Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 22:17:08 Seh Gelderse Vallei Willy Brandtlaan 6716RP Ede 114756 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-111

Ambulance 07-111

zaterdag 19 september 2020

WOENSDAG 15|07

Groots ‘Woest&Bijster’ in 2021

Omdat het festival buiten plaats vindt, is er grote kans dat het door kan gaan, óók wanneer er dan nog coronamaatregelen van kracht zijn

EDE - De gemeente Ede wijst Landschapskunst- en locatietheaterfestival Woest&Bijster aan als grootschalige evenement met landelijke uitstraling. Wethouder Hester Veltman: "Hiermee maken we een evenement mogelijk dat mens, kunst, natuur en landschap met elkaar verbindt. Alle mooie onderdelen van Ede dus."

 

Het evenement is tweemaal eerder in Ede georganiseerd: in 2016 en 2018. Beide keren was het een groot succes. De organisatie kiest daarom in 2021 voor een groot festival Woest&Bijster XL: gedurende drie maanden kunnen bezoekers een wandel of fietsronde volgen door natuurgebieden van Ede, Bennekom en Renkum. Van de Mossel en de Ginkelse Heide tot de kazerneterreinen en het Bennekomse Bos: onderweg komen zij telkens een kunstwerk, concert of theaterstuk tegen. In augustus, september, oktober 2021 komt er een beeldenroute, verspreid over acht gebieden (zes in de Gemeente Ede en twee in Renkum). In de week van de herfstvakantie (16 t/m 24 oktober 2021) zijn er voorstellingen op locatie. Dit najaar worden een aantal try-outs georganiseerd.

 

Landelijke uitstraling
Hester Veltman, wethouder Cultuur: "Jaarlijks reserveren we budget voor een grootschalig evenement met landelijke uitstraling. Vorig jaar hebben we dit geld besteed aan het NK Wielrennen. Voor 2021 kiezen we een cultureel evenement. Festival Woest&Bijster draagt bij aan verschillende doelen die we als gemeente hebben op het gebied van economie, wonen, cultuur en recreatie & toerisme. Omdat het festival buiten plaats vindt, is er grote kans dat het door kan gaan, óók wanneer er dan nog coronamaatregelen van kracht zijn. Het is een mooi festival voor onze inwoners én voor bezoekers uit de rest van het land." Er worden ongeveer 50.000 bezoekers verwacht uit het hele land. De bezoekersstromen zullen zich spreiden over de gehele periode dat het festival duurt. Er komen meerdere opstapplaatsen, zodat niet alle bezoekers zich concentreren op één locatie.

 

"Naar buiten"
Ellen Bouter, organisator van het festival: De aanleiding om Woest & Bijster te organiseren was het landschap van de Veluwe. Het is niet een landschap dat altijd in de klassieke zin mooi is, gaaf, lieflijk, harmonieus. Het is groots, wijds, leeg en ruig, soms bloeiend, paars, groen, soms grijs en verhout. Het is ook een landschap dat ons raakt en dat ons niet loslaat." Door kunstobjecten te plaatsen en voorstellingen te organiseren in dit landschap, laten we mensen op een andere manier hier naar kijken. We lokken mensen naar buiten."

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant