit. Het is vooraf niet duidelijk hoe lang het kindje bij ons zal wonen, maar we zijn blij dat we iets bij mogen gaan dragen aan het leven van dit kindje. Uiteraard in samenwerking met de ouders."

 

Voor ieder kind een passende plek met begeleiding
We zoeken pleegouders in alle soorten en maten. Wist je dat je vanaf 21 jaar al pleegouder kan worden en dat er geen voorwaarden zijn voor de samenstelling van je gezin? Ook kun je op veel verschillende manieren pleegouder zijn: voor lange tijd, tijdelijk, deeltijd of juist in noodsituaties. Wat vooral telt is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden. Pleegouders staan er overigens nooit alleen voor. Zij kunnen altijd rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning van een pleegzorgorganisatie. Meer informatie over de Week van de Pleegzorg en pleegzorgaanbieders staat op www.ede.nl/pleegzorg.

 

In het zonnetje
Behalve de werving van nieuwe pleegouders vindt de gemeente Ede het ook belangrijk om de huidige pleegouders in het zonnetje te zetten. Ruim 125 pleegouders woonachtig in Ede, die momenteel een of meerdere kinderen opvangen, ontvangen een verrassing voor het hele gezin als dank voor hun inzet. Wethouder Leon Meijer overhandigde vanmiddag het cadeau aan pleeggezin van der Wal uit Kernhem. De rest van de pleegouders heeft deze verrassing al ontvangen in de aanloop naar de Week van de Pleegzorg die vandaag is begonnen.

Burgemeester René Verhulst reikt Predicaat Hofleverancier uit aan Café Floor in Lunteren

Gemaakt: Vrijdag, 30 oktober 2020 16:57

LUNTEREN - Dit jaar bestaat Partycentrum Floor 250 jaar. Ter gelegenheid van het jubileum heeft Zijne Majesteit de Koning besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier" aan deze onderneming te verlenen. Burgemeester René Verhulst heeft de oorkonde behorend bij het predicaat op 28 oktober 2020 aan de onderneming overhandigd. Het was de bedoeling om dit afgelopen september op feestelijke wijze te vieren. Maar door alle coronamaatregelen kon dat helaas niet doorgaan.

 

Partycentrum Floor is gevestigd achter een karakteristieke gevel in het centrum van Lunteren. De eigenaren investeren in comfort en toegankelijkheid, daarnaast zorgen ze dat Oudhollandse gastvrijheid centraal blijft staan.

 

Historie
Het verhaal van Partycentrum Floor begint in het jaar 1770. De bevolking van Lunteren en omgeving bestaat in die tijd voor het grootste gedeelte uit agrariërs, die hun bruiloften op de boerderij vieren. Evert Floor ziet daar wel brood in. Hij vestigt zich in het oude postkoets-wisselstation De Roskam aan de Dorpsstraat in Lunteren. Met een eigen koets vervoert hij aanstaande echtparen en verzorgt vanuit eigen keuken de inwendige mens op de bruiloft.


In 1900 besluit de familie Floor De Roskam compleet te verbouwen. De familienaam wordt bij het nieuwe pand in de gevel gemetseld. Met een hotel, café, slijterij en keuken kan de horecafamilie elke klant bedienen.


In 1991 neemt Anton Floor het partycentrum over. Hij moderniseert het bedrijf. Maar hij houdt de geschiedenis van zeven generaties Floor in ere. Wesley Floor, de achtste generatie, heeft de focus op het nieuwe online tijdperk. Niet alleen de inwoners van Lunteren koesteren hun café Floor. Ook de toeristen vinden hun weg naar deze historische uitspanning. Een herberg met een verhaal. Waar vind je in Nederland nog een horecagelegenheid die op een lange ononderbroken familietraditie kan bogen?

 

Maatschappelijke betekenis
Het predicaat 'Hofleverancier' staat onder meer voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming. Het symboliseert als het ware het respect, de waardering en het vertrouwen van de Vorst tegenover de begunstigde. De Koning kan het predicaat toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een belangrijke plaats innemen in hun regio. De bedrijven moeten daarnaast minimaal honderd jaar bestaan en van onberispelijk gedrag zijn.

Gemeente is begonnen met het uitstorten van kalk op de Ginkelse Heide in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 03 november 2020 15:51

EDE - De gemeente Ede is vandaag begonnen met het uitstorten van kalk op de Ginkelse Heide in Ede. Er wordt een miljoen kilo kalk gestort op de natuur in Ede. Dit over een oppervlakte van 37,5 hectare. De mensen van Heliair uit Harskamp zijn hier de komende dagen erg druk mee.

 

De kalk uit het schelpgruis maakt het bos- en heidegebied minder zuur. Het 'bekalken' van hei en bos maakt deel uit van het biodiversiteitsbeleid van de gemeente Ede. Dit beleid is gericht op het versterken en behouden van de bijzondere en kwalitatief hoogwaardige flora en fauna in Ede.

 

Bodem uit balans
De bodem in het bos- en heidegebied is verzuurd. Hierdoor zakken belangrijke voedingsstoffen weg. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel dieren, planten als bomen. De verzuring is zichtbaar door bijvoorbeeld jonge koolmezen die door hun pootjes zakken door kalkgebrek in de botten en het sterven van eikenbomen.

 

Maatregelen
Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,De natuur heeft het moeilijk en daar moeten we wat aan doen. We treffen twee soorten maatregelen. Bronmaatregelen, die als doel hebben de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en herstelmaatregelen. Van dat laatste is dit bekalkings-project een goed voorbeeld. Het schelpgruis maakt de bodem minder zuur. '

 

Bekalken
In totaal wordt 385 hectare bos- en natuurgebied bestrooid met schelpgruis. Dit gebeurt in etappes met behulp van een helikopter. Tijdens het bestrooien is het bos- en heidegebied afgesloten voor publiek. Dit vanwege het stof, lawaai en vallende deeltjes gruis. Alleen het gebied waar op dat moment bekalkt wordt, is afgesloten. Er wordt niet boven woningen en tuinen van woningen gestrooid, ook blijven alle woningen in het gebied bereikbaar tijdens het bekalken.

 

Steun- en herstelregeling COVID-19 voor culturele instellingen in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 03 november 2020 17:48

EDE - De Edese culturele sector is hard getroffen door de maatregelen rondom COVID-19. Veel culturele organisaties missen nu inkomsten uit kaartverkoop en horeca, terwijl de lasten zoals huisvesting en beveiliging doorlopen. Het Kabinet heeft via het Gemeentefonds geld beschikbaar gesteld voor ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur. De gemeente Ede stelt dit geld beschikbaar via de 'COVID-19 steun- en herstelregeling voor culturele instellingen'. Culturele instellingen en amateurgezelschappen kunnen deze regeling aanvragen via www.ede.nl/regelingcultuur.

 

Door COVID-19 kwam de culturele sector sinds maart 2020 bijna volledig stil te liggen. Bibliotheek, musea, concertzaal, theater; alle culturele voorzieningen zijn gesloten geweest en kennen tot op de dag van vandaag beperkingen in hun bedrijfsvoering. De instellingen die voor een groot deel afhankelijk zijn van kaartverkoop en sponsoring van bedrijven zijn het hardst getroffen. Maar ook gesubsidieerde instellingen hebben financiële tekorten opgelopen. Culturele instellingen zullen naar verwachting nog geruime tijd een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten. Verenigingen als koren en muziekgezelschappen zoeken ook naar manieren om weer activiteiten uit te kunnen uitvoeren en hoe zij hun ledenbestand en inkomsten op peil kunnen houden. Via de steun- en herstelregeling kunnen culturele instellingen, verenigingen en amateurgezelschappen financiële steun aanvragen.

