Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 06:24:00 Hertzstraat 6716BS Ede 9634 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

vrijdag 22 januari 2021

DONDERDAG 24|12

Telefoon dicht in de richting van onze primaire levensbehoeften

De telefoon komt heel dicht in de richting van onze primaire levensbehoeften. OK, eten en slapen eerst, maar dan met stip op de 3e plaats: onze telefoon.
Het is de verslaving van deze tijd: altijd en overal op je smartphone kijken. Zelfs in gezelschap kunnen mensen zich nauwelijks losmaken van de voortdurende stroom van berichtjes, likes en lonkende spelletjes. Je ziet zelfs in een restaurant wel eens mensen bij elkaar aan tafel zitten, allemaal met de smartphone in de hand. Gezellig … not!
Waar is die tijd van samen om de tafel met een speelbord of spel kaarten erop en natuurlijk een drankje en een chippie. De tijd waarin we nog belangstelling voor elkaar hadden en elkaar uitdaagden om een ‘echt’ spel te winnen.
 
Natuurlijk is de telefoon niet alleen voor gemakkelijk vermaak. We hebben onze agenda, het weer, de tijd, de mailbox, we zoeken – ook in gezelschap en tijdens gesprekken – graag snel even iets op. Goede redenen dus om de telefoon bij de hand te hebben. Maar af en toe is het tijd om kritisch te wezen: dus roep jezelf tot orde en ga van je telefoon! En als je niet weet hoe je dat moet aanpakken, kun je een app downloaden om je telefoongebruik te organiseren. Zo’n app kan bijhouden wat je doet en hoe lang, je kunt jezelf punten geven voor de tijd dat je van je telefoon afblijft. En dan een telefoonloze beloning voor jezelf bedenken, dat is nog wel een dingetje.
 
Ontspannen, pak de fiets
Tijdens de vele uren, dagen, weken binnen de muren van het eigen huis heeft u vast gedacht ‘was alles maar weer normaal’. We willen onze vrijheid terug, maar hoewel er steeds meer maatregelen versoepeld worden, zal het nog lang duren voordat we weer helemaal in ons gewone doen geraken. Het is niet ondenkbaar dat er in de (nabije) toekomst veel meer thuis gewerkt wordt, vergaderingen via videobellen worden gehouden, etc. We hebben tenslotte ook een aantal efficiencyslagen en voordelen ontdekt dankzij de crisis. En we zijn bewuster geworden van wat belangrijk is en wat minder belangrijk. De grote winst van de crisis is de opleving van de natuur. Door aanzienlijk minder vervoersbewegingen is de CO2-uitstoot met 30% verminderd en dat zet ons aan het denken. Voor noodzakelijke en minder noodzakelijke reizen kunnen we het milieu een handje helpen en vaker de fiets pakken. 
 
Britt en Sophie werden voor de crisis altijd per auto bij de basisschool afgezet door hun vader of moeder, die toch op weg ging naar het werk. Sinds zij half mei weer naar school mogen gaan zij op de fiets. Bijkomend plezier was dat de ouders ontdekten dat hun oude fietsen niet meer bij hun lengte pasten en bovendien niet meer veilig waren zonder bel en licht. Zo is Britt nu een mooie kinderfiets 24 inch rijker en pronkt Sophie dagelijks met haar roze kinderfiets 20 inch. Hun kleine broertje heeft een kinderfiets 14 inch gekregen, hij is hard aan het oefenen om zonder zijwielen te kunnen fietsen, dan kan hij binnenkort zijn zussen achterna op zijn eigen fiets.

Ook interessant

Headlines