Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 18:01:58 Bgm-02 Dier In Problemen Open Grotestraat Ede 072731 Prio Laag Eenheid | Bevelvoerder van dienst centrum Brandweer Ede...
dinsdag 26 mei 2020

VRIJDAG 28|02

Selectieprocedure grote zonnevelden gemeente Ede

Inwoners van Ede plaatsen de afgelopen jaren al veel zonnepanelen op daken

EDE - Ede stapt over op het gebruik van duurzame energie, die nodig is voor bijvoorbeeld het verwarmen van onze huizen, om ons eten te bereiden en de kraan van warm water te voorzien. Deze overstap moet de komende jaren zijn beslag krijgen. Meestal gaat het om wind- en zonne-energie, maar gemeente Ede wil ook andere duurzame energiebronnen kunnen inzetten. Denk aan aardwarmte, waterstof en groen gas. Daar wordt onderzoek naar gedaan, waaruit zal blijken wat de beste opties zijn. Om serieus werk te maken van zonne-energie zet gemeente Ede nu een selectieprocedure voor het ontwikkelen van grote zonnevelden in gang. Om hiermee alvast een flinke stap te zetten in deze zogeheten 'energietransitie'.

 

Alleen de beste

Inwoners van Ede plaatsen de afgelopen jaren al veel zonnepanelen op daken. Wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot: "Dat is goed nieuws, en ik ben blij dat mensen dit in grote getale doen, maar er is meer nodig. Om het doel te halen moeten we dus ook grotere zonnevelden realiseren, dus nog meer kunnen opwekken. Dit vraagt om een zorgvuldig proces omdat er rekening moet worden gehouden met andere zaken, zoals landbouw en natuur. Ook is het versterken van de biodiversiteit, het behoud van de cultuurhistorie en de inpassing in het landschap belangrijk. De gemeente komt daarom met een procedure om de initiatieven voor deze grotere zonnevelden te selecteren. Alleen de beste mogen ontwikkeld worden. "

 

Schetsplan indienen

De selectie houdt in dat initiatiefnemers tot 1 mei 2020 een plan kunnen indienen. Deze plannen worden vervolgens getoetst aan de criteria uit de 'Wind- en zonnewijzer'. De plannen met de hoogste score krijgen de mogelijkheid om de plannen verder uit te werken. In totaal is 32 hectare te vergeven. Na bekendmaking krijgen de geselecteerde initiatieven maximaal 8 maanden de tijd om het plan verder uit te werken tot een definitief ontwerp en een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen.

 

Selectieproces

Wilt u meer weten over het selectieproces en de beoordelingscriteria, kijk dan op: www.ede-natuurlijk.nl/zon

Foto's
1/1
Reacties
Simone Vandenplas zegt: spacer
en waar zouden die panelen moeten komen dan ??? gr. Simone
29-02-20 21:06
Score: 0
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines