Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 20:50:09 Sauna De Veluwe Boslaan 6741DJ Lunteren 90500 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-111

Ambulance 07-111

vrijdag 06 december 2019

Archief

Climax organiseert Trainingspakkenwedstrijd

Gemaakt: Maandag, 25 maart 2019 16:08

EDE - Op zaterdag 30 maart a.s. opent atletiekvereniging Climax het outdoorseizoen weer met de traditionele Trainingspakkenwedstrijd voor pupillen, junioren, senioren, masters, G-atleten en Racerunners. De wedstrijddag begint om 9.25 uur met een 5000m, gevolgd door een Athletics Champs wedstrijd voor de pupillen. Vanaf 12.15 uur zijn er wedstrijden voor de junioren, senioren en masters. Voor publiek is de toegang gratis.

 

Voor pupillen, junioren CD en G-atleten staat een meerkamp op het programma en voor junioren AB, senioren en masters bestaat uit 100m, 300m en 800m, speerwerpen, kogelslingeren, verspringen en hoogspringen. Sinds twee jaar is het voor mensen met een lichamelijke beperking mogelijk om bij Climax Racerunning te beoefenen. Daarom staan er bij deze wedstrijd ook weer twee onderdelen voor Racerunners op het programma, namelijk de 60m sprint en de 400m.

 

Voor meer informatie zie www.climax-atletiek.nl

Lekker racen in het buitengebied in een zelfgemaakte rallyauto

Gemaakt: Maandag, 01 april 2019 21:12

Alcohol en te hard rijden. Het zorgt nog altijd voor de nodige ongelukken. Soms met dodelijke afloop. Om daar aandacht voor te vragen, slaan we als gemeente de handen ineen met brandweer en politie. En deze keer op een andere wijze dan normaal.

 

Op 3 augustus zou het moeten plaatsvinden. De Keten Rally 2019. Lekker racen in het buitengebied in een zelfgemaakte rallyauto. Of langs de route kijken met een biertje in de hand. Want ´rally en bier is plezier'. Alle keten van De Klomp tot Harskamp mochten meedoen. Geld voor het evenement werd ingezameld via de waardebonnen van Ede Doet.

 

Beetje vreemd?

Is het niet een beetje vreemd dat een evenement als dit zelfs de steun van de gemeente krijgt? Zeker, want het is een 1 aprilgrap. Maar niet zomaar één. Het is een gezamenlijke campagne van de gemeente Ede, brandweer en politie. Hiermee willen we de aandacht vragen van iedereen die houdt van autorijden en een drankje in de keet of kroeg. Burgemeester René Verhulst: "We zien elk jaar nog tientallen ongelukken met jonge bestuurders in ons landelijke gebied. Vaak door te hard rijden in combinatie met alcohol. Met deze actie hopen we dat de jongeren nog eens nadenken over deze combinatie. En vervolgens óf de auto, óf de drank laten staan. Denk aan je eigen veiligheid, maar ook die van je medeweggebruikers. Pas op je leven!"

 

Op 1 april hebben politie, brandweer en gemeente een toelichting gegeven aan iedereen die langskwam op de Hoge Valkseweg in Wekerom. Daarbij gingen zijn in gesprek passanten over de risico's van alcohol in het verkeer. Een deel van deze weg was ingericht als circuit, om juist te benadrukken dat de weg geen circuit mag zijn.


Terugkrijgen donatie

Hebt u uw cheque of saldo van Ede Doet gedoneerd aan de Keten Rally 2019? Dan heeft u dat op 2 april teruggekregen. Deed u de donatie met account? Dan vindt u de waarde daar terug. Heeft u geen account? Dan ontvangt u een nieuwe cheque. Natuurlijk ontvangen donateurs die gebruikmaakten van iDeal hun donatie terug op hun bankrekening.

THEBAGSTORE deelt paaseitjes uit!

Gemaakt: Vrijdag, 19 april 2019 20:11

Zoek 1 van de 12 paaseitjes op de website van www.thebagstore.nl en verwen jou zelf met een mooie tas tijdens de paasdagen.

 

Het is Pasen, wat voor THEBAGSTORE reden is om een actie op te zetten voor hun klanten. De webshop heeft op de site namelijk paaseitjes verstopt. Vind je zo’n ei dan krijg je een kortingscode ter waarde van een bepaald bedrag. Deze code is eenmalig te gebruiken, dus open de website THEBAGSTORE en start snel met de zoektocht naar de paaseitjes! 

 

De gouden eitjes

De paashaas heeft in totaal 12 eitjes verstopt op de website van THEBAGSTORE. Deze zijn gecategoriseerd op basis van de waarde van de kortingscode. Het ei met de meeste waarde is het gouden ei. Dit ei bevat een kortingscode ter waarde van €100,00. Bovendien zijn er twee gouden eieren op de site te vinden. Naast deze twee jackpots zijn er ook nog vier eieren verstopt die een waarde hebben van €50,00. Tevens heeft THEBAGSTORE zes paaseitjes met een kortingscode voor €25,00 op de site geplaatst. Wees er snel bij, want de paaseitjes zijn maar één keer te vinden en te gebruiken! 

 

Paasvoordeel t/m a.s. maandag 23.59

Treur niet als je geen een paaseitje hebt kunnen vinden op de website van THEBAGSTORE. De webshop voor tassen heeft namelijk het hele weekend paasvoordeel! Vanaf vandaag tot en met maandag kunnen klanten een code voor 21% korting gebruiken. Deze kortingscode heeft de naam: PASEN21.

 

Verschillende soorten en merken tassen

THEBAGSTORE is jouw favoriete plek voor de mooiste tassen online! Van hippe rugzakken tot mooie leren laptoptassen. We bieden voor zowel heren als dames de bekende tassen van tijdloze topmerken, zoals CowboysbagHerschelBurkely en Eastpak

Bevrijdingsvuur naar Ede

Gemaakt: Donderdag, 02 mei 2019 17:18

EDE - In de nacht van 4 op 5 mei zal Burgmeester René Verhulst, met een team van Climax Atletiekvereniging, het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

 

Traditiegetrouw vindt in de nacht van 4 op 5 mei de Bevrijdingsvuurceremonie en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette plaats in Wageningen, de Stad der Bevrijding. Op 4 mei om precies om 24:00 uur wordt het Bevrijdingsvuur tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie ontstoken. Aansluitend nemen circa 2000 atleten het vuur tijdens de nachtelijke Nationale Bevrijdingsvuurestafette mee terug naar hun eigen gemeente. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

 

Vanuit Ede zullen ongeveer 15 lopers van Climax het vuur meenemen vanuit Wageningen naar Ede. Burgemeester René Verhulst zal daar onderdeel van uitmaken. De loop eindigt in Ede op het Museumplein, waar de wethouder Peter de Pater de lopers zal ontvangen.

Anti-Aging voor de stem voor amateur (koor)zangers

Gemaakt: Vrijdag, 03 mei 2019 18:47

EDE - Heb je altijd met plezier gezongen en merk je dat het minder soepel gaat? Kom je weleens lucht te kort? Heb je meer moeite met de hoge noten? Dan is de cursus Anti-Aging voor de stem beslist een goed idee.

 

Anti-Aging voor de stem is een zangmethode in kortdurende cursussen, met als doel je stem een leven lang fit te houden! Je kunt mee blijven komen in je koor en zo veel langer genieten van het plezier dat zingen je geeft en de gezelligheid van je koor. Deze stoomcursus bestaat uit 3 dagdelen waarin in een ontspannen sfeer wordt gewerkt aan de stem. Je ontdekt welke spieren je nodig hebt om te zingen en hoe je deze fit en soepel kunt krijgen. De lessen zijn leuk, leerzaam, anatomisch onderbouwd en worden gegeven door Mieke Manschot. Zij studeerde klassieke zang aan het conservatorium van Amsterdam en houdt zich al jaren bezig met de 50+ zangstem.

 

Drie dinsdagen: 14 en 28 mei en 11 juni van 13:00-16:30 Akoesticum Ede Meer informatie en aanmelding: www.zangleszaken.com

Gevleugelde natuur in Lunteren

Gemaakt: Zaterdag, 04 mei 2019 16:38

LUNTEREN – De IVN natuurexpositie ‘Gevleugelde Natuur’ is te bewonderen in het Westhoffhuis in Lunteren. Van roofvogels tot libellen en vlinders: de fotografen van de natuurfotowerkgroep van IVN Barneveld hebben de afgelopen periode de ‘gevleugelde natuur’ vastgelegd.

 

De fotografen hebben de meest uiteenlopende vogels en insecten in hun specifieke biotoop, zoals bos, polder, water, riet en flora ‘op de gevoelige plaat’ vastgelegd. Met deze expositie hopen we de natuur dichter bij de mensen brengen. 

 

De expositie is tot en met 29 juni te bezoeken in het Dorpshuis Het Westhoffhuis, Dorpsstraat 28, 6741 AL in Lunteren. Bezichtiging elke dag vrij toegankelijk. 

Flinke toename aantal opgeleverde woningen

Gemaakt: Woensdag, 08 mei 2019 17:01

EDE - Ede blijft groeien. En om aan die groei te kunnen voldoen is het nodig veel woningen bij te bouwen. In 2018 zijn daar flinke stappen in gezet en zien we een inhaalslag op de woningmarkt. Zo zijn er vorig jaar veel nieuwe woningen gebouwd in onder andere Kernhem, Enka, Kazerneterreinen, Park Reehorst, het AZO terrein en Veenderweg/Ganzeweide. Maar ook de transformaties van gebouwen op de Kazerneterreinen en van diverse kantoorpanden hebben bijgedragen aan de toename van het aantal woningen.

 

Wethouder Lex Hoefsloot: "2018 was een vruchtbaar jaar als je kijkt naar het aantal nieuw gebouwde woningen. Dat mag ook wel want er is nog steeds veel vraag naar woningen; in alle soorten en maten. In heel Ede zijn er verschillende woningen gebouwd en daar gaan we in 2019 in hetzelfde tempo mee door. Iedereen moet in Ede een prettige plek hebben om te wonen".


Ruim twee keer zoveel woningen

In 2017 is er gestart met de bouw van ruim 1400 woningen. Een groot aantal van deze woningen zijn in de loop van 2018 opgeleverd. Het gaat hier om totaal 1157 opgeleverde woningen. Dat is ruim twee keer zoveel als in 2017. Toen zijn er 542 woningen opgeleverd. Bijna 25% van het aantal opgeleverde woningen valt onder de categorie sociale huur.


Woningen voor iedereen

De vraag naar diverse woningen is groot. Starters en doorstromers die graag willen groeien naar een grotere woning, maar ook senioren die gelijkvloers willen wonen. Ook zien we mensen die van buitenaf naar Ede komen. Om aan te sluiten bij de vraag van al deze mensen wordt er zowel goedkoop als duur en zowel huur als koop gebouwd. Dit aanbod moet ervoor zorgen dat iedereen prettig in Ede kan wonen. In de stad en in de dorpen.

Ondergronds brengen hoogspanningslijn Ede gaat van start

Gemaakt: Woensdag, 08 mei 2019 17:02

EDE - Vanaf 1 januari 2019 is door het Rijk de zogenaamde verkabelingsregeling uitgebreid. Met deze regeling kunnen nu ook gemeenten en provincies de hoogspanningslijnen in hun bebouwde kom ondergronds brengen. De gemeente Ede zet, in samenwerking met Liander, het traject in gang om de hoogspanningslijn in Ede ondergronds te brengen.

 

Al geruime tijd bestaat de wens vanuit omwonenden van hoogspanningslijnen en politiek om deze lijn ondergronds te brengen. De gemeenteraad heeft in 2015 met een motie het college verzocht te onderzoeken hoe de hoogspanningslijn ondergronds kan worden gebracht. Nu de nieuwe regeling van het Rijk van kracht is kan Liander, in samenwerking met de gemeente Ede, van start.

 

Wethouder Lex Hoefsloot is blij met deze ontwikkeling:"Hoewel het nog een aantal jaren gaat duren voordat de lijn daadwerkelijk ondergronds is gebracht is het heel goed nieuws. Voor veel Edenaren en ook mijzelf is het een doorn in het oog dat je tegen die lijn aan kijkt. Ik kijk uit naar het moment dat alles uit het zicht is."


Huidig tracé hoogspanningslijn

Boven de kern van Ede loopt een 50 kV hoogspanningslijn van Ede-Noord (Knuttelweg) via de Zeeheldenbuurt, Indische buurt, Klaphek en Galvanistraat naar de Pascalstraat waar de lijn in tweeën splitst. Een deel gaat ondergronds door de Rietkampen in zuidelijke richting naar Wageningen en het andere deel gaat ondergronds in westelijke richting naar het onderstation op bedrijventerrein Frankeneng.

 

Planning

Samen met Liander wordt onderzocht welk nieuw ondergronds tracé voor de hoogspanningskabels mogelijk is. Vanwege de vele bestaande kabels en leidingen in de grond en de eisen aan beschikbare ruimte voor zowel onder- als bovengronds is het een moeilijke puzzel om te komen tot een nieuw tracé. Als het tracé bekend is, volgt een plan van aanpak voor de aanleg van de ondergrondse kabels, het loskoppelen van de huidige bovengrondse hoogspanningslijn en het verwijderen van de masten. De verwachting is dat eind 2020 wordt gestart met de aanleg van de nieuwe ondergrondse kabelverbinding. Eind 2021 is het project naar verwachting gereed.

Subsidie voor groene schoolpleinen in Ede

Gemaakt: Vrijdag, 10 mei 2019 17:12

EDE - Basisscholen in de gemeente Ede kunnen voor het 'vergroenen' van hun schoolplein subsidie aanvragen. Een groen schoolplein is leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk voor kinderen. Spelen in een natuurlijke, groene omgeving is ook gezond en rustgevend voor ze. Meer groen geeft verkoeling bij warm weer en bij hevige regen kan het water goed weglopen. Vlinders en bijen kunnen met meer groen ook meer voedsel vinden. Van deze soorten zijn er de laatste steeds minder; ook daarom heeft het college van burgemeester en wethouder ingestemd met de subsidieregeling.

 

In 2023 kan de helft van de basisscholen in Ede, dankzij de subsidie, een groen schoolplein hebben. In 2019 is voor de eerste 8 scholen een subsidiebedrag van €10.000 euro per school beschikbaar. Door dit de komende 4 jaar te herhalen is straks de helft van de 60 schoolpleinen vergroend.

 

Wethouder Willemien Vreugdenhil: "het streven naar meer groene schoolpleinen hoort bij ons beleid om de biodiversiteit in Ede te verbeteren. Sinds 1900 zijn er honderden diersoorten uit Nederland verdwenen. De belangrijkste oorzaak is het steeds grotere gebrek aan geschikte leefgebieden voor dieren en planten. Daar moeten we iets aan doen. Ede wil blijven horen bij de vijf gemeenten met de hoogste biodiversiteit. Groene schoolpleinen helpen hier zeker bij. Ik nodig scholen graag uit om mee te doen!"

 

Een basisschool komt in aanmerking voor de subsidie als het groene schoolplein minstens 5 jaar blijft bestaan. Verder wordt met een puntenstelsel gewerkt. Een insectenhotel scoort bijvoorbeeld 2 punten en een inheemse eetbare plant 1 punt. Een school moet minstens 60 punten scoren.

 

De begeleiding van de scholen gebeurt door het IVN het groene wiel. Aanvragen van de subsidie kan via www.ede.nl/subsidies

Steenbreek voorbeeldtuin officieel geopend

Gemaakt: Vrijdag, 10 mei 2019 17:18

EDE - Vandaag onthulde wethouder Leon Meijer de eerste Steenbreek voorbeeldtuin in Ede. De bewoners aan de Markiezenhof 49 deden vorig jaar mee aan een tuin make-over. In samenwerking met de gemeente, Steenbreek en Waterschap Vallei en Veluwe werd hun versteende voortuin omgetoverd tot een water- en diervriendelijke tuin.

 

Wethouder Leon Meijer: "Samen met inwoners van Ede werken we aan maatregelen om ervoor te zorgen dat onze omgeving leefbaar blijft in tijden van hevige regenbuien, hitte en droogte. Het resultaat van de tuin make-over is prachtig. Dit mooie voorbeeld laat zien dat we met elkaar goede stappen zetten in het verhogen van een betere leefomgeving voor mens en dier"

 

Water- en diervriendelijke maatregelen

In samenwerking met Steenbreek stimuleert de gemeente inwoners om tegels in hun tuin zoveel mogelijk te vervangen door groen. Een groene tuin vermindert wateroverlast tijdens extreme regenval, geeft verkoeling in de zomer en zorgt voor een beter leefgebied van vogels en andere insecten. Naast het vervangen van tegels door groen zijn er nog andere water- en diervriendelijke maatregelen. Meer informatie hierover is te vinden op www.ede-natuurlijk.nl.


Aankondiging Tuindag zaterdag 15 juni

Op zaterdag 15 juni organiseert Steenbreek in samenwerking met de gemeente, Waterschap Vallei en Veluwe, IVN en Groei & Bloei een tuindag op de Gemeentewerf aan de Asakkerweg 8 in Ede. Inwoners van Ede kunnen deze dag gratis hun tegels inleveren in ruil voor planten. Verder zijn er deze dag workshops, kunnen inwoners gratis tuinadvies krijgen en zijn er leuke activiteiten voor kinderen. Binnenkort volgt meer informatie hierover.

Helene Kröller-Müller Kamer in Nederlands Tegelmuseum Otterlo

Gemaakt: Vrijdag, 10 mei 2019 17:23

OTTERLO - In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is de nieuwe Helene Kröller-Müller Kamer vanmiddag officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door de directeur van het Tegelmuseum Eric Mackay, directeur van het Kröller-Müller Museum Lisette Pelsers, en wethouder Hester Veltman (cultuur). In de nieuwe expositieruimte zijn zo'n 60 oud-Hollandse wandtegels te bewonderen die Helene Kröller-Müller (1869-1939) tijdens haar leven verzamelde.


De wandtegels maken deel uit van de collectie van het Kröller-Müller Museum maar lagen daar opgeslagen in het depot. In 2017 was een gedeelte van de verzameling al te zien in het Nederlands Tegelmuseum. Na het succes van deze tentoonstelling heeft de collectie nu een vaste plaats in het museum gekregen.

 

Samenwerking

Het Kröller-Müller Museum heeft de wandtegels in bruikleen gegeven. "Een schitterend voorbeeld van samenwerking tussen de musea waar we in Ede trots op mogen zijn." benoemde wethouder Veltman bij de opening. "Door de samenwerking wordt een relatief onbekend deel van de collectie van Helene Kröller-Müller voor een breed publiek toegankelijk. Mooi om toe zien hoe beide musea elkaar versterken. Ik denk dat de verzameling veel mensen zal aantrekken."

Verkoop lokale producten groeit hard

Gemaakt: Dinsdag, 21 mei 2019 20:38

REGIO - Het aantal consumenten dat streekproducten koopt, groeit hard. Alleen al in de gemeente Ede is dit aantal toegenomen van 58% in 2013 naar 83% in 2018. Steeds meer boeren willen voor een goede prijs duurzaam produceren, en gaan hun producten in de directe omgeving verkopen. Elf van deze boeren presenteerden vrijdag 17 mei hun nieuwe producten en concepten voor de lokale markt tijdens het feestelijke slotevent van de Masterclass 'Produceren in de Korte keten'.

 

De boeren presenteerden tijdens het slotevent hun nieuwe producten, zoals rauwmelkse lokale kefir, 'happy farmlife' geschenkdozen van eieren, droge worst van stierkalveren en vertical farming van kiemgroenten en kruiden. De jury, bestaande uit wethouder Aart de Kruijf (gemeente Barneveld), Niels Snoep (relatie- en innovatiemanager Food & Agri, Rabobank), Patrick Driessen (Pulsar Network Capital) en Henk Kievit (lector op oa Social Venturing Entrepreneurship, CHE) was unaniem enthousiast. "De concepten zijn stuk voor stuk onderscheidend en een aanvulling voor de lokale markt", aldus Henk Kievit.


Lokaal voedsel

Tijdens de serie masterclasses hebben de boeren geleerd hoe ze hun producten lokaal aan de consument kunnen verkopen en welke stappen hiervoor nodig zijn. Jan Willem van der Schans van Wageningen Economic Research heeft de groep begeleid. Hij legt uit: "Op dit moment verkopen de meeste Nederlandse boeren hun producten via de lange voedselketen, dat wil zeggen dat er veel schakels zitten tussen de boer en de consument. In de korte keten is er direct contact tussen boer en consument, of hooguit met één tussenstap. Dat heeft veel voordelen: Consumenten weten precies waar hun eten vandaan komt en kunnen makkelijker kiezen voor voedsel van hoge kwaliteit. Boeren krijgen een eerlijke prijs en kunnen hun productie beter afstemmen op de vraag van de consument."

 

Deelnemers

De deelnemers waren enthousiast over de Masterclasses. Jaco Kuiper, Milligreens: "De masterclasses hebben mij erg geholpen in het ontwikkelen van mijn concept, door de kennis van experts van de WUR, het leren nadenken over de klant en vooral het uitwisselen van ervaringen met elkaar." Erik van Veldhuisen (Kip van de boer): "Samenwerking is de kracht van de masterclasses. Wij als boeren willen sowieso met elkaar verder werken!"

 

De masterclass werd aangeboden door de gemeenten Ede en Barneveld, LTO Gelderse Vallei, WUR en Coöperatie Boerenhart en wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland met geld uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zaterdag 15 juni 21e Groot Ginkelse Loop

Gemaakt: Zondag, 02 juni 2019 17:38

EDE - Op zaterdag 15 juni organiseert atletiekvereniging Climax voor 21e keer de Groot Ginkelse Loop, een loopevenement over 5km, 10.5km en halve marathon door natuurgebieden als de Edese heide en de Planken Wambuis, voor zowel wedstrijdlopers als recreanten. Tevens is er een wedstrijd in teamverband, waaraan dit jaar alle deelnemers kunnen meedoen.

 

De Groot Ginkelse Loop is een gezellig evenement; niet te druk, goed bereikbaar en met ruime parkeermogelijkheden. Door de verschillende afstanden (5, 10.5 en 21.1 km) is de drempel niet te hoog. Dus ook voor recreanten een fantastische loop. Alle afstanden worden gelopen over één ronde en bijna overal kun je kiezen uit een verhard of een onverharde deel van de weg (of fietspad).

 

De start vindt plaats bij 's Heeren Loo Midden Nederland, voorheen De Hartenberg, Apeldoornseweg 60 in Wekerom (provinciale weg N304 tussen Ede en Apeldoorn). De 10.5 km start om 10:00 uur, de 5 km om 10:05 uur en de halve marathon (21.1 km) om 10:10 uur.

 

Inschrijven
T/m vrijdag 14 juni 20:00 uur alleen online via www.grootginkelseloop.nl.
Bij inschrijving t/m woensdag 5 juni worden startnummer en evt. chip per post verstuurd. Na 5 juni is het inschrijfgeld € 3,00 hoger en worden startnummer en evt. chip niet meer verstuurd.

 

Race in race
Alle deelnemers kunnen dit jaar ook meedoen een wedstrijd in teamverband. Een team kan uit minimaal 4 en maximaal 5 deelnemers bestaan. Dit kan zowel met teams op de 5 km, de 10.5km als op de 10 EM. Voor de 3 snelste teams (4 beste netto tijden worden bij elkaar opgeteld) zijn leuke prijzen beschikbaar gesteld door RunnersWorld Ede.

 

Let op: Iedere deelnemer moet zich wel gewoon afzonderlijk voor de Groot Ginkelse Loop inschrijven en exact dezelfde teamnaam invullen!

Voor meer informatie zie www.grootginkelseloop.nl

Verkeersexamens van start in de gemeente Ede

Gemaakt: Vrijdag, 07 juni 2019 17:42

EDE - Ruim 1.100 leerlingen van de basisscholen in de gemeente Ede doen deze en de komende weken het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Leerlingen van groep 7 en 8 van in totaal 39 basisscholen doen mee en laten zien dat zij verkeersveilig kunnen fietsen. Wethouder de Pater (verkeer) van de gemeente Ede gaf het startsein bij de eerste examenronde, in Ede: "Het verkeer zorgt nog altijd voor teveel jonge slachtoffers. Een verkeersexamen helpt om dat te verbeteren. Ieder kind moet veilig kunnen fietsen in onze gemeente!".

 

De examens vinden plaats in Ede (6 en 7 juni), Bennekom (13 juni), Harskamp (14 juni), Lunteren (20 juni) en Ederveen (21 juni). Ze worden verzorgd door Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeente Ede. Het examen wordt afgenomen op 39 scholen.

 

Kinderen kwetsbaar in verkeer

Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 16 kinderen in de leeftijd van 0-15 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15 jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers.


Laten zien wat je kunt

Kinderen die eerder geslaagd zijn voor het schriftelijk Verkeersexamen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De routes van het VVN praktisch Verkeersexamen zijn zorgvuldig uitgezet over zo'n 5 km en komen overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.


Fietscontrole

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen op een veilige fiets rijden, is voorafgaand aan het VVN praktisch Verkeersexamen een fietscontrolelijst verstuurd naar de scholen zodat zij, en met name de ouders, kunnen checken of de fiets aan de wettelijke eisen voldoet.

Parkeeroverlast in Rietkampen wordt aangepakt

Gemaakt: Dinsdag, 11 juni 2019 18:48

EDE - Meer parkeerplaatsen, vergunningparkeren in drie straten en een uitbreiding van de het parkeren met een 'blauwe kaart'. Dat zijn maatregelen die de gemeente Ede dit jaar gaat nemen om de parkeeroverlast in de Edese woonwijk Rietkampen aan te pakken. Wijkbewoners ervaren dat bezoekers van het winkelcentrum Stadspoort, de bioscoop Pathé of het ziekenhuis Gelderse Vallei, in de woonstraten parkeren. Een werkgroep van bewoners en winkeliers én vertegenwoordigers van de gemeente, Pathé en ziekenhuis de Gelderse Vallei heeft gezamenlijk een maatregelenpakket gemaakt, dat vandaag is goedgekeurd door het college van B&W.

 

In de Monnetsingel, Dubceksingel en de Gasperisingel komen extra parkeerplaatsen, hiervoor worden sommige groenplekken en speeltoestellen verplaatst. Er komt een gratis eerste bewonersvergunning en twee bezoekerskaarten, voor een tweede bewonersvergunning moet 20 euro worden betaald. Het vergunningparkeren gaat gelden voor een periode van 8 tot 23 uur, op alle dagen van de week. Pathé en Gelderse Vallei onderzoeken hoe zij positieve maatregelen kunnen nemen om bezoekers meer gebruik te gaan laten maken van de parkeergarages. Rondom het winkelcentrum komt een parkeerschijfzone tot 23 uur, zodat bioscoopbezoekers gestimuleerd worden gebruik te maken van de parkeervoorzieningen bij de bioscoop.

 

De maatregelen hebben voldoende draagvlak bij de leden van de werkgroep en bij wijkbewoners, blijkt uit een straatenquête. De uitvoering van de maatregelen start nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen. Dit is naar verwachting na de zomervakantie.

College stemt in met bestemmingsplan: herstel ‘Villa Richmond’ stap dichterbij

Gemaakt: Dinsdag, 11 juni 2019 18:51

EDE - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan voor de historische 'Villa Richmond' aan de stationsweg 102 in Ede. In het karakteristieke pand komt woonruimte voor mensen met geheugenproblemen. Daarom wordt het pand aan de achterkant uitgebreid.


Brand

Het pand werd in januari 2017 zwaar beschadigd door een brand. Ondertussen werd er gewerkt aan plannen voor een nieuwe invulling, waarvoor een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk is.

 

Aanbouw

Over het ontwerp van de aanbouw is veel gediscussieerd. Tegen het oorspronkelijk ontwerp was weerstand in de buurt. Daarom heeft er nader overleg plaatsgevonden tussen een aantal omwonenden en de architect van de initiatiefnemer. Wethouder Willemien Vreugdenhil. ,,Dit proces heeft daarom best lang geduurd, maar het heeft er wel toe geleid dat er nu een ontwerp ligt waar zowel de buurt als de initiatiefnemer mee kunnen instemmen. Ik ben blij dat dit karakteristieke pand nu snel in oude luister wordt hersteld.''

 

Gemeenteraad

Het ontwerpbestemmingsplan gaat nu de formele procedure in. Later neemt de gemeenteraad er een besluit over.

Gratis tuinadvies op de Tuindag zaterdag 15 juni in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 11 juni 2019 18:53

EDE - Op zaterdag 15 juni aanstaande organiseert Steenbreek in samenwerking met de gemeente Ede, IVN en Groei & Bloei een Tuindag op de gemeentewerf aan de Asakkerweg 8 in Ede. Deze dag staat in het teken van water- en diervriendelijke tuinen. Inwoners kunnen deze dag inspiratie opdoen en informatie krijgen over bijvoorbeeld plantsoorten, bestrijding Japanse Duizendknoop en regenwater afkoppelen. Maar ook tegels inruilen voor gratis planten, een workshop volgen en meer.


Gratis tuinontwerp

Tijdens de Tuindag kunnen inwoners gratis een schetsontwerp laten maken voor een groene tuin. Inschrijven kan ter plekke. Een adviseur bekijkt gedurende een half uur welke mogelijkheden er zijn.

 

Open tuinen route

Zeventien tuineigenaren in de gemeente Ede stellen deze dag hun tuin open tussen 11.00 en 15.00 uur. Geïnteresseerden zijn welkom om inspiratie op te doen. Bij de Groei & Bloei stand is de route met adressen beschikbaar.

 

Tegels voor gratis planten

Ruil tijdens de Tuindag tegels in voor planten. Per adres geldt minimaal twee, maximaal vijf tegels. In ruil voor tegels krijgen inwoners een bon van € 7,50. Deze bon kan ter plekke ingewisseld worden voor planten.

 

Workshop

Van 13:30 - 16:00 uur geeft IVN de workshop 'Een levende tuin maak je zelf'. Speciaal voor iedereen met weinig tuinervaring en die wil leren tuinieren. Voor de workshop dient men zich van tevoren op te geven via info@ivn-ede.nl.

 

Activiteiten voor kinderen

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Ze kunnen er onder meer knutselen en spelletjes spelen. Maar ze mogen ook uilenballen uitpluizen en zo ontdekken ze wat een uil allemaal eet.

 

Kom fietsen

De Tuindag is van 11:00 -16:00 uur. Iedereen is welkom op de Gemeentewerf, Asakkerweg 8 in Ede. Kom zoveel mogelijk op de fiets. Toch met de auto? Volg dan de aangegeven route.

Kijk voor meer informatie op www.ede-natuurlijk.nl.

Tassen webshop TheBagstore.nl veilt tassen voor Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden

Gemaakt: Donderdag, 13 juni 2019 07:25

Maarten duikt op 21 juni van dit jaar opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Want onderzoek blijft hard nodig. Afgelopen jaar is het helaas niet gelukt om de tocht helemaal te volbrengen, wel werd er heel veel geld binnen gezwommen voor de strijd tegen kanker.

 

Om Maarten en zijn foundation te ondersteunen veilt TheBagstore.nl samen met haar leveranciers vanaf 13 juni 2019 tot en met de dag dat Maarten zijn zwemtocht (hopelijk helemaal) voltooid allerlei tassen op haar Facebookpagina. Te weten: https://www.facebook.com/thebagstorenederland/

 

De volgende merken hebben allemaal minimaal 2 tassen of meer toegezegd om te veilen: 

 

Calvin Klein, Tommy Hilfinger, DSTRCT, Herschel, Legend, Laauw, Matt & Nat, Micmacbags, Rains, Monk & Anna, MYOMY, O My BAG, Presly & Sun, Rains, Sticky Lemon, Still Nordic, Superdry & XD Design.

 

Koop een tas met een verhaal

Op de website https://www.11stedenzwemtocht.nl vind je meer informatie omtrent de monsterprestatie welke Maarten van der Weijden gaat proberen te leveren. Ben je op zoek naar een tas of vind je het gewoon leuk om mee te veilen en om op deze manier voor jouw donatie nog iets leuks terug te ontvangen? Doe dan mee en maak kans op een van de ruim 40 tassen welke de komende dagen onder de hamer gaan. Een ding is zeker, win je de veiling? Dan koop je een tas met een waanzinnig verhaal.

 

Alle bedragen die worden binnengehaald gaan rechtstreeks naar het goede doel! Aan het einde van de actie maakt TheBagstore het totaalbedrag bekend. 

Bennekom geeft regenwater terug aan de natuur

Gemaakt: Vrijdag, 14 juni 2019 18:07

BENNEKOM - Inwoners uit Bennekom-Oost (ten oosten van de Bovenweg en ten zuiden van de Heelsumseweg) konden zich in de afgelopen maanden opgeven voor het particulier afkoppelproject. Inmiddels hebben bijna 100 huishoudens zich hier al voor opgegeven. Wethouder Lex Hoefsloot bezocht vandaag één van de woningen waarbij het regenwater straks direct de grond in trekt.

 

Wethouder Lex Hoefsloot: "Het is mooi om te zien dat er weer zoveel inwoners meedoen. We geven regenwater weer terug aan de natuur. Water dat de grond hard nodig heeft in tijden van hitte en droogte. Bovendien draagt afkoppelen bij aan het terugdringen van wateroverlast bij hevige regenval. Samen met inwoners zorgen we ervoor dat onze omgeving leefbaar blijft in tijden van extreem weer".

 

De komende jaren ontvangen inwoners van Bennekom-Oost gefaseerd een uitnodiging om vrijwillig en kosteloos mee te doen met het afkoppelproject. Dit project sluit hierbij aan op het succesvolle afkoppelproject dat tussen 2014 en 2016 in de Burgemeestersbuurt en in de omgeving van de Stationsweg in Ede plaats vond. Hier zijn toen ruim 450 woningen afgekoppeld met een totale oppervlakte ter grootte van ruim 8 voetbalvelden.


Effecten van de maatregelen

In de afgelopen 15 jaar heeft de gemeente Ede al veel maatregelen getroffen op dit gebied. Door bij grote rioolvervangingsprojecten stelselmatig af te koppelen is de wateroverlast tijdens extreme buien met circa 20-50% afgenomen. Desondanks is het niet uit te sluiten dat bij hevige neerslag tijdelijk water op straat blijft staan. Het robuuster maken van de leefomgeving blijft daarom ook de komende jaren onder de aandacht. Zowel in de openbare ruimte als op particulier terrein.


Andere methodes

Het project richt zich op dit moment alleen op Bennekom-Oost. Voor inwoners die geen uitnodiging ontvangen zijn er andere manieren om wateroverlast te beperken. Zo is bijvoorbeeld het vervangen van tegels in tuinen door groen een effectieve manier om regenwater op te vangen. Meer informatie hierover op www.ede-natuurlijk.nl.

Lege Klinkenbergflat maakt plaats voor nieuwe woningen

Gemaakt: Dinsdag, 18 juni 2019 19:56

EDE - De leegstaande flat aan de Klinkenbergerweg wordt over een tijdje gesloopt om zo plaats te maken voor de bouw van circa 140 nieuwe woningen. 80 hiervan worden sociale huurappartementen. De andere 60 appartementen krijgen verschillende prijssegmenten. Wethouder Peter de Pater (ruimtelijke ontwikkeling): "Met 140 nieuwe woningen werken we aan de groei van Ede. We kiezen voor een mooie mix van woningen die aansluit bij de vraag van nu. Het nieuwe plan past veel beter in de omgeving dan de hoge, oude flat die er nu staat."

 

Het bouwplan is in goed overleg met de buurt tot stand gekomen. Bij buurtbewoners is brede steun voor de ruimtelijke opzet van het plan en het aantal woningen. Een aantal bewoners had graag gezien dat er vanaf de locatie een directe wegaansluiting op de Klinkenbergerweg zou komen. De gemeente kiest ervoor dat niet te doen, omdat de bestaande wegen het verkeer goed aankunnen.

 

Voorgeschiedenis

De zogenaamde Klinkenberglocatie is al vele decennia onderwerp van gesprek. Zo was het in 2000 de bedoeling om de huidige bebouwing te vervangen voor een nieuw woonzorgcomplex met commerciële functies op de begane grond. Voor deze ontwikkeling is destijds het bestemmingsplan 'De Klinkenberg' vastgesteld door de gemeenteraad, maar dit plan is nooit gerealiseerd. In 2012 kwam het gebouw leeg te staan. In 2016 was de locatie in beeld voor de huisvesting van vluchtelingen, maar dit proces is vanwege een terugloop van het aantal asielaanvragen in Nederland uiteindelijk stopgezet. In vervolg op dit proces is de omgeving actief betrokken om na circa 18 jaar duidelijkheid te kunnen bieden in de ontwikkeling van de locatie.

 

Deze week heeft het college van B&W het ontwerp-bestemmingsplan vastgesteld. Bewoners kunnen in de periode 20 juni t/m 31 juli een zienswijze indienen hierop. Op 11 juli wordt er door de ontwikkelaar en de gemeente een inloopavond verzorgd voor omwonenden. Na de zomer bespreekt de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan. Als alles volgens plan verloopt, start de sloop van de flat nog in 2019.

Nieuwe expositie van het Toon Hermans Huis Ede

Gemaakt: Woensdag, 26 juni 2019 02:04

EDE - In de maanden juni, juli en augustus is er weer een nieuwe expositie te bekijken. Dit keer exposeren vier schildervriendinnen hun werken: Annemieke Tijsseling, Rita Passies, Thea Veldhuizen en Fia Quint.

 

De eerste schildervriendin die exposeert is Annemieke Tijsseling. Mensfiguren hebben altijd Annemiekes bijzondere voorkeur gehad. De tweede schildervriendin is Fia Quint. Na stillevens, bloemen en een enkel landschap schildert zij nu voornamelijk dieren. 

 

De derde schildervriendin is Thea Veldhuizen. Zij vindt het, net als haar vriendinnen, heel bijzonder om samen te kunnen exposeren. Vooral omdat schildervriendin Rita Passies net na aanvang van de expositie na een kort ziekbed is overleden. “Haar geest en creativiteit leven voort in de schilderijen die zij heeft gemaakt.”

 

Deze expositie van het Toon Hermans Huis Ede is te bewonderen gedurende de openingstijden van De Open Hof.

 

Voor informatie: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

Fabio Jakobsen winnaar NK Wielrennen in Ede

Gemaakt: Zondag, 30 juni 2019 17:48

EDE - Wielrenner Fabio Jakobsen uit Heukelum heeft zondag het NK Wielrennen op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck - Quick-Step was de snelste in de sprint na 223,4 kilometer met start en finish in Ede.

 

De renners startte zondag om 12.05 uur. Het betreft een parcours van 25,2 kilometer die negen keer verreden moet worden.


Het Nederlands kampioenschap was heel lang een achtervolging van het peloton op een groep van negen vluchters. Pas ver in de laatste ronde werd het gat gedicht en was de laatst overgebleven vluchter teruggepakt. Vervolgens was het aan de sprinters om te bepalen wie het NK op zijn naam schreef. Jakobsen trok daarbij aan het langste eind.

 

Voor Jakobsen is het de eerste keer dat hij de rood-wit-blauwe kampioenstrui pakt. In 2016 en 2017 zegevierde hij al wel bij de beloften.

Militairen oefenen op de Edese Heide

Gemaakt: Dinsdag, 02 juli 2019 17:10

EDE - Op 3, 4, 10 en 11 juli oefenen militairen van de KMA in het gebied tussen de Edese Heide, Wambuis en de Arnhemse Heide.

 

Ze maken alleen gebruik van openbare paden en wegen.

Vrijwillige vervoersservice Automobiel van start in Ede

Gemaakt: Dinsdag, 02 juli 2019 17:15

EDE - Per vandaag start de vrijwillige vervoersservice Automobiel in Ede. Oudere en minder mobiele inwoners kunnen nu makkelijker een dokter bezoeken, boodschappen doen of op visite gaan. Wethouder van de gemeente Ede, Peter de Pater, trapte af, samen met 13 vrijwillige chauffeurs. Een mooie service voor Ede!

 

Lid worden van Automobiel

Inwoners die geen eigen vervoer hebben toch mobiel willen zijn, kunnen gebruik maken van Automobiel. Alle informatie over het abonnement, de kosten en werkwijze staat op malkander-ede.nl. De vrijwillige vervoersservice voor en door inwoners is een initiatief van Malkander, samen met gemeente Ede. Tientallen vrijwilligers staan vanaf vandaag klaar als chauffeur.


Nieuwe vrijwilligers die bereid zijn om te rijden zijn altijd welkom! Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van Automobiel. Met mensen die het leuk vinden om anderen te helpen en goed en graag autorijden, gaan wij graag met u in gesprek. Meer informatie vindt u op malkander-ede.nl

Storing bij Facebook en Instagram

Gemaakt: Woensdag, 03 juli 2019 16:23

Er is vanaf 15:52 uur een storing bij Facebook en Instagram. De foto's op Facebook en Instagram worden niet geladen. Ook ontvangen sommige WhatsApp-gebruikers geen berichten. De storing is wereldwijd.

 

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.

Blauwalg en botulisme aangetroffen in sloten bij de Slotlaan in Ede

Gemaakt: Woensdag, 10 juli 2019 19:15

EDE - Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de sloten bij de Slotlaan in Ede blauwalg en botulisme aangetroffen. Hier worden waarschuwingsborden geplaatst.

 

Vermijd contact met het water en laat huisdieren niet zwemmen of het water drinken. Meer informatie vindt u op www.vallei-veluwe.nl/botulisme.

Horeca Ede voert gezamenlijke huis- en gedragsregels in

Gemaakt: Vrijdag, 12 juli 2019 17:56

EDE - Op vrijdag 12 juli onthulde burgemeester René Verhulst in café Harvest het schildje waarop collectieve huis- en gedragsregels van de Edese horeca staan. Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Ede heeft de schildjes ontwikkeld. Het instellen van huis- en gedragsregels is één van de maatregelen in het kader van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan waarin horeca, politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek zich gezamenlijk inzetten voor een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede.

 

Ruim vijftig horecabedrijven doen mee met de collectieve huisregels. Het doel van deze regels is om gasten duidelijk te maken welk gedrag gewenst is en welke huisregels er gelden. De horecaondernemers zijn het met elkaar eens dat onacceptabel gedrag niet wordt getolereerd. De kracht is dat de huis- en gedragsregels voor iedereen gelden en voor iedereen gelijk zijn. Dat betekent dat iedere horecabezoeker dezelfde huisregels bij de verschillende bedrijven tegenkomt. Bij overtreding ontvangt de bezoeker een ontzegging voor het horecabedrijf waar de bezoeker over de schreef is gegaan.

 

De huis- en gedragsregels op een rij:

 • Volg aanwijzingen van het personeel op
 • Toegangscontrole met legitimatie mogelijk
 • Wij verkopen geen alcohol en tabak aan personen beneden de leeftijd die de wet voorschrijft
 • Geen wapens of drugs
 • Geen ongewenste intimiteiten
 • Geen agressie of racisme
 • Geen hinderlijk gedrag
 • Kleed u correct
 • Geen groepskenmerkende negatief sfeerbepalende kleding
 • Geen eigen consumpties
 • Glaswerk moet binnen of op terras blijven
 • Geen overlast voor de buren

 

Met deze maatregel wordt de veiligheid in de horeca en het uitgaansgebied vergroot. Meer maatregelen die op stapel staan, zijn onder andere de invoering van de Collectieve Horeca Ontzegging, voorlichting over drugsgebruik en de aanpak van ID-fraude in het uitgaansleven.

Zonnewal A12 Ede stap dichterbij

Gemaakt: Dinsdag, 16 juli 2019 17:54

EDE - De omvorming van de geluidswal bij de A12 tot Zonnewal is weer een stap dichter bij gekomen. Dinsdag 16 juli besloot het college van burgemeester en wethouders om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met coöperatie ValleiEnergie. Als het projectplan wordt goedgekeurd kunnen in het voorjaar van 2020 al de eerste zonnepanelen op de wal liggen. Daarna kan dit geleidelijk uitgebreid worden tot meer dan 6000 zonnepanelen; goed voor het energieverbruik van ruim 300 huishoudens.

 

Wethouder Lex Hoefsloot: "Met het project langs de A12 wordt de productie van duurzame energie in Ede met meer dan een miljoen kWh per jaar verhoogd. Niet alleen is het geplande aantal zonnepanelen groot, ook kan straks elke inwoner van Ede zelf meedoen en panelen kopen, op een unieke, in het oog springende locatie."

 

Voorzitter Elmar Theune van de Coöperatie ValleiEnergie vervolgt: "Deelname aan het project verloopt straks via de coöperatie. Inwoners die belangstelling hebben voor zonnepanelen, maar zelf geen geschikte ruimte hebben, kunnen zich al aanmelden op onze site www.valleienergie.nl. Daar is ook meer informatie te vinden."


Energieneutraal

De gemeente Ede is positief over dit initiatief. Het biedt een unieke mogelijkheid om lokaal duurzame energie op te wekken, te gebruiken en er financieel voordeel van te hebben. En het past in de doelstelling van Ede om in 2050 energieneutraal te zijn. Dan wordt lokaal net zoveel duurzame energie opgewekt als gebruikt.


Veel werk verzet

Het afgelopen jaar was het stil rond dit project. Maar dat betekent niet dat partijen hebben stilgezeten. Zo is een reflectie-onderzoek gedaan om hinderlijke schittering voor de weggebruikers te voorkomen. Ook is de sterkte van de wal onderzocht en geschikt bevonden. Het grootste probleem was de aanwezigheid van het zeer hardnekkige onkruid Japanse Duizendknoop. De bestrijding hiervan is begonnen. Dit alles maakt dat de plannen nu verder uitgewerkt kunnen worden.


Informatieavond

Omwonenden wordt gevraagd om mee te denken in de opzet van de Zonnewal. Hiervoor zal in oktober een informatieavond georganiseerd worden. Omwonenden krijgen hier een uitnodiging voor.


Planning

De Zonnewal is het eerste zonneproject dat door de gemeente Ede is behandeld volgens de 'Wind- en zonnewijzer Ede', met spelregels voor duurzaam energie opwekken. De eerste stap hierin is een intakegesprek. Dat is inmiddels succesvol verlopen. De volgende stap is een schetsplanverzoek, dat door de gemeente wordt beoordeeld. Voor het definitieve plan moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Theater op het Zand afgelast wegens gevaarlijke weersomstandigheden

Gemaakt: Vrijdag, 19 juli 2019 15:52

KOOTWIJK - Vandaag heeft het bestuur van Theater op het Zand op advies van de gemeente Barneveld en de laatste informatie van het KNMI, besloten om de 19de editie af te gelasten vanwege de risicovolle weersomstandigheden (zwaar onweer met windvlagen en regenbuien).

 

"De afgelopen week was het spannend. Wat gaan de weersomstandigheden doen. Vandaag is de knoop op advies van de gemeente Barneveld en het KNMI doorgehakt. Grote kans op onweer met windvlagen en veel regen is te risicovol voor de artiesten, vrijwilligers en de toeschouwers."

Extra reistijd vanwege werkzaamheden aan het spoor in de regio

Gemaakt: Vrijdag, 26 juli 2019 20:59

REGIO - Treinreizigers die dit weekeinde van Apeldoorn naar Amersfoort willen en vice versa, moeten rekening houden met extra reistijd. De NS zet bussen in omdat dit traject er vanwege groot onderhoud drie dagen lang uit ligt.

 

Om te zorgen voor zo min mogelijk hinder voor reizigers, combineert Prorail verschillende werkzaamheden aan het spoor. Van vrijdag 26 tot en met zondag 29 juli gaan ze op verschillende plekken aan de slag tussen Amersfoort - Ede-Wageningen (Valleilijn) en Amersfoort - Deventer.

 

Sneller rijden

Bij Barneveld passen we de bocht in het spoor aan die richting Apeldoorn loopt. Hierdoor kunnen de treinen op dit traject sneller rijden. We vernieuwen ook de bovenleiding en verschuiven een wissel. Hierdoor moeten de seinen eveneens worden aangepast en doen we op de verkeersleidingspost aanpassingen in de software.

 

Langere treinen

We verlengen de perrons op de stations Barneveld Centrum, Lunteren en Hoevelaken. Hierdoor kunnen in de toekomst langere treinen stoppen op deze perrons.

 

Veel meer werk

 • Bij Barneveld vernieuwen we de overweg aan de Hanzeweg. De dwarsliggers en spoorstaven zijn hier einde levensduur.
 • Bij Barneveld verwijderen we een tijdelijke overweg, die werd gebruikt toen een onderdoorgang werd gebouwd. Ondertussen is de onderdoorgang open en de tijdelijke overweg buiten gebruik.
 • Bij Ede-Wageningen passen we seinen aan en bij Stroe werken we aan de treinbeveiliging.
 • Op station Apeldoorn onderhouden en schilderen we de perronkap. Daarnaast vindt er onderhoud plaats aan de sporen bij Apeldoorn.
 • Bij Amersfoort plegen we groot onderhoud: we vernieuwen 500 meter spoor, dwarsliggers, spoorgrind en 3 wissels.
 • Bij Amersfoort pakken we ook 600 meter spoor aan door uitsluitend de rails (spoorstaven) te vervangen. Dit werk maakt deel uit van een reeks spoorvernieuwingsprojecten. We werken hier door heel Amersfoort aan gedurende juli, augustus , september en december.

 

Geen treinen

Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen en tussen Amersfoort en Apeldoorn rijden bussen in plaats van treinen. Tussen Apeldoorn en Deventer is de dienstregeling aangepast.