 

Veerkracht
Peter de Pater, waarnemend wethouder Cultuur: "We zien veel veerkracht en creativiteit binnen de Edese cultule sector. Veel instellingen en verenigingen bedenken waar mogelijk nieuwe, activiteiten die passen binnen de maatregelen en werken samen. We zien ook dat het aanpassen tijd en geld kost. Met deze bijdrage van het Rijk geven we de culturele sector een steun in de rug. Zodat we kunnen blijven genieten van kunst en cultuur in Ede."

Burgemeester roept supermarkten op om mondkapjes te verstrekken

Gemaakt: Dinsdag, 03 november 2020 17:52

EDE - Sinds oktober geldt het dringende advies om in alle openbare binnenruimten een mondkapje te dragen. Ook in supermarkten. In de gemeenteraad van afgelopen donderdag deed de burgemeester aan alle supermarkten de oproep om ook mondkapjes bij de ingang van de supermarkt te verschaffen. Bij voorkeur de herbruikbare varianten, bijvoorbeeld met een eigen logo. Burgemeester René Verhulst: "Een eenvoudige stap waarmee we samen ervoor kunnen zorgen dat de besmettingen verder teruggedrongen worden en we zo snel mogelijk weer kunnen versoepelen."

 

Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen domineren nu alweer ruim zes maanden ons dagelijks leven. En dat valt soms niet mee. Maar we zijn er nog niet doorheen. Het virus popt elke keer weer op. Het liefst pakken we allemaal weer ons 'oude leventje' op. Dat is helaas nog niet mogelijk. Mondkapjes worden door het rijk dringend geadviseerd in openbare gelegenheden en op plaatsen waar het druk is. Supermarkten zijn hier een voorbeeld van. Om het voor bezoekers makkelijker te maken om zich aan de regels te houden en op die manier een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het virus heeft burgemeester Verhulst alle supermarkten een brief geschreven met de oproep om gratis herbruikbare mondkapjes te verstrekken.

 

Mondkapjes voor mensen met minder geld
Om te zorgen dat iedereen in Ede zich aan de coronaregels kan houden stelt de gemeente Ede daarnaast gratis herbruikbare mondkapjes beschikbaar voor mensen met weinig geld. Zo zorgen we ervoor dat iedereen veilig kan blijven deelnemen aan het dagelijks leven. Op school, onderweg naar werk of als mantelzorger. Inkomen mag daarbij nooit een rol spelen. De mensen die het betreft ontvangen binnenkort een brief van de gemeente met een uitleg hoe het werkt.

Woningcorporaties Plicht Getrouw en Woonstede willen fuseren

Gemaakt: Woensdag, 04 november 2020 17:45

BENNEKOM - Woningcorporaties Plicht Getrouw en Woonstede zijn van plan te fuseren. Vandaag hebben zij daartoe een intentieovereenkomst ondertekend. De komende maanden zijn gereserveerd voor de benodigde onderzoeken en interne en externe adviestrajecten, waarna de beoogde fusie uiterlijk 30 juni 2021 een feit is.

 

Woonstede bezit zo'n 10.000 woningen in de gemeenten Ede en Scherpenzeel. Plicht Getrouw bezit ongeveer 800 woningen in Bennekom. Door toenemende regelgeving vanuit de overheid wordt het voor Plicht Getrouw als kleinere organisatie steeds lastiger om een efficiënt beheer van de sociale huurwoningen te blijven garanderen. Daarnaast heeft het gevolgen voor de bestuurlijke verantwoordelijkheid, iets wat extra zwaar weegt voor een vrijwilligersbestuur. Aangezien Woonstede al sinds 29 april 1948 de bedrijfsvoering verzorgt voor Plicht Getrouw, ligt een fusie tussen beide corporaties voor de hand.

 

In het belang van de huurder
Het belang van de huurders staat voorop in het fusieproces – zij moeten kunnen blijven rekenen op een goed onderhouden woning, een goede dienstverlening en een betaalbare huur.

Zonneproject ook voor huishoudens met een minimum inkomen

Gemaakt: Woensdag, 04 november 2020 19:07

EDE - Gemeente Ede wil het voor meer mensen mogelijk maken om deel te nemen aan zonneprojecten. Zodat ook mensen met een minimum inkomen kunnen profiteren van de opbrengst van deze projecten. Het gaat dan om zowel huurders als woningeigenaren.

 

Meikade
Het eerste project waarbij dit speelt ligt aan de Meikade 4b/4c. Daar ontwikkelt Coöperatie Meikade Zon U.A., een deelneming van de Coöperatie ValleiEnergie coöperatie ValleiEnergie, een zonne-energieproject op schuurdaken en een zonneveld van ongeveer 2 hectare groot. Inwoners van postcodegebieden in een 'roos' rondom het project kunnen daarvoor 'zonaandelen' kopen. Deze mensen krijgen dan 15 jaar lang subsidie in de vorm van energiebelasting. Dit gebeurt op basis van de hoeveelheid kWh die hun zonaandelen opwekken. Dit vraagt van deelnemers een investering bij de start van het project. Hun rendement is zo'n 4-5%. Huishoudens met een smalle beurs lukt het vaak niet om zo'n bedrag op tafel te leggen.

 

Lening
Coöperatie Meikade Zon U.A. wil graag meewerken aan de wens van gemeente Ede door een deel van de opbrengst voor de genoemde doelgroep te reserveren. Hierbij is een investeringsbedrag gemoeid van € 360.000. Coöperatie Meikade Zon U.A. gaat dit met een lening financieren. Hiermee krijgen ongeveer 120 huishoudens met een minimum inkomen de gelegenheid om toch deel te nemen.

 

Korting op energierekening
De coöperatie gaat in samenwerking met gemeente Ede 120 huishoudens werven die mee willen doen aan het project. De huishoudens die mee gaan doen betalen geen bijdrage aan het zonne-energieproject. De energiebelasting van deze huishoudens wordt gedeeltelijk gebruikt voor aflossing van de lening. Het andere gedeelte wordt gebruikt om huishoudens een korting op hun energierekening te geven. De hoogte van de korting is op jaarbasis zo'n € 60 - € 100. De precieze hoogte is afhankelijk van het eigen verbruik van de huishoudens.

 

Garant
Gemeente Ede stelt zich garant voor de lening die de cooperatie Vallei Energie afsluit. De lening is aangevraagd bij de Bank Nederlandse Gemeenten.

 

Wind en zonnewijzer
Gemeente Ede gebruikt een wind- en zonnewijzer met spelregels voor initiatiefnemers van wind en zonprojecten. Hierin staat dat inwoners voor minstens 50% financieel moeten kunnen deelnemen en zo kunnen profiteren van de opbrengst van deze projecten. De voorgestelde regeling maakt dit nog meer mogelijk.

 

Tijdelijke noodopvang buitenslapers in PMT gebouw Kazerneterreinen Ede

Gemaakt: Donderdag, 05 november 2020 17:49

EDE - Vanaf 1 december 2020 tot uiterlijk 15 april 2021 kunnen zogenoemde buitenslapers overnachten in het PMT gebouw aan de Kazerneterreinen.

 

Tijdelijke noodopvang
De gemeenteraad heeft op 8 oktober 2020 een motie aangenomen die van het college vraagt om zo spoedig mogelijk een noodopvang te realiseren voor deze 'buitenslapers'. Daarnaast is er door corona (COVID-19) crisis en de richtlijnen hiervoor van de rijksoverheid onvoldoende capaciteit binnen het Sociaal pension voor de winterregeling (het opvangen van buitenslapers zodra de de temperatuur onder 0 graden Celsius komt). Buitenslapers zijn mensen die geen opvangplek hebben in de reguliere opvang (zoals het Sociaal Pension).

 

PMT gebouw op het kazerneterrein
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft meer dan 20 locaties verkend die in aanmerking konden komen voor een tijdelijke noodopvang. Het PMT gebouw op het kazerneterrein (het pand waar Pizza & Pizza heeft gezeten) is het enige gebouw dat voldoet aan onze criteria. Daarom heeft het College besloten dat het PMT gebouw voor de winter wordt ingericht om daklozen op te vangen. Naar verwachting kunnen de buitenslapers hier zodra het gaat vriezen en in ieder geval rond 1 december worden opgevangen. We gebruiken het pand voor de noodopvang tot uiterlijk 15 april 2021.

 

Deze winter
Het pand wordt voor de winter ingericht om daklozen op te vangen. Naar verwachting kunnen de buitenslapers hier zodra het gaat vriezen en in ieder geval rond 1 december worden opgevangen. Om overlast in de wijk zoveel mogelijk te voorkomen worden maatregelen genomen zoals begeleiding voor de tijdelijke bewoners, extra toezicht en de inzet van beveiliging. Wijkbewoners zijn vandaag via een brief geïnformeerd en door de gemeente uitgenodigd mee te denken over de maatregelen.

Steeds meer commerciële sneltesten maar die zijn niet allemaal betrouwbaar

Gemaakt: Zaterdag, 07 november 2020 17:52

NEDERLAND - Het gebruik van commerciële antigeen sneltesten neemt snel toe. Het is erg belangrijk mensen met klachten te testen. Dat is de enige zekerheid om te weten of je corona hebt of niet. Niet alle testen die nu op de markt zijn/worden gebracht zijn betrouwbaar.

 

Teststraat van de GGD

Zekerheid heb je in een teststraat van de GGD. Binnen 24 uur heb je een testafspraak en 24 uur later de uitslag. Afspreken kan via 0800- 1202 of www.coronatest.nl En blijf vooral thuis als klachten hebt. De GGD heeft verschillende teststraten. Hier lees je meer over de XL- teststraten, L-teststraten en de snelteststraten.

 

Commerciële testen

Als klant is het moeilijk inschatten of een niet-GGD test betrouwbaar is. Informeer je zelf goed, onder meer via de website van de testaanbieder. Controleer of er een arts betrokken is. Heeft de test een CE-markering. Wordt hij door een zorgprofessional uitgevoerd.

Positieve testen moeten gemeld worden bij de GGD ivm Bron- en contactonderzoek. Maar ook om mee te tellen in de regionale cijfers.

De drie goedgekeurde testen van het RIVM zijn:

 • Panbio COVID-10-Ag rapid test (Abbott)
 • BD Veritor COVID test (Becton Dickinson)
 • SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche)

Noanna in Pathé Ede: ukelele-artiest met een missie

Gemaakt: Zondag, 08 november 2020 17:22

EDE - Mensen raken met haar teksten en muziek dat is de missie van zangeres Noanna. Na een aantal livestream concerten, nu weer in levende lijve optreden voor publiek! Op zondag 29 november geeft Noanna meerdere concerten in Pathé Ede, ter ere van de release van haar single “The Naked Truth”. 

 

Zangeres Noanna bracht in mei dit jaar haar eerste single uit, “True Love’s Kiss”. Een verhalend popnummer met een mooie boodschap over (zelf)liefde. Het nummer werd goed ontvangen en inmiddels duizenden keren gestreamd op Spotify. Ook de bijbehorende videoclip werd goed bekeken en veel gedeeld op social media. 

 

Een maand later verscheen haar tweede single “Trampoline”, een vrolijke uptempo song met uiteraard de ukelele. “Trampoline” is een eigentijds popnummer met folk invloeden wat voor een uniek en frisse sound zorgt. Een heerlijk zomers nummer dat doet denken aan de onbezorgde zomers uit je kindertijd. Ook “Trampoline” wist zijn weg naar het publiek te vinden. 

 

Na een ontspannen zomer is het tijd voor de derde single dit jaar, getiteld “The Naked Truth”. “The Naked Truth” is een rustiger nummer dat een idyllische droomachtige wereld oproept. Zelf zegt Noanna over het nummer: ‘Het lied werkt toe naar de tekst: ‘Hello beautiful, what kept you so long?’ ‘Wat heeft je zo lang tegengehouden? Eindelijk ben jij daar. Wanneer je écht leert te zijn inclusief je gebreken – of dingen die jij ziet als gebrek –, en wanneer  je dat ook gewoon durft te accepteren voor jezelf, dan ontstaat er een stukje schoonheid waar niets anders tegenop kan. Echtheid is het meest schone dat je als mens kunt laten zien.’ Naast de release van de single zal ook de videoclip van “The Naked Truth” in première gaan.

 

Naast de drie uitgebrachte singles zal Noanna nog meer nummers ten gehore brengen tijdens deze drie concerten. Tussen de nummers door zullen Noanna en Daniëlle Koudijs (Power to the mama’s) inspirerende levensverhalen vertellen. Ook zullen de videoclips van eerdere singles “True Love’s Kiss” en “Trampoline” vertoond worden. Kortom, een relaxte middag vol muziek, inspiratie en dialoog!

 

Klinkt dit goed en wil je bij dit releaseconcert aanwezig zijn? Dat kan! Reserveer je kaarten op:
https://www.pathe.nl/film/25496/concert-noanne-the-naked-truth

Eerste voorstelling is om 13.00 uur
Tweede voorstelling is om 15.00 uur
Derde voorstelling is om 17.00 uur

 

Per voorstelling kunnen er 30 personen aanwezig zijn. Als de eerste voorstelling vol is zal de volgende ontsloten worden.  Uiteraard worden alle coronaregels gerespecteerd en nageleefd. Mocht onverhoopt de bioscoop door de coronamaatregel gesloten zijn dan wordt de ticketprijs geretourneerd.

 

Noanna’s muziek is een combinatie van ‘eigenwijze pop’ met folk- en countryinvloeden, geïnspireerd door onder andere Miss Montreal en Nelly Furtado. Via: www.noanna-spotify.com is haar muziek te beluisteren. Om op de hoogte te blijven kun je Noanna volgen op Facebook, Tiktok, Instagram en Youtube de links naar haar socials zijn te vinden op haar website: www.noanna.nl 

Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod voor komende jaarwisseling

Gemaakt: Maandag, 09 november 2020 17:44

NEDERLAND - Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Vrijdag wil het kabinet een knoop doorhakken. Het kabinet heeft een aantal dagen nodig om de compensatie voor de vuurwerkbranche rond te krijgen.

 

Een algeheel verkoop- en afsteekverbod moet helpen bij het ontlasten van de zorg. Daarnaast wordt gesproken over een steunpakket voor de vuurwerksector. Er zouden naar verluidt tientallen miljoenen beschikbaar gesteld worden.

 

Een vuurwerkverbod komende jaarwisseling zou zeker leiden tot faillissementen. In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel het hele jaar.

 

Petitie vuurwerkverbod

Inmiddels is er ook een petitie gestart door mensen die de jaarlijks toenemende vuurwerkterreur een halt willen toegeroepen. Inmiddels hebben meer dan 650.000 mensen deze online petitie ondertekend.

Stationsweg Ede wordt fietsstraat

Gemaakt: Dinsdag, 10 november 2020 19:43

EDE - Meer verkeersveiligheid, ruimte voor fietsers en veel extra groen. De Stationsweg ziet er over een tijd uit als fietsstraat. Het college van B&W stelde het ontwerp vast en gaat hierover een samenwerking aan met de Provincie Gelderland. Het afgelopen jaar is met omwonenden intensief gesproken over de toekomst van deze weg. Wethouder Peter de Pater: "Ik ben blij dat we zoveel steun in de buurt zien voor het nieuwe ontwerp. Bewoners willen dat de weg veiliger wordt en de omgeving groener en dat is precies wat het nieuwe ontwerp gaat doen."

 

Ontwerp
Op de fietsstraat zorgen straks een lage maximumsnelheid (30km/u) en smallere weginrichting voor een veiligere route voor fiets- en autoverkeer. Ook wordt oversteken voor voetgangers eenvoudiger. Alle bestemmingen blijven bereikbaar voor het autoverkeer, in beide richtingen. Door de versmalling van de Stationsweg ontstaat er extra ruimte voor groen. In het voorlopig ontwerp is ruimte voor zeker 50 extra bomen. Tussen het trottoir en rijbaan komt ruimte voor een groenstrook die voorzien kan worden van gras en kleurrijke lage beplanting, in totaal gaat het over 5.000 m2.

De fietsstraat sluit bij station Ede-Wageningen aan op de toekomstige fietstunnel onder het spoor en verder zuidelijk op de fietstunnel onder de Emmalaan. Er kan straks zonder stops worden gefietst tussen Ede-centrum en Bennekom: aantrekkelijk, veilig en comfortabel. Voor verschillende onderdelen van de route zijn de ontwerpen nu gereed en kan volgend jaar begonnen worden met de uitvoering. Deze route maakt onderdeel uit van de doorfietsroute Ede-Wageningen. Over het tracé, de kwaliteit en de financiering van deze fietsroute is overeenstemming tussen de gemeenten Ede, Wageningen en provincie Gelderland. De doorfietsroute moet ervoor zorgen dat er nu 5.000 en over een aantal jaar 7.000 fietsers per dag veilig en comfortabel kunnen fietsen tussen de beide steden.

 

Klinkenbergerweg
Bewoners van de Klinkenbergerweg hebben ook meegesproken over de plannen voor de Stationsweg. Zij maken zich zorgen over de leefbaarheid op de Klinkenbergerweg. De gemeente begrijpt deze zorgen en heeft met hen afgesproken dat het komende half jaar ook voor deze weg plannen worden gemaakt. Verkeersveiligheid, oversteekbaarheid en leefbaarheid staan daarbij centraal. De nieuwe locatie van het station Ede-Wageningen, veranderende busroutes en de Parklaan zijn allemaal ontwikkelingen die in het overleg met deze bewoners worden meegenomen.

Inwoners Ede tevreden over gemeentelijk cultuuraanbod

Gemaakt: Dinsdag, 10 november 2020 19:47

EDE - Inwoners van Ede zijn over het algemeen tevreden over het cultuuraanbod in de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren naar de behoefte en participatie op het gebied van cultuur. 40% van de inwoners waardeert het totale cultuuraanbod met het cijfer 8 of hoger. Iets minder tevreden zijn inwoners met de informatie over wat er op cultureel gebied te doen is.

 

Voorzieningen voor kunst en cultuur

Met het onderzoek is in beeld gebracht wat de behoefte van inwoners is op het gebied van culturele activiteiten en voorzieningen. Ook is onderzocht in welke mate inwoners culturele activiteiten en voorzieningen bezoeken of zelf actief een kunstvorm beoefenen. Peter de Pater, waarnemend wethouder cultuur: ‘Belangrijke informatie die het college en de gemeenteraad helpt goede afwegingen te maken voor het cultuurbeleid in de toekomst’.

 

Belangrijkste bevindingen

Voor het onderzoek is een vragenlijst uitgezet onder 5600 inwoners van 18 jaar en ouder. 1201 inwoners hebben daar op gereageerd.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:

 • Inwoners van de gemeente Ede zijn geïnteresseerd in cultuur: negen van de tien inwoners hebben interesse in één of meerdere vormen van kunst en cultuur.
 • 60% van de Edenaren doet zelf aan cultuurbeoefening. Hierin loopt Ede in de pas met landelijke cijfers.
 • Een ruime meerderheid van 90% van de inwoners geeft aan in de afgelopen 12 maanden een (of meerdere) culturele activiteit(en) te hebben bezocht. Ook hierin loopt de gemeente Ede in de pas met landelijke cijfers.
 • In Ede is 14% van de inwoners van 18 jaar en ouder lid van een culturele vereniging. Dat is een iets hoger percentage dan landelijk. Daarnaast is 6% van de inwoners lid van een heemkundekring of soortgelijke vereniging. Bijna een derde van de inwoners geeft aan lid te zijn van de bibliotheek, dit is ook meer dan landelijk.
 • 43% van de inwoners geeft aan dat zij op een of meerdere manieren het afgelopen jaar de cultuursector heeft gesteund.

Hoogste punt nieuw schoolgebouw Ederveen bereikt

Gemaakt: Donderdag, 12 november 2020 16:51

EDERVEEN - Een mijlpaal voor de bouw van het nieuwe scholencomplex van de Calvijnschool en de Julianaschool in Ederveen: het hoogste punt is bereikt. In het nieuwe scholencomplex is straks plaats voor ongeveer 685 leerlingen. In het gebouw komt ook een gymzaal en is ruimte voor het bestuursbureau van De Viermaster (vereniging voor protestants christelijk onderwijs) en paramedische voorzieningen.


Zowel de reformatorische Calvijnschool als de hervormde Julianaschool zitten in een pand dat niet langer voldoet aan de eisen van de huidige tijd. De Calvijnschool is op dit moment gehuisvest in een hoofdgebouw van zo'n 50 jaar oud en geeft haar lessen op vijf verschillende locaties. Het nieuwe complex biedt onderdak aan beide scholen. Het wordt een duurzaam gebouw, met een sedum dak, zonnepanelen en natuurlijk goede isolatie. De bouw van het nieuwe complex wordt gecoördineerd door Kleissen bouwmanagement en advies en uitgevoerd door Zegers bouw.

 

Leon Meijer, wethouder onderwijs: "We vierden in klein comité en op gepaste afstand het hoogste punt van het nieuwe gebouw voor twee scholen. Een prachtig en duurzaam gebouw waar de leerlingen van deze twee scholen straks onderwijs krijgen. En dat niet alleen, de school biedt na schooltijden ook onderdak aan buurt en verenigingsactiviteiten. Een prachtige aanvulling voor het dorp."

 

Frans Stufken, Calvijnschool: "In de afgelopen 14 jaar is het aantal leerlingen op de Calvijnschool verdubbeld van 249 in 2006 tot 501 in 2020. We kampen al jaren met ruimtegebrek. Op dit moment zitten er 11 groepen in tijdelijke huisvesting op verschillende locaties in Ederveen. Vanaf 2008 zijn we intensief met de gemeente Ede in gesprek. Het bleek al snel dat uitbreiden op de huidige locatie niet mogelijk is, omdat het perceel te klein is om voldoende pleinruimte over te houden. Daarna zijn er verschillende onderzoeken gedaan en hebben we gezocht naar een geschikte locatie. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad besloten de nieuwbouw van beide scholen naar voren te halen. We zijn blij dat het uiteindelijk zover is gekomen en dat nu de nieuwbouw in een zover gevorderd stadium is dat het hoogste punt is bereikt."

 

IJsbrand van der Veer, Julianaschool: "De Julianaschool is opgericht in 1955 als Hervormde school, een initiatief vanuit de hervormde gemeente van Ederveen. Vanaf 2006 hoort de school bij protestants-christelijke schoolvereniging De Viermaster. Wij zijn een echte dorpsschool met ruim tweehonderd leerlingen. Sinds de oprichting is het huidige schoolgebouw regelmatig uitgebreid en aangepast, maar het voldoet niet meer aan de eisen van het onderwijs in deze tijd. We zijn daarom blij met de nieuwe school."

Vuurwerkverbod definitief, 100 euro boete plus strafblad als je de fout in gaat

Gemaakt: Vrijdag, 13 november 2020 17:36

NEDERLAND - De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Afgelopen voorjaar hebben we met z’n allen geklapt voor de mensen in de zorg, komende jaarwisseling helpen we hen en onze handhavers door eenmalig geen vuurwerk af te steken.”

Minister Grapperhaus: “Oud en Nieuw is altijd al een buitengewoon drukke avond en nacht voor onze hulpdiensten. Maar nu zeker vanwege het coronavirus. Daarom komt het kabinet nu met een vuurwerkverbod voor dit jaar. Laten we onze zorgverleners, politieagenten, brandweer en boa’s als samenleving helpen.”

Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche.

 

Vergoeding en veilige opslag

Omdat de oorzaak van het tijdelijke verbod ligt in COVID-19, zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit. Vanzelfsprekend mag vuurwerk dat niet verkocht wordt alleen op veilige, speciaal hiervoor aangewezen locaties worden opgeslagen. Veel importeurs hebben naast opslaglocaties in Nederland ook de beschikking over locaties in Duitsland. Hiermee is er naar verwachting voldoende ruimte voor opslag. Wanneer in 2021 de vuurwerkverkoop weer van start gaat, kunnen de voorraden alsnog worden verkocht.

 

Sterretjes en trektouwtjes

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19.

 

Het kabinet begrijpt natuurlijk dat het verbod teleurstellend is voor liefhebbers van vuurwerk. Binnenkort zal worden gecommuniceerd wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is rondom de aankomende feestdagen.

 

Boete van 100 euro
Het verbod zal worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Een boete zal tenminste 100 euro bedragen. Dat betekent dat mensen die bekeurd worden ook een strafblad krijgen.

Sportvisie Ede: een gezonde leefstijl voor elke Edenaar

Gemaakt: Dinsdag, 17 november 2020 17:00

EDE - Sport en bewegen voor iedereen. Dat is de basis van de sportvisie Ede. Deze sportvisie maakt duidelijk waar de gemeente Ede zich de komende jaren op richt als het gaat om het stimuleren van sport en bewegen.

 

Peter de Pater, wethouder Sport: "Om gezond te blijven, is het nodig om te sporten en bewegen. Daarom heeft de gemeente Ede vorig jaar in samenwerking met Sportforum Ede, Sportservice Ede het Sportakkoord Ede gesloten. Ik ben er als wethouder Sport trots op dat we het sportakkoord samen hebben gemaakt en dat we het samen uitvoeren, met vele partijen uit sport, onderwijs en zorg en een heel aantal betrokken Edenaren. In deze visie maken we duidelijk welke onderdelen van het sportakkoord we als gemeente uitvoeren."

 

Gezonde en sociaal actieve levensstijl
De sportvisie is erop gericht om onze inwoners voldoende kansen en mogelijkheden te geven om te sporten en bewegen. Peter de Pater: "Dit vinden we belangrijk omdat het vitaliteit en contact stimuleert. Daarmee willen we bereiken dat onze inwoners via sport en bewegen een gezonde leefstijl krijgen en sociaal actief zijn." Voor de aankomende jaren richten we ons op het aantrekkelijker maken van het sportaanbod voor kwetsbaren en kinderen. "We willen dat iedereen een leuke passende sport kan vinden die hij/zij voor een langere tijd blijft doen. Ook het zo goed en efficiënt mogelijk benutten van onze accommodaties voor binnensport, buitensport, zwembaden en de openbare ruimte is een belangrijk thema in deze visie", aldus Peter. "Ik hoop dat we met het sportakkoord en deze sportvisie, sporten en bewegen in de gemeente Ede samen tot een hoger niveau kunnen brengen!"

 

Bewegen in de buitenlucht
Uit een onderzoek van het Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport en Bewegen blijkt, dat de sterke kanten van Ede op sportgebied vooral liggen in de uitgestrekte natuur en het sterke netwerk van sportvoorzieningen. "Steeds meer mensen genieten al sportend van onze mooie omgeving", vervolgt Peter de Pater. We hebben sporten in de buitenlucht gestimuleerd door de aanleg en het verbeteren van mountainbikeroutes en ruiterroutes. En er zijn talloze wandel- en fietsroutes, zoals de klompenpaden. Ook ik heb begin van dit seizoen mijn mountainbike weer eens uit de schuur gepakt. Ik fiets al jaren met tussenpozen, maar afgelopen seizoen wekelijks. Ik vind het heerlijk om in het weekend op de fiets te stappen en de mooie routes in onze gemeente (en daarbuiten) te rijden."

 

De huidige coronacrisis stimuleert het buitensporten nog meer omdat dit één van de weinige activiteiten is dat min of meer 'gewoon' door kan gaan. Sport wordt hierdoor ook nadrukkelijker verbonden met preventie en gezondheid.

1 miljoen subsidie voor sociale huurwoningen voor dak/thuislozen

Gemaakt: Woensdag, 18 november 2020 19:09

EDE - De gemeente Ede krijgt 1 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) . Dit geld gaat naar de verbouwing van leegstaande bedrijfspanden tot sociale huurwoningen en naar de begeleiding van de bewoners.

 

Ede is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Dat betekent dat Ede in de regionale samenwerking met de gemeenten Barneveld, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Wageningen een regierol vervult.

 

Centrumgemeente Ede zorgt zo voor extra woonplekken met passende begeleiding voor dak- en thuisloze mensen, zodat mensen niet of zo kort mogelijk in de maatschappelijke opvang (zoals het Sociaal Pension) terecht komen. Op dit moment zijn er te weinig passende woonplekken.

 

De praktijk leert dat mensen na 2 jaar wonen met begeleiding kunnen doorstromen naar 'gewone' woningen, al dan niet met begeleiding. Dat biedt duidelijkheid en maakt dat mensen actief werken aan herstel.

 

De subsidie maakt de verbouwing van leegstaande panden naar sociale huurwoningen mogelijk.. Door de bijdrage van BZK kunnen deze verbouwde panden worden aangeboden als sociale huur. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de bijdrage van BZK.

Corona Impact Monitor: lichte toename werkloosheid en faillissementen

Gemaakt: Woensdag, 18 november 2020 19:11

EDE - De coronacrisis is nog niet sterk terug te zien in de werkloosheidscijfers en het aantal faillissementen in de gemeente Ede. Wel is er sprake van een lichte stijging. Dat komt naar voren uit actualisatie van de Edese Impactmonitor Covid-19. Deze monitor laat zien wat de invloed is van het coronavirus op de lokale economie en samenleving.

 

Werkloosheid
Op basis van de monitor is de verwachting dat de werkloosheid en het aantal faillissementen in 2021 verder zullen toenemen. 'De steunmaatregelen doen hun werk maar het effect voor de lange termijn is nog onzeker.' Aldus wethouder Leon Meijer.

 

Kwetsbare positie
Meijer: 'Waar we ons met name zorgen over maken is dat vooral inwoners in een kwetsbare positie door de coronacrisis worden getroffen. Neem bijvoorbeeld mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door de coronamaatregelen zijn werk, dagbesteding of andere activiteiten buitenshuis voor hen veelal weggevallen. Hiermee is structuur en contact met andere verdwenen. Bij sommige mensen leidt dat tot gevoelens van eenzaamheid en somberheid.' Partijen in de sociale basis bundelen de krachten in het platform informele zorg en bieden inwoners in quarantaine waar mogelijk ondersteuning.

 

Toenemende druk
Een andere trend die de Impactmonitor laat zien is dat de druk op de maatschappelijke opvang en de gemeentelijke sociale teams door de coronamaatregelen is toegenomen. Meijer: 'Het is goed dat we de actuele ontwikkelingen met behulp van de Impactmonitor nauwgezet kunnen volgen, daardoor kunnen we snel handelen als dat nodig is.'

 

De gemeente Ede heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland een coronamonitor ingesteld. Daarin verzamelt de gemeente allerlei data die een indruk geven van de coronacrisis op het leven en het werken in de gemeente Ede.

Burgemeester Verhulst sluit café De Kade na schending coronaregels

Gemaakt: Woensdag, 25 november 2020 19:10

EDE - Afgelopen vrijdagavond 20 november sloot burgemeester René Verhulst café de Kade. Hij deed dit nadat door Toezichthouders van de gemeente Ede en de Politie was geconstateerd dat het café geopend was en er mensen binnen zaten te drinken. Het café is gesloten op basis van het niet naleven van de Coronaregels en krijgt een boete opgelegd. Het was niet de eerste overtreding van het betreffende café.

 

Burgemeester René Verhulst: "De meeste horecagelegenheden in onze gemeente houden zich prima aan de regels en doen hun uiterste best in deze tijd hun hoofd boven water te houden. Ondanks het verbod en een eerdere boete is dit café toch open gegaan. Ik betreur dat ten zeerste."

 

De horecaondernemer en de bezoekers krijgen een boete opgelegd. Het horecapand is ook verzegeld. Daarnaast gaat de gemeente met de ondernemer in gesprek over de voorwaarden voor eventuele heropening van zijn horeca zaak, wanneer de horeca weer geopend mag zijn.

Denkt u mee over de toekomst van Ede?

Gemaakt: Woensdag, 25 november 2020 19:20

EDE - Over twintig jaar ziet de wereld er weer anders uit dan nu. Maar hoe precies is natuurlijk helemaal de vraag. Op initiatief van burgemeester René Verhulst worden inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties komende periode gevraagd om mee te denken hoe men in 2040 verwacht te wonen, werken en recreëren in gemeente Ede. Heeft u een duidelijk beeld van hoe Ede er in 2040 zal uitzien? En schrijft u graag verhalen of kunt u goed vertellen? Doe dan mee aan Ede2040.

 

Burgemeester René Verhulst: "Niets is zo moeilijk als het voorspellen van de toekomst. We weten alleen zeker dat de wereld er in 2040 weer heel anders uitziet dan vandaag. Kijk maar naar het verleden: in 1980 zagen maar weinig mensen de opkomst van internet. En minder lang geleden: in 2019 konden we ons niet voorstellen dat het coronavirus zulke grote gevolgen voor ons leven heeft."

 

Wij kijken ook graag vooruit. Vaak doen we dat voor een periode van vier jaar. Twintig jaar vooruit kijken is iets heel anders. Hoe willen we over één generatie wonen, werken en recreëren in gemeente Ede? Wat vinden we belangrijk? Hoe gaan we straks met elkaar om? Hoe wonen en leven mensen in 2040?

 

Om ons te kunnen voorbereiden op de toekomst zijn we gestart met een vrijblijvende toekomstverkenning. We stellen hierin bijvoorbeeld vragen als: Waar halen inwoners van Ede in 2040 hun voeding vandaan? Groeien aardappels boven of onder de grond? Zijn er nog fysieke winkels? Hoe gaan we in er in Ede voor zorgen dat iedereen een geschikt huis kan vinden? Alle leuke, slimme en creatieve ideeën en visies zijn welkom.

 

Onderwerpen

Inhoudelijke onderwerpen die naast voeding en onderwijs aan bod komen zijn onder meer wonen en woningmarkt, sport, cultuur, economie, veiligheid, mobiliteit, station Ede-Wageningen, landbouw, World Food Center, duurzaamheid en natuur. De eerste verhalen over onderwijs en voeding zijn gereed en worden alvast gepubliceerd op de website van de gemeente Ede en deze website.

 

Uitnodiging om mee te denken voor een Verhalenbundel
We nodigen inwoners, ondernemers en organisaties uit om met ons mee te denken. Van alle ideeën maken we in 2021 een verhalenbundel. Daarin komen de verhalen van inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers over hoe zij de toekomst van gemeente Ede zien. In een reeks gesprekken worden de grote vraagstukken benoemd. Deze zijn bedoeld om te inspireren en het gesprek te starten over de toekomst. Deze verhalen zullen daarnaast verwerkt worden in de nog op te stellen omgevingsvisie.

 

Heeft u een goed idee over de toekomst van Ede? Zou u daarover in gesprek willen? Of schrijft u liever zelf een goed verhaal? We roepen u op om uzelf of anderen voor te dragen. Stuur een e-mail naar [email protected] met Ede2040 in het onderwerp. Vermeld daarin ook het onderwerp. Dit kan tot uiterlijk 31 januari 2021.

Diverse gebouwen kleuren oranje in het kader van "Orange The World"

Gemaakt: Woensdag, 25 november 2020 22:24

REGIO - Vanaf woensdagavond 25 november kleuren diverse gebouwen oranje in het kader van "Orange The World" een platform wat wereldwijd aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen.

 

Onder andere in Rhenen kleurt de Cuneratoren Oranje en in Veenendaal zijn de gebouwen als de Bernhard van Kreelpoort en CSV Het perron oranje verlicht. In Ede worden de Concordiamolen en de grote kerk gekleurd aangestraald.

 

Orange the World 2020
In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Nederland doet voor de 5de keer mee. Vorig jaar deden 150 gemeenten en 8 provincies mee en waren ruim 250 objecten oranje verlicht.

Pierre Ronden ontvangt medaille van verdienste van de gemeente Ede

Gemaakt: Zaterdag, 28 november 2020 19:35

EDE - De heer P.J. Ronden uit Groesbeek heeft op vrijdag 27 november 2020 de medaille van verdienste van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte de medaille uit in de Raadzaal.

 

Het gemeentebestuur van Ede heeft deze gemeentelijke onderscheiding aan Pierre Ronden toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor zijn inzet voor het behoud van het kruidenierswinkeltje van Lammert van de Bospoort.

 

Op 26 januari 2000 is de stichting 't Winkeltje Lammert van de Bospoort opgericht. Pierre werd door het eerste stichtingsbestuur aangesteld als restaurateur en later ook als beheerder.

Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van het authentieke winkeltje Lammert aan de Bospoort. Het kruidenierswinkeltje is een pareltje in de Bospoort en weerspiegelt een stuk culturele geschiedenis van de regio. Zowel inwoners als recreanten bezoeken het historische winkeltje om snoepjes of kruiden te kopen of om het winkeltje en woonhuis te bekijken. Men put inspiratie uit deze geschiedenis en leert van de toenmalige leef- en woonomstandigheden.

 

Pierre Ronden heeft zich jarenlang op intensieve wijze ingezet voor het behoud van een stukje cultureel erfgoed in Ede, waarvan zowel de inwoners als de recreanten kunnen genieten.

 

Gemeentelijke onderscheidingen
De verordening Gemeentelijke Onderscheidingen Ede geeft het college van burgemeester en wethouders van Ede de mogelijkheid de medaille van verdienste van de gemeente Ede toe te kennen. Dat gebeurt dan als blijk van grote waardering en erkentelijkheid zowel aan ingezetenen als aan niet-ingezetenen en organisaties.

 

Personen die in vrijwillig verband bijzondere verdiensten hebben gehad voor de Edese gemeenschap of op enig terrein van het maatschappelijk leven blijk hebben gegeven van bijzondere burgerzin of een belangrijke prestatie hebben verricht op cultureel, sportief of enig ander gebied komen in aanmerking voor de medaille.

 

Het college van burgemeester en wethouders beslist over de toekenning van deze gemeentelijke onderscheiding op voordracht van de burgemeester, nadat de adviescommissie gemeentelijke onderscheidingen is gehoord.

Bronzen beeld Herr Heinrich van sokkel gereden in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 01 december 2020 16:11

EDE - Dinsdagmorgen 1 december rond 9.50 uur meldde de politiemeldkamer dat het bronzen beeld Herr Heinrich aan de Grotestraat in Ede was vernield.

 

Vermoedelijk heeft een voertuig het beeld van zijn sokkel gereden. Handhavers doen onderzoek hoe dit heeft kunnen gebeuren en of ze de schuldige kunnen vinden.

 

Sinds eind vorige week siert het beeld Herr Heinrich de Grotestraat in hartje Ede. De naam van het kunstwerk verwijst naar de bekende Duitse schrijver Heinrich Heine. De schepping van de onlangs overleden Duitse kunstenaar Waldemar Otto is een geschenk van het HVA cultuurfonds Ede voor de Edese bevolking.

Extra aandacht op school na huiselijk geweld

Gemaakt: Dinsdag, 01 december 2020 17:37

REGIO WEST VELUWE VALLEI - Politie, leerplicht en basisscholen in de regio West Veluwe Vallei gaan nog beter samenwerken om kinderen die thuis geweld meemaken te ondersteunen. Deze nieuwe werkwijze, die 'Handle with Care' heet zorgt ervoor dat informatie vanuit de verschillende partijen eerder en beter gedeeld wordt in het belang van het kind.

 

De gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk en Scherpenzeel (regio West Veluwe Vallei) gaan als eerste regio in Nederland starten met deze methode. Er zijn 131 scholen die zich hebben aangesloten bij de werkwijze Handle With Care. Een mooi resultaat waarmee we in de toekomst veel kinderen beter kunnen ondersteunen als zij in aanraking zijn gekomen met geweld .

 

Handle with care
De politie geeft na een incident met geweld aan school door dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. Leerkrachten kunnen hun leerlingen zo beter steunen, bijvoorbeeld door niet bestraffend te reageren op huiswerk dat niet af is of met wat extra aandacht. Zo voelt het kind zich gehoord en gezien. Kinderen die thuis geweld meemaken, hebben vaak last van angst en stress en voelen zich alleen met hun ervaringen. Ze gaan de volgende dag gewoon naar school. Nu weten leerkrachten vaak niet dat het kind recent thuis geweld heeft meegemaakt.

 

Leon Meijer;"Kinderen brengen veel tijd door op school, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes en de juf of meester. Dit is naast hun eigen huis een vertrouwde omgeving. Als kinderen thuis geweld meemaken is het fijn dat door een goede samenwerking tussen politie, leerplicht en basisscholen de juf of meester even wat extra aandacht kan geven aan het kind. Ik ben dan ook blij dat alle scholen in Ede hieraan meewerken.

 

Onderzoek
Handle with Care is een initiatief van Augeo Foundation. Augeo-directeur Mariëlle Dekker: "Uit onderzoek blijkt dat snelle steun voor kinderen die huiselijk geweld meemaken cruciaal is. Veel kinderen krijgen posttraumatische stressklachten. School is voor deze kinderen een extra belangrijke, veilige plek. Als ze daar steun ervaren, kan dat hun veerkracht versterken en de schade van geweld helpen beperken."

 

Geweld hoort nergens thuis
Handle with Care maakt deel uit van het actieprogramma 'Geweld hoort nergens thuis' van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Te gekke prijzen te winnen bij online bingoshow in Ede

Gemaakt: Donderdag, 03 december 2020 19:26

EDE - Op 19 december gaat De grote Edesche bingo-show plaatsvinden via een livestream. Zes studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen volgen naast hun dagelijkse opleiding een extra opleiding Evenementenmanagement (minor). De opdracht vanuit de opleiding was 'organiseer een evenement'.

 

,,Nou daar stonden we dan'' zegt Marieke Brokken, één van de zes studenten. ,,We spraken met elkaar af om online een brainstormsessie te houden. Daaruit kwamen verschillende verrassende ideeën. Maar helaas gooide ook bij ons corona roet in het eten.''

 

De studenten bedachten onder andere een concept waarbij er vanuit de auto diverse soorten eten kon worden besteld, om deze vervolgens op een groot grasveld, onder het genot van een film, in de auto te nuttigen. Maar onder de huidige regelgeving werden zij genoodzaakt een ander idee te bedenken.

 

,,Op een gegeven moment waren wij bij een oud werkgever van mij, Henk van Keulen, food ondernemer in Ede'', vertelt Boaz. ,,Wij zaten met de handen in het haar. Wat we wisten is dat we ondernemers willen ondersteunen in deze zware corona tijd, maar hoe? Henk gooide zelf het roer helemaal om toen corona zich aandiende, hij is een meester in het bedenken van oplossingen. We dachten; 'als iemand ons kan helpen is hij het'. En gelukkig deed hij dat. Samen met hem bedachten we De Edesche Bingo show '', zegt Lagerweij.

 

Wat dat precies inhoudt? De groep bedacht een evenement voor en door Edenaren. De online bingo show zal te zien zijn als livestream evenement waarbij naast de bingo een avondvullend programma aan entertainment gepresenteerd wordt. Vooraf kunnen deelnemers bingokaarten kopen waarmee verrassende prijzen te winnen zijn. Deze prijzen zullen bekend worden gemaakt via de facebookpagina; De Edesche Bingo show. Nu alvast een sneakpeak van de prijzen? Wat dacht u van Een hotelovernachting, waardebonnen van de lokale horeca of een prijs beschikbaar gesteld door Axi Keukens Ede?

 

,,En dat voor maar 7,50 per bingokaart, waarmee je al twee rondes mee kan spelen'', zegt Boaz. ,,De kaarten zijn te bestellen via de link op de facebookpagina. Zin in iets lekkers tijdens de bingo? Ook hier is over nagedacht, Henk van Keulen stelt een borrelbox samen om de avond compleet te maken.

 

,,Niet alleen de lokale ondernemers worden gesteund'', zegt Marieke. ,,Vanwege het 75e jubileum jaar van Polar Bears worden er gedurende het seizoen allerlei activiteiten georganiseerd. De Edesche Bingo Show wil hier een bijdrage aan leveren, de opbrengst van de bingo kaartverkoop zal worden gedoneerd aan de Edesche sportclub.

 

Hou de Facebookpagina van De Edesche Bingo show in de gaten voor meer informatie.

Bennekomse kunstenares Henrike van de Kraats exposeert in Toon Hermans Huis

Gemaakt: Maandag, 07 december 2020 18:01

EDE - In het Toon Hermans Huis in De Open Hof in Ede is vier keer per jaar een nieuwe expositie te bewonderen. Nu exposeert kunstenares Henrike van de Kraats uit Bennekom haar kleurrijke vakantiedoeken. Deze werken zijn tijdens de openingstijden van het Toon Hermans Huis op afspraak te bekijken.


Jaren volgde zij lessen bij Krek en Cultura en nog steeds volgt Henrike regelmatig masterclasses bij collega-kunstenaars. "De laatste jaren schilder ik in de zomervakantie ook een weekje in het buitenland. De expositie bevat schilderijen van schildervakanties in Italië, Frankrijk en Spanje. Graag wissel ik abstract af met figuratief, en olieverf met acrylverf. Op locatie schilderen is over het algemeen vaak relatief snel schilderen. Dat is ook de reden dat deze doeken met acryl zijn geschilderd."


Henrike schildert al twintig jaar. Sinds 2010 maakt zij deel uit van schildercollectief Xplorion in Ede. "Wekelijks treffen wij elkaar om samen te schilderen. Naast individuele- en duo tentoonstellingen exposeren onze leden ook regelmatig als groep."


In verband met de genomen coronamaatregelen is een grote opening met veel publiek op dit moment nog niet mogelijk. Deze volgt hopelijk op een later moment. Wie de expositie nu al wil bekijken, is van harte welkom deze tijdens de openingstijden van het Toon Hermans Huis op afspraak te bezoeken. De openingstijden van het Toon Hermans Huis aan de Hoflaan 2 in Ede zijn: dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op de eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur. Henrike van de Kraats is voor een afspraak bereikbaar via: [email protected] of 06-11331477. Meer informatie: www.heartstocommunicate.com

Kom mountainbiken in Otterlo en Lunteren! [video]

Gemaakt: Dinsdag, 08 december 2020 19:50

OTTERLO / LUNTEREN - Er zijn twee nieuwe MTB routes in Otterlo en Lunteren aangelegd, gemarkeerd en helemaal klaar voor gebruik. Burgemeester Verhulst en wethouder De Pater hebben Thorwald Veneberg, directeur Koninklijke Nederlandse Wielren Unie(KNWU), uitgenodigd om de route in Otterlo te fietsen.

 

De nieuwe routes

In totaal telt Ede dan 80 km aan mountainbikeroutes in Ede, Otterlo en Lunteren, waar onder een speciale kinderroute.

Otterlo:
De nieuwe route in Otterlo is 18 km lang en start bij Otterlo Events. Er wordt in deze route veel gebruik gemaakt van hoogteverschillen in de omgeving en de mooie natuurgebieden. Verwacht snelle singletracks, steile klimmen en snelle afdalingen. Voor de technisch gevorderde mtb-ers is er bij de Zanding een extra uitdaging door een technisch moeilijk gedeelte, dat via een aparte singletrack is bewegwijzerd.

Lunteren:
De route bij Lunteren is een afwisselend parcours van 32 kilometer door heuvelachtige stukjes van de Roekel, door het Edese Bos, het Luntersche Buurtbosch en langs de Goudsberg. Langs de route vele singletracks, afgewisseld met enkele lange, rechte paden. Rondom De Goudsberg vind je steile klimmen en een snelle afdaling. De route heeft twee startlocaties: MTB-Centrum Veluwe en 50|50 Hotel Belmont.

 

Mogelijk dankzij vrijwilligers en sponsoren

Als wethouder van de onderwerpen recreatie, toerisme en sport is Peter de Pater wekelijks op de mountainbike te vinden: “De MTB routes in de gemeente Ede zijn van hoge kwaliteit. Dit is alleen mogelijk dankzij de enorme inzet van de vrijwilligers van MTB Zuid Veluwe die deze routes onderhouden en beheren. En dankzij de bijdrage van de sponsoren. Ik ben heel blij met de nieuwe routes in Lunteren en Otterlo. Hopelijk kan de horeca snel weer open, want dat geeft een plus aan deze routes.”

Burgemeester Verhulst: ‘We wilden dit moment eigenlijk vieren met een grote opening. Helaas kan dat door corona nu niet. Met het filmpje laten we alvast zien hoe aantrekkelijk de routes zijn. Mountainbikers uit Ede en daar buiten weten de routen nu al te vinden, hopelijk worden dit er nog meer. En zodra het weer kan, vieren we alsnog de opening met de betrokken vrijwilligers en ondernemers.”

 

Startlocaties

MTB-ers kunnen de nieuwe en bestaande MTB routes starten bij startlocaties. De ondernemers van deze startlocaties sponsoren de routes:

 • Ede: De Fietser
 • Otterlo: Otterlo Events
 • Lunteren: MTB-Centrum Veluwe & 50|50 Hotel Belmont

Ruim 70 nieuwe woningen erbij voor Lunteren

Gemaakt: Vrijdag, 11 december 2020 17:05

LUNTEREN - In het gebied de Hulakker, ten westen van Lunteren, worden de komende jaren ruim 70 nieuwe woningen gebouwd. In de nieuwe wijk komen koop- en huurwoningen voor alle doelgroepen, zoals starters, gezinnen, singles en ouderen. De wijk krijgt een groene opzet en de woningen krijgen 100% duurzame energie en warmte. Wethouder Peter de Pater (ruimtelijke ontwikkeling) is blij met deze ontwikkeling: "De Hulakker wordt een nieuwe wijk met veel verschillende woningtypen die goed aansluit bij het dorpse karakter van Lunteren. Dat noem ik een aanwinst. Ik hoop dat de bewoners van Lunteren er ook zo over denken!"

 

Van het totaal aantal woningen is 26% sociale huurwoningen, 28% betaalbare koopwoningen en de overige woningen vrije sector koopwoningen. Met deze woningverdeling zorgt het plan voor veel nieuwe woningen in Lunteren in verschillende prijsklassen wat bijdraagt aan een gezonde en toegankelijke woningmarkt.

 

Groene wijk
De woningen worden geplaatst met behoud van de aanwezige (historische) bomenrijen en houtsingels. De wijk krijgt een groene zone langs de Westzoom en tussen het noordelijk en het zuidelijk deel komt een open, groene ruimte die ook geschikt is voor waterberging. Dat biedt kansen voor vogels, zoogdieren en insecten. Het groen is in Hulakker duidelijk zichtbaar. Dat is prettig, want uitzicht op groen is goed voor de gezondheid en zorgt voor een fijn leefklimaat.

 

Zowel voor de woningen als voor de aanleg en inrichting van de openbare ruimte zal gebruik worden gemaakt van duurzame materialen. De woningen worden verwarmd met een warmtepomp en elektriciteit komt van zonnepanelen en voldoen daarmee aan de laatste richtlijnen voor energiegebruik. Heijmans Huizen B.V. bouwt samen met Dro Dun Projecten B.V. de woningen op de Hulakker.

 

Planning
In de komende periode worden de benodigde onderzoeken gedaan, werkt de stedenbouwkundige de verkaveling verder uit en gaat een architect de woningen ontwerpen. Vervolgens moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. De procedure hiervoor start medio 2021. Op zijn vroegst in 2022 gaat de schop de grond in, om te starten met de bouw van de woningen.

 

Informatieavond
Om te horen hoe bewoners van Lunteren, en andere geïnteresseerden, denken over deze ontwikkeling worden er op maandagavond 21 december drie online informatiesessies georganiseerd. Op deze manier worden de groepen niet te groot en kunnen alle vragen beantwoord worden. Aanmelden voor de digitale informatieavond kan via: www.ede.nl/hulakker

Steun voor Edese buurt- wijk- en dorpshuizen

Gemaakt: Dinsdag, 15 december 2020 17:31

EDE - Buurt- wijk- en dorpshuizen kunnen een beroep doen op een steunregeling voor de omzetderving die zij dit jaar geleden hebben als gevolg van COVID-19. De verschillende centra in de gemeente Ede kunnen sinds het uitbreken van de crisis niet of beperkt open en lopen hierdoor inkomsten mis.

 

Inkomstenderving
Die inkomstenderving wordt nu deels gecompenseerd. Het Rijk heeft in totaal 17 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 100.000 euro in Ede kan worden besteed. Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Onze buurt- wijk- en dorpshuizen hebben een moeilijk jaar achter de rug. Ze worden gerund door vrijwillige besturen die juist in deze corona-tijd veel willen doen om bijvoorbeeld eenzaamheid te bestrijden en de saamhorigheid in de buurt te versterken. Vanwege de corona-regels was dat echter maar beperkt mogelijk en dat is frustrerend. De financiële perikelen komen daar nog eens bovenop. Deze regeling lost niet alle problemen op, maar geeft wel een steuntje in de rug.''

 

Aanvraag
De buurt- wijk- en dorpshuizen die voor de regeling in aanmerking komen ontvangen bericht van de gemeente. Zij hebben tot 25 januari 2021 de tijd om een aanvraag in te dienen.

Dienstregeling Valleilijn aangepast vanwege lockdown

Gemaakt: Zaterdag, 19 december 2020 19:31

BARNEVELD / EDE / AMERSFOORT - Vanwege het geringere aantal reizigers door de lockdown heeft Connexxion vanaf 18 december de dienstregeling op de treindienst Valleilijn aangepast.


Op maandag tot en met zaterdag rijden de treinen Amersfoort – Ede-Wageningen v.v. twee keer per uur volgens dienstregeling. De ritten Amersfoort – Barneveld Zuid v.v. rijden dan niet.


Op zon- en feestdagen (beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag) rijdt er één keer per uur een trein. Reizigers wordt geadviseerd hun reis vlak voor vertrek te plannen in de reisplanners